Прокуратурата подкрепи БСП за изменения срещу домашното насилие

Зам.главният прокурор Пенка Богданова и главният прокурор Сотир Цацаров. Снимката е правена преди да поемат тези постове.

© Надежда Чипева, Капитал

Зам.главният прокурор Пенка Богданова и главният прокурор Сотир Цацаров. Снимката е правена преди да поемат тези постове.Прокуратурата подкрепя предложенията на БСП за промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие. Това се разбира от становище на държавното обвинение, подписано от зам. главния прокурор Пенка Богданова и е изпратено до Красимир Велчев, председател на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека, информира news.lex.bg.


"Споделя се разбирането, че


при актуалната уредба пострадалият е затруднен в ефективното доказване
на относимите факти поради положението на зависимост, емоционална обвързаност и други подобни причини, които често могат да направят практически невъзможно организирането на обвинението от негова страна", се казва в становището на прокуратурата.


След като левицата заяви, че не подкрепя Истанбулската конвенция въпреки позицията на Партията на европейските социалисти и председателя ѝ Сергей Станишев, тя подготви законопроект за изменения в Наказателния кодекс.


Едната засяга чл. 161, чиято първа алинея в момента предвижда, че "за телесна повреда по чл. 129, 132, 133 и 134, причинена на възходящ, низходящ, съпруг брат или сестра, наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия". БСП предлага преследването на средната телесна повреда, причинена от роднина, да бъде уредно във втората алинея на чл. 161 НК, т.е. с това да се занимава прокуратурата.


"Проектът съобразява пропорционално степента на


намеса на държавата в отношенията между извършителя и пострадалия


с оглед съществуващи между тях близост и родствени връзки. От една страна, отчита обществената опасност на престъплението (тежко престъпление, наказуемо по общия състав по чл. 129 НК с до шест години лишаване от свобода), а от друга – интереса на българските граждани и обществото като цяло, и нормативно обезпечава по-високата ефективност на разкриването и разследването на този вид деяния", казва Пенка Богданова в становището на държавното обвинение.


От БСП предлагат да се създаде и квалифициран, по-тежко наказуем състав на престъплението по чл. 296, ал. 1 Наказателния кодекс - когато насилникът не изпълнява наложена от съда мярка за защита на пострадалия. Разпоредбата гласи: който попречи или осуети по какъвто и да е начин изпълнението на съдебно решение или не изпълни заповед за защита от домашното насилие или Европейска заповед за защита, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева". Идеята на левицата е, ако някой повторно попречи или осуети изпълнението на решение на съда или на заповед за защита от домашно насилие, наказанието да от една до пет години затвор.


"В същия смисъл могат да бъдат подкрепени предложените изменения и допълнения на чл. 161 НК, които водят до промяна на характера на умишлено причинена средна телесна повреда на близък роднина или съпруг – от


престъпление от частен характер в престъпление от общ характер,


от вида, преследвани по реда на т. нар. "частно-публично обвинение" (§ 1) и създаването на квалифициран, по-тежко наказуем състав по чл. 296 НК при осуетяване на изпълнението на съдебно решение или заповед за защита от домашно насилие, като се въвежда хипотеза на повторност", се казва в позицията на прокуратурата.


От държавното обвинение подчертават, че от законодателя зависи каква да бъде конкретната наказателноправна реакция, която съобрази разпространението на подобен вид насилие и по-ниската ефективност на съществуващите в момента правни средства за защита в случаи на средна телесна повреда. Пенка Богданова отбелязва, че прокуратурата не разполага с такава информация.


Наскоро от БСП внесоха и втори проект за изменения, този път в Закона за защита от домашно насилие. С него предлагат да се запише, че във всяка област има най-малко един кризисен център за пострадали от домашно насилие. А с друга промяна в него изрично се предвижда, че Националната програма за превенция и защита от домашно насилие трябва да съдържа като мярка изграждането, поддържането и управлението на такива центрове.


Какво коментираха за "Дневник" двама съдии - граждански и наказателен, занимаващи се с дела за домашно насилие четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  "От държавното обвинение подчертават, че от законодателя зависи каква да бъде конкретната наказателноправна реакция, която съобрази разпространението на подобен вид насилие и по-ниската ефективност на съществуващите в момента правни средства за защита в случаи на средна телесна повреда. Пенка Богданова отбелязва, че прокуратурата не разполага с такава информация"

  Очевидно има празнота в закона

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Неутрално

  "Ако първият пол не бие втория пол, значи е от третия пол."
  (пернишка мъдрост)

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Прокуратурата отново върти палачинката!

 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1417 Весело

  "Ако първият пол не бие втория пол, значи е от третия пол."(пернишка мъдрост)
  —цитат от коментар 3 на Незнайко в Слънчевия град


  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  "...Едната засяга чл. 161, чиято първа алинея в момента предвижда, че "за телесна повреда по чл. 129, 132, 133 и 134, причинена на възходящ, низходящ, съпруг брат или сестра, наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия". БСП предлага преследването на средната телесна повреда, причинена от роднина, да бъде уредно във втората алинея на чл. 161 НК, т.е. с това да се занимава прокуратурата...".

  Промяната ще доведе също до много трагедии и разбити семейства - прокуратурата ще води дела срещу съпрузи и други близки роднини. Пострадали ще са хора от семейството. В хода на процеса, а в повечето случаи преди процеса, те ще са си уредили взаимоотношенията и няма да искат виновникът да бъде осъден (вкл. дори понякога и вкаран в затвора). Но прокуратурата ще е длъжна до обвинява и повдига обвинения пред съд. Делата ще са голяма мъка. И за прокуратурата, и за останалите участници в процеса.
  И сегашното положение не е много добро, но като че ли е по-добро от предлаганото. Сега съпруг може да счупи краката или ръцете на съпругата (възможни са и други роднински варианти) - и наказателно дело се образува само по тъжба на пострадалия направо до съда (т.е. прокуратура не се меси, подалият жалба си е прокурор, но е много по уязвим и маломощен).

 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Във всяка област да има поне един кризисен център, че в Северозапада доколкото знам няма такъв.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  БСП кога са предлагали нещо свястно, че и сега! И кой ще сезира прокуратурата? Или тя ще си назначи шпиони под леглата на хората? Това ще е "българска тройка"-принос в световното културно наследство!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Те милите все по-различно мнение, да се покажат колко са алтернативни. Жаблянката не успя обаче да се прикрие и сега ще мажат с разни законопроекти.

 11. 11 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Промени "на парче" и за да оправдаят тъпотията, която сътвориха с т.н. "Истанбулска конвенция". Типично за другарите - после ще си измият ръцете, вълкът ще е сит, а агнето-цяло. И прокуратурата тича да се мазни, вместо да предложат цялостно решение на проблемите с домашното насилие и психическия тормоз. Сега само средната телесна повреда щели да кърпят, другите хипотези ще ги мислим после.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 12. 12 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Може ли като жена да задам въпрос? Бг жени са от най-еманципираните. В добрия смисъл. Учат инженерство и информатика в много по-голям процент, отколкото средна Европа, за северна да не говорим! Там е катастрофа! Отстояват добре правата си, без да трябва да обявяват мъжкия пол за враг. Обратно, обичат го и заедно със съпруга, приятеля или гаджето се впрягат в една кола. Къде искате да ни вкарвате? Ние сме еманципирани жени, НЕ сме еманцета и НЕ искаме да се криете зад нас, за да прокарвате дубиозни идеологии! И съвсем не искаме соросоидните лели от ГРЕВИО да ни представляват!

  Мърфи е оптимист!
 13. 13 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Московската партия е подкрепена от московската прокуратура...Трогателно,умилително...Отклоняващо вниманието в страни от важните проблеми на държавата...От пладнешкия грабеж,от превръщането на Татковината ни в русия на Балканите...Сега,когато отново се сещаме за Апостола ни...Заради тези ли родоотстъпници ли той увисна на въжето?/намазано с руски сапун/!

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Той Цацаров ненапразно се среща с Чайка.

 15. 15 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2180 Любопитно

  Ние сме еманципирани жени, НЕ сме еманцета и НЕ искаме да се криете зад нас, за да прокарвате дубиозни идеологии! И съвсем не искаме соросоидните лели от ГРЕВИО да ни представляват!
  —цитат от коментар 12 на султана глаушева


  А искаш ли да те представляват евангелистки лели като Джоргова (нейната организация също е НПО между другото), които напълно отричат равенството между мъжа и жената, водени от крайно консвервативна идеология, която наричат библейска, и при това прикриват мрежата от организации зад себе си и се представят едва ли не като неутрални? А неутралността е нещо, в което самите те не вярват. Чела съм сайтовете им.

  А слабата защита на индивида (жена, мъж, дете) от домашно насилие е факт в България, както изтъкнаха мнозина. Сега с предложените поправки и БСП го признава. Ако резултатът от цялата истерия около истанбулската конвенция е по-добре работещи закони за защита от домашно насилие, все пак ще е имало смисъл от ИК, дори никога да не бъде ратифицирана в България.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 16. 16 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 459 Неутрално

  от бсп да не са се излъгали да прочетат "истанбулската конвенция" че им е дошла такава оригинална идея за законопроект..

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  В правилната посока, но слабо и меко...
  Пак ли ще търсим смекчаващи вината обстоятелства след убийството?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Прокуратурата отново върти палачинката!
  —цитат от коментар 5 на Cara Mia


  Ти какво искаш, бе?

 19. 19 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Промени "на парче" и за да оправдаят тъпотията, която сътвориха с т.н. "Истанбулска конвенция". Типично за другарите - после ще си измият ръцете, вълкът ще е сит, а агнето-цяло. И прокуратурата тича да се мазни, вместо да предложат цялостно решение на проблемите с домашното насилие и психическия тормоз. Сега само средната телесна повреда щели да кърпят, другите хипотези ще ги мислим после.
  —цитат от коментар 11 на Непукистка


  Прокуратурата не може да предлага законодателни решения, господинчо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK