Горанов поиска обяснение защо шефът и надзорът на здравната каса се разминават за задълженията

Министърът на финансите Владислав Горанов се включи в спора за просрочените задължения на здравната каса към чуждестранни здравни фондове

© Надежда Чипева, Капитал

Министърът на финансите Владислав Горанов се включи в спора за просрочените задължения на здравната каса към чуждестранни здравни фондовеФинансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за разминаването в сметките за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, което се получи на вчерашното изслушване на управителя Камен Плочев пред парламентарната комисия по здравеопазването. Това е станало с писмо, изпратено до здравната каса и министъра на здравеопазването, в което Горанов настоява, докато не се изяснят обстоятелствата, да не се подписва Националният рамков договор за годината, съобщава БНР.


По време на изслушването Плочев сигнализира Народното събрание за задължения към чуждестранни здравни каси в ЕС в размер на над 270 млн. лв. и от тях над 133 млн. лв. вече просрочени към 31 януари 2018 г., докато председателят на надзорния съвет и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева обяви, че според отчета за изпълнението на бюджета на касата към този януари просрочените задължения са само 7.6 млн. лв.


В писмото си Горанов посочва, че това е драстична разлика, за която иска обяснение. Също така във финансовия отчет на НЗОК за миналата година са посочени просрочия от 77.5 млн. лева, а в писмото на Плочев до парламента - над 190 млн. лева. По думите на Горанов това разминаване може да се установи от Държавната финансова инспекция, но ако управителят на касата не може да даде обяснение, това означава, че е налице сериозно нарушаване на финансовата дисциплина.
По време на комисията вчера обаче не стана ясно дали Начева цитира само сумата, влизаща в просрочие през януари 2018 г., или цялата към момента. Тя уточни само че разполага с отчета за месец януари, а че общият годишен отчет по изпълнението на бюджета на НЗОК тепърва предстои да се гледа. Това би било и възможно обяснение за разминаването, което ще се изясни на заседание на надзорния съвет в петък.


Според председателя на здравната комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова повдигането на въпроса за тези задължения в момент, когато приоритет на здравната каса трябва да е подписването на Националния рамков договор с лекарите за 2018 г., изглежда като умишлен опит да се попречи на подписването на НРД, както и се потвърждавало сега с искането на Горанов за отлагане.


В интервю по Би Ти Ви тя заяви, че условията по договора може да не са се харесали на някои от засегнатите страни, тъй като с него се утвърждавали механизми за по-строг контрол и на лекарите, и на фармацевтичните компании и вероятно Плочев е бил нарочно подведен. Дариткова изказа предположението си с уточнението, че "не съм привърженик на конспиративните теории, но започвам да мисля...".


Същевременно за пръв път от няколко години преговорите по Националния рамков договор между лекарите и касата протекоха бързо и гладко, като след окончателната среща вчера от Българския лекарски съюз се похвалиха, че почти всички техни искания са удовлетворени, включително и направените в последния момент.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK