Горанов поиска обяснение защо шефът и надзорът на здравната каса се разминават за задълженията

Министърът на финансите Владислав Горанов се включи в спора за просрочените задължения на здравната каса към чуждестранни здравни фондове

© Надежда Чипева, Капитал

Министърът на финансите Владислав Горанов се включи в спора за просрочените задължения на здравната каса към чуждестранни здравни фондовеФинансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за разминаването в сметките за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, което се получи на вчерашното изслушване на управителя Камен Плочев пред парламентарната комисия по здравеопазването. Това е станало с писмо, изпратено до здравната каса и министъра на здравеопазването, в което Горанов настоява, докато не се изяснят обстоятелствата, да не се подписва Националният рамков договор за годината, съобщава БНР.


По време на изслушването Плочев сигнализира Народното събрание за задължения към чуждестранни здравни каси в ЕС в размер на над 270 млн. лв. и от тях над 133 млн. лв. вече просрочени към 31 януари 2018 г., докато председателят на надзорния съвет и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева обяви, че според отчета за изпълнението на бюджета на касата към този януари просрочените задължения са само 7.6 млн. лв.


В писмото си Горанов посочва, че това е драстична разлика, за която иска обяснение. Също така във финансовия отчет на НЗОК за миналата година са посочени просрочия от 77.5 млн. лева, а в писмото на Плочев до парламента - над 190 млн. лева. По думите на Горанов това разминаване може да се установи от Държавната финансова инспекция, но ако управителят на касата не може да даде обяснение, това означава, че е налице сериозно нарушаване на финансовата дисциплина.
По време на комисията вчера обаче не стана ясно дали Начева цитира само сумата, влизаща в просрочие през януари 2018 г., или цялата към момента. Тя уточни само че разполага с отчета за месец януари, а че общият годишен отчет по изпълнението на бюджета на НЗОК тепърва предстои да се гледа. Това би било и възможно обяснение за разминаването, което ще се изясни на заседание на надзорния съвет в петък.


Според председателя на здравната комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова повдигането на въпроса за тези задължения в момент, когато приоритет на здравната каса трябва да е подписването на Националния рамков договор с лекарите за 2018 г., изглежда като умишлен опит да се попречи на подписването на НРД, както и се потвърждавало сега с искането на Горанов за отлагане.


В интервю по Би Ти Ви тя заяви, че условията по договора може да не са се харесали на някои от засегнатите страни, тъй като с него се утвърждавали механизми за по-строг контрол и на лекарите, и на фармацевтичните компании и вероятно Плочев е бил нарочно подведен. Дариткова изказа предположението си с уточнението, че "не съм привърженик на конспиративните теории, но започвам да мисля...".


Същевременно за пръв път от няколко години преговорите по Националния рамков договор между лекарите и касата протекоха бързо и гладко, като след окончателната среща вчера от Българския лекарски съюз се похвалиха, че почти всички техни искания са удовлетворени, включително и направените в последния момент.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Бялата мафия е най-гнусната. И не случайно всички кадърни бягат в Европа.

 2. 2 Профил на ds_g
  ds_g
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тоя затова се натиска и не иска да подаде оставка. При такова сериозно разминаване в сумите, и то подписано от него самият ,да не се чуди а да си гласи пижама. Освен ако не е бил достатъчно малоумен да се е вързал на Червените Шамани от БСП да саботира подписването на рамковият договор , а те да го вардят.Цацаров досега трябваше вече да се е включил с целият си цирк........

  От Всички земни грехове БОГ най-тежко наказва ГЛУПОСТTА!!!
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Баси и неграмотниците във НЗОК, едни елементарни числа не могат да представят вярно и обективно. И тези години наред разходват и контролират милиарди?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Отдавна не е правен одит на касата,май.
  Да не знаеш какви пари управляваш.......

 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Разминаването е, щото УМИШЛЕНО Надзорния съвет не включва тези задължения като пасиви, другарката Начева маже , а чичо ти Ананиев се прави на глухар, все едно ги чува за първи път тези неща , а колко години беше в Надзора. Разбра ли бе? Ти ли не знаеш за тези дългове гиди хитър мискинин ? И какво ? Мислиш ,че ще накажеш лекарското съсловие като няма НРД ли бе тиквеник ? Ма ние откога чакаме да спрат вашите символични плащания за да въведем директно кеш плащанията Долу НРД, долу Владко ,долу чичо му Киро Тефтера, долу Тиквоний. РЕалността е ,че тиквите са Zugzwang. Ако махнат проф Плочев ще покажат само отмъстителност ,нищо друго. Тежките проблеми си остават и ще им чукaт кратуните до откат години след като слязат от властта. Не сме ги виждали толкова НАСРАНИ, ама яко наакани . Досега пропагандата им бълваше гадости на 6 . Нищо не ги спираше да се гаврят с българския лекар. ДА, ама сега си намериха das Grosse Meister aus Deutschland. Просто са размазани в капана на собствения си тарикатлък. А утре баба му Меркел ще строши точилката за щрудели в главата на Тиквата , ще го пита warum и ще се обърне към охраната : Haaaans, gibt Mir der Flammenwerfer ....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Надзорен съвет-19.12.2017 "ГАНКА АВРАМОВА: В Закона за бюджета нямаме показател, който да ни задължава да водим като задължения тези искове и няма как да ги показваме в отчета като задължения, начислени задължения. Иначе имаме регистър, в който са преписките и общата сума, която в годните е натрупана към националната каса по отношение на исковете към другите държави е около 246 млн. лв. ... ЖЕНИ НАЧЕВА: Ако позволите аз да ви отговоря малко по-бюджетно. Средствата, които са дължими към другите европейски държави не се водят като просрочени задължения, тъй като те не са в падеж дължим за плащане, просрочени към края на настоящата финансова година. Има поети ангажименти, но те се обработват по установения ред. Имаше среща с представители на най-големите фондове – Австрия и Германия. С тях са постигнати договорености в рамките на посочените параметри да се плати.( НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА и германци и австрийци са предупредили,че задълженията са изискуеми веднага) Така че от финансова гледна точка просрочени задължения, които да бъдат отразени в баланса на НЗОК няма.
  и т.н

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Цацаров досега трябваше вече да се е включил с целият си цирк........
  —цитат от коментар 2 на ds_g


  Ми, според мен, опитват се да го разкарат с добро Плочев. Той, обаче, е толкова неадекватен, че накрая може зорлем да се набута и на някое по-прохладно място.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Защо един път не избраха свестен управител, за да изкара поне един мандат докрай. Кой има полза от хаоса в НЗОК. И защо, след като Плочев е избран от НС, над него има един зам. министър, който командва и къдрува.

 9. 9 Профил на Darin Ivanov
  Darin Ivanov
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Върос към господата политици. "Защо младите и интелигентни българи да стоят във България?"

  Има ли смисъл да почваш работа на 800 лв. след като си учил 5 години и да достигнеш в най-добрият случай + инфлация след 20 години до 2 000 лева.

  Всички вждаме, че промяна в курса на държавата няма, защо да градят кариера тук. Как да отглеждат деца тук, с разпадащо се образование, здравеопазване, съдебна система? Защо?

  Нека дадем най-прост пример, в Англия където отиват най-често сънародниците ни мин. раб заплата е 7,83 паунда на час от (1 Април 2018), което значи 62,64 паунда на ден или за 22 работни дни (Както се смята месеца във България) са 1378,08 паунда или в лева 3047,05. Това е мин. раб. заплата, всяко повишение дори с 1 паунд би донесло повишение от 176 паунда на месец което е 389,19 паундалева увеличение на заплатата. Кога за последно някой получи повишение от 389,19 лева във България. Разбира се, всяко повишение, както и във България си зависи от работливостта на човека и личните му качества.

  Някой би ме обвинил, че да обръщам английските заплати в лева е смехотворно, но аз го правя с цел да разберете следващият ми довод. Когато отидеш да си копуваш телевизор, телефон, кола, микровълнова, хладилник, дрехи, обувки не ти намалят цената от BMW, LG, Samsung и т.н., защото във България видиш ли стандарта е по-нисък, а ти искат цената както си е. BMW ще си искат 20 000 евро за колата, Samsung ще си иска 1 000 евро за хладилника или телвизора и 500 евро за телфона и т.н. Истината е, че разликата в стандартите е заличена, просто защото почти всичко от пазарната кошница е световно производство и не е обвързано със страната в която се намираш.
  Въпросът който трябва да си зададем, с коя заплата е по-лесно да си купим всички тези неща които навсякъде по света са на една цена и състявят 90% от пукупките ни.

  С 1378,08 паунда/3047,05лева ( стартово) или със 800 лева (старото)?

  Някой ще каже, че един конкретен разход ще е висок, този за жилище. Аз бих казал, гледай го като % от заплатата. Наемът и в Англия и във България според качеството на жилището ще ти е един и същкато % от заплатата. Да кажем 30%, ако избереш умно наема си, според доходите си и си търпелив да се издигнеш и тогава да потърсиш по-добро. Но след като махнеш 30% от 1378,08 паунда/3047,05 лева лева и след като махнеш 30% от 800 лева. От първото ти остава сума с която е много по-вероятно да спестиш за пътувания, почивки, нова кола, нов телвизор, нов телефон, круиз и т.н., защото както казах, всички тези неща се предлагат на фиксирани цени и не зависят от стандарта на дърават в която живееш.

  X
 10. 10 Профил на Jоhn Silvеr
  Jоhn Silvеr
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първото нещо което ми идва наум е - пълен разпад.

 11. 11 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Защото в България има повече икономисти отколкото доходоносна икономика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK