Агенцията по вписванията няма достатъчно хора да налага наказания на фондации и сдружения

Агенцията по вписванията няма достатъчно хора да налага наказания на фондации и сдружения

© Анелия НиколоваАгенцията по вписванията няма достатъчно хора, за да изпълнява всичките си задължения по закон. Това се разбира от проектопостановление, публикувано за обществено обсъждане на сайта на strategy.bg. С него министърът на правосъдието Цецка Цачева иска повече щатове в агенцията, за да може тя да налага административни наказания на юридическите лица с нестопанска цел.


Става дума за 75 бройки - 74 в агенцията по вписванията и една бройка за националното бюро за правна помощ.


От началото на тази година юридическите лица с нестопанска цел трябва да се вписват вместо в окръжните съдилища в Агенцията по вписванията. А вече вписаните трябва да се пререгистрират. Сдруженията и фондациите в страната са няколко десетки хиляди.
В мотивите на проектопостановлението се посочва, че предлаганото изменение е съобразено със Закона за държавния бюджет за 2018 г., в който бяха включени повече средства за правосъдното министерство за увеличаване на персонала на агенцията. "С предложения проект ще се осигури административен капацитет в Агенцията по вписванията и ще се обезпечи изпълнението на дейностите по установяване на административни нарушения и налагане на административни наказания, както и дейностите по водене на регистър на действителните собственици на учредените на територията на Република България юридически лица и други правни образувания и свързаните с тях лица", аргументират се вносителите.


Правомощията на агенцията да налага наказания


са записани в Закона за търговския регистър и регистъра за юридически лица с нестопанска цел, Търговския закон и Закона за регистъра БУЛСТАТ.


Най-честото наказание е глоба. "Към настоящия момент не е осигурен съответният административен капацитет в Агенцията по вписванията за изпълнението на дейностите по установяване на административните нарушения и налагане на административните наказания, регламентирани в трите закона", се казва в мотивите на предложението за изменение.


В устройствения правилник на агенцията е предвидено, че длъжностните лица по регистрация издават актове за установяване на нарушения. Ако тяхната бройка не бъде увеличена и те трябва да съчетават дейностите по


административно наказване и регистърно производство,


което трябва да се извърши в кратки срокове, това ще затрудни дейността им и няма да могат да осъществяват задълженията си по закон.


За целта министър Цачева иска създаване на звено към общата администрация на агенцията, което да се занимава с административните наказания във всички регистри, водени от нея. По тази причина общата администрация трябва да се увеличи с


12 бройки, а главна дирекция "Регистри" с 18 щата.


"Агенцията по вписванията е въвела редица нови услуги, свързани с функционирането на водените от нея регистри, и при наличната численост на персонала не е възможно да се обезпечи предоставянето на тези услуги", се казва още в мотивите на проектопостановлението.


В тях е записано още, че предстои парламентът да гласува на второ четене Закона за мерките срещу изпирането на пари. Законопроектът предвижда агенцията по вписванията да води


регистър на действителните собственици на учредените в страната фирми


и техни образувания и "свързаните с тях лица" в Търговския регистър и регистъра за юридически лица с нестопанска цел и в регистъра БУЛСТАТ.


"Към настоящия момент не е осигурен съответният административен капацитет в Агенцията по вписванията, чрез който да се обезпечи изпълнението на дейностите по вписване на законово определените обстоятелства за индивидуализацията на действителните собственици в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел и в регистъра БУЛСТАТ", аргументират се вносителите.


Затова и министър Цачева иска щатно увеличение с още


44 бройки за агенцията.


Тя защитава искането си за увеличение на щата на агенцията с изричното му изключване от последните изменения в Закона за администрацията, които забраниха увеличаване на администрацията.
Освен това от министерството обясниха за "Дневник", че ако бройките бъдат отпуснати, а законът срещу прането на пари не бъде приет, част от щатовете ще останат незаети.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Значи 75 служители от окръжните съдилища отиват в агенцията по вписванията , може и командировани до приключване на пререгистрацията и готово. Има компютри , връзки , облаци.Познават процедурата и сдруженията , документите за тях. Един компютър свързан с АП и готово. Подават си документите в АП , сканират се , служителя ги обработва и продължава да си работи в окръжния съд.

 3. 3 Профил на Mit Ko Nan
  Mit Ko Nan
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Вземете и направете реформа в тази агенция. Не може за да подадеш една проста декларация да си наемеш адвокат. Това е безумие. Но какво може да се очаква. Каквато министърката такива и служителите.

 4. 4 Профил на rrn10393129
  rrn10393129
  Рейтинг: 360 Гневно

  Кога ще защитите регистъра по вписванията???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 5. 5 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Агенцията по вписванията няма достатъчно хора да налага наказания на фондации и сдружения."

  Това ли била основната функция на АП? Аз пък наивно си мислех, че други са основните и функции....

  FILII MARIS SUMUS
 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 855 Гневно

  Айде пак! Искам да видя какъв е процентът на администрацията и съдебната система спрямо трудоспособното население на страната и какви са средноевропейските норми. Подозирам, че отива към 33%, а всички ведомства реват, че нямат хора.

  МВР, най-големият работодател у нас, твърди, че страната с ной-голям брой полицаи на глава от населението няма кадри за пожарната, граничната охрана и защитата на селата от, хм, ромски, набези.

  Агенцията по храните няма кадри за качествен контрол на заведения и хотели.

  Агенцията по вписванията няма кадри за ефективен контрол.

  Данъчните нямат кадри, за да се борят с точенето на ДДС.
  ...

  Само Външно има достатъчно кадри, за да назначава посланици в КНДР, Йемен, Виетнам, Кувейт и др. подобни, с които практически нямаме активни отношения. А и посланиците толкова се преработват, че им остава време да крадат от фришопа.

  Никакви хора повече! Да почнат да си заработват заплатите!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Хора няма, желание няма, топки няма...

  Важното е да има заплати.

 8. 8 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако няма хора за пререгистрация на НПО-тата, просто да не ги пререгистрират и толкова. Без друго са ни в повече...

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 9. 9 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Как може такова нещо!!!! Свършиха ли ви роднините,съучениците?!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 10. 10 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 907 Любопитно

  До коментар [#2] от "djb95":

  Регистрациите се правеха от съдии. Да ги командироват във второстепенен разпоредител с бюджет, в друг клон на властта, едните са държавни служители, тези в съдилищата са на трудови договори..?Как става тоя номер и на какво основание? И освен всичко, съда не е имал функциите които има сега Агенцията по вписванията.
  Понеже и държавнижите разбират толкова стават тия глупости.
  Като не разбирате основни неща защо се обаждатр. Държавата не е фирма с 20 човека да ги менкаш както си искаш.

 11. 11 Профил на Mit Ko Nan
  Mit Ko Nan
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#10] от "Paolo Di Canio":

  Да съдии да решават да се бубликува декларация. Това е поредното безумие.

 12. 12 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 907 Любопитно

  Горе имам предвид че служителите в съда са на трудов договор.

 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Най-добре е всички българи,или поне членовете и симпатизантите на ГЕРБ,да бъдат назначени в различните агенции,където да налагат глоби денонощно.То,сегашното,на какво прилича?

 14. 14 Профил на Darin Ivanov
  Darin Ivanov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Върос към господата политици. "Защо младите и интелигентни българи да стоят във България?"

  Има ли смисъл да почваш работа на 800 лв. след като си учил 5 години и да достигнеш в най-добрият случай + инфлация след 20 години до 2 000 лева.

  Всички вждаме, че промяна в курса на държавата няма, защо да градят кариера тук. Как да отглеждат деца тук, с разпадащо се образование, здравеопазване, съдебна система? Защо?

  Нека дадем най-прост пример, в Англия където отиват най-често сънародниците ни мин. раб заплата е 7,83 паунда на час от (1 Април 2018), което значи 62,64 паунда на ден или за 22 работни дни (Както се смята месеца във България) са 1378,08 паунда или в лева 3047,05. Това е мин. раб. заплата, всяко повишение дори с 1 паунд би донесло повишение от 176 паунда на месец което е 389,19 паундалева увеличение на заплатата. Кога за последно някой получи повишение от 389,19 лева във България. Разбира се, всяко повишение, както и във България си зависи от работливостта на човека и личните му качества.

  Някой би ме обвинил, че да обръщам английските заплати в лева е смехотворно, но аз го правя с цел да разберете следващият ми довод. Когато отидеш да си копуваш телевизор, телефон, кола, микровълнова, хладилник, дрехи, обувки не ти намалят цената от BMW, LG, Samsung и т.н., защото във България видиш ли стандарта е по-нисък, а ти искат цената както си е. BMW ще си искат 20 000 евро за колата, Samsung ще си иска 1 000 евро за хладилника или телвизора и 500 евро за телфона и т.н. Истината е, че разликата в стандартите е заличена, просто защото почти всичко от пазарната кошница е световно производство и не е обвързано със страната в която се намираш.
  Въпросът който трябва да си зададем, с коя заплата е по-лесно да си купим всички тези неща които навсякъде по света са на една цена и състявят 90% от пукупките ни.

  С 1378,08 паунда/3047,05лева ( стартово) или със 800 лева (старото)?

  Някой ще каже, че един конкретен разход ще е висок, този за жилище. Аз бих казал, гледай го като % от заплатата. Наемът и в Англия и във България според качеството на жилището ще ти е един и същкато % от заплатата. Да кажем 30%, ако избереш умно наема си, според доходите си и си търпелив да се издигнеш и тогава да потърсиш по-добро. Но след като махнеш 30% от 1378,08 паунда/3047,05 лева лева и след като махнеш 30% от 800 лева. От първото ти остава сума с която е много по-вероятно да спестиш за пътувания, почивки, нова кола, нов телвизор, нов телефон, круиз и т.н., защото както казах, всички тези неща се предлагат на фиксирани цени и не зависят от стандарта на дърават в която живееш.

  X
 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Още повече,че болшинството неправителствени организации са възникнали като правителствени.Изтребването на тези,които нямат роднински отношения със сегашното правителство,е наложително и тука прошка никаква не трябва да има.Тъй де,не може да се разчита само на телефонните измамници да оправят нещата.

 16. 16 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Персонал трябва, не може един да върши работа за двама. Es sei denn, es ist ein Zigeuner, die arbeiten von 5 Uhr morgens bis 17 Uhr abends. Rumänische Zigeuner, schaffen echt lange.2-ma myve w 8 kw.m .staq, mislq ê sa pederasi. Има мъже педераси от Румъния

 17. 17 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Никога не си мислех, че мюсюлмани могат да спят заедно. Понеже профета им Мохамед е имал 6 жени, от малолетни(9-годишната Аиша) до доста възрастни, но никога не е спал с мъж, и не му е идвало на ум. Румънските цигани, които са мюсюлмани, спят заедно. Дали е пъшкал единият, не ми каза Норман. Изглежда скрива нещо от мен ...

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  При ГЕРБ чиновниците се увеличиха неимоверно и все не стигат. А и тези дето пълнят канцелариите хич не им пука за работата.

 19. 19 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Със една дума държава няма !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK