Парламентът извади общинарите от обхвата на антикорупционния закон до края на 2019 г. (допълнена)

Вносителите на законопроекта - председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Християн Митев (Обединени патриоти)

© Анелия Николова

Вносителите на законопроекта - председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Християн Митев (Обединени патриоти)Парламентът скоростно прие на първо и второ четене първото изменение в новия антикорупционен закон, който влезе в сила точно преди месец. С изменението се дава гратисен срок за общинските съветници да декларират несъвместимост. То беше предложено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и заместника му Християн Митев (Обединени патриоти) и внесено в парламента във вторник. Бързо влезе в дневния ред на народните представители и още на следващия ден - в сряда, бе подкрепено от правната комисия.


С новия антикорупционен закон, който е в сила от 23 януари, се забрани на общинските съветници да участват в управата, надзорния или контролния съвет на търговски дружества с общинско участие или да работят като прокурист, синдик, ликвидатор. Забранено им бе и да са еднолични търговци, съдружници, акционери на търговско дружество, което има сключени договори с неговата община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.


Настоящите общински съветници, които са избирани през 2014 година, вече са подали декларации по стария антикорупционен закон, затова вносителите искат гратисен период, т.е.
до след следващите местни избори - 1 декември 2019 година,


за въвеждане на новите изисквания. Идеята е несъвместимост да декларират общинските съветници от новия мандат на местната власт.


Над един час продължиха дебатите по първото четене на законопроекта, като се редуваха изказвания на депутатите от БСП и ГЕРБ. Народните представители от левицата повтаряха, че


законът се променя няколко седмици след като е приет,


и се оплакваха, че управляващите не са ги чули, когато са обяснявали, че антикорупционният закон има много недостатъци. Депутатите от ГЕРБ пък отговаряха, че не може да се говори по принцип за закона, а има конкретен проблем, който не е забелязан както от тях, така и от опозицията, и от националното сдружение на общините.


Крум Зарков от БСП попита какво означава, че страната ще остане без общински съветници ако те трябва да декларират несъвместимост по новите правила при търговски отношения с общината. "Много хубав е примера, който се дава с лекаря, който ползва кабинет в общината, защото няма къде другаде. Но аз се сещам за други примери - за арендатора, който обработва общински земи и е общински съветник и за охранителя с частна фирма с отношения с общината и общински съветник", коментира депутатът от левицата.


Той намекна, че управляващите са бързали със закона, защото им е било важно да го покажат пред Брюксел, без значение какво ще се случи тук с него.


По думите на Зарков е нормално да се появи толкова скорошна нужда от поправка, тъй като законът бил "нефелен". Според него с отлагането няма да се реши въпроса, а ще се даде време на общинарите да си подредят нещата, и хем да запазят бизнеса си, хем да може да бъдат избирани в общинския съвет.


"С две думи: дръж се корупцио, ГЕРБ те гази",


заключи Зарков.


Тодор Байчев от БСП заяви, че поправката в закона ще затвърди шуробаджанащината по места и показвала срастване на бизнес и местна власт. Той попита и кога ще е следващото изменение в закона.


От своя страна Кирилов заяви - без да иска да дава урок по демокрация или да бяга от отговорност като част от управляващата партия, че и депутатите от БСП са мълчали при приемането на този текст в закона. От левицата му отговориха, че при двете четения на антикорупционния закон са се


"изприщили" да говорят,


а не са внесли предложения между двете четения, защото не можело да се "санира съботерина". Освен това имало цялостна логика и последователност в законите и не може да се променят само отделни техни части.


Изменението бе прието по принцип с 112 гласа "за", 30 "против" и 7 въздържали се.

След приемането му на първо четене Данаил Кирилов предложи да се премине направо към гласувае и на второ четене, тъй като днес - 23 февруари, е последният ден, в който общинските съветници трябва да декларират несъвместимост по новите правила, и за да не ги поставят в нарушение на закона, той трябва да се промени. Освен това по време на обсъждането не бяха направени предложения за второто четене на изменението, коментира Кирилов, според когото правилникът на Народното събрание и цитирано от него конституционно решение позволяват веднага да се проведе и гласуване на второ четене. Въпреки недоволството на БСП и уверението им, че те ще направят предложение между двете четения на закона, идеята на Кирилов бе приета и парламентът окончателно измени Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито измущество.

Какво обсъждаха депутатите в правната комисия, която разгледа проекта на първо четене в сряда, четете тук.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK