Енергийният министър Теменужка Петкова подава оставка заради познанство с купувача на ЧЕЗ (допълнена)

Енергийният министър Теменужка Петкова подава оставка заради познанство с купувача на ЧЕЗ (допълнена)

© Анелия Николова, дневникМинистърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка. Пред журналисти в парламента тя каза, че вече е разговаряла с премиера Бойко Борисов и предстои да депозира оставката си.


Поводът е сделката за ЧЕЗ. В четвъртък се разбра, че ръководството на чешката компания е одобрило "Инерком България" за купувач на българския бизнес на компанията. Според Търговския регистър "Инерком България" се ръководи от Гинка Върбакова, за която Теменужка Петкова каза днес, че се познават от 20 години.


"Тези хора ги познавам от 20 години и не съм им кума. Понеже не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има изобщо поводи за съмнения по отношение на сделката и да се намесва името на премиера, аз разговарях с премиера и това, което смятам, че трябва да се направи в една такава ситуация при най-малкото съмнение за някакви проблеми, евентуални влияния, въздействия... Аз смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Аз разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка, а той ще вземе решение какво да направи", обясни Петкова.
Министърът каза още, че процедурата е проведена в чешката държава по чешкото законодателство, което по думите й изключва съмнения за намеса от българска страна. У нас сделката трябва да бъде проверена и одобрена от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и Комисията за енергийно и водно регулиране. Според Петкова трябва да бъде направена и проверка от ДАНС, тъй като става въпрос за стратегическа инфраструктура от значение за националната сигурност.


Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел, където има неформален съвет на лидерите на ЕС. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че коалиционният съвет ще вземе решение дали да бъде приета оставката на Петкова, след като се запознае с абсолютно всички детайли. "Знам, че Теменужка Петкова няма роднински връзки с Гинка от Пазарджик. Знаете, че всеки в България познава много хора. Дали се познават или не, дали се познават от години или отскоро - не мога да кажа", обяви Цветанов. Той определи работата на енергийния министър като "брилянтна" и каза, че има заинтересовани да я атакуват и че от тази ситуация опозицията ще се опита да направи поредния скандал.


По-късно от Брюксел Борисов обяви, че ще приеме оставката, "за да не дам никаква възможност да се влияе върху репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова"."Когато се върна, ще се срещна с коалиционните партньори и ще решим кой да поеме поста", каза министър-председателят.


Съпредседателят на "Обединени патриоти" Волен Сидеров обяви, че правителството, новата антикорупционна комисия и прокуратурата трябва да се занимаят със сделката за ЧЕЗ. "Сделката трябва да се провери основно и всичко съмнително да се изчисти. Ако има основания да се прекрати - да се прекрати", каза той.


За финансовия министър Владислав Горанов оставката на Петкова е прибързана. "Не намирам аргументи за оставката. Не виждам нищо укоримо в тази сделка, но това си е нейно решение", каза Горанов.


Вътрешният министър Валентин Радев каза в парламента, че сега чува за оставката на Теменужка Петкова. "Аз бях в залата - ако вие знаете нещо, подскажете", допълни той. В отговор на въпрос дали според него ще бъде приета, той обяви: "Има си премиер. Аз съм министър на вътрешните работи. Нещо за МВР, ако имате, но мисля, че достатъчно въпроси ми зададоха (на парламентарен контрол - бел. авт.). Имам чувството, че бях на пленум на БКП".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK