От Лондон Борисов поиска 30 млрд. евро за инфраструктура в "райското място" Западни Балкани (допълнена)

Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕБВР Сума Чакрабарти обсъдиха изграждането на коридорите 4, 8 и 10.

© Министерският съвет

Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕБВР Сума Чакрабарти обсъдиха изграждането на коридорите 4, 8 и 10.За изграждане на транспортна, железопътна и дигитална инфраструктура на Западните Балкани по приблизителна сметка са необходими 30 млрд. евро. Това обяви премиерът Бойко Борисов на откриването на третия инвестиционен форум на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВРБ) за Западните Балкани, на който днес в Лондон се предвижда да се подпишат седем нови споразумения.


Пред инвеститори, банкери и политици от Борисов презентира карти на транспортните коридори 4, 8 и 10, както и на жп инфраструктура и подробно обясни откъде минават пътищата. Министър-председателят показа как коридор номер 10 тръгва от Азия, минава през Истанбул, София, Белград, Будапеща, Загреб, Любляна и стига до Европа, а от него по коридор 4 може да се иде и до Солун.


За сравнение, той каза, че по време на войните в региона са похарчени около 50 млрд. евро. И обяви, че всичко може да бъде построено в следващите 7-8 години, ако има ясен план и финансиране. От думите му се разбра, че то може да дойде от банки като ЕБВР, Европейската инвестиционна банка и Световната банка, "някой грант от Юнкер, кофинансиране от държавните бюджети".


Що за "райско място" са Балканите
"Когато ги има тези транспортни коридори, до всяка една столица ще може да има достъп с жп линия и магистрала и съответно интернет", каза Борисов. Пред форума той представи Западните Балкани като "райско място за инвеститорите" и изброи "добър климат, зелени енергии, животновъдство, електроника, туризъм". Борисов акцентира, че за дигитална инфраструктура са нужни 5 млрд. евро. После раздаде на колегите си сметките си.

От Лондон Борисов поиска 30 млрд. евро за инфраструктура в "райското място" Западни Балкани (допълнена)

© Здравка Андонова


От лидерите на страните от Западните Балкани - премиерите на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и председателстващия председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, които са на форума, българският министър-председател поиска до 1 март да имат готовност да представят приоритетните за тях проекти и как искат да бъдат финансирани. Тогава в София е председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, за когото Борисов каза, че се надява да обещае някой грант. Той покани колегите си на срещата.


Инвестиции от "нашата Европа"


"Крайно време е да говорим за цифри, срокове и кое кога ще стане", каза Борисов. От думите му се разбра, че може да има инвеститорки интереси от Китай, Турция и Русия, но това си било "нашата Европа" и парите трябва да дойдат оттам. Той даде пример за важността на региона като обясни как при разговор премиерът на Великобритания Тереза Мей обявила, че излизат от Европейския съюз (ЕС), но не и от Балканите.


"Или финансираме и изграждаме модерни Балкани, или се подготвяме за друго. Тя войната не беше отдавна", каза по-късно Борисов.


От своя страна председателят на ЕБВР Сума Чакрабарти каза, че трябва да се работи за т.нар. мека свързаност между страните от Западните Балкани, т.е. да се създадат необходимите условия за единен инвестиционен пазар с цел улесняване на чуждите инвестиции. Той поиска и електронна платформа, която да свързва търговските камари на страните.


Държавният министър по въпросите на дигиталната култура на Великобритания Мат Ханкок определи Западните Балкани като регион с икономически потенциал, но по думите му той трябва да бъде отключен чрез изграждане на връзки с частния сектор.


От българската страна на форума участват транспортният министър Ивайло Московски и председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK