Кой е Николай Николов - кандидат на БСП за шеф на новия антикорупционен орган

Снимката е от акция през седмицата на антикорупционната комисия в Перник

© Антикорупционна комисия

Снимката е от акция през седмицата на антикорупционната комисия в ПерникВъв вторник депутатите от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще изслушат кандидатите за председател на новия антикорупционен орган. Двама са претендентите да оглавят структурата, чието пълно име е Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). "Дневник" ги представя днес и утре. Изборът от парламента вероятно ще е също следващата седмица.


Номинацията на Николай Николов, издигнат от БСП, стана известна няколко дни, след като депутати от управляващата коалиция номинираха настоящия ръководител на комисията за конфискация на незаконно имущество Пламен Георгиев за свой кандидат.


Николов зае поста председател на комисията за конфликт на интереси, след злополучното отстраняване на Филип Златанов през 2013 година. Малко след като номинацията му беше внесена от БСП, той даде интервю за в. "Труд", в което казва, че успехите с които може да се похвали комисията, са след времето на Филип Златанов. В следващия период под негово ръководство - по думите му - Комисията за конфликт на интереси е приключила с решения почти всички от образуваните 2 хиляди производства.
По думите трябва да се осигури нещо повече от алтернативност за избора на председател.


Според вносителите на номинацията му под неговото управление КПУКИ е излязла от цикъла на скандалите.
В подкрепа на Николов са постъпили три становища в подкрепа - от Център за НПО Разград, Института за модерна политика и още една организация.


Николай Николов е завършил право в Софийския университет с успех 5.50. Владее английски и руски език. Роден е на 27 април 1972 г. Работил е и като юрисконсулт в Общинска банка и Ловешката община, бил е и адвокат към колегията в Ловеч.


В сферата на правораздаването работи от 1995 г., като последните 15 години практиката му е изключително в областта на конфликта на интереси и незаконно придобито имущество. "Въпреки заеманите високи постове в чувствителни институции, името му никога не е забърквано в скандали и съмнения от какъвто и да е характер", мотивират вносителите номинацията на Николов.


Личният мотив: Увереността, че има опит и защото борбата с корупцията е негова кауза


Николов е доктор по право с дисертация по първия Закон за отнемане на незаконно придобито имущество, известен като закона "Петканов". Темата на дисертацията е била за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Пет години Николов е бил член на същата едноименната комисия. От 2011 до януари 2018 г. е член на Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси (КПУКИ), като от 2013 г. до края е неин председател.


Николов е автор и на единствения "Научно-практически коментар на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси" и е експерт по гражданската конфискация. Автор е на пет монографии, две от които са били първи по време върху различните закони през годините за отнемане на имущество. Автор е и на над 40 научни публикации и е търсен лектор на специализирани курсове и семинари.


В периода 2010-2011 г. е бил в правния съвет на президента Георги Първанов. В същия период е бил член на консултативния борд на Института за модерна политика. От 2002 г. е член на Съюза на юристите в България. Николов не е бил агент на комунистическите тайни служби, се вижда от подадените от него документи във връзка с процедурата.


От концепцията му се вижда, че основният мотив да се кандидатира за поста е увереността му, че професионалният и управленският му опит ще помогне на комисията да работи като независим и професионален орган. "За мен борбата с корупцията е кауза, на която съм посветил голяма част от професионалния си път", посочва Николов.


Стриктни правила за провеждане на търгове и още от концепцията на Николов


След личното си представяне той разглежда въпроса какво е корупция в тесен и широк смисъл и как вижда начина за справяне с нея. Според кандидата на БСП за ръководител на антикорупционния орган с решаването на проблема трябва да се ангажира цялото общество - в два аспекта.


"Първо - непримиримост към явлението


- ако обществото приема корупцията за нещо нормално, никакви мерки на отговорните държавни органи няма да са достатъчни, за да го спрат. Второ, създаването на среда, която да "запушва" каналите, прекъсва възможности и ограничава корупцията. Става дума за обществена среда, но и за превантивен правен инструментариум, който да изключва или ограничава корупцията, съчетан с воля и действия на държавата за санкция, в рамките на закона, по отношение на всеки служител, възползвал се от служебното си положение за лично обогатяване. Знанието, че наказанието е строго и неизбежно само по себе си има много сериозен антикорупционен ефект", пише кандидатът.


Според него създаването на посочената среда срещу корупцията в нейните три аспекта - обществен, превантивен и санкционен, е ключът за ограничаване на това явление в България.


В концепцията му присъства подробно преглед и анализ на законодателството - както вече отмененото, така и на сега действащото.


Той посочва и принципите, според които трябва да работи новият антикорупционен орган, които също са определени със закон -


професионализъм; независимост; равенство на гражданите и пропорционалност.


Той вижда три приоритета, които трябва да са определящи за комисията:


- задълбочено и качествено обработване на преписките в петте основни направления от дейността ѝ;
- превенция на корупцията
- взаимодействие и сътрудничество с другите държавни органи.


Според Николов една от най-важните гаранции за качеството на дейността на комисията е функционирането на инспектората чрез планови текущи проверки, които обаче се определят с годишен план за дейността му, който пък се утвърждава именно от председателя на новия антикорупционен орган.


Кандидатът на левицата смята още, че в много отношения


превенцията е по-важна от различните санкции


Според Николов специални усилия за превенция на корупцията трябва да се насочат към обществените поръчки като рисков фактор за развиване на корупционни практики. Той предлага и няколко вида мерки:
- изработване на софтуер, който на база на данни на възложители и др. длъжностни лица, участващи в процедурите по възлагане на търгове, и данни на кандидатите за изпълнители и подизпълнители да


да констатира има ли свързани лица по смисъла на ЗОП


Констатацията да става преди изготвяне на протокола на съответната комисия. Ако софтуерът установи свързани лица, то те няма да се допускат по процедурата по възлагане на обществената поръчка. Резултатите ще бъдат публични. Той предлага първоначално да се проверяват само търгове над определена стойност, а впоследствие всички.


Предлага също разработване на анализи и механизми за внедряване на електронните търгове по Закона за обществените поръчки за възлагането им. В тази връзка Николов цитира и опита на Естония, където рязко е намаляла корупцията в тази сфера с масовото въвеждане на електронната форма на възлагане.


Предлага промяна в Закона за обществените поръчки, с която агенцията за търгове самостоятелно да определя външните експерти, които участват в комисиите по възлагането им. Според сега действащата уредба те се подбират от самите възложители.


Николов има идея и за сигналите за корупция.


- Да се приеме до 3 месеца след влизане в сила на антикорупционния закон, което стана на 23 януари, нужният подзаконов нормативен акт, който ще регулира оперативно-издирвателната дейност на антикорупционната комисия;


- да се изработи образец на сигнал за корупция, който да се публикува на сайта на комисията;


- стриктно спазване на забраната за недопустимост на работа по анонимни сигнали;


- оперативно взаимодействие с органите на ДАНС, прокуратурата и др.


Кандидатът на БСП смята, че децентрализираната система по установяване на конфликт на интереси за лицата, заемащи висша публични длъжности, крие своите проблеми. За една част от длъжностите проверката се извършва от антикорупционния орган, но за не малка част - като общински съветници и други служители в местната власт например - от други близо хиляда органа по избора или назначаването им, или от постоянни комисии към общинските съвети. Николов посочва и необходимите мерки за успешно осъществяване на децентрализацията:


По думите му, неговата концепция е не само вид стратегия, но и конкретен план за действие. Тя е отворена и не изключва приложението на мерки или комплекс от мерки, непосочени в нея, но наложени от практиката.


Кандидатът извежда на преден план превенцията като негово лично разбиране на проблема с корупцията. То, обаче не засяга решителността на действия за санкционни мерки по ЗПКОНПИ (новия антикорупционен закон - бел.ред.), ако са налице основания за това, подчертава той. И добавя, че възприема изпълнението на длъжността, за която кандидатства, "преди всичко като призвание, а не като месторабота или професия".


В новия антикорупционен орган КПКОНПИ ще работят 400 служители. Това са щатните бройки на обединяващите се в него органи и звена: хората, които са работили в КПУКИ, която се вля в Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), също и служителите на БОРКОР, двете антикорупционни дирекции в ДАНС и съответното звено от Сметната палата.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2717 Любопитно

  Някой знае ли на какво се дължи дългогодишната ковачница на КАДРИ на БСП в Ловеч???
  От Бриго....че до Николай Николов.....????

  [email protected]
 2. 2 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Весело

  Според мен може да е свързано с филма Вчера по някакъв начин.

 3. 3 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Не става ясно Дневник одобрява ли го? Ако го представя, кога ще ни представи и другия кандидат?

 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Кандидатът има подходящ профил и дава много силна заявка. Дори и да имаше някакъв шанс да го изберат - пак нямаше да стане, защото политическата власт у нас в областта на корупцията се концентрира върху имитацията и послушанието.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6256 Неутрално

  Звучи много по-добре от изпълняващия поръчки сега, също и временно изпълняващ и фаворит за новия пост.
  При това Николов е кандидат от опозицията (не, че харесвам БСП). Винаги е добре опозицията да оглавява контролни органи, това е основната и роля.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Нови 400 човека ще получават заплати...И за какво? За да се ГОВОРИ за антикорупция.
  Или да се разправят с "корупционни титани" като Иво Прокопиев? Ще падна от смях!
  Колкото е файдата от НСО (примерно), които пазят дирника на Сульо и Пульо, само защото Сульо и Пульо са близки до властта!

 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  На мен пък ми е интересно , къде е бил по време на тройната коалиция?ИЛи политическия картел пак е в мимикрия.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Весело

  Отъркал се около Гоце и ИМП. Прилича на клонинг на Бойко Рашков. Прилича до някъде и на Рицар Попова...

 9. 9 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Може би и на Нора Ананиева)))

 10. 10 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Разстроено

  Двата клана отново си подават топката на къс пас. Народът зяпа кака Гинка.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 11. 11 Профил на gom31554265
  gom31554265
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Родата:
  1/Дядо активен борец против фашизма и капитализма
  2/Баща или майка номенклатура на окръжния комитет на БКП
  типичен профил на млади кадри на БСП/БКП/

 12. 12 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Затова ли не се разследва Техноимпекс? Там няма ли конфликт на интереси - Сланинова приватизатор и същевременно нов собственик...!?

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2717 Любопитно

  До коментар [#9] от "Cara Mia":

  Може би ...... АМА СА БОЛ кадрите на БСП от Ловеч!???

  [email protected]
 14. 14 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#13] от "karabastun":

  Бастун, Николов е гола вода. Типичното "наше" момче. В БСП от Ловеч са все такива.

  No Pain No Gain
 15. 15 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Добре е писал човекът, ама е ясно що комуняките го бутат напред - щото може да мимикрира успешна кандидатура, която да бъде противопоставена на проваления кандидат на ГЕРБ. Сега 2 месеца ще опяват колко добър кандидат са издигнали, ама ГЕРБ не го искат, щото не искат да борят корупцията. Ако имаше дори минимален шанс да бъде избран кандидат на БСП, той щеше да е или Кирил Добрев, или някой с подобен на неговия профил.

  До коментар [#12] от "xefgo":

  Т.е. защо сделка от 1999 г. не е разследвана по закон от 2008 година, така ли да разбирам въпроса?

  До коментар [#6] от "Animals As Leaders":
  "Нови 400 човека ще получават заплати..."
  Не бе, човек. Това са служителите на досега съществуващите органи с многобуквени съкращения КОНПИ, КПУКИ, ЦППКОП, част от ДАНС и част от Сметна палата. Не са нови.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2717 Любопитно

  До коментар [#14] от "tokkay":

  Приятел, аз нямам НИКАКВО мнение за Николов - просто от години се чудя - как па все от Ловеч БСП вади кадри ???
  Що да речем от Варна -все пак сме повече народ - не извади ни един!
  Даже и Красю Премянов беше от Бяла - а не от Варна/нищо че се водеше ОТ Варна / !!!??

  [email protected]
 17. 17 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#2] от "hak43536311":

  Ловешката езикова гимназия! Филмът „Вчера”, както каза колегата.

 18. 18 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#13] от "karabastun":

  Не забравяй, че е партизански край! Бедни села, мързеливи хора, станали партизани.

 19. 19 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 863 Неутрално

  ала-бала...името на тоя орган и човека на чело са абсолютно без значение,едно е ясно,от тоя храст заек няма да изкочи,поредния кьорфишек в лицето на матряла и европа

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 20. 20 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#13] от "karabastun":

  Ами за това иде реч !

 21. 21 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Няма ""независим "" кандидат , особено когато се издига от комунисти !

 22. 22 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#16] от "karabastun":

  Аз пък го познавам от доста време, виждал към неговата "работа" преди да го измъкнат към София. Държеше се като дебил, изглеждаше като дебил, вероятно е ... послушно момче.

  No Pain No Gain
 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  На мен тази професионална биография ми вдъхва доверие. Първо трябва да се провери достоверността на професионалната биография. Дори трябва да се анализира докторската му работа и там да се търси неговата философия. Трябва да се прецени дали докторската му работа е автентична и т.н.
  Това, че идва от БСП не е толкова лошо, защото нямаме основание да вярваме на никоя партия.
  В сравнение с кандидатурата на Радев, която също беше на БСП , тук има индикатори за професионализъм.

  подпис
 24. 24 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Не става ясно Дневник одобрява ли го? Ако го представя, кога ще ни представи и другия кандидат?
  —цитат от коментар 3 на Мавродинов

  Не е като да не е представян достатъчно Пламен Георгиев тук и не е като да не е ясно що за разменна монета е. Доказан верен ратай на тримата дебели, при това подкрепен от радикалното крило на комунистите- обединените патрЕоти. А хората които те подкрепят и пробутват (особено в съдебната система, но и не само) са винаги доказана прислуга на задкулисието.
  Всичко това естествено не прави един кандидат на БСП по-добър, по-скоро се получава пак нещо като на президентските -
  избор между комунист и комунист.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 25. 25 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Румен Радев е добър пример за "независим кандидат" който става абсолютно послушен на БСП. БСП никога не издига хора със собствено мнение.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Името на Николай Николов нищо не ми говори. Но виждам, че все с някаква такава деятелност се е занимавал. Това, че е от БСП не е толкова страшно - тя комисията си е доста безсмислена. Той и Евтим Костадинов е от БСП, но си върши добре работата в Комисията по досиетата. Не, че и тя е по-смислена, де.

 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2717 Разстроено

  До коментар [#17] от "ralita68":

  До коментар [#20] от "Cara Mia":
  Ама хора , бе - не осъзнавате ли,че докато БСП има база /например в Ловеч / , а най - вероятно в половин България -няма как БСП /БКП / да излезе от властта !
  За К'ва лустрация / софийска / си бленувяте ???

  Николов / крив -прав / няма значение - сам по себе си !!!

  [email protected]
 28. 28 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  Като му чета биографията излиза да е добър професионалист...но политиците не търсят професионалисти а послушковци...

 29. 29 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#27] от "karabastun":

  Прав си, ама полека лека ковачницата им кадри вече не са надеждни. Добрите деца, които излизат от там не стават бесепари. Те затова издишат откъм качествени хора. Жалкото е, че с електората става бавно.

 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#29] от "ralita68":

  Електорат БСП НЯМА !!!

  [email protected]
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2717 Любопитно

  До коментар [#29] от "ralita68":

  Има само присъствие ПО ДОКУМЕНТИ !
  Питах - Що ВСЕ от Ловеч вади кадри,че не мие ясно ??

  [email protected]
 32. 32 Профил на vrid
  vrid
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Все пак по добре, че не е оня , другия Николай Николов.
  От ония, главичките.....

 33. 33 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  Родата: 1/Дядо активен борец против фашизма и капитализма 2/Баща или майка номенклатура на окръжния комитет на БКП типичен профил на млади кадри на БСП/БКП/
  —цитат от коментар 11 на gom31554265


  Ако е вярно, показва, че ГЕРБ играят състезанието с два коня.

 34. 34 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1821 Любопитно

  Затова ли не се разследва Техноимпекс? Там няма ли конфликт на интереси - Сланинова приватизатор и същевременно нов собственик...!?
  —цитат от коментар 12 на xefgo


  От всичко което "не достига до домовете на хората" може да се краде без последици. Това е индулгенцията на Нинова и БСП, следователно и на кандидатът им.

 35. 35 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  Професионалното CV на Николов е впечатляващо. Но "Какво тук значи някаква си личност", е запитал поетът. "Борбата е безмилостно жестока", защото на избраника на управляващите постът вече е обещан. Пл. Георгиев даже се появи на показната акция при ареста на кмета на Септември, незнайно в какво качество. Човекът се е трудил, изпълнявал поръчки, смята поста за трамплин през 2019 г. за една друга Главна длъжност...
  Народе????

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 36. 36 Профил на Jikevjikev Jikev
  Jikevjikev Jikev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Сега се сетих от де го знам
  1996-1997 беше юрисконсулт на една от Фирмите на Мултигруп в Ловеч.
  Гледам е завършил 1995 ЮФ на СУ...

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  "За мен борбата с корупцията е кауза, на която съм посветил голяма част от професионалния си път".
  Ако е истина и този няма да го бъде дълго.

 38. 38 Профил на Командир Хасан
  Командир Хасан
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":

  по принцип съм съгласен с теб, за съжаление сегашната червена опозиция не е казала нито една дума против КОЙ, КТБ, Цацаров. което на мен ми говори, че искат единствено да заемат местата на Бай хой и неговите гербаджийски корупционни мрежи. нищо друго.

  Мультназ, или Спецфильм
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6256 Неутрално

  До коментар [#38] от "Командир Хасан":

  И това е вярно, но и така ще си загубят легитимността като опозиция след време...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK