Държавата е лош стопанин, когато се управлява от мафията, обяви Нинова

Държавата е лош стопанин, когато се управлява от мафията, обяви Нинова

© Юлия ЛазароваВ коментар около скандала с продажбата на активите на ЧЕЗ в България лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред БНТ, че държавата е лош стопанин, когато е управлявана от мафията. Така тя защити тезата, че в казуси като този държавата трябва да защити националната сигурност, обект на която се явява електропреносната система.


Цитира проучване на "Галъп", според което българите искали компании като елекропреносните да са държавни. Даде примери с Франция и Белгия, където този бизнес се управлява успешно от държавата. Посочи, че не става дума за национализация, а за покупко-продажба, при която държавната трябвало да е с равен достъп както частните компании.


След като първоначално БСП поиска държавата да купи активите на ЧЕЗ, макар да не се е явила като купувач, впоследствие партията поиска разваляне на сделката и обяви, че ще сезира прокуратурата.
Нинова допълни, че този либерален модел на управление, при който се смята, че държавата е лош стопанин, е довел до множество кризи в Европа и сега в рамките на целия континент тази концепция се преосмисляла.


Подчерта, че идеята на ГЕРБ за промени в Конституцията, които да позволят да се направи преглед на целия процес на приватизация, били отмрели след като излезли резултатите от проверката по придобитите от нея акции в "Техноимпекс".


Желанието на ГЕРБ за преглед на прехода приключи с неуспешния им опит да ме компрометират. Затова сега ние и държавността сме на ход. Преходът трябва да бъде прегледан и да започне с ЧЕЗ и другите електроразпределителни дружества, обяви Нинова.


Изрази недоумение, че електропреносната система не е елемент на националната сигурност, което се разбрало от изказванията на представители на службите през седмицата в парламента. А пък оградата по границата с Турция се превърнала в такъв обект след решение на правителството, което целяло да засекрети дейностите по съоръжението.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK