"Патриотите" ще предложат енергийният регулатор да може да спира сделки като тази с ЧЕЗ

Искрен Веселинов

© Юлия Лазарова

Искрен ВеселиновДепутатите от "Обединени патриоти" мислят да внесат законови промени, с които да дадат правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да спира сделки, подобни на продажбата на активите на ЧЕЗ в България.


"В Закона за енергетиката има съществен пропуск и такъв тип пропуски си проличават при критични ситуации като настоящата, при която случаен инвеститор влиза в подобна мащабна сделка - закупуването на ЧЕЗ", заяви в интервю за БНР народният представител от "Обединени патриоти" и член на комисията по енергетика Искрен Веселинов. Той обясни, че има подготвени законодателни решения, които са предложени на депутатите от управляващата коалиция. Веселинов очаква проектите за нормативни промени да бъдат обсъдени в началото на следващата седмица и "в спешен порядък този пропуск да бъде запълнен".


В средата на февруари от ГЕРБ обявиха, че до 10 дни ще предложат конкретните текстове за промени в Закона за енергетиката. Все още не е известно какво предвиждат идеите на управляващата партия за изменения на закона.
"Странното е, че в закона има разрешителен режим за разпореждане с имущество, с което се упражнява лицензионна дейност, а на практика с цялата собственост на дружествата, със съществените части от капитала – няма. Всъщност това е поправката, която смятаме да предложим – при над 20% разпоредителни действия с част от капитала на дружеството да се изисква разрешение от КЕВР. Като КЕВР на база на това да гарантира устойчивото снабдяване на крайните потребители, както и националната сигурност, да издава и съответно да не издава разрешение за това придобиване", каза Веселинов.


По думите на депутата КЕВР ще бъде оторизирана при необходимост да получава информация от ДАНС и финансовото разузнаване, а също и от Комисията за защита на конкуренцията.


Целта на спешните действия е промените да влязат в сила преди официалното приключване на настоящата сделка за прехвърляне на собствеността на ЧЕЗ, макар че идеята не е да се спира прехвърлянето.


"Аз мисля, че в началото на другата седмица бихме могли да внесем законопроекта. Тоест реално, ако броим от днес, в рамките на около 10 дни би могъл да влезе в сила заедно с публикуването на този законопроект", допълни Веселинов


Думите на Веселинов бяха посрещнати с одобрение от другия гост на БНР - юриста и бивш председател на Сметната палата проф. Валери Димитров, който сега е член на Консултативния съвет по законодателство към Народното събрание. "Аз съм просто, меко казано, шокиран от това, че Законът за енергетиката не е предвидил форма на контрол, той не е предвидил разрешителен режим, режим на проверяване и разрешаване на придобиване на дялово участие в енергийни дружества и най-вече в енергоразпределителните дружества", коментира Димитров.


Според него предлаганите законодателни промени ще могат да се приложат и към сделката за активите на ЧЕЗ.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Искаш да си продадеш бизнеса,но някой не ти разрешава?!
  Не е много демократично нали?
  Грешка е било да се продаде 100%,сега измислете нещо по-умно.

 2. 2 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Изненадани !
  "Аз съм просто, меко казано, шокиран...."
  Цялата комисия по енергетика спешно да заминава при бай Ставри. И да топлят място за колеги.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 3. 3 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Така или иначе вече е ясно , ЕРП то ще бъде държавна собственост , въпроса е кач пара ще струва на данъкоплатеца. Засега положението не оптимистично, за данъкоплатеца имам предвид , за други хора ще намажат , както и ЧЕЗ , КОИТО ще вземат не лоша печалба, за разлика от Албания , където не взеха никаква печалба , изгониха ги , и после се споразумяха за по малко пари отколкото са го купили. https://www.24chasa.bg/novini/article/4383274

 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Не е това работа на регулатора. Правителството трябва да има такива правомощия, когато се касае за националната сигурност. Сещам се за два такива случая, в Германия правителството блокира на една сделка, с която китайци искаха да купят фирма за производство на чипове. В Сащ преди време, правителството блокира продажбата на едно от най големите контейнерни пристанища, което беше купено от арабски инвеститор.

 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван К.":

  ЕРП-то няма да бъде държавна собственост, а на ГЕРБ. Има съществена разлика.

 6. 6 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  Аз така и.не разбрах какъв е проблемът на тази сделка?! Не, че разбирам много от такъв мащабен бизнес.

 7. 7 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 632 Гневно

  Първо създаваме Истерията, после идва и Безумието.

 8. 8 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#5] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  Това пък защо?

 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":Аз така и.не разбрах какъв е проблемът на тази сделка?! Не, че разбирам много от такъв мащабен бизнес.
  —цитат от коментар 6 на ralita68


  Проблемът, че електрозахранването на една трета от българските граждани отива във фирма с неясен произход и финансиране.

 10. 10 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#5] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":


  До коментар [#3] от "Иван К.":ЕРП-то няма да бъде държавна собственост, а на ГЕРБ. Има съществена разлика.
  —цитат от коментар 5 на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире


  И на кого е държавата , да не е на Курнелия случайно , държавата си е на ГЕРБ , когато спечелите избори , ще ви я върнем на вас комунягите или на Ристу и Радан ИЛИ КОЙТО ГИ спечели, но дотогава държавата си е ЕООД на ГЕРБ, с изпълнителен директор Бойко Методиев Борисов.

 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1488 Весело

  Аз така и.не разбрах какъв е проблемът на тази сделка?! Не, че разбирам много от такъв мащабен бизнес.
  —цитат от коментар 6 на ralita68


  проблемът е че СИК искат да им купим ЕРП :) така достатъчно ясно ли е?

 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  А нещо за целите цигански квартали дето не плащат ток, вода и въобще никакви комунални услуги ще направят ли патриотете ???

 13. 13 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ама ти е сега може, ама един ценен кадър на ДС-бе Иван Иванов му е името и шеф на КЕВР нарочно си затвори очите и ушите и проспа тази сделка.

  А иначе това не е просто някаква си сделка а следка за критиична инфраструктура засягаща националната сигурност и държавата има пълното право да се намеси. Навсякъде по света е така.

 14. 14 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 225 Неутрално

  НАРЕДБА 3 от 21.03.2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката Издадена от председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, обн., ДВ, бр. 33 от 5.04.2013 г.

  Чл. 92. (1) Комисията дава разрешение за извършване на следните сделки: 1. учредяване на залог, включително особен залог или ипотека върху имущество, с което се осъществява лицензионна дейност; 2. сделки, които водят или могат да доведат до нарушаване сигурността на снабдяването вследствие на задлъжнялост на енергийното предприятие, съгласно чл. 21, ал. 1, т. 23 ЗЕ - издаване на облигации, заеми със срок на погасяване, по-дълъг от една година, договори за изкупуване на енергия със срок, по-дълъг от една година; 3. сделки на стойност повече от 10 на сто от активите на лицензианта съгласно последния одитиран годишен финансов отчет. (2) Процедурата за даване на разрешение по ал. 1 се открива по писмено заявление на лицензианта, което съдържа: 1. името, седалището и адреса на управление на лицензианта; 2. регистрационния номер на лицензията; 3. искане за разрешаване сключването на съответната сделка, основанието за нейното сключване, финансова обосновка; 4. описание на обекта - предмет на обезпечение при учредяване на залог или ипотека, както и данни за лицето, в полза на което се прави обезпечението.

  Питайте ДС-баря Иван Иванов - шеф на КЕВР защо не се е намесил, след като по закон има право. Аз ще ви каза, защото е на хранилка при ГЕРБ, също както Кънев даваше папчици с назначения на Борисов.

 15. 15 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 603 Весело

  До коментар [#10] от "Иван К.":

  Другарю, по-големи комуняги от вас гербавите има ли?

 16. 16 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#9] от "von_seeckt":

  Ами нали има служби да проверяват. Гинчето надълго и широко обясни с какви средства купува.....При предишни сделки с ерепета как се обяснявало?

 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1887 Весело

  Искрено се веселя като чуя Искрен Веселинов да говори за законотворчество и за спешно запълване на пропуски.

 18. 18 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#9] от "von_seeckt":Ами нали има служби да проверяват. Гинчето надълго и широко обясни с какви средства купува.....При предишни сделки с ерепета как се обяснявало?
  —цитат от коментар 16 на ralita68


  Затова и обосновано идва съмнението, дали тези наши служби не играят за някого, на когото са подчинени.

 19. 19 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Идеята звучи чудесно! Но ... Какви ли действия ще извърши оправомощената КЕВР? Съобразявайки се със съществуващите реалности в страната не би било изненадващо да преобладават грешни, озадачаващи, ..., дори комични. С неизненадващи неположителни резултати. Гарантирано и от придобилите популярност, станали нарицателни Гинки и Калинки. Не персонажи от известна стара градска песен, а подставени и поставени лица, без необходимите образование, квалификация, знания, опит и т.н. Назначени елементи от икономическия и политически елит.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Поправката "Пеевски-Цонев-Гинка" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Да побързат защото докато се наканят Гинка и ЧЕЗ вече ще са подписали.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  И впрочем имам едно въпросче - а кой ще спира ДКЕВР? Да си спомним онзи директор ли беше който подписа с руснаците за Белене и та после платихме милиардчето.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  НАРЕДБА 3 от 21.03.2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката Издадена от председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, обн., ДВ, бр. 33 от 5.04.2013 г. Чл. 92. (1) Комисията дава разрешение за извършване на следните сделки: 1. учредяване на залог, включително особен залог или ипотека върху имущество, с което се осъществява лицензионна дейност; 2. сделки, които водят или могат да доведат до нарушаване сигурността на снабдяването вследствие на задлъжнялост на енергийното предприятие, съгласно чл. 21, ал. 1, т. 23 ЗЕ - издаване на облигации, заеми със срок на погасяване, по-дълъг от една година, договори за изкупуване на енергия със срок, по-дълъг от една година; 3. сделки на стойност повече от 10 на сто от активите на лицензианта съгласно последния одитиран годишен финансов отчет. (2) Процедурата за даване на разрешение по ал. 1 се открива по писмено заявление на лицензианта, което съдържа: 1. името, седалището и адреса на управление на лицензианта; 2. регистрационния номер на лицензията; 3. искане за разрешаване сключването на съответната сделка, основанието за нейното сключване, финансова обосновка; 4. описание на обекта - предмет на обезпечение при учредяване на залог или ипотека, както и данни за лицето, в полза на което се прави обезпечението. Питайте ДС-баря Иван Иванов - шеф на КЕВР защо не се е намесил, след като по закон има право. Аз ще ви каза, защото е на хранилка при ГЕРБ, също както Кънев даваше папчици с назначения на Борисов.
  —цитат от коментар 14 на bwy56537275


  И къде видя ПРОДАЖБА на ЦЯЛОТО предприятие? Което е по-важно, да има СПИРАНЕ на сделката и то ИЗВЪН БГ?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1887 Весело

  Поправката "Пеевски-Цонев-Гинка" :)
  —цитат от коментар 20 на penetrating

  Гинко прим.

 25. 25 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 329 Неутрално

  На патрЕотите не бих се доверил да ми кажат колко е часа дори.

 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Весело

  Много добра идея, но аз искам и още нещо.
  Да се забрани на собствениците на електоразпеделителните дружества не само да си продават активите, но също така да не ядат свинско и да спазват всички православни пости.

  подпис
 27. 27 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Патриотите са бити карти. Спечелие управление със социални обещания, взеха си военното министерство, каракачанчето само за изтребители бълва, симеоновчето обяви Русия за враг, а сидеровчето се гърчи в опита да направи шпагата между единия и другия резил! Приятно прекарване в нишата на петте партии с трите процента!

  Мърфи е оптимист!
 28. 28 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#14] от "bwy56537275":
  Материята е преуредена - виж Наредба № 3 от 21 март 2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката - ДВ, бр. 33 от 5 април 2013 г.

  Изрично отменена с § 1, т. 1 от Постановление № 91 от 15 април 2013 г. за отменяне на нормативни актове на Министерския съвет - ДВ, бр. 38 от 19 април 2013 г., в сила от 09.04.2013 г.

  Интересно е да се разбере, защо е премахната и тази преградка?
  От кого е ясно -
  Марин Райков
  13 март 2013 29 май 2013, служебен кабинет


  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  "Аз съм просто, меко казано, шокиран от това, че Законът за енергетиката не е предвидил форма на контрол, той не е предвидил разрешителен режим, режим на проверяване и разрешаване на придобиване на дялово участие в енергийни дружества и най-вече в енергоразпределителните дружества", коментира Димитров.

  Димитров. Валери Димитров. Професор Валери Димитров. Юрист. Бивш председател на Сметната палата. Бил шокиран. А ние сме шокирани, че въпросната личност след толкова години едва сега научава какво предвижда и какво не Законът за енергетиката - обнародван в ДВ на 9 декември 2003 г. Когато въпросната личност е била народен представител от НДСВ. И е гласувала за приемането на този закон точно в този му вид. Ще почакаме още колкото трябва време догато набеденият професор вдене, че в Закона за енергетиката не може да се предвижда такъв механизъм по очевадната причина, че енергийните дружества, за разлика например от банките не се създават по особен закон, а по Търговския закон. Не може ДКВЕР да дава мнение по придобиването на дялови участия защото не дава мнение и при създаването на дружествата. Ако трябва да дава разрешение то това значи първо да издава разрешение при създаването на дружеството. И да бъдат описани подробно и изчерпателно условията за създаване на такова дрлужество, неспазването на които води до отказ от страна ДКЕВР. Тези условия трябва да бъдат валидни и при прехвърляне на дяловете или целия капитал на дружеството. Не може да стане с една проста поправка, че ДКЕВР дава или не дава разрешение. Защото й харесва или не й харесва Гинка или Калинка. Трябва да се направи изцяло нов Закон за енергетиката. Като не маловажна подробност е, че влизането му в сила ще направи автоматично незаконни всички енергийни и водни дружества и ще наложи тяхната нова регистрация по новия закон. След разрешение на ДКЕВР, разбира се.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":Аз така и.не разбрах какъв е проблемът на тази сделка?! Не, че разбирам много от такъв мащабен бизнес.
  —цитат от коментар 6 на ralita68


  Проблемът е, че половината от електроснабдяването в държавата попада в ръцете на дребни нескопосни и едри тъмни сили, които могат да предизвикат катаклизъм в държавата. Точно токът на ЧЕЗ веднаж свали Боко, втори път всичко може да се случи.

 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  "Според него предлаганите законодателни промени ще могат да се приложат и към сделката за активите на ЧЕЗ."

  Тц, господин набедени професоре. No way. Не може с обратна сила. Има сключен договор. И недейте да философствате дали има плащане и дали има прехвърляне на акциите. Волеизявлението на страните е ясно и категорино и не е Ваша работа какви срокове за изпълнението на своите задължения са предвидили те. Договорът е сключен на 23 февруари 2018 г. при съществуващите към тази дата законови разпоредби и евентуално въведените след нея утежняващи изисквания не могат да се разпростират върху него. И като говорим за задна дата да не забравим да отбележим, че въвеждането на някакви изисквания към тази сделка би представлявало прилагането им със задна дата и към договора за продажбата на ЕРП на ЧЕЗ от 2004 г., за който те съвсем, ама съвсем основателно ще възразят, че може и да не бяха го подписвали ако тези изисквания са им били известни по време на неговото сключване.

 32. 32 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Управленско прозрение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 33. 33 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#9] от "von_seeckt":

  И произходът, и финансирането ѝ са ясни и са по-мощни и гарантирани, а капиталите по-чисти (швейцарски prime банки) от всичко, което може да си представи човек. Гинка е типичен опортюнист. Тя сръчно се е възползвала да прави бизнес от моментни либерални залитания, които бяха обхванали предтръмповия свят, наред с climate change. Усетила е накъде духа вятърът на политическата коректност и е попаднала на цяла държава, която по стар нявик някои наричат ческословенско, ръководена от милиардери, и те роби на този паразитен повей да се набляга на химери като възобновяема енергия, която държава ѝ е дала мощен гръб. Така, като ти е осигурен купувача, не 100, а десет пъти по сто милки се спастрят, като стой, та гледай. Само че сега, от собственик на субсидирана поради политическа коректност компания, с мощната помощ на ческословенско, Гинка става собственик на компания, която е силно подчинена на пазарни ветрове, поради това, че масовата продукция на енергия в една друга страна, България, (а и във всички останали страни), е от традиционии, несубсидирани източници. Посред всичко това, нашите управници примигват като плъхове в брашнен чувал, без да съумеят да схванат откъде им дойде. Сагата е завладяваща и засенчва оскарите hands down.

 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  "Според него предлаганите законодателни промени ще могат да се приложат и към сделката за активите на ЧЕЗ."Тц, господин набедени професоре. No way. Не може с обратна сила. Има сключен договор.
  —цитат от коментар 31 на Един препатил


  Не е сключен още, има ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор. Тепърва ще се подписва окончателен договор, тепърва банките ще превеждат пари /досега са само намерения, могат и да откажат./ Ако се промени закона ПРЕДИ да се подпише окончателният договор и да се приключи сделката /плащанията!/ доста вероятно е ЧЕЗ да прецени, че не си заслужава проблемите. А още по-вероятно е банките да не поемат риска и да откажат плащанията, т.е. сделка няма да има. След което следват трудни преговори и пазарлъци.

  Не ми се вярва твоите юридически познания да са по-големи от тези на юристите в парламента така че позапри се малко.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Фред, никой нищо не знае в детайли, даже и юристите в парламента. Само можем да спекулираме, въз основа на вече публикуваното в пресата. Чешкият премиер го четохме да казва, че договорът бил вече сключен. На швейцарските банки, които са дали, срещу гаранциите на чешката държава, BCL, нищо не се губи. ЧЕЗ пък гледа весело, защото нарушаването на споменатата клауза (за това, че Гинка няма право да разводнява акциите) означава още сто-двеста милиона от неустойки, башка арбитража, башка най-чистите възможни пари -- швейцарските. Това, което, според мен, наистина е слабостта на този договор, от това, което също се прочете, е, че бил сключен съгласно английското право. Самата им юристката го каза. Щом е така, то той е null and void съгласно континенталното право на ЕС, респективно на България. Ако така, по линия на явна неправомерност, не се обезсили, то, бидейки вече сключен, е непробиваем и вместването на нашата държава е единствено демонстрация на рекет, което ще отврати всеки потенциален инвестор. Все пак, надявам се да има и хора в правителството, които схващат това. Изобщо, цялата тази каша се забърка от политически коректните политики в пред-тръмповата ера, които, наред с пост-модернизма с противните си gender-liquidity малоумия, натрапиха на света и ненаучния climate change, както и нелепите фантазии за обновяема енергия, като алтернатива на уж-големите замърсители, които били традиционните източници на енергия. Явно, чехите като държава, дълбоко са хлътнали в това блато, а наша Гинка просто е попаднала на подходящите зомбита, готови да дадат 25 милиона за фотоволтаичния ѝ парк в Чепърлянци, потривайки ръце от мириса на гарантираните държавни субсидии. Нашите просто не са знаели какво точно правят, а просто, като верни слугинчета, са козирували на модната вълна от Брюксел и са осигурили въпросните държавни субсидии. В Чехия обаче, явно, добре са си направили сметката и милиардерите им, владеещи страната, са били готови да дават най-ценни държавни гаранции за пред prime banks, които не са вчерашни да отказват, когато цяла такава страна като Чехия стои зад тези гаранции. Мисля, че нито тези банки, нито чехите ще изпуснат питомното, за да гонят дивото. Българското правителство (уж дясно; смех!) е в капан, който самото то си е заложило, поради генералната си некомпетентност -- или ще плати двойно, а и ще загуби лице пред световния бизнес, само за да си играе на популизъм или Гинка ще им се усмихва от кабинета си вече не в коктейлна премяна, а в по-ежедневно Gucci кафтанче, като собственичка. Така ги виждам нещата днес, ако правилно ги оценявам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK