Кой е Пламен Георгиев - кандидат на управляващите за шеф на новия антикорупционен орган

Пламен Георгиев

© Велко Ангелов

Пламен ГеоргиевВъв вторник депутатите от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще изслушат кандидатите за председател на новия антикорупционен орган. Двама са претендентите да оглавят структурата, чието пълно име е Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Изборът от парламента вероятно ще е също следващата седмица. Кой е Николай Николов, номиниран за поста от БСП, вижте тук.


Информацията, че управляващите са харесали Пламен Георгиев да бъде новият шеф на антикорупционната комисия, се появи преди няколко месеца - още при обсъждането на законопроекта, с който се създаде и новият орган. За да има избран ръководител на комисията, който впоследствие ще предложи на депутатите и останалите четирима членове, е необходимо обикновено мнозинство. Фактът, че зад номинацията на Георгиев застанаха официално управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти", говори, че


най-вероятно бившият прокурор ще бъде избран
за поста (двете партии имат достатъчно гласове за това).


Изборът на шеф на новата структура, за която управляващите твърдят, че ще бори корупцията по високите етажи на властта, е от ключово значение. Новият орган получи много силови правомощия, от които могат да бъдат засегнати не само висши държавни служители, но и граждани, и бизнеси. Освен това мандатът на председателя на антикорупционната комисия е шест години – вторият най-дълъг след този на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища.


Един въпрос от дейността на комисията, която Пламен Георгиев оглавява в момента – тази за незаконно придобито имущество, стои без отговор от две седмици. А именно какви са причините комисията да освободи през 2015 година обезпечения на подсъдимата за пране на пари у нас Елизабет Елена вон Месинг 23 млн. лева. В петък стана известно, че неправителствената организация "Антикорупционен фонд" е сезирала прокуратурата по случая. От ресорната комисия в парламента, която ще проведе изслушването във вторник, все още няма коментар по темата. Безмълвен е и самият Георгиев, както и комисията.


Кой е Пламен Георгиев


Пламен Георгиев е роден през 1976 година в София. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 2001 година. Кариерата му започва в Столичната следствена служба през 2002 година, където остава в отдела за разследване на стопански и криминални престъпления до 2005 година. След това за година е прокурор в Софийската районна прокуратура. През 2008 г. Георгиев прави неуспешен опит да стане съдия, но не се класира, а през 2009 година е командирован в градската прокуратура.


След това стига до Върховната касационна прокуратура, където става част от специализирания екип за корупционни престъпления. Сред делата, по които работи, са тези за "Софийски имоти", завършили с оправдателни присъди, разследването срещу кмета на Кърджали Хасан Азис, което беше върнато от съда на прокуратурата, а впоследствие беше прекратено, депутатите от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер.


От този период най-ключовото дело, по което Георгиев работи и което така и не стига до съд, е скандалът с подслушването на покойния директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Разговорите му с тогавашния министър на финансите Симеон Дянков, неговия заместник Владислав Горанов и тогавашния зам.-директор на Агенция "Митници" Антоний Странджев изтекоха в медиите.


От публикуваните телефонни разговори между тях се разбираше, че е имало опит за натиск в проверките, които митничарите са правили в пивоварна на покойния вече бизнесмен Михаил Михов - Мишо Бирата. Разрешението за подслушването на Ваньо Танов е било поискано именно от прокурор Пламен Георгиев, който го прави в проверката по сигнал, че ген. Танов е замесен в контрабанда.


Въпреки съмненията за намеса в работата на митниците, които разговорите пораждат, записите са унищожени и за тях не е изготвено т.нар. веществено доказателствено средство, което би позволило трансформирането им в доказателства, по които да се проведе разследване. Делото срещу Танов е прекратено.


В края на 2011 година Пламен Георгиев печели конкурс за прокурор в Специализираната прокуратура и дори е номиниран за неин зам.-началник. Пост, който не успява да заеме, защото Георгиев е поканен за заместник-министър на правосъдието по времето на Диана Ковачева (която оглави ведомството, след като Маргарита Попова стана вицепрезидент).


Георгиев остава в правосъдното ведомство, където отговаря за затворите, до януари 2013 година. Месец преди първият кабинет на Бойко Борисов да подаде оставка, в рамките на един ден Георгиев е освободен като зам.-министър на правосъдието, възстановен като прокурор в Специализираната прокуратура, освободен от поста и назначен от премиера за председател на Комисията за незаконно придобито имущество. Година по-рано законът, по който работи тази структура, е бил поправен от депутатите.


Според вносителите на номинацията на Георгиев именно качествата, които той е показал като ръководител на комисията, го правят годен да бъде начело на новата структура. ГЕРБ и "Обединени патриоти" пишат в своите мотиви, че Георгиев притежава "професионален опит, авторитет и доказано желание да се бори срещу организираната престъпност, проявите на корупционно поведение, защитата на правата на гражданите".


Концепцията: трябват ми служители, които да бъдат проверени за почтеност


"Намирам за изключително важно борбата с корупцията да започне първо вътре в системата - на новата антикорупционна комисия, която е гаранция, че само честни и почтени хора ще прилагат антикорупционния закон. Към настоящия момент с моя заповед работна група разработва правилата, по които ще се извършват проверките за почтеност", пише в концепцията на Пламен Георгиев. "Капитал" цитира служители от отделните администрации на новото звено, които са разтревожени от предстоящата проверка най-вече заради невъзможността да оборят негативните резултати със законови средства.


Георгиев иска и сграда за новата комисия, и още по-голям щат. Въпреки че в новия орган ще се влеят пет отделни административни структури, всяка със своите служители, Георгиев смята, че това няма да е достатъчно. Мотивите му са, че с новия закон се разширява обхватът на лицата, които са задължени да подават декларации за доходите и имуществото си, а новата комисия ще има изцяло нови функции, които обаче не са изброени.


Според Георгиев само за дейността по отнемане на незаконно имущество ще е необходимо увеличаване на щата до 414 души в новия орган (в КОНПИ в момента работят над 300 души) с уговорката да се обезпечат и средства те да бъдат заети.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 612 Разстроено

  Ясна е работата. Кервана си върви, песовете вият...

 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  Дори да се абстрхираме от ченгеджийската му биография, това поредният никой.
  Корупцията е нормалният режим на функциониране на държавността от едн страна, а от друга - с нищо не противоречща на пазарните отношения бизнес практика.
  Следователно, назначен е директор на водопад.
  Изобщо, финансирнето на "борбата с корупцията" ще тегне на данъкоплатното електорално население толков, колкото му тегне корупцията, макар че последната все пак дава възможност на обикновения, незабъркан с властите човек да си свърши работата, като даде малко "смазка за колелцата на машната". От "борбата" обаче келепир ще вадят само назначените за "борци", а управляващите партии ще имат допълнителен начин да правят мръсно на тия, "които не са с тях".

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "От този период най-ключовото дело, по което Георгиев работи и което така и не стига до съд, е скандалът с подслушването на покойния директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Разговорите му с тогавашния министър на финансите Симеон Дянков, неговия заместник Владислав Горанов и тогавашния зам.-директор на Агенция "Митници" Антоний Странджев изтекоха в медиите."
  Е, дойде време за отблагодаряване... Напред, ГЕРБ-аджии!

 4. 4 Профил на so
  so
  Рейтинг: 398 Весело

  Така като чета, новата ни данъчна тежест, нищо смислено не е направила през целия си живот...

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Тръпки ме побиват от погледа му.

 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Най-корумпираните да избират шефа на комисията за борба с корупцията?

 7. 7 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1108 Весело

  До коментар [#5] от "Fiji":Ти пъ,кво общо имаш с тоя милицай???!!!

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  обективно представяне и добра тактика ..
  "Враговете на Прокопиев - с предимство да оглавят мегакомисията по корупцията"
  заглавие от друга медия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#7] от "angeles":

  Слава Богу, нищо!
  По погледа се познава човек – може ли да му се има доверие или трябва да се пазиш от него. Говоря в чисто човешки план, нямам предвид как използва властта, която му дава постът – там нещата са ясни. Затова, ако поеме антикорупционната комисия, жална им майка на свестните политици, администратори и бизнесмени, които няма да искат да играят по свирката на КОЙ.

 10. 10 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1424 Любопитно

  Изпробван верен дрогар, доказал се недвусмислено и в казуса "Мишо Бирата".
  И тоя ще бори корупцията!?!?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 11. 11 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 732 Неутрално

  А пък мен ме шашна следния епизод от биографията на юнака:

  - "Месец преди първият кабинет на Бойко Борисов да подаде оставка, в рамките на един ден Георгиев е освободен като зам.-министър на правосъдието, възстановен като прокурор в Специализираната прокуратура, освободен от поста и назначен от премиера за председател на Комисията за незаконно придобито имущество."

  Само в един ден - две уволнения и две назначения!
  И сичките направени от премиерстващия другар Борисов!
  От самия премиерстващ!

  Баси - къф свръхценен кадър бил тоя Георгиев!
  Баси - кви индивиди ни управляват!
  Баси...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 12. 12 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  "Наш сигурен и проверен човек", калинка от мъжки пол. Наскоро слушах двама държавни служители, млади момчета, да си говорят и единия каза на другия - нали знаеш, че от държавна служба никога не те уволняват понеже си некадърен а понеже можеш да попречиш евентуално на нечии планове.
  Та и тоя е такъв.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Щом от ГЕРБ го предлагат, ясно кой и какъв е.

 14. 14 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 518 Неутрално

  поредното ; много зло куче; което да пази интересите на бандитите скрити зад ;държавноста;

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  От километри се вижда, че е човек на #Кой...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Тоя да не е роднина на новоизбрания председател на административния съд - същата физиономия.

 17. 17 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Кой ли?
  Поредният послушко е най-добрият вариант.
  Ново чудовище от разред Цаци е страшно.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Ще гони до дупка всички, които, според Пеевски, са "ограбили" държавата!
  Срам за новата институция и гаранция, че тя само ще харчи пари от бюджета.

 20. 20 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 961 Неутрално

  "Концепцията: трябват ми служители, които да бъдат проверени за почтеност"
  В превод: искам слуги които да бъдат държани с компромати.

  Другия кандидат имаше толкова много идеи в концепцията си. Този иска само хора и кинти. Дневник, това ли е цялата концепция на прокурора, неуспял съдия. Ако да - нека бъде ясно, ако не - дайте повече да видим. Тоя образ е точно, ама точно обратното на румънката шеф на антикорупционното им звено там. Как де не го е яд човек.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 748 Неутрално


  Необходими качества за лакей на мафията :

  1.Долно ченгенце
  2.Тотална калинка
  3.Затваряш си очите за кражби и корупция.

  И хоп - ГРОБ те назначава за да се "бориш" с корупцията.....
  А реално той ще се бори парите от тази корупция да отиват при точните хора.

 23. 23 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Пламен Георгиев изглежда кадър, удобен за управляващите. Което означава, че няма да работи на ползу роду, а ще защитава интереса на шефовете си.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 24. 24 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 792 Весело

  Щом 3 олигарха с 5 партии са против кандидатурата на Пламен Георгиев, следователно той е по-добрия избор. 3 олигарха искат да сложат техен човек за да овладеят комисията и да не бъдат разследвани. Предпочитат кандидата на БСП. :)

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 25. 25 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#20] от "event_horizon":


  Другия кандидат имаше толкова много идеи в концепцията си. Този иска само хора и кинти.
  —цитат от коментар 20 на event_horizon


  Идеи, но е против конфискациите на имущество. Т.е. само плямпане и въртене в кръг. Разбираш ли сега защо 3 олигарха и 5 партии подкрепят комунистическия кандидат? :)

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 26. 26 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#24] от "Български патриот":
  Ти си толкова "български", колкото "русофил-патриот"

 27. 27 Профил на Командир Хасан
  Командир Хасан
  Рейтинг: 0 Неутрално

  на тоя само по снимка и като прочета първите 2 параграфа от неговите "автобиография и характеристика" му давам 20 години без право на обжалване.

  ето такива хора държат в ръцете си съдбите на много граждани и бизнеси.

  Мультназ, или Спецфильм
 28. 28 Профил на hooligan
  hooligan
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Без да съм прочел нито статията нито каквато и да е друга информация за въпросният господин през живота си отговора на въпроса КОЙ Е ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ ми е напълно ясен !

  Враг номер 1 на всички троли във форума ! Руски и Американски !
 29. 29 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Прости и глупави хора, могат да изберат същият, като тях - какво друго да очàкваме от ГЕРБ и ОП!

 30. 30 Профил на ige_koyo
  ige_koyo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#25] от "Български патриот":

  Къв патрЕот си ти, пък... На всички им е ясно какъв (наш) човек назначават, само ти - патрЕота, ни обясняваш как черното всъщност е бяло!

 31. 31 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fiji":

  ++++++++

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Правилото е за новородено да се казва "Хаирлия да е!" Пък иначе ще го познаем по делата. Примерно ако осъди някой министър или управляващ депутат. Не знам обаче как ще стане, нали са му началници? Той вече заяви, че изпълнява нарежданията на своите началници. Е, ако не стане работата ще си спомним кой и как прие закона. И ще сложим още една обица на ухото. То, горкото ухо!

 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3018 Весело


  Имам обоснованото предположение, че този гражданин се хваща на много временна работа.

 34. 34 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Има мутра на партиен скеретар.

 35. 35 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  "Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 2001 година. Кариерата му започва в Столичната следствена служба през 2002 година"

  Завършващите право много добре знаят, какви протекции и роднинства трябва да имаш, за да те назначат веднага за следовател и то в Софи

 36. 36 Профил на pbs
  pbs
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Забележете... Не успял да мине изпита за съдия, няма спечелено дело като прокурор.. Какъв е този новообранец който ушким ще разследва корупцията по високите етажи.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 38. 38 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Гневно

  "Корупцията е нормалният режим на функциониране на държавността от едн страна, а от друга - с нищо не противоречща на пазарните отношения бизнес практика."

  Напротив, не може да има нормална бизнес среда с нивата на корупция у нас. Корупцията изкривява икономическата среда, така че най-добрият (но честен, който откаже да "даде малко "смазка за колелцата на машната"") няма шанс. Единствените, които остават са хора като Пеевски - които доят привилегированото си положение в България за сметка на българските клиенти и данъкоплатци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK