Министърът на финансите обжалва решение на съда да отговори на въпроси за КТБ

Министърът на финансите обжалва решение на съда да отговори на въпроси за КТБ

© Юлия ЛазароваТрима бивши депутати - Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров, се оплакват, че министърът на финансите продължава да укрива обществено чувствителна информация за КТБ. В момента той обжалва съдебно решение, което му помага да отложи отново отговор на поставени му въпроси от тримата.


В съобщение до медиите те припомнят, че четири години след установеното източване на банката критично важно е да се видят резултатите и да се отговори на въпроса колко са върнатите средства и кои са замесените.


На 7 април 2017 г. тримата, след като регулярно питаха министъра в парламентарния контрол, отново поискаха от Министерството на финансите да отговори на няколко въпроса по реда на Закона за достъп до обществена информация. Те питат на колко възлиза масата на несъстоятелността на КТБ и от какви активи се състои, какъв е общият размер на предявените от синдиците на КТБ съдебни искове и за каква част от тях са наложени обезпечителни мерки – запори на средствата и възбрани върху реални активи – имоти, налични средства по банкови сметки и други. А също и какъв е размерът на оценените като несъбираеми кредити и по какви критерии синдиците са решавали кои прихващания да бъдат оспорени и кои да не бъдат.
Особено критичен е последният въпрос, защото имаме съмнението, че няма системност и няма ясни критерии при атакуването на прихващанията пред съда, пишат депутатите. Ако това твърдение се докаже, ще бъде повод за много тежки въпроси към квесторите и синдиците на банката, а и към Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Министерството на финансите, които ги определят, допълват те.


Посочват, че Министерството на финансите не е отговорило на искането, препращайки въпросите на трето лице, което по същество е мълчалив отказ. В резултат те се обърнали към Административен съд - град София, и Върховния административен съд. Те се произнесли в полза на гражданите и отменили мълчаливия отказ на министъра, като са върнали делото като преписка на ведомството за произнасяне.


За да избегне отговора, Министерството на финансите обжалва на 15.02.2018 г. и така забавя отговорите по тези въпроси поне с още една година, казват депутатите. "За нас възниква основателното съмнение, че Министерството на финансите силно се притеснява от публичното оповестяване на тези отговори", пишат те.


Според тях 4 години по-късно е време за равносметка и за оставки, ако се налага.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK