Покрай борбата с корупцията мнозинството подкрепи наказания за частния сектор

Покрай борбата с корупцията мнозинството подкрепи наказания за частния сектор

© Анелия НиколоваПарламентарната комисия по правни въпроси подкрепи предложените промени в Наказателния кодекс, с които да се въведе преследване на корупция и в частния сектор и криминализират търговията с влияние. Законопроектът с вносител Министерския съвет беше един от седемте проекта за изменение на Наказателния кодекс, които гледаха на първо четене днес депутатите от правната комисия.


Срещу проекта се обяви Висшия адвокатски съвет, работодателските организации, както и депутатите от БСП. Все пак той мина на първо четене в комисия с десет гласа "за" и седем "против". От писменото становище на Върховния касационен съд (ВКС) се вижда, че той също не подкрепя идеята за промяна. Прокуратурата подкрепя принципно законопроекта, се вижда от становище на сайта на Народното събрание, подписано от главния прокурор Сотир Цацаров, в което обаче има и критики към някои разпоредби.


Председателят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ ) заяви, че е съгласен с голяма част от критиките към проекта. Финалните му думи преди преминаване към гласуване на предлаганите изменения бяха като признание и онагледиха дискусията -
"С нищо не мога да подобря положението".


Преди време от Министерството на правосъдието обявиха, че предлаганите изменения идват след препоръките от евроанализа на прокуратурата, изготвен миналата година. Ведомството не обясни какви са точните препоръки в този анализ. Днес Кирилов използва недовършени изречения, за да обясни за присъствалите в залата критици на промените, че ще четат след време в евродоклад изискването към България да въведе възможност да преследване на корупция в частния сектор с разширяване на понятието длъжностно лице. Той призова да видят кои хора са писали становище в доклада от българска страна, но уточни че засега ще запази в тайна хората и доклада.


Представителят на Висшия адвокатски съвет Валя Гигова изрази общото становище на адвокатурата, че концептуално законопроектът е сгрешен. Обясни, че повече от 30 години страната се бори за постигане на свободна стопанска инициатива и свободен бизнес пазар, на които сега се налага


недопустимо хиперрегулиране.


Като се нарушават основните му принципи - за свободата на договаряне, на конкуренция и за упражняване на стопанска дейност. Гигова заяви, че общото понятие в проекта, че за упражняващите публична функция може да доведе до това за длъжностно лице да се приема адвокат, лекар, журналист и т.н. Даде и пример с всяка майка, която отглежда децата си, че също извършва дейност с обществено значение. По тази причина според адвокатурата


всеки втори българин ще стане мишена на прокуратурата.


След като се солидаризира с критиките Данаил Кирилов даде и две обещания - проектът ще бъде предоставен на консултативния съвет по законодателство, за да се изкаже по него и научната общност и че ще бъде обсъден от възможно най-широко формирана работна група. От думите му се разбра, че ако колегите му от Министерския съвет са превишили правата си с предложените промени, това ще бъде поправено между двете четения.


Три от работодателските организации - Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), БТПП и АИКБ също се обявиха против предлаганите промени. Адвокатът на КРИБ Рада Йосифова заяви, че е смущаващ подхода, което го казва и като дългогодишен прокурор. По думите ѝ с измененията ще се ликвидират основни институти на наказателното право без обосновка. Васил Тодоров от БТПП обясни, че в момента спорове в частния сектор се решават по гражданско правен път пред съда, за което се плаща такса. Ако бъде приет закона


споровете ще решават безплатно като се използва прокуратурата.


Ивелин Желязков обяви, че предложенията за наказателна репресия и че


държавата не се е справила с корупцията в публичния сектор,


за да се захваща и с тази в гражданския оборот.


"Където трябва да е държавата я няма и се опитваме да в вкараме, където не трябва", заяви от своя страна Кънчо Сойчев от Съюз на произведеното в България. Според него предлаганите промени са недопустима намеса на държавата в гражданския оборот. По думите му Съюзът на произведеното в България членува в европейска организация с 12 милиона фирми и в другите държави нямало такива текстове в Наказателния кодекс.


Депутатът от БСП Крум Зарков обяви, че се ограничава гражданския оборот с инструменти на Наказателния кодекс.


"Престъпление става всяко нарушение и всеки вид неизпълнение на служебните задължения"


на хората в частния сектор, дори ако действията им не са довели до облага за някого и вреда за друг. Той заяви, че това е изключително неефективен метод, тъй като обемът на потенциалните нарушения е такъв, че не може да се обхванат всички случаи. Определи проекта като опасен и непоправим.


Отговори му Кирилов, който го призова да не обобщава и етикетира целият проект, в който имало текстове, които след прецизиране ще постигат целите си. Призова депутатите да не крият главата си в земята, защото в частния сектор има корупция. Той посочи и по-конкретен пример, който обаче не е регламентиран ясно в законопроекта - дружества, които печелят от публични средства като "Софийска вода" например.


Корупция в частния сектор - какво означава и за кого се отнася. вижте тук.


Иначе правната комисия не подкрепи идеята на БСП за опадане на института на маловажност при кражби и грабежи. При маловажни случаи извършителите на престъплението или не се наказват изобщо, или получават по-лека санкция. Не бе подкрепен и друг проект на левицата, който предвижда лишените от свобода за извършен опасен рецидив да се освобождават предсрочно само ако неизтърпяната част от наказанието не е повече от три години. Другият проект на партията с лидер Корнелия Нинова бе за криминализиране паралелния износ на лекарства и незаконното им производство. Той също не получи подкрепата на депутатите в правната комисия.


Подкрепен бе обаче проектът на "Обединени патриоти", с който се цели намаляване на незаконната сеч в горите. Въпреки че и към него имаше критики и че Християн Митев заяви, че само законовите изменения няма да доведат до край на това посегателство, идеята бе подкрепена на първо четене. Другият проект на "патриотите" - за промени, свързани с бракониерството сред риболовците не получи подкрепата на правната комисия.


За сметка на това правната комисията одобри на първо четене четвъртия проект за промени в Наказателния кодекс. Той е за домашното насилие и беше сочен като алтернатива на ратификацията на Истанбулската конвенция. Една от идеите в него е преследването на средната телесна повреда, причинена от роднина, да става по тъжба на пострадалия до прокуратурата и не може да се прекрати по негово искане.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Тотална липса на политически умения, политически усет, политическа прагматика, политическа визия, политическа идеология!
  ИДЕОЛОГИЯТА, многонеуважаеми гербери!
  Вместо това пълен хаос и безпомощност!
  И паника!
  И като за капак отказ да се криминализира НЕзаконното производство на Лекарства!?! Щото бил законопроект на БСП.
  Баси политическото късогледство!
  За лекарства става въпрос бе АХМАЦИ, не за цървули!
  За вещества с отровно опасен характер!
  За СИГУРНОСТТА на НАСЕЛЕНИЕТО става въпрос бе АХМАЦИ!
  БАСИ!
  !

 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  Борбата с корупцията е фикция, защото генераторът на корупция (бюрокрацията) не може се бори със себе си.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 3. 3 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Свободната стопанска инициатива умря. Аз лично стигнах предела си да съм в крак с ежемесечните регилации. Буквално спрях да работя. Мачкат бизнеса, национализират, май е ясна посоката.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Опасно става да си гражданин в тази държава на Вишински.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 249 Неутрално

  "Народните"депутати за пореден път доказаха ,че от тях нищо добро не може да се очаква .

 6. 6 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 597 Весело

  Кой не слушка? Дай му Новичок!

 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  До коментар [#3] от "bobix":

  Кога е имало такава, че да умира?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 8. 8 Профил на Lyubomir Ivanov
  Lyubomir Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Корупцията в частния сектор е сателит на общата и за съжаление масова корупция. Вероятно е лесна за пренебрегване, но тя води до огромни изкривявания на конкурентността на пазара. Като цяло преследването ѝ би било в принос на крайните потребители, защото конкурентният пазар предлага винаги по-добър продукт от антиконтурентния.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Преди корупцията в частния сектор, да бяха обърнали първо внимание на държавната. Тя е много по-страшна.

 10. 10 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Наказателната политика на това правителство е тотална катастрофа. Тотална!!! След промените в НПК от ноември цари тотален хаос в наказателния процес с нововъведеното разпоредително заседание и не защо магистратите са некомпетентни, а защо текстовете са абсурдни. Сега са подхванали и промени в НК, с които на практика ще криминализират целия оборот.

  Тотално невежество, несъобразяване със становищата на научната общност, ВКС, главния прокурор, съсловните организации. Сума народ има каза, че промените в НПК ще донесат хаос, но защо да слушат. Той Кирилов си го е казал: "С нищо не мога да подобря положението". Потрес! Щом Лозан Панов и Сотир Цацаров застават на една позиция значи положението е наистина сериозно.

 11. 11 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 445 Весело
 12. 12 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Не съм чел законопроекта, вероятно е малоумен, но е възможно и да не е. Действително трябва да се разшири понятието "длъжностно лице" и да обхване всички от частния сектор, които отчитат обществени средства. Сега не може да се подведе под отговорност за корупция лекар, който отчита дейност по клинична пътека, но иска пари от пациента и причината е, че няма качество на длъжностно лице. Не може да се подведе под отговорност за корупция и вещото лице, а само за невярно заключение. Не може да се преследва за корупция и журналист, макар че там е по-трудно с разходването на обществени средства - само тези от К1. Изобщо има много случаи, които са в достатъчна степен общественоопасни, за да бъдат преследвани, но в момента остават без последици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK