Разговорите за ново дясно обединение напредват "без вадене на кухнята на балкона"

Христо Иванов при обявяването на създаването на "Български манифест за Европа".

© Анелия Николова

Христо Иванов при обявяването на създаването на "Български манифест за Европа".Разговорите ни напредват. Когато сме готови с конкретни решения, ще ви уведомим." Това каза пред "Дневник" председателят на ДСБ Атанас Атанасов за преговорите за ново дясно партийно обединение, които текат от известно време. Ядрото на бъдещото ново обединение се състои от "Да, България", "Демократи за силна България", ДЕОС, "Зелените" и БЗНС. Те все още не са обединени под формата на коалиция, но от месеци организират общи събития и успяват да се разберат по темите на деня от българската политика, по които излизат с общи декларации.


"Има нужда от концентрация на десните сили, като нова алтернатива на управлението и това ще се случи. Кои партии ще са там, ще зависи от тяхното поведение, каза Атанасов преди дни по Би Ти Ви.


Лидерът на "Да, България" Христо Иванов припомни пред "Дневник", че веднага след изборите партията му има решение за курс по сближаване на позициите и последващо решение за формиране на съюз с петте партии с които имат и общи позиции по всички важни теми. Това означава че искаме да изградим общ бранд, който да привлича подкрепа, каза Иванов. Той също смята, че разговорите вървят добре,
"но нагласата ни е да не вадим кухнята на балкона".


Иванов добави, че два неща са важни за новото формирование – да бъде опозиционно и да се разграничи от Реформаторския блок. Самоубийствено би било да направим трик, трябва да убедим избирателите, че втори път няма да е възможно това, което се случи с Реформаторския блок, каза Иванов. Според него петте партии трябва да създават политическото съдържание, а не кулоарни новини. Той добави, че се работи не само на ниво партийни лидери, но и на експертно ниво, като даде пример със стартирането на платформата "Български манифест".


За сега разговорите се водят само в рамките на тези 5 партии, според Иванов, а идеята не е да има механично събиране, а натрупване на съвместен политически опит. Иванов не изключва възможността за разговори с други политически партии, но ще се търси подобен подход на съвместна работа преди самото коалиране.


"Нашият опонент са управляващите", каза Иванов. Ние смятаме, че управлението е вредно, добави той. Предстои подписване на споразумение между петте партии, което да регулира отношенията в бъдещата коалиция. Целите пред новото обединение са предизвикването на предсрочни избори и да имат ясна управленска политика. Иванов се надява в обозримо бъдеще партиите да бъдат готови за парламентарни избори. "Ако сме готови за парламентарни, сме готови за всички", каза Иванов за това, че първите редовни избори, които предстоят са европейските през май 2019 г.


Въпреки, че от ДСБ и "Да, България" отказват да коментират дали водят преговори и с други партии, като естествени партньори те виждат основните партии от Реформаторския блок – СДС и Движение "България на гражданите" (ДБГ). ДБГ реши да замрази членството си в Реформаторския блок на партиен форум във Хисаря преди седмица. Причината за напускането е, че не се вижда достатъчна опозиционност в действията на Блока.


ДБГ ще се допитва до структурите


Председателят на ДБГ Димитър Делчев коментира пред "Дневник", че са си дали един месец в който няма да влизат в обединение, а ще се допитат до структурите си в страната. Ако няма изпълнение на условията към РБ, ще напуснем, каза Делчев. Условието към Блока е за незабавни действия за падане на кабинета "Борисов 3". Според него не е страшно ДБГ да остане известно време като самостоятелна партия. През това време партията, която беше основана от Меглена Кунева, ще развие тезите си, че този корупционен модел не може да съществува и ще пише управленска програма. Делчев не изключва преговори за коалиция с петте партии. Допускам, че може да има избори тази година, но имаме път да извървим, каза още той. Той смята, че традиционната десница трябва да се яви на избори обединена.


Трайчо Трайков и Димитър Делчев преди благотворителен бал на Реформаторския блок за събиране на пари за издигането на Трайков за президент. Трайков се яви на парламенарниет избори с "Нова република".

© Юлия Лазарова

Трайчо Трайков и Димитър Делчев преди благотворителен бал на Реформаторския блок за събиране на пари за издигането на Трайков за президент. Трайков се яви на парламенарниет избори с "Нова република".


Неформалните срещи продължават


Партийните лидери са пестеливи откъм коментари и информация за течащите процеси за консолидация, но неформалните срещи между тях продължават и дори се върви към сближаване на позициите между партийни врагове. Проблем пред поредното демократично обединение са и личностните вражди. Те избуяха между лидерите на партиите в Реформаторския блок по време на коалицията с ГЕРБ и преди парламентарните избори и пречат на сближаването. Според източници на "Дневник" имащи пряко отношение към преговорите, неприязънта между някои от лидерите е толкова голяма, че прави невъзможно каквото и да е обединение. За това в помирителните разговори се поставя въпроса за неучастие в съвместния политически живот на определени личности.


Проблемът със СДС и това, което е останало от Реформаторския блок, е паралелният им флирт, който върви с НФСБ. В началото на месеца вицепремиерът Валери Симеонов обсъди предложения за промени в Закона за енергетиката с представители на Реформаторския блок. На срещата присъстваха председателят на СДС Божидар Лукарски, както и Петър Москов и Димитър Бъчваров от Националния съвет на РБ. Някои източници смятат, че е възможно коалирането им с партията на Валери Симеонов, който не е в добри отношения със сегашните си коалиционни партньори – Волен Сидеров и Красимир Каракачанов. Други твърдят, че е възможно отиването на реформатори с висок рейтинг в ГЕРБ.


Реформаторският блок остана с две партии


Партията "Глас народен", на пънк певеца Светослав Витков също обяви, че напуска Реформаторския блок в петък. "Глас Народен" влезе в коалиция с това, което беше останало от Блока, за парламентарните избори преди една година. Самият Реформаторският блок тогава представляваше съюз от четири партии – ДБГ, СДС, БЗНС и БНД, от тях сега в блока реално останаха СДС и БНД на бившия депутат от НДСВ Борислав Великов. През миналата седмица от БНД също поискаха ясно опозиционно поведение на "Реформаторски Блок" спрямо правителството на ГЕРБ-Обединени патриоти, но се обявиха за запазване на коалицията.


Светльо Витков ("Глас народен") и Петър Москов си стискат ръцете за подписването на коалицията с "Реформаторски блок".

© Анелия Николова

Светльо Витков ("Глас народен") и Петър Москов си стискат ръцете за подписването на коалицията с "Реформаторски блок".


Малко история


Реформаторският блок беше основан на 20 декември 2013 г. от Демократи за силна България (ДСБ), Движение "България на гражданите" (ДБГ), Съюз на демократичните сили (СДС), Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) и Български земеделски народен съюз (БЗНС), както и безпартийни, организирани в граждански съвети.


На парламентарните избори през 2014 г. Реформаторския блок спечели 23 места в Народното събрание и подписа коалиционно споразумение с ГЕРБ, което беше подкрепено от "Патриотичния фронт".


В края на 2015 г., след като парламентът отхвърли промени в Конституцията смятащи се за основополагащи за съдебната реформа на правосъдния министър Христо Иванов, той си подаде оставката. Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че ДСБ остава в РБ, но ще бъде опозиция на управлението.


През ноември 2016 г. премиерът Бойко Борисов подаде оставката на втория си кабинет си след като Цецка Цачева не можа да стане президент.


НПСД напусна РБ за да се яви на избори съвместно с ДОСТ. Христо Иванов основа партия "Да, България" и въпреки анонсите за коалиция с ДСБ, това не се случи. "Да, България" се яви на изборите със "Зелените" и ДЕОС. ДСБ създаде "надпартийното обединение" "Нова република". В крайна сметка нито една от партиите и коалициите не успя да премине 4% за да влезе в парламента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK