Законите вече се правят популистки и непрофесионално, обяви Огнян Герджиков

Законите вече се правят популистки и непрофесионално, обяви Огнян Герджиков

© Георги КожухаровПрез последните години законите в България се правят безотговорно, популистки и непрофесионално. Тази оценка на законотворчеството даде в ефира на Би Ти Ви проф. Огнян Герджиков, председател на Консултативния съвет по законодателство към председателя на Народното събрание.


Професионализмът е изтикан в ъгъла, смята той. Обясни, че от началото на годината никой не е търсил за консултация съвета. Самият той пък поискал още преди Нова година среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, но и досега няма отговор от нея.


"Когато виждам как се творят законите, особено в последните години, наистина излизам от равновесие", каза той. Даде пример с промените в Закона за банковата несъстоятелност, станали известни като "закона КТБ", които определи като "ачик-ачик" противоречащи на Конституцията. Изрази удивление, че никой досега не е сезирал Конституционния съд по темата. Обясни, че обявяването за недействителни на минали сделки "в белия свят го няма".
"Това е погазване на елементарни правни принципи. Обаче у нас върви, у нас всичко може да се напише на хартия и то минава. Ние непрекъснато си нарушаваме Конституцията, непрекъснато (...) Имаме една фасада за Конституция и си я погазваме кой както намери за добре. И сме членки на Европейския съюз и се чудим как ни държат още с такова законодателство", анализира Герджиков.


По адрес на промените в Закона за частната охранителна дейност, с които се регламентира частната охрана на населението, юристът посочи, че разбира защо хората в малките населени места и кметовете там виждат за себе си решение - някои от тях са виждали полицай само на картинка, обясни той.


"Това е като реакция срещу това, че МВР към днешна дата не е в състояние да осигури обществения ред в малките населени места. Затова е тази реакция на кметовете и аз от тази гледна точка ги оправдавам – те търсят начин да осигурят известно спокойствие на своите хора", каза Герджиков.


По адрес на обществени призиви за разширяване на понятието "неизбежна отбрана" в Наказателния кодекс Герджиков посочи, че според него настоящият текст е добър, само трябва да се прецизира прилагането му, тъй като съдилищата имали различни тълкувания на тези текстове. Критикува постоянните промени в законите, които превръщали кръпките по тях по-големи от основните текстове. В този смисъл той посочи проблемите и на Наказателния кодекс, чиито разпоредби са по европейски образец. Поправките върху тях обаче представляват архаични текстове или не са съгласувани с други закони.

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на picko
  picko
  Рейтинг: 654 Весело
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално
 3. 3 Профил на basmechobas
  basmechobas
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не че и при герджиклията не се пишеха такива закони, но в днешно време писателите са направо брутални и безкомпромисни. А в обществото и т. Нар. Медии не се вижда ефективна съпротивителна сила като в Румъния например.
  http://glupostitevivijdam.blogspot.de/2018/03/blog-post.html

 4. 4 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  А Консултативния съвет по законодателство можеше ли да сезира Конституционния съд за "закона КТБ" другарю Герджиков?

  Предполагам, че има подобен съвет и към Президентството.

  Ама мълчахте всички...пазехте стабилността.

 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Добро утро, Грджиков ... Популизма навлиза в световен мащаб за Съжеление. Примери много - най фрапиращите са Брекзит и Пурин ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 739 Весело

  Забравих явлението Тръмп да спомена

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Лукави тоя.
  Много професионално си изпипвате вратичките.

  властта ражда паразити
 8. 8 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 636 Неутрално

  То пък предишните закони едни закони бяха,ум да ти зайде.Слаба ракия са доста политици в Б-я.Герджиков не е от тях но са много.

 9. 9 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Че е така, така е, но точно пуделът на всяка власт Герджиков да недоволства е леко смешно. Явно са му спрели някое кранче.

 10. 10 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Нищо ново. Резултатите са видими...

 11. 11 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Герджиков, ти ли ще си следващия премиер. А може и да бързаш, след като излезе резултатът от обсъжданията по закона "Магнитски".

 12. 12 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1433 Весело

  Ами, преди законите ги правиха изпипани професионално - малки тайни вратички които се задействаха при необходимост. Сега чукундурите или оставят цели порти или зазиждат всичко в зандана и ни влизане ни излизане. Това фин юрист като Герджика не може да толерира.

 13. 13 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 248 Неутрално

  И точно този изключително зависим сламен човек да го каже. Тук се казва-да не дава господ.

 14. 14 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  Ха-ха.....
  А ти като беше в Парламата да не беше различно?
  От кога стана калайджия, откога ти почерня...:)
  :)
  !

 15. 15 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 955 Любопитно

  Оги!
  За съжаление, докато беше Премиер, направи такава купчинка, че и Сергей Бубка не може да я прескочи!
  Ти професионално ли действаше, или угоднически?

  Да разлая троловете!!
 16. 16 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#14] от "AzDebil":

  +++++

  Да разлая троловете!!
 17. 17 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Като си говорим за депутати, става малко като вица за песимиста и оптимиста: песимистът казал "По-лошо не може да бъде", "Може, може" - отговорил оптимистът. Всяко следващо НС е по-зле от предното. Нивото и на управляващи, и на опозиция все върви надолу и скоро ще почна да съжалявам за Цецка като председател на НС.

 18. 18 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 1072 Разстроено

  С такова НС такива закони.Щом и Пеевски пише закони какво да очакваме.
  Оставка!

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Този се явява колега на Милен Велчев, известен с външния дълг и представителството на ВТБ. пРезидента не случайно си го избра за послушко докато нещата се движеха от Стефан Янев, спряган за човек на Цветлин Йовчев, и Илко Семерджиев.

 20. 20 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ами погледнете само недоразумението което е председател на правната комисия в НС и ще ви стане ясно какво е нивото.

 21. 21 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 880 Разстроено

  Бидейки важна част от системата, този няма никакво право да се чуди и да обяснява кое как било... Кадесарски лакей и послушник да ни показва правия път - ай' стига излагации, чак толкоз прости не сме... :-(

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 22. 22 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Вместо да се плодят закони, трябва да се синтезира /обобщи/, изчисти от "вратички" и направи по-действено законодателството. По всички теории и учебници по право НОРМА се създава и записва, когато в обществото някои практики и взаимоотношения са станали значими и се нуждаят от кодифициране. Сега за щяло и нещяло се пише ЗАКОН. Те самите автори, а много от юристите вече не знаят какви точно закони има. Да не говорим за гражданите, които трябва пък да ги спазват! По-малко, по-кратки, по-ясни и по-приложими закони!

 23. 23 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  С много малко "поправки" и "допълнителни разпоредби" и този закон може да върши работа днес, ако всички го спазваха!

  1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене. /За агностиците - разбирай Природата/

  2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи. /Това даже и Църквата нарушава/

  3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог.

  4. Помни съботния ден (*, за да го светиш; шест дена работи и върши в тях всичките си работи; а седмия ден е събота на Господа, твоя Бог. /Тук българските работодатели масово са в нарушение/

  5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.

  6. Не убивай.

  7. Не прелюбодействай.

  8. Не кради.

  9. Не лъжесвидетелствай против ближния си.

  10. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, нито някакъв негов добитък - нищо, което е на ближния ти. / Тук са наложителни малко обобщения и осъвременяване/

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  Така е професоре, така е - и по-лошо ще става. Защото, както добре го каза преди доста години една студентка от Вашия университет - "Парламентът е функция на университета, а не обратното". Нека и не забравяме думите на Васко Кръпката в нощта на изборите на 17 юни 2001 г., спечелени от Вашата партия НДСВ, след които Вие, професоре, станахте председател на Народното събрание - "Настана чагата в политиката". И не защото сме злопаметни не сме забравили, че лично Вие, професоре заедно с покойния професор Георги Петканов и тогава доцент, а днес професор Пламен Панайотов бяхте съучастници в онази мръсна мистификация с умишлено допуснатите 9 юридически грешки в искането за регистрация на НДСВ, които станаха причина съдът да я откаже и повод подкупната преса да ревне "СДС гони Царя", което пък спомогна за вдигане на изборния резултат на НДСВ така, както го беше предвидил Стоян Ганев. На Вашите проблеми с правосъдието по повод на дейността Ви като синдик на фалиралата "Агробизнесбанк" пък няма да се връщаме за да не ни обвинят в личностни нападки.
  Така е професоре, така е - и по-лошо ще става. И точно Вие сте човекът, който най-малко има право да се учудва.

 26. 26 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1431 Весело


  Законите вече се правят популистки и непрофесионално, обяви Огнян Герджиков
  —цитат от коментар 0 на статията


  Ох то по негово време, какви хубави закони изковаха?!?
  Между другото, имам чувството, че над 95 процента от хората ползващи думата "популизъм" нямат абсолютно никаква представа,
  какво означава?!?
  И този е един от тях!

 27. 27 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 333 Весело

  професионален закон ? членовете и алинеите са точно на обратно на името на закона и категоризират ;правото; КОЙ да краде повече , не професионален закон ?? уточнява кой какъв % от награбеното да получи , та в общи линии за открадната кофичка с мляко 15 години затвор , за откраднати/ неизплатени/ заплати похвала пред ;обществото; и % от ;спестеното; , за присвоени обществени средства министър или поне съветник , държавност , а ?

 28. 28 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Законите са лоши, затова пък не ги спазват. Така че всичко е наред и няма опасност нещо да се промени. Добре ни е така. Предполагам.

  Свободата не е за гратисчии.
 29. 29 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  рДо коментар [#23] от "Мавродинов":

  Олеле

  властта ражда паразити
 30. 30 Профил на antiidioti
  antiidioti
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#1] от "picko":

  Взе ми думите от устата:))

 31. 31 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  ВЕЧЕ? Тоя откри топлата вода с 28 г закъснение!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 32. 32 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 385 Весело

  Абсолютно правилни заключения на проф. Герджиков.

  ГЕРБ се носят на вълната на популизма и изобщо не се интересуват от дългосрочен и даже краткосрочен ефект. Правят се промени на закони на парче, без никакви експерти, ако не броим Данаилчо Кирилов.

  Отделно, се правят всякакви лобистки промени в законите. Напоследък са популярни законите на Делян Пеевски, от който Борисов всячески се разграничава, но незнайно как всичките закони на Пеевски са приети.

  Смешна, нещастна държавица, чието население ще се изнесе в белите държави с нормални закони и прилагането им.

 33. 33 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Абсолютно прав!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 34. 34 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Това можеше да направи впечатление ........преди време. Тогава имаше що годе свободни медии , що годе независими хора, що годе условия за свобода в широка рамка.
  Сега каквото и да се каже ........., ще запушат мнението, ще овъргалят в чернилка и думи хора който казват истини . Ще се леят песни за това как хората са по щасливи ,богати , а държавата е супер. Има непрекъснато гадове ........., ама :))

 35. 35 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1622 Разстроено

  И защо нападате професора? Той е професионалист, кой да каже какви "законотворци" се вихрят в парламента, някой метеоролог?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 36. 36 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#26] от "vagabond66":

  ,,Ох то по негово време, какви хубави закони изковаха?!?
  Между другото, имам чувството, че над 95 процента от хората ползващи думата "популизъм" нямат абсолютно никаква представа,
  какво означава?!?
  И този е един от тях!"

  Аз мисля,че той знае, но посланието е насочено към тези които не знаят и наистина са много, което говори още по-зле за него.

 37. 37 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 690 Неутрално

  "И сме членки на Европейския съюз и се чудим как ни държат още с такова законодателство" .
  Не ни държат, търпят ни. Пък и сме добри донори на евтина работна ръка, а умните деца се ориентират и интегрират изключително бързо и безпроблемно в страните с утвърден жизнен стандарт и стабилни правни системи. У нас след няколко години няма да можем да си попълваме бройката за учители, полицаи и държавни служители. Ще е като в прехвалените ни университети - местата повече от кандидатите.

 38. 38 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Мазника Герджика да си замълчи. По времето на НДСВ България беше доунищожена след като БСП заппочна унищожението. На Борисов и ГЕРБ ще им трябват поне още 10 години да възстановят това, което беше унищожено от БСП и НДСВ.

 39. 39 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#11] от "evtimvz":

  Герджиков ще е премиер,ако Радев пак прави кабинет.Иначе надали.

 40. 40 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Герджиков, ти като стана министър-председател на служебното правителство, от какъв зор промени повече от половината областни управители? Новите пък си смениха заместниците. Нали трябваше само да организирате изборите? Имаше и други фалове на изхвърляне (като че си избран за цял мандат), но не ми се рови да ги търся.

 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  Герджиков ако правеше хубави закони до сега бая от едрите грабители на България да са в затвора!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Защо не, след като менажерията от площад "Народно събрание" отдавна е надминала Софийската зоологическа градина.
  Но докато в зоопарка са чисти и невинни същества, на площада са се събрали алчни, корумпирани и некадърни про-ста-ци.

 43. 43 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 385 Весело

  До коментар [#38] от "VivaLaVida":
  „На Борисов и ГЕРБ ще им трябват поне още 10 години да възстановят това, което беше унищожено от БСП и НДСВ.”

  Бойко, ти ли си? Десет години се оправдаваше с БСП, сега вече си управлявал 10 години и говориш за още 10 г. Дали ще ти стигнат, за да започнеш и довършиш поне 1 нещо?

  Дай най-добре да те направим пожизнен премиер, за по-сигурно че няма да се лишим от мъдрите ти пожарникарски съвети! Като в Северна Корея, там също много напредват и им трябват само още 10 години да построят комунизма....

 44. 44 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 301 Неутрално

  През тези 28 години всички управляващи си правеха ЗАКОНИ с цел лично облагодетелствуване на тях на партиите и близките хора до тях.България е държавата в която закони никнат като гъби и няма сила, която да спре този процес на деградация на държавността.ЕС въобще не го интересуваме ние сме просто една външна граница която им е много удобна , на нас гледат като на едно слугинче което е послушно и от време на време му подхвърлят трошички .

 45. 45 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Като имаме най некомпетентният парламент от началото на демокрацията, така ще е. Като видиш свръх дебел човек веднага трябва да ти е ясно, че не е добре. Това е. Оттам нататък ако имаш нещо общо с него и ти ставаш недобре. Халтурници, профани и разсипници. разсипаха времето, парите и енергията на страната. И нови халтурници напират да "ни оправят"- Слави. Те се окуражиха, че други имаха късмет и си казват, че аз да не съм по прост. Жалко за държавата. Всички ни се подиграват.

 46. 46 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  Питагорова теорема ......................................................... 24 думи
  Отче наш ................................................................................. 66 думи
  Закон на Архимед .................................................................. 68 думи
  Десетте Божи заповеди ................................................... 179 думи
  Декларация за независимостта на САЩ .................. 1300 думи
  Конституция на САЩ с всички 27 допълнения ...... 7200 думи
  Директива на ЕС за продажбата на зеле .................. 26711 думи

  Много по-лесно е да откриваш физични закони, да общуваш с Бог, да основеш САЩ, отколкото да продаваш зеле в ЕС!

 47. 47 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ГЕРБ вее знамето на простотията без срам. Ние сме прости и вие сте прости, и даваите да простеем заедно. Заедно, ама с някои, не с всички.

 48. 48 Профил на phadjiev6646
  phadjiev6646
  Рейтинг: 5 Гневно

  Точно Вие ли, Герджшков? Ами подайте си оставката.../ако знаете какво е достойнство/

 49. 49 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Намерили село без кучета/съдебна система и обвинение/ и ще творят простотии разбира се. Това е от 1944 година до сега.

 50. 50 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1913 Любопитно

  Когато Премиера на държавата я определя като лош стопанин какво друго да очакват"гражданите" освен-" Законите вече се правят популистки и непрофесионално"

 51. 51 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Точен,за съжаление.
  —цитат от коментар 2 на xmm


  Абсолютно. Напоследък имам чувството и че подгониха нормалните работещи и предприемчиви хора, за да не гонят себе си.

 52. 52 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мавродинов":

  Не случайно 10-те Божи заповеди са 10, щото ако са 330, колкото приблизително са законите в България в момента - никой няма да ги знае, никой няма да ги помни и винаги ще си в нарушение. И да не говорим, че почти половината си противоречат. Ако пък си държавен чиновник - ако действаш може да съдят, що си действал така, ами не онака. Ако не действаш - па може да те съдят за бездействие. :)

  Изобщо закони да има, а дали се спазват/изпълняват няма значение. :)

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мавродинов":

  "6. а който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина.
  7. Горко на света от съблазните, защото съблазни трябва да дойдат; обаче горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда." Матей (18:6-7)
  Има паганизъм в коментара ти.
  Прочети защо християните почитат иконите.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#46] от "realguru":

  а я стани лекар в Европейска България и ще видиш на колко страници закони и нормативи трябва да отговаряш ,професора е прав ,но и той е част от мафията ,като участвал в управлението ,никой не може ни оправи .

 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  На Герджиков властта му беше в ръцете. Без опозиция, без пречки. Каквото имаше да каже, да го е казал, каквото имаше да покаже, да го е показал. Три месеца е много време. Да беше посочил алтернатива за България. Сега вече е късно. Да замълчи и се скрие в дупката си.

 58. 58 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#38] от "VivaLaVida":

  Скрий се, гнусен трол.

 59. 59 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2556 Весело

  "проф. Огнян Герджиков, председател на Консултативния съвет по законодателство към председателя на Народното събрание."
  Ъ? Тоя нали уж беше враг на БокУ? Що плюе в кладенеца?

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 60. 60 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Помня как като шеф на МВР, Бойко публично им се молеше на НДСВ "Айде просто кажете 1 или 2 или 5 грама какъв наркотик може да има човек законно в джоба си. В цяла Европа вече е така. Няма смисъл да храним мафията с детски забрани."
  И като почна една кампания как ама октопода дето е омотал "децата ни", ама който е против работи за наркомафията, как ей сега като забранят абсолютно всичко, и бааам, до годинка-две ще махнат наркотиците от България. И Герджиков играеше важна роляв това.
  И, хаха, успяха. Не само ни превърнаха в Швецария за 800 дни, но от тогава в България няма никакъв проблем с наркотиците, за разлика от всички други членове на ЕС. Ето това се казва воля.
  ...В сравнение с истеричния патос на НДСВ, Бойко е титан на реализма и прагматизма, тогава какво говори за Гердижков? Или е преживял катарзис и сега изведнъж разбра че да си популистко лайно не е ОК?

 61. 61 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4253 Неутрално

  Законите се правят така от поне 30 години ! Освен това се прилагат с цялата си строгост само за тези, които не разполагат с политически протекции !
  А какво да кажем за " върха" в нашата правна мисъл, за тълкувателите на самата конституция, за " образците" на най - доброто сред нашите юристи - за самия конституционен съд ? Ама, който не му се плаче, моля да пропусне следващите редове от поста ! Те касаят казусът с депутатството на " успелият млад мъж", за който никой, освен Таков ( вече покойник) не надигна глас обосновано и юридически:
  " За правната грамотност и приличието

  Хората в ДПС явно имат навика да оттеглят оставки и подписи. Проблемът е техен. Когато обаче конституционни съдии гледат на това с хладна благосклонност, проблемът е наш.
  Самата мисъл, че подадена оставка може да се оттегля и че такова "оттегляне" може да обезсмисли и полагането на клетва, и фактическото начало на дейност като шеф на ДАНС, говори или за правна неграмотност у част от съдиите, или за нещо още по-неудобно за споменаване.
  Шесторката можеше поне да не споменава факта на "оттеглянето" на оставката. Можеше да се направи, че в стаята няма голям розов слон, но след като го спомена, нямаше как да не го обсъди. Но тя го подмина. Предлагам за в бъдеще, ако и да сме безобразни, да гледаме да сме барем донякъде прилични.
  Мъка
  Който е чел доводите на шестимата съдии, с право ще сметне, че юристите плямпат неразбрано, примъкват води от девет кладенеца, пардон, кал от девет локви, баламосват и услужват, за да пребъдат.
  Не се гордея, че съм юрист. Никак.
  Не се гордея, че съм университетски преподавател. Хич.
  Станахте съвсем нетърпими. Хептен.
  Недостойни сте. Идете си.
  С мир."

  Кристиан Таков е доцент по гражданско право, доктор по право, LL.M. Текстът е от блога му.

  Та няма да чуете критика от въпросния професор по търговско право ! Просто се е научил кога какво и доколко да критикува. А този, който си " отиде с мир " беше самия Кристиян. Явно не можая да изтърпи "вонята" от маститите юридически ерудити ! Или по - точно от продажността на човешката душа към демагогията, лъжата и мракобесните " силни на деня" !
  Аз нямам какво да добавя към написаното от Кристиян.
  То се отнася напълно и към управлението на служебния кабинет под (формално ) ръководството на професора по търговско право....

 62. 62 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Преди малко по Канал 3,показаха как е станала приватизацията на Софарма.Ама те "много хубави" са били законите по време на приватизациите бе.Държавата не е можела да рваваля никакви приватизации по ЗАКОН.
  Даааа,"супер" са били законите ни тогава,всички приватизатори от ляво и дясно,са се облажили страхотно,за сметка на държавата и народа!

  sdg
 63. 63 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Законотворчеството не е силната страна на българите.
  Пример, взет произволно:
  ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО
  В сила от 01.01.2005 г.
  Обн. ДВ. бр.70 от 10 Август 2004г., изм. ДВ. бр.46 от 3 Юни 2005г., изм. ДВ. бр.76 от 20 Септември 2005г., изм. ДВ. бр.85 от 25 Октомври 2005г., изм. ДВ. бр.88 от 4 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.94 от 25 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.103 от 23 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.18 от 28 Февруари 2006г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.34 от 25 Април 2006г., изм. ДВ. бр.59 от 21 Юли 2006г., изм. ДВ. бр.71 от 1 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.75 от 12 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.81 от 6 Октомври 2006г., изм. ДВ. бр.95 от 24 Ноември 2006г., изм. ДВ. бр.102 от 19 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.31 от 13 Април 2007г., изм. ДВ. бр.41 от 22 Май 2007г., изм. ДВ. бр.46 от 12 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.59 от 20 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.82 от 12 Октомври 2007г., изм. ДВ. бр.95 от 20 Ноември 2007г., изм. ДВ. бр.13 от 8 Февруари 2008г., изм. ДВ. бр.102 от 28 Ноември 2008г., изм. ДВ. бр.110 от 30 Декември 2008г., изм. ДВ. бр.36 от 15 Май 2009г., изм. ДВ. бр.41 от 2 Юни 2009г., изм. ДВ. бр.74 от 15 Септември 2009г., изм. ДВ. бр.82 от 16 Октомври 2009г., изм. ДВ. бр.93 от 24 Ноември 2009г., изм. ДВ. бр.99 от 15 Декември 2009г., изм. ДВ. бр.101 от 18 Декември 2009г., изм. ДВ. бр.41 от 1 Юни 2010г., изм. ДВ. бр.42 от 4 Юни 2010г., изм. ДВ. бр.50 от 2 Юли 2010г., изм. ДВ. бр.59 от 31 Юли 2010г., изм. ДВ. бр.62 от 10 Август 2010г., изм. ДВ. бр.98 от 14 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.100 от 21 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.8 от 25 Януари 2011г., изм. ДВ. бр.9 от 28 Януари 2011г., изм. ДВ. бр.45 от 14 Юни 2011г., изм. ДВ. бр.60 от 5 Август 2011г., изм. ДВ. бр.38 от 18 Май 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.40 от 29 Май 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.54 от 17 Юли 2012г., доп. ДВ. бр.60 от 7 Август 2012г., изм. ДВ. бр.82 от 26 Октомври 2012г., изм. ДВ. бр.101 от 18 Декември 2012г., изм. ДВ. бр.102 от 21 Декември 2012г., изм. ДВ. бр.15 от 15 Февруари 2013г., изм. ДВ. бр.30 от 26 Март 2013г., изм. ДВ. бр.66 от 26 Юли 2013г., изм. ДВ. бр.68 от 2 Август 2013г., доп. ДВ. бр.99 от 15 Ноември 2013г., изм. ДВ. бр.104 от 3 Декември 2013г., изм. и доп. ДВ. бр.106 от 10 Декември 2013г., изм. и доп. ДВ. бр.1 от 3 Януари 2014г., изм. ДВ. бр.98 от 28 Ноември 2014г., доп. ДВ. бр.107 от 24 Декември 2014г., изм. ДВ. бр.9 от 3 Февруари 2015г., доп. ДВ. бр.72 от 18 Септември 2015г., доп. ДВ. бр.80 от 16 Октомври 2015г., доп. ДВ. бр.102 от 29 Декември 2015г., доп. ДВ. бр.17 от 1 Март 2016г., изм. и доп. ДВ. бр.27 от 5 Април 2016г., изм. и доп. ДВ. бр.98 от 9 Декември 2016г., изм. ДВ. бр.103 от 27 Декември 2016г., изм. ДВ. бр.58 от 18 Юли 2017г., изм. ДВ. бр.85 от 24 Октомври 2017г., изм. и доп. ДВ. бр.102 от 22 Декември 2017г., изм. и доп. ДВ. бр.18 от 27 Февруари 2018г.
  Каша!

 64. 64 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 915 Неутрално

  И каза аджамиите да оставят професионалистите да си вършат работата. Езикът ми се изтърка да го повтарям! Политкласата не е легитимна! Трябва да управляват експерти, а не професорка по синтаксис да е министърка на спорта, социоложка да управлява МВР, юрисконсултка на селски здравен участък да се пробва като здравна министърка, завършил някакъв си датски колеж да оглавява структурни отрасли и пожарникари да управляват държавата! Всяка жаба да си знае гьола!

  Мърфи е оптимист!
 65. 65 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  "През последните години законите в България се правят безотговорно, популистки и непрофесионално"

  Вярно, избираме некадърници и резултатите са налице

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 66. 66 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  Мдаа, плаче Герджика... не заседава "съвета по законодателство"... няма хонорари, няма траншове към правните кантори....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 67. 67 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7148 Неутрално

  Герджиков е напълно прав...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 68. 68 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3944 Неутрално

  Съгласна съм с проф. Герджиков, че "Професионализмът е изтикан в ъгъла" в 44-ия парламент. И как да е другояче, като в него депутатстват само 28 юристи?
  Професорът изрази мнение и по промените в ТЗ, инициирани от омбудсмана. Намира ги за популистки и вредни, блокиращи възможността за прехвърляне на части от компании или цели дружества. А той е корифей в търговското право, безусловно.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8876 Неутрално

  Ами то от артисти, спортисти , журналисти, милиционери и военни, какви закони да очакваме. Те толкова могат.

 70. 70 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  До коментар [#64] от "султана глаушева":

  Тцц, професионалистите са по-опасни от политиците даже.

  Те си вярват. Докато политиците поне чат пат слушат общественото мнение - сега верно, че и то се манипулира. Ама живота не е перфектен. :)

 71. 71 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1431 Весело

  До коментар [#46] от "realguru":


  Питагорова теорема ......................................................... 24 думиОтче наш ................................................................................. 66 думиЗакон на Архимед .................................................................. 68 думиДесетте Божи заповеди ................................................... 179 думиДекларация за независимостта на САЩ .................. 1300 думиКонституция на САЩ с всички 27 допълнения ...... 7200 думиДиректива на ЕС за продажбата на зеле .................. 26711 думиМного по-лесно е да откриваш физични закони, да общуваш с Бог, да основеш САЩ, отколкото да продаваш зеле в ЕС!
  —цитат от коментар 46 на realguru


  Думите сами говорят!
  Няма сила, която да ги обори!
  ++++++++++++++++++++++++++

 72. 72 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1431 Любопитно

  До коментар [#52] от "realguru":


  До коментар [#23] от "Мавродинов":Не случайно 10-те Божи заповеди са 10, щото ако са 330, колкото приблизително са законите в България в момента - никой няма да ги знае, никой няма да ги помни и винаги ще си в нарушение. И да не говорим, че почти половината си противоречат. Ако пък си държавен чиновник - ако действаш може да съдят, що си действал така, ами не онака. Ако не действаш - па може да те съдят за бездействие. :)Изобщо закони да има, а дали се спазват/изпълняват няма значение. :)
  —цитат от коментар 52 на realguru


  Всъщност, библейските заповеди в "първозаконие" и във "Второзаконие" са много повече!
  Гореизброените от вас, са само първите!
  За всяка сфера от живота на хората, има заповед.
  Има всякакви видове "заповеди" и съответните наказания, ако някой ги нарушава!
  Всеки може да си направи справка във "Библията", за какво става въпрос?!?

 73. 73 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#54] от "anonim440":
  Нее, аз считам че са прави богомилите. Много от заветите на Христос са изопачени и преиначени. Да не говорим, че кодифицираното законодателство и космогония в Библията са на нивото на един малък пастирски народ от преди 3-4 хил.години. Човешкия разум и наука са придвижили парадигмите много напред. Остават вечни само моралните общочовешки норми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK