Образователният министър ще отстранява ректори на университети при доказано плагиатство

Красимир Вълчев

© Юлия Лазарова

Красимир ВълчевПарламентът въведе санкции за научно плагиатство, за доказването на което вече е разписана процедура. За целта ще се създаде Комисия по академична етика към Министерството на образованието и науката, която ще проверява за плагиатство и недостоверни научни данни кандидатите или придобилите научна степен, съответно доктор, доктор на науките, главен асистент, доцент и професор. Това предвиждат промените в Закона за развитието на академичния състав на Република България, които бяха приети на второ четене днес.


Досега санкции за заимстване или кражба на чужд научен труд нямаше, както и не бе разписан механизъм за проверка при такива сигнали или съмнения.


Миналата година образователното министерство сезира прокуратурата за плагиатство в докторската дисертация на ректора на Техническия университет - Варна, Росен Василев, в която цели раздели се оказаха преписани. Днес парламентът реши, че министърът на образованието ще може да отстранява ректори на университети, ако е доказано, че са откраднали чужд научен труд. Същото наказание ще получават и ректори, които не отстранят от длъжност плагиатствали доценти или професори. Във всички тези случаи министърът ще може назначава временен ректор.
При съмнения за плагиатство вече ще може да се сезира министърът на образованието. Сигналът ще се проверява от новата комисия, в която ще има юрист и четирима членове от научните среди.


При доказване на плагиатство по време на кандидатстване за научна степен министърът на образованието ще може да спира процедурата. При доказване на такова след придобиването й ректорът на съответния университет ще я отнема, както и ще отстранява лицето от съответната академична длъжност - асистент, доцент или професор.


При системни нарушения при провеждане на процедурите за заемане на академични длъжности в даден университет или академия ще се отнема програмната акредитация за съответната докторска специалност. Санкцията е временна, тъй като акредитациите се правят за определен период от време.


Комисията ще проверява и за използването на недостоверни научни данни в научните трудове, както и за конфликт на интереси. За наличие на конфликт на интереси ще се смята частен интерес между кандидат за научна степен и член на научното жури. При доказването му изпадналите в конфликт на интереси няма да могат да участват в научно жури в следващите три години.


Новият закон въвежда и минимални единни критерии за заемане на научна степен, на които трябва да отговарят всички кандидати. Досегашните професори и доценти ще продължат да заемат академичните си длъжности дори и да не отговарят на тях, но ако това е така - няма да могат да участват в научни журита.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK