Ремонтите на граничната ограда ще стават без търгове (допълнена)

Ремонтите на граничната ограда ще стават без търгове (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталПарламентът прие окончателно поправката в Закона за обществените поръчки, с която ремонтите и поддръжката на оградата по българско-турската граница няма да минават през търгове, а ще се правят чрез пряко договаряне. За изменението, което беше внесено от ГЕРБ и "Обединени патриоти", гласуваха 94-ма депутати, 51 бяха против, а осем се въздържаха.


Срещу измененията гласуваха народните представители от БСП и ДПС, които определиха оградата като "златна дупка", в която


ще се изливат пари за прикриване на далавери
Най-силната защита на поправката дойде от "Патриотите", които назоваха съоръжението "своя рожба".


Депутатите от БСП внесоха предложение между първо и второ четене за изтегляне на поправката. Това обаче не бе подкрепено в пленарната зала. Днес от парламентарната трибуна Филип Попов от БСП заяви, че от партията му недоумяват как управляващите предлагат това изменение, след като прокуратурата проверява строежа на оградата. Той коментира още, че и при сега действащия закон при форсмажорни обстоятелства може да се пропусне провеждането на поръчка. По думите му промяната в закона има друга цел - да се "прикрият и замажат схемите и продължат


далаверите по изграждането, а сега и по поддръжката на оградата


Хамид Хамид от ДПС заяви, че няма да подкрепят поправката, защото тя е ненужен текст и усилва усещането в обществото за нечисти дела от началото на строежа до днес.


"Оградата е най-експлоатираната тема от парламентарната трибуна", заяви Диана Саватева от ГЕРБ, като веднага подчерта, че повечето от говорещите по нея не са "били на терен" да видят възпрепятстващото съоръжение. Тя обясни, че се е разхождала покрай оградата, и посочи, че Странджа планина е особена, със сложен релеф и там бедствията не могат да се предвидят. Попита и това, че тече разследване, означава ли, че не трябва да се ремонтира оградата. Тя подчерта, че няма привлечени обвиняеми, нито повдигнати обвинения и допълни, че лично следи разследването, за което е задала и въпроси по Закона за достъп до обществена информация, на които вярвала, че ще получи отговор. Отговори ѝ Хамид, който я призова да не заблуждава обществото, че изменението се налага заради бедствия, тъй като


и сега законът позволява да се пропускат търговете


- става дума за прикриване на далавери, коментира отново той.


Като "швейцарско сирене" определи оградата депутатът от БСП Иван Иванов. Той също коментира думите на Саватева, която говорила като наблюдаващ разследването прокурор. "Ние знаем, че докато тече досъдебно производство, не може да се изнася информация. Не можете да ни убедите, че промяната едва ли не е в полза на разследването. След промяната златната ограда ще стане златна дупка, защото с изменението ще се прикриват далавери и се цели размиване на отговорността - тя да не е в Министерския съвет", заяви той.


Отговори му Християн Митев ("Обединени патриоти"), който заяви, че в правната комисия тримата областни управители на областите, къде е оградата, са казали, че ще поемат отговорността. А кабинетът си носи своята, след като ги е избрал и назначил. Митев обясни още, че според тях и МВР съществуващата в момента възможност за избягване на търговете отнема между 3 и 6 месеца и това не достатъчно бързо при някои ситуации. "Златна дупка има само в аргументите срещу приемането на промяната", заключи Митев.


Павел Шопов от "Атака" заяви, че депутатите от партията му ще подкрепят всяка промяна, която е


за поддръжката на оградата, защото "тя е наша рожба"


Обясни, че неговата партия заедно с другите партии в "Обединени патриоти" са се убедили преди БСП да се започне строителството на оградата в мандата на Пламен Орешарски. След това са убедили и ГЕРБ да я довършат. По думите му БСП е против, защото са опозиция, но при ДПС било различно - "оградата е разделител с любимата ви Турция", заяви той.


Преди две седмици от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев се разбра, че оградата е повредена на четири места. В края на февруари пък стана известно, че специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за строежа на съоръжението.


Изменението в закона бе предложено през февруари от председателя на парламентарната комисия по правни въпроси Данаил Кирилов (ГЕРБ) и заместника му Христиан Митев ("Обединени патриоти") и скоростно влезе в дневния ред на депутатите. То съдържа една поправка на член 13, ал. 1, т. 18 от ЗОП, където след думата "изграждане" се добавя и "поддръжка". А след като в разпоредбата има вече има думата "изграждане", това включва и ремонти по възпрепятстващото съоръжение, обясни Кирилов.


В мотивите на законопроекта е записано, че ремонтите, които се налагат поради повреда на оградата от нарушители, поради природни стихии или по други причини, трябва да бъдат извършвани максимално бързо, за да не се повишават рисковете за националната сигурност и да се противодейства адекватно на незаконната миграция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK