И президентът обяви, че за обезщетенията на тракийските бежанци не трябва да се мълчи

И президентът обяви, че за обезщетенията на тракийските бежанци не трябва да се мълчи

© Надежда Чипева, КапиталНяколко дни след като БСП призова въпросът за справедливи обезщетения на тракийските бежанци да бъде поставен на срещата ЕС - Борисов - Ердоган днес, и президентът Румен Радев обяви, че той не може да бъде премълчаван при никакви съображения.


"Въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци е част от този ангажимент и той не може да бъде премълчаван от никакви съображения. Това е въпрос на справедливост и национално достойнство. Търсенето на решение за този казус не е анахронизъм, а е част от съвременния европейски прочит на историята. Той е в духа и практиката на днешната международна политика и българското общество няма да допусне историческата истина да се преиначава, а горчивите факти да се замитат под килима на геополитическите съображения", каза още Румен Радев по време на тържествено поклонение по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея в столицата, предаде "Фокус".


"Войнската доблест и непреклонност не могат да изкупят слабостта нито на някогашните, нито на днешните политици", допълни държавният глава.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Неутрално

  На това баба ми/лека и пръст/ казваше:"Да запалиш юргана за да изгориш бълхата"!!!
  ЛЕТЕЦ-РЕШЕТНИК

 2. 2 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2546 Любопитно

  Че не трябва да се мълчи две мнения няма...ма 50 години комунистическо управление защо мълчахте бе...и какво ви напъна точно сега зор да имате...

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  Правата на собственост се делят на два вида: на имоти, за които имаме запазено право, и на имоти, върху които няма запазено право. Ангорският протокол от 1925 г. третира и двата вида.
  Минали са близо 100 години. Когато се говори за Ангорския протокол, е наблягано на чл. В, за имотите на изселилите се, които остават на турската държава. Там е извършена подмяната. Защото се тълкува, че и имотите на бежанците са станали собственост на Турция. През 1927 г. турското правителство иска прекъсване на преговорите, докато се стигне до еднакво тълкуване на чл. В. Българското правителство се съгласява през 1928 г. и фактически с този акт преговорният процес е вкаран в клинична смърт.

  [email protected]
 4. 4 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Ами да се стяга тогава и на срещата с Ердоган лятото да постави въпроса. Да вземе и Нинова да му пази страх, хем и тя да е свидетел на достойното поведение Радев, а не после някоя турска ТВ да пуска репортажчета. И да не забравят за стенограмата този път.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Правата и интересите на тракийските бежанци са заложени подобно на кюрдите. Интересите им винаги са "продадени" от политиците....

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  А въпросът за архивите ни откраднати от савецкия саюз,кога ще го поставяме?

 7. 7 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А за завладяните бълраски територии от Русия Рундьо Хвърчилков кога ще тропне с крак пред Путин. А защо си мълча пред пурския патриарх когато патриарха му натриваше носа?

 8. 8 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Радев нали ще има среща с Ердоган ?Ами да постави въпросите си лично и да не мълчи,и мига като пред руския патриарх.Щото сега е лесно.ББ и да постави въпросът за тракийските бежанци няма как да постигне нещо,но Нинова и Радев ще тръбят ,че се е провалил и трябва да подаде оставка.Меко казано мръсни номера използващи нещастието на тракийските бежанци.

 9. 9 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Колкото и цинично да е - по такива въпроси трябва да се учим от гърците. Нашият проблем да стане проблем и на ЕС. От там нататък вече става сложно за ангорците. А не като сега - който му хрумне и си пробва популизма върху наследниците на тракийските бежанци.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  "И президентът обяви, че за обезщетенията на тракийските бежанци не трябва да се мълчи"

  Това е "опорката" на БСП

 11. 11 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Тойзи мълчи само пред руснаците...

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 12. 12 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 497 Неутрално

  От умрял писмо! 100 години по-късно каква собственост и какви претенции ще се доказват? Нито живи свидетели, нито документи са останали (последните масово бяха унищожени по времето на комунизма от архивите)!
  Ако БСП и Летецът искат да вършат нещо, да идат на лична среща с Ердоган в Турция, не да мътят водата на европейския форум!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Захариева пита защо БСП не са решили въпроса с тракийските бежанци
  "Ако беше толкова лесно, едва ли не сега на една среща ще решим въпроса, БСП от 1992 г. са били доста време в управлението, имали са и президент, защо не успяха да го решат". Така с въпрос отговори в ефира на bTV външният ни министър Екатерина Захариева, попитана за проблема с тракийските бежанци.
  https://news.bg/politics/zaharieva-pita-zashto-bsp-ne-sa-reshili-vaprosa-s-trakiyskite-bezhantsi.html

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Минали са близо 100 години
  =========
  И все пак, защо точно сега ?
  Цял век и дума не се е обелила по въпроса. ... но сега изведнъж ?
  Кое тежи повече. .....обезщетението ....или извличането на едни пари ?

  Bukalemun
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  До коментар [#9] от "dorn":

  Още през 2008 -ма Европейският парламент гласува резолюция с искане да се уредят правата на собственост на българските тракийски бежанци от Турция.Е, И ?

  [email protected]
 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Недей така бе, човек, ами юли месец какво ще си говорите с Ердоган? То няма да останат теми.
  Хайде запази си ти тракийските бежанци.
  Ето виж с руския патриарх как приятно си прекарахте, потропваше по масата, назидаваше, това-онова.
  Организирай си срещата пък си потропвайте с Ердоган, като си такъв ербап.
  Сто години по-късно се сетила Мара да се побара.

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Повече е гюрултията!
  чл. В, който предоставя на турската държава имоти, се отнася само до имотите на изселниците, а не на бежанците. Доказателство е, че са признати от Обществото на народите (предшественика на ООН) за бежанци и на тази база е отпуснат бежански заем. А за да бъде отпуснат, са изискани удостоверения за бежанци и декларации за българско поданство завинаги. Дори в Закона за селскостопанско настаняване на бежанците пише изрично, че изселилите се по икономически причини за по-добър живот нямат право на бежански заем. Този закон е български, но е писан под условия, поставени от Обществото на народите. Изселниците са следствие или на доброволно изселване, или на изселническа спогодба между двете държави. Такъв е случаят с българите от Западна Тракия, на които им са изплатени облигации. За бежанците от Източна Тракия няма нито доброволно изселване, нито спогодба.

  [email protected]
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Ако гн. Радев вземе и препрочете санстефанския мирен договор , няма да е зле !
  Зад тая работа се крие нещо друго. ... вероятно.
  100 години са минали .
  Една прибързана реакция ще е риск......

  Bukalemun
 19. 19 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "президентът Румен Радев обяви, че той не може да бъде премълчаван "
  ---------------------------------------------------------------------------
  Ами той - някой пречили му да излезе с една декларация по повода ? После , нали си определиха среща с Ердоган , нека тогава НАСТОЯВА за компенсации !

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4314 Весело

  До коментар [#12] от "Amot":

  Ми може пък някои тракийци като испанските евреи още да пазят ключовете от къщите на прадедите си!

 21. 21 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 234 Весело

  Турция не е платила и до днес нито цент на никой от наследниците на 1 543 271 изклани арменци за периода от 1895 до 1921г...нито пък на някой наследник на близо 2.5 милиона арменски бежанци от този период...Нито пък на някой от 180 000 хиляди асирийски християни, алевити и пак - арменци, които бяха принудени да напуснат родните си села в провинция Хатай през 1939г. и да избягат в Сирия и Ливан...Така, че не се надявайте...

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Комуниста работи с "мъша", докато бяха на влас мълчаха като г-з, а сега само това повтарят като счупен грамофон.

 23. 23 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2521 Весело

  Чух го да предлага на министър-председателя да нахока Ердоган за намеса във "вътрешните ни работи, изборния процес и религиозните ни дела" и изобщо да защити националния ни интерес като част от този на ЕС, хахах.... Неадекватникът комунист се изока, ако не бъркам средната гласна на тази дума. А бе, аланкоолу, точно ти ли, руски троянски коньо, ще даваш съвети на Борисов за Ердоган, бе!! От злоба и завист ще си умрете, ако преди това глупостта не ви направи мозъчни инвалиди. Теб даже Путин не се мърси да те мъмри лично, а ти праща прислугата си, след което не ти дава думата, а те оставя да се пържиш в собствен сос и да се правиш на кокошкар, който крие стенограмата, за да не стане позорът ти още по-голям.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 24. 24 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Ердоган плаче за обещаните 6 милиарда евро за сирийските бежанци в Турция, обещани му от ЕС, но за тракийските бежанци Турция дължи за имотите им 10 милиарда долара. Въобразява ли си някой, че Бойко Борисов ще ги поиска? Само да не вземе да ги опрости, без да е упълномощен от никого.

 25. 25 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 380 Разстроено

  Когато превъзбуден дядка в черна нощница и с бяла каска с антенка ти е дърпал ушите пред руската ТВ и си се крил като бит... джендър две седмици, някак си е смешно, а и жалко, да го играеш мъжага все едно нищо не е станало.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  А защо БСП не постави този въпрос. Не, като да не са управлявали. Един път не са споменали тракийските бежанци.

 27. 27 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Етиту да ми купи една кутия баклава и да ми я прати.
  Цели 2 плюса съм му сложил днес :)

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#27] от "Athanatos":

  Нямаш проблем ...####
  А иначе ти как мислиш .... покойния Живков , толкова ли глупав е бил .... че не е повдигнал въпроса през ония години ?

  Bukalemun
 29. 29 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Заради ниската политическа интелигентност на Радев ми минава скверната мисъл, че Първанов бе на светлинни години от него...тоя чук иска да ни скара със съюзник от НАТО по нареждане на Кремъл и пак играейки по тънките струни на националната памет...

 30. 30 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Срещата във Варна е между Европа и Турция , а не между България и Турция - неуместно е да се разглеждат българо-турските отношения.Въпросът с тракийските бежанци е много дъвкан и много сложен.Има една спогодба от 15 ноември 1913г.която донякъде решава въпроса.По този въпрос Ердоган има винаги готов отговор:който има легитимен документ за притежание на имот в Турция, може да заведе иск за обезщетение в турския съд.Няма нищо ново под слънцето.Така че президентът Радев вдига политическа пушилка!

 31. 31 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Близо 30 години демокрация този въпрос няма трайно решение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 32. 32 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Срещата във Варна е между Европа и Турция , а не между България и Турция - неуместно е да се разглеждат българо-турските отношения.Въпросът с тракийските бежанци е много дъвкан и много сложен.Има една спогодба от 15 ноември 1913г.която донякъде решава въпроса.По този въпрос Ердоган има винаги готов отговор:който има легитимен документ за притежание на имот в Турция, може да заведе иск за обезщетение в турския съд.Няма нищо ново под слънцето.Така че президентът Радев вдига политическа пушилка!
  —цитат от коментар 30 на dlagnikov

  Точно!
  Мисля, че първата спогодба е подписана в Ангора през 1925 г., а от нейния текст се вижда, че имотите, собственост на преселниците от България и Турция в двете посоки, стават собственост на съответната държава, като бившите собственици имат право да предявят претенциите си за връщането им и доходите от тях пред съответния съд.
  http://www.forost.ungarisches-institut.de/pdf/19251018-1.pdf

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Да не излезне, че България дължи на Турция ?
  Трябва да се внимава много с тези въпроси.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#33] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Трудно.
  Става въпрос за стотици хиляди декари земя, за геноцид към българите.
  Стар турски обичай, от който и гърците са страдали почти колкото нас.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  До коментар [#21] от "dr_al_hussaini":

  "Турция не е платила и до днес нито цент на никой от наследниците......"
  =======
  Абсолютно си прав. Сега трябва да се запитаме защо никой от управляващите, включително и БКП/БСП не е поставял този въпрос. Защо сега става актуален?
  Не мисля изобщо, че нещо ще бъде платено. Но въпросът е принципен. Защо нищо не е поствено като въпрос и защо сега?

  Еретик
 36. 36 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Бе нали Резидента се прави на политик, защо не пита той ами чака другите да питат?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 37. 37 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Резидентът някога ще каже ли нещо, дето да не е излязло от устата на другарката от Крушовица? Като прибавим и другата слоница, и жена му - не му е лесно.

  А имаше някакви тука, дето наричаха с обидни думи Президента Плевнелиев, в смисъл, че бил под чехъл. Този сега не е под чехъл, той направо се е подслонил, тройно.

 38. 38 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#37] от "gogo63":

  Всъщност му е лесно на резидента.
  Той предполагам си прекарва вечерите спокойно.
  Не му се налага да мисли.

  На работата има "пълни щайги", които само трябва да отчете като свои, а в къщи съвсем нищо не му се налага да прави.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на ivanoff_i
  ivanoff_i
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#20] от "patsis":

  Не пазя ключовете от дома на предците си,но пазя фермана за 590дка земяна рода ми в района на село Мисилим,околия Чорлу.Предаден ми е от баща ми,а аз ще го предам на сина си.Копие от него съм предал и в централния офис на организацията на тракийските дружества.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK