След срещата ЕС-Турция – без решения и компромиси

Ердоган (вляво) преди да бъде посрещнат от Борисов, Туск и Юнкер (вдясно от него)

© Преслужба на Министерски съвет

Ердоган (вляво) преди да бъде посрещнат от Борисов, Туск и Юнкер (вдясно от него)Единственият проблем между Турция и ЕС, който намери разрешение на срещата в "Евксиноград" е, че споразумението за бежанците ще бъде продължено и съюзът ще изплати следващите траншове от 1.2 млрд. и 3 млрд. евро. От думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се разбра, че се очаква въпросът за арестуваните от Турция гръцки граничари да бъде разрешен до православния Великден, като "се доверяваме на турските власти". Реакцията му е следствие на ангажимента на българския премиер Бойко Борисов пред гръцкия му колега Алексис Ципрас.


Борисов каза в изявление след срещата, че очакванията за нея са били "да няма толкова конструктивна позиция", но същевременно увери, че "са поставени всички въпроси", включително вътрешнополитическите очаквания сред които проблемът с тракийските бежанци. "Най-големият успех е, че се завръщаме на масата за преговорите", каза Борисов и даде заявка за още една среща в този формат до края на председателството на ЕС на България, което приключва на 1 юли.


Изявленията на лидерите на пресконференцията.

© Преслужба на Министерски съвет

Изявленията на лидерите на пресконференцията.

"Оценяваме високо усилията на Турция за миграцията", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Борисов благодари на турския президент Ердоган, че бежанският натиск е сведен до нула. "Също така, Турция трябва да поеме по пътя на поддържане на демократичните стандарти", каза Туск. Това беше и фокусът на изказването му. "Ние разбираме, че Турция преживя много с опита за преврат, но ЕС остава готов да помогне в това отношение. Добрите двустранни отношения са важен аспект и част от процеса на присъединяване. Все още има някои притеснения - случилото се в Егейско море и задържането на граждани в Турция", каза Туск.
Той обърна внимание и върху притесненията на ЕС от действията на Турция в борбата с тероризма. "Изразихме някои притеснения за действията на Турция в Африн. Насилието трябва да бъде спряно, разчитаме на Турция да контролира добре своите действия" заяви Туск с уговорката, че" в някои области имаме трудности с Турция, но в други имаме разбиране. Искаме да поддържаме нашето партньорство".


Обща снимка.

© Преслужба на Министерски съвет

Обща снимка.


"Ако попитате дали днес постигнахме решение или компромиси - отговорът ми е: "Не".


Но мога да ви уверя, че повдигнахме всички наши притеснения - за свободата на медиите, действията в Сирия. Нашата среща бе посветена на продължаването на диалога между ЕС и Турция и сме на мнение, че този диалог трябва да продължи", добави Туск.


Той коментира и притесненията на ЕС от действията на Турция, която осуетява опитите на Кипър за сондаж в Егейско море, и задържа граждани на ЕС в името на "борбата с тероризма" на Ердоган. Кипър има право да проучва своите ресурси, каза Туск. Според него това е изключително важно за успешното обединяване на Кипър и подобряването на отношенията между Гърция и Турция. Ердоган, който говори след него, реагира, че въпросът е спорен, и добави, че в хода на днешния разговор е дал данни в подкрепа на турската позиция.


За довиждане.

© Преслужба на Министерски съвет

За довиждане.


Ердоган иска присъединяването към ЕС да се ускори


Нядяваме се периодът на лоши взаимоотношения с ЕС да е останал в миналото, каза в началото на изказването си турският президент. "Нашата кандидатура за ЕС започна през 63-та, вече сме 2018, все още сме кандидати", напомни той и постави и въпросите за визовите облекчения за турските граждани, и за митническия съюз. Той призова за по-бързо придвижване на тези преговорни глави, от които, по думите му, имат полза и двете страни.


"Подкрепям техните усилия да станат членове на ЕС. Аз съм против простата идея, която е повърхностна, да прекратим преговорите с тях. Не, аз съм гарант, че тези преговори ще продължат. Трябва да се продължат усилията. Турция трябва да подобри отношенията си с държаите в ЕС, ще говоря с Кипър и Гърция, това е особено важно", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.


Ердоган защити действията си в " борбата с терора" и изреди всички терористични организации, в които включи и двете кюрдски PKK и PYG. Според него действията му в Сирия са добри не само за гражданите на Сирия, но и за сигурността на гражданите на Европа.


Турция уважава човешките права и е правова държава, заяви Ердоган. Това се показвало от народа, който се стекъл на улиците на 15 юли 2017 г. (денят на опита за преврат). Докато продължава тази опасност, ще продължават операциите, каза Ердоган. Той е предоставил информация за действията в Сирия "на флашки".


Юнкер: Последния път небето беше синьо


"За втори път идвам - първия път небето беше синьо, сега има мъгла, не виждам Черно море. Щастлив съм обаче, че успявам да допринеса за климат на доверие между ЕС и Турция", започна метафорично председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Понякога ми се налагаше да ставам, да се разхождам из стаята, тази част от срещата няма да разказвам. Споделяме икономически и стратегически общи неща. Турският народ е велик, изпитвам уважение към него", добави Юнкер.


Според него е грешка след като Турция да е стратегически партньор на ЕС да се описват различията вместо сближаващите неща. "Споделяме геостратегически интереси и в енергийното снабдяване, никога не говорим за това. Европа дава своя финансов принос. Вярвам, че първото осигуряване на газ ще дойде в Турция през 2018 година", заяви Юнкер.


70 минути "тет-а-тет"


След като президентът на Турция Реджеп Ердоган беше посрещнат с военни почести на летището във Варна двамата с Борисов са разговаряли близо 70 мин. Преди това Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха очакванията от лидерската среща ЕС – Турция. Според правителствената пресслужба двамата са подчертали важността на срещата. "Както неведнъж съм заявявал, за България е важно да има добри отношения със своя съсед. Добрите отношения са важни и за ЕС заради овладяването на миграционния поток, който създаде много проблеми на съюза през последните години" посочи българският министър-председател. Борисов е подчертал, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми. Идеята ти за тази среща като възможност да бъде възстановен диалогът с Турция е чудесна и се цени високо от всички, с които съм обсъждал темата, е отговорил Туск.


С "приятелю Ердоган" се обърнаха в началото на вечерята към турския президент и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, и шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, се вижда от протоколно видео, разпространено от правителството. Първата повдигната тема е била споразумението за бежанците, като Реджеп Ердоган още в началото е настоял ЕС да спазва ангажиментите си. В Турция вече има бежанци, които имат своите деца, родени в страната, е казал Ердоган.

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Язък за голямото приготовление. Ако останеше на Борисов, той щеше да обещае всичко на Ердоган. Но Юнкер и особено Туск на турски сълзи не вярват, на изнудване, още по-малко.

 2. 2 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  70 мин "тет а тет". Нашият май е бил двуглава ламя. С едната глава няма как да се оправи. Ама такъв сме си избрали.

 3. 3 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  " Приятелят на Ердоган" , всички го знаем кой е, независимо от обръщенията на Туск и Юнкер.
  Тъкмо оня е , дето подпикваше наоколо час по скоро да посрещне госта и да види какъв европейски бакшиш ще делят с него....

 4. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Видяха се и не се разбраха.

 5. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5302 Любопитно
 6. 7 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Бежанска вълна до края на годината няма да има! Всичко останало се замразява за пореден път....

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 7. 8 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 635 Весело

  Всичко по план - добре, ама защо беше цялата шумотевица? Да се покажат някои "масови" протести, или да изтъкнем колко "важни" сме в преговорите...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 8. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ездоган дойде за едни пари. Получи ги. Ние сме доволни, мигранти към нас няма да има.
  А за ЕС... Турция е кандидат за него от 1963 година... и още е кандидат... и ще бъде още дълго време... това е изгодно и на двете страни...

 9. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Неутрално


  Най-голямата полза от такива срещи е, че въобще ги има. Да сте чували скоро за такава срещу на някого с Путин? Не сте. Няма и да чуете. Защо? Защото няма полза.

 10. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  Вече ми е само смешно...

 11. 12 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Стана ясно,че ЕС и Турция намаляват напрежението по между си,а в България се осветлиха поредните кирякстефчовци.

 12. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  "Ние разбираме, че Турция преживя много с опита за преврат, но ЕС остава готов да помогне в това отношение.
  =======
  Аман , сакън !
  Мерси Юнкер. ....няма нужда. ...
  Вие спрете да приютявате терористи па европейска територия ....
  Това ще е предостатъчно.

  Bukalemun
 13. 14 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Единственият проблем между Турция и ЕС, който намери разрешение на срещата в "Евксиноград" е, че споразумението за бежанците ще бъде продължено
  =====================
  Това малко ли е...да не мислите, че за два часа ще бъдат разрешени проблеми трупани с години и десетилетия...ако някой си го мисли или е луд или глупак...важното е че седнаха на масата за преговори а не се зъбят само по медиите....

 14. 15 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#10] от "Един препатил":

  Точно така, договорки има единствено когато се разговаря. ..

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 15. 16 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Не искам да развалям нечие настроение, но западните медии изобщо не отразиха това уж знаменателно събитие. Получи се точно това, от което се опасяваше Юнкер преди време – ще се видим, ще пием по една ракия с шопска и толкова. Просто и той, и Туск направиха огромна услуга на Баце, като се появиха, само и само да маскират поне малко провала на българското европредседателство.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 16. 17 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ако бяха Радан Кънев и Ристю Бойкикиев на власт срещата щеше да е огромен успех. Турция щеше да се съгласи на всичко. НЕ!

 17. 18 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#16] от "c.b.o.":

  И кое е провала на нашето председателство?

 18. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 20 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Новината е че оставаме без бежанци...
  Това малко ли ви е ...
  Май не чухте казаното, че последните два дни на границата са заловени групи от над 1000 бежанци и прибрани от турските граничари ...
  Случайност...
  Не мисля ...
  Ердо лекичко им е подсказал, че ако не му дадат 3-те милиарда, може за седмица на границата ни да има много по хиляда

 20. 21 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  ТУСК: "Ако попитате дали днес постигнахме решение или компромиси - отговорът ми е: "Не".

  Едно голямо нищо! Това означават думите на Туск. Препоставяне на отдавна поставени въпроси. Препотвърждаване на вече взето решение от ЕС за бежанците, според което съюзът ще изплати следващите траншове от 1.2 млрд. и 3 млрд. евро.
  Срещата скоро ще бъде забравена. Петното, което беше лепнато на България, от прокремълската върхушка на Герб по случая Скрипал, обаче няма да бъде забравено! Мълчанието и малодушието по този въпрос изпраща България отново на опашката на страните от ЕС!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 21. 22 Профил на today
  today
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Трябва да се внимава с ислямския диктатор! Да го будалкат 2-3 години, то толкова му трябват за да съсипе съвсем Турция и вече да не е никакъв фактор.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 22. 23 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#21] от "Rim":

  Искати се на теб да е така, ама няма да е така.

 23. 24 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Каквото и да се каже-успех за Бойко, да се организира такава среща не е лесна задача. Отделно и двете страни показват, че вярват на Борисов. Относно резултатити, не виждам при такива фундаментални различия какво може сериозно да се постигне, ако пуснат гръцките граничари пак ще е успех. Докато Ердоган смята, че Америка му организираха преврата с мълчаливото съгласие на ЕС, нищо не може сериозно да се договори. Не знам вярно ли е, но да те предупреди Русия, а не някой съюзник от НАТО е малко странно. Има един епизод от Кръстника 3, където уведомяват Майкъл че ще убият парата и той се замисля и остава каквото е писано да се случи е много показателен....

 24. 25 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Диктаторът стана приятел с европейските първенци

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 25. 26 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 308 Весело

  До коментар [#1] от "Роси":
  „Язък за голямото приготовление.”

  Е, това беше приоритет на Борисов - приготовление и медийно представление. Цяло министерство за европредседателство имаме. Начело с Лиляна Павлова - първа подгласничка на Борисов по представления, нищоправене и кокетничене.

  Другите също постигнаха очакванията. Ердоган изтупа костюма от нафталина, а Туск и Юнкер се пошегуваха, че Турция напредва и Борисов е европолитик. Накрая, Туск и Юнкер се снимаха за спомен с представители на местните балкански субекти.

 26. 27 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Провеждането на тази среща е успех на Борисов. Който твърди друго, е неадекватен.

 27. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Весело

  До коментар [#18] от "VivaLaVida":

  Всичко ръководено от Бибитко Цеца и Цецо е винаги грандиозен провал!

  klimentm
 28. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Весело

  До коментар [#27] от "galapagas":

  Страхотен успех нямащ аналог в световната хистория!

  klimentm
 29. 30 Профил на Българи- йонаци!
  Българи- йонаци!
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Провеждането на тази среща е успех на Борисов. Който твърди друго, е неадекватен.
  —цитат от коментар 27 на galapagas


  Точно така.

  Всеки човек има право да бъде глупав, против това нищо не може да се каже, но и правото трябва да се използва с известна мярка.
 30. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Дойдоха, срещнаха се, говориха и се разбраха да се видят пак ... някога :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 32 Профил на Българи- йонаци!
  Българи- йонаци!
  Рейтинг: 213 Гневно

  До коментар [#18] от "VivaLaVida":

  Всичко ръководено от Бибитко Цеца и Цецо е винаги грандиозен провал!
  —цитат от коментар 28 на klimentm


  Не. Има доста успехи. Просто те е яд, че твоите хора нямат шанс да го стигнат.

  Кой сега е "грандиозен провал", а?

  Всеки човек има право да бъде глупав, против това нищо не може да се каже, но и правото трябва да се използва с известна мярка.
 32. 33 Профил на Българи- йонаци!
  Българи- йонаци!
  Рейтинг: 213 Гневно

  Ако бяха Радан Кънев и Ристю Бойкикиев на власт срещата щеше да е огромен успех. Турция щеше да се съгласи на всичко. НЕ!
  —цитат от коментар 17 на VivaLaVida


  Да бе, да

  Всеки човек има право да бъде глупав, против това нищо не може да се каже, но и правото трябва да се използва с известна мярка.
 33. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 35 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#32] от "Българи- йонаци!":

  Що не се научиш как се пише юнаци, пък тогава да се изказваш компетентно?
  Как ти звучи за ник "неграмотен футболен фен - патрЕот"?

 35. 36 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2659 Разстроено

  Все пак на стана ясно дали султанът ще се задоволи само с тези пари, защото бежанците няма да се изпарят и явно ще трябва да бъдат осиновени от ЕС като палестинците. След като ЕС не осъди турската окупация на Африн логично е Ердоган да иска ЕС да плати за възстановяване на разрушенията причинени от турската армия за да могат там да бъдат настанени клетите бежанци!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 37 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Точно такъв резултат очаквах. Нито ЕС ще отстъпи, нито упорития Ердоган. Той цели да получи колкото се може повече пари, а що се отнася до обезщетение на тракийските българи, той ще твърди, че напусналите българските земи турци след войните също дължат обезщетение, при това ще излезе, че то трябва да е по-голямо, отколкото на тракийските бежанци.

 37. 38 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Уж протоколна среща, на която двете страни препотвърдиха, че споразумението за бежанците остава в сила и се уговориха за траншовете.
  Естествено, това е политика и всеки побърза да се похвали с изключителни резултати. Султана рече, че ЕС ще му платят един васален данък от 4 млрд.
  Юнкер ще рече, че е спасил Европа от напастта на мигрантите. Бойко ще се представи като изкусен дипломат и едва ли не автор на споразумението.
  В същото време големите проблеми остават. Първият от тях са мигрантите, който ще се реши с настъпването на мир в Сирия и започването на нейното възстановяване. Ердоган и турската войска в северна Сирия явно не помагат на мира, но Юнкер си мълчи. За разлика от случая с Крим и Русия.
  Вторият проблем са кюрдите, които са подложени на геноцид и са използвани и излъгани от САЩ. Третият проблем е диктатурата в Турция. Четвъртият проблем е активността на Ердоган на територията на държавите с мюсюлманско малцинство в Европа. Та по тия проблеми ЕС рече, че няма напредък и остави Ердоган да си прави каквото си иска. Това по същество е голяма победа за Султана.

 38. 39 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1969 Весело

  Реджеп май сдава багажа. Вижте му снимката, изглежда като че се е загубил.

 39. 40 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  От всичките ала-бала имаме един потвърден факт. ЕС е превел досега само 800 млн. от обещаните 3 млрд. За вторите 3 млрд. пък изобщо не са мислили още. С други думи Съюзът виси на Турция с €4.2 млрд. Дай Боже да им уврат брюкселските зелки защото ние сме първите по пътя на нашествието, ако турците пуснат пълчищата напролет.

 40. 41 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  срещата е много успешна ,особено за България и ББ , ние постигнахме основна цел ,да сме посредник в добрите отношения ЕС ТР , а най важното ,да не влизат тук бежанците и да бъдат спирани още в Тр ,да не забравяме за перфектната полицейска и военна машина на ТР.Останалите споразумения са вече между ЕС и Тр , което нас също ни засяга , браво на ББ за инициативите във външната политика , това в момента е най доброто ,което може да се случи ,това осигурява спокойно бъдеще за икономиката и туризма на страната ,защото обратното е кошмар ,който даже не трябва да се изрича .

 41. 42 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 668 Весело

  Варна...Пресконференция...Борисов: Събрахме се, за да се разберем... Туск: Бля, бля, бля...ЕС...Бля,бля,бля...правата на човека...Бля,бля,бля...Демокрацията... Ердоган: ЕС не се е издължил за бежанците...ЕС нищо не прави за модернизацията на митническия съюз... ЕС нищо не прави срещу терористите, а критикува Турция... ЕС нищо не прави за облекчаването на визовия режим за турците... Юнкер: Знам, че съм във Варна... Небето е сиво и вали дъжд...и наум - "Трябва да си допия..." А и чакаме газ от Турция...Недоизказано - "руска газ"...

  Заключение: Срещата във Варна между ЕС и Турция е пълен провал!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 42. 43 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Айде Туркестан, Булгаристан и ОНДестан да правят азиатска империя заедно.

  Марс е изконна Американска територия!
 43. 44 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#16] от "c.b.o.":

  Шармута, не се разстройвай, но нито економедиите, нито клубз, нито медиапул, нито сейчас са световни медии. С риск да се разочароваш, информационният поток по света е пълноводен.

  https://www.wsj.com/articles/eu-seeks-to-preserve-migration-pact-with-turkey-despite-fraying-ties-1522066290

  https://www.reuters.com/article/us-eu-turkey-erdogan/eu-says-summit-with-turkey-provides-no-answers-to-concerns-idUSKBN1H21BG

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-26/eu-turkey-seek-to-mend-relations-amid-disputes-over-sea-borders

  https://www.voanews.com/a/eu-turkey-summit-erdogan-/4317161.html

 44. 45 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 633 Весело

  Добре се, що не направим едно финансово прихващане от парите на ЕС към Турция за бежанците и да си вземем нашето за обезщетението на тракийските българи ? :)
  Ей това е алтернативно предложение !

 45. 46 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Направо протестиращите да пресекат границата и да стигнат да стените на Истанбул. Турците сами ще се предадат от страх пред патриотичните песни и знамената! Е това е алтернативно предложение ;) !

  agent
 46. 47 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Малей, чакам да стане 10-11 часа и да излязат лайнометите Нинова и Радев, такова плюене ще падне....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 47. 48 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Каква беше репликата на ББойко за неадекватните приказки на наш политик? Не я улових, обяснете моля.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 48. 49 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Нито една крачка напред.
  Както едно време Византия раздава мангизи на разните варвари за да има мир защото войната е много по-скъпа.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 49. 50 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#49] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Да, а после историята е една и съща. Варварите усвояват средства и територии от Византия, после я превземат и правят своя империя. Малко на шега, ама Ердоган бил казал: ако не вземете Турция в ЕС, Турция ще превземе ЕС

  Колкото повече - толкова повече
 50. 51 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#50] от "mitakadm":

  Турция изнудва ЕС защото Европа се страхува от своята мощ и няма волята да я използва.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 51. 52 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#28] от "klimentm":


  До коментар [#18] от "VivaLaVida":Всичко ръководено от Бибитко Цеца и Цецо е винаги грандиозен провал!
  —цитат от коментар 28 на klimentm


  Ако има някакъв провал... то грандиозен провал е рехавата агитка на Да България и ДСБ...целия електорат на партията беше активиран състоящ се от десетина хейтъра,,,Май вече и един файтон не можете да напълните...срам...

 52. 53 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Ердоган се среща с европейския "елит" а в същото време турската армия, в ролята на агресор избива хора на чужда територия.

 53. 54 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  "Оценяваме високо усилията на Турция за миграцията" - това е единственото, което явно вълнува европейците в момента.

 54. 55 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#16] от "c.b.o.":Шармута, не се разстройвай, но нито економедиите, нито клубз, нито медиапул, нито сейчас са световни медии. С риск да се разочароваш, информационният поток по света е пълноводен.https://www.wsj.com/articles/eu-seeks-to-preserve-migration-pact-with-turkey-despite-fraying-ties-1522066290 https://www.reuters.com/article/us-eu-turkey-erdogan/eu-says-summit-with-turkey-provides-no-answers-to-concerns-idUSKBN1H21BG https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-26/eu-turkey-seek-to-mend-relations-amid-disputes-over-sea-borders https://www.voanews.com/a/eu-turkey-summit-erdogan-/4317161.html
  —цитат от коментар 44 на Бубенце


  Ми хубаво... 7 часа след моя коментар си пуснала една бърза търсачка. Е, поне това си се научила да правиш. А не ти ли прави впечатление броят ня резултатите, както и че в повечето случаи става дума за стандартни дописки от... кореспонденти в Турция, т.е. на база инфото в турските медии. Никой не си е направил труда да уважи Варна и лично самодържецът Баце.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 55. 56 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#16] от "c.b.o.":И кое е провала на нашето председателство?
  —цитат от коментар 18 на VivaLaVida


  Ами провал е, защото Гербария не успява да формулира общоевропейско послание от своето европредседателство, да предложи идеи, да инициира еврепейски дневен ред. Дори по отношение на евроинтеграцията на Зап. Балкани, на нас гледат като на ганьовци във Виенската опера – интерес и недоумение, примесени с доза престорено разбиране. Толкова.

  Тъжното е, че няма как да "председателстваме" пълноценно, т.е. да задаваме тон зо общоеврепейски дискусии, просто защото почти никой в Европа не ни взема насериозно, а в най–добрия случай за европейци в повече. И няма как да е иначе с разпадащата се пред очите ни държавност, с Гинка и Динко, с безследно изчезналата медийна свобода, с цацатурата, чийто приоритет са изоставени коне и т.н. Тъжно, но факт.

  Да не говорим пък за изключително срамното петно в случая "Скрипал" – страната председател на Съвета на ЕС се десолидаризира с 15 от 27–те страни–членки на ЕС. Това няма как да бъде забравено, нито простено. Това е провал, колкото и да не искате, вие герберушките, да го признаете.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 56. 57 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много шум за нищо :).
  —цитат от коментар 6 на Peni Nikol


  Не е така.
  Фирмите доставчици на продукти за "Евксиноград" твърдят, че е имало всичко.
  Дето се вика "от пиле мляко" .
  Добре са си хапнали и пийнали с "приятеля Ердоган" .

 57. 58 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#16] от "c.b.o.":

  Западните медии ще го отразят в днешните вестници. Срещата приключи в 22 часа, ти искаш след два часа да видиш западен вестник. Манипулираш, ама безуспешно...мушморок...

 58. 59 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#16] от "c.b.o.":Западните медии ще го отразят в днешните вестници. Срещата приключи в 22 часа, ти искаш след два часа да видиш западен вестник. Манипулираш, ама безуспешно...мушморок...
  —цитат от коментар 58 на Велков


  И кво манипулирам? Че нямаше западни медии на мястото на събитието ли? Колко време трябва на една ТВ да отрази подобно "грандиозно събитие", "срещо на върха" и т.н.? Сега вестници и сайтове ще препишат депешите и дописките от информационните агенции и толкова. Убийството на бизнесмена в София дни преди откриването на европредседателството генерира повече информационен трафик.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 59. 60 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Юнкер успя яко да нацелува Борисов, което значи, че е постигнал целта си.
  Според персонала на "Евксиноград" миналата вечер Туск здраво се е наквасил. Значи и той не е бил път напразно.
  Борисов организира банкета и намери спонсор за него в лицето на българския данъкоплатец, като при това се самоизтъкна, което винаги е било основната му задача.
  Ердоган си получи парите, или поне му ги обещаха отново.
  Е, искаше да изкопчи и повече, но "Берекет версим" си е казал накрая.
  С една дума - пълен успех на срещата и на лято пак да се съберат край софрата.
  Ядене и пиене няма да липсват.

 60. 61 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Не искам да развалям нечие настроение, но западните медии изобщо не отразиха това уж знаменателно събитие.
  —цитат от коментар 16 на c.b.o.


  Хайде бе! А това какво е?
  http://www.lemonde.fr/europe/article/2018/03/27/a-varna-reprise-du-dialogue-a-minima-entre-bruxelles-et-ankara_5276831_3214.html

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 61. 62 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#59] от "c.b.o.":

  Продължавай да се излагаш. Нямам нищо против...

 62. 63 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Не знам какво се кефите на изнудването на султана... Тоя тепърва ще е опасен за Европа

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 63. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Като говореха за терористи , май ЕС и Турция нямат в предвид за терористи едни и и същи хора и групировки. Ердо спомена някои поименно - не получи отговор.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 65 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#64] от "dark'star":


  Като говореха за терористи , май ЕС и Турция нямат в предвид за терористи едни и и същи хора и групировки. Ердо спомена някои поименно - не получи отговор.
  —цитат от коментар 64 на dark'star


  Така е. Затова Ердоган е донесъл снимков и видеоматериал на флашки и го е предоставил на Туск и Юнкер. Да видят кой дава оръжия и пари на терористите и да се срамуват...

 65. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#64] от "dark'star":
  —цитат от коментар 65 на Велков

  имам снимки от разрушена от турците църква с мощите а светец от 3-ти век с византийски мозайки ... и със светците ли воюва турската армия ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 67 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#66] от "dark'star":

  Когато продължаваш политиката с други средства, явно всичко е позволено...

 67. 68 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 264 Неутрално

  единствения решен въпрос беше, че турция гепи 5-6 милиарда от Европа

 68. 69 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Срещата е успешна за България и Борисов щом е разрешен проблема с бежанците. Останалата част от разговора е между ЕС и Турция. Те трябва да се погрижат за интересите си, ние сме си получили нашето.

 69. 70 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#16] от "c.b.o.":

  Два канала на немската телевизия оповестиха още снощи срещата. А ето тук и от днес
  https://www.welt.de/politik/ausland/article174924997/EU-Tuerkei-Gipfel-Keine-Annaeherung-in-Streitfragen-aber-drei-Milliarden-fuer-Ankara.html #Comments

 70. 71 Профил на draxter
  draxter
  Рейтинг: 270 Весело

  Напъна да ни приемат в Еврозоната - провал
  Напъна да ни приемат в Шенген - провал
  Срещата ЕС-Турция - провал

  От еднокнижния геополитик толкова, колкото и да лаят гробарските тролове заляли от известно време този сайт.

 71. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално
 72. 73 Профил на tonywalker
  tonywalker
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Като гледам погледа на Юнкер съм сигурен, че пак е отпрал една грозданка. ЕС е бутафорна организация.

 73. 74 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Нито една крачка напред.Както едно време Византия раздава мангизи на разните варвари за да има мир защото войната е много по-скъпа.
  —цитат от коментар 49 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Но май наистина ще освободят граничарите преди Великден.

 74. 75 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Нито една крачка напред.Както едно време Византия раздава мангизи на разните варвари за да има мир защото войната е много по-скъпа.
  —цитат от коментар 49 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Но май наистина ще освободят граничарите преди Великден.

 75. 76 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Нито една крачка напред.Както едно време Византия раздава мангизи на разните варвари за да има мир защото войната е много по-скъпа.
  —цитат от коментар 49 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Но май наистина ще освободят граничарите преди Великден.

 76. 77 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 635 Весело

  Без да съм фен на Бойко , трябва да му се признае вродения усет на дипломат, който умее да скъсява дистанцията и да се сработва с всякакъв вид държавни лидери. Въпреки че още не е приключило, се вижда, че Европредседателството на неговия кабинет е успешно за България. С него се подобряват, както отношенията на страната с всички нейни съседи и политическия и икономически климат на Балканите като цяло, така също и авторитетът на България пред партньорите й в ЕС ! Браво ! Дано следващото поколение оползотвори тези усилия !

 77. 78 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Русофилите само търсят да оплюят България и Борисов.
  Безродници, които обаче не отиват в Русия.

 78. 79 Профил на Dimitar Ivanov
  Dimitar Ivanov
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#41] от "edin drug":

  Сиреч , това е една наша минимална загуба , която автоматично се превръща в наша победа, или казано направо , всичките ни победи са си в същност загуби , но важна е фасадата, и всичката пара в свирката, като негър в южните щати който кара автомобил, през 40-десетте години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK