След срещата ЕС-Турция – без решения и компромиси

Ердоган (вляво) преди да бъде посрещнат от Борисов, Туск и Юнкер (вдясно от него)

© Преслужба на Министерски съвет

Ердоган (вляво) преди да бъде посрещнат от Борисов, Туск и Юнкер (вдясно от него)Единственият проблем между Турция и ЕС, който намери разрешение на срещата в "Евксиноград" е, че споразумението за бежанците ще бъде продължено и съюзът ще изплати следващите траншове от 1.2 млрд. и 3 млрд. евро. От думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се разбра, че се очаква въпросът за арестуваните от Турция гръцки граничари да бъде разрешен до православния Великден, като "се доверяваме на турските власти". Реакцията му е следствие на ангажимента на българския премиер Бойко Борисов пред гръцкия му колега Алексис Ципрас.


Борисов каза в изявление след срещата, че очакванията за нея са били "да няма толкова конструктивна позиция", но същевременно увери, че "са поставени всички въпроси", включително вътрешнополитическите очаквания сред които проблемът с тракийските бежанци. "Най-големият успех е, че се завръщаме на масата за преговорите", каза Борисов и даде заявка за още една среща в този формат до края на председателството на ЕС на България, което приключва на 1 юли.


Изявленията на лидерите на пресконференцията.

© Преслужба на Министерски съвет

Изявленията на лидерите на пресконференцията.

"Оценяваме високо усилията на Турция за миграцията", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Борисов благодари на турския президент Ердоган, че бежанският натиск е сведен до нула. "Също така, Турция трябва да поеме по пътя на поддържане на демократичните стандарти", каза Туск. Това беше и фокусът на изказването му. "Ние разбираме, че Турция преживя много с опита за преврат, но ЕС остава готов да помогне в това отношение. Добрите двустранни отношения са важен аспект и част от процеса на присъединяване. Все още има някои притеснения - случилото се в Егейско море и задържането на граждани в Турция", каза Туск.
Той обърна внимание и върху притесненията на ЕС от действията на Турция в борбата с тероризма. "Изразихме някои притеснения за действията на Турция в Африн. Насилието трябва да бъде спряно, разчитаме на Турция да контролира добре своите действия" заяви Туск с уговорката, че" в някои области имаме трудности с Турция, но в други имаме разбиране. Искаме да поддържаме нашето партньорство".


Обща снимка.

© Преслужба на Министерски съвет

Обща снимка.


"Ако попитате дали днес постигнахме решение или компромиси - отговорът ми е: "Не".


Но мога да ви уверя, че повдигнахме всички наши притеснения - за свободата на медиите, действията в Сирия. Нашата среща бе посветена на продължаването на диалога между ЕС и Турция и сме на мнение, че този диалог трябва да продължи", добави Туск.


Той коментира и притесненията на ЕС от действията на Турция, която осуетява опитите на Кипър за сондаж в Егейско море, и задържа граждани на ЕС в името на "борбата с тероризма" на Ердоган. Кипър има право да проучва своите ресурси, каза Туск. Според него това е изключително важно за успешното обединяване на Кипър и подобряването на отношенията между Гърция и Турция. Ердоган, който говори след него, реагира, че въпросът е спорен, и добави, че в хода на днешния разговор е дал данни в подкрепа на турската позиция.


За довиждане.

© Преслужба на Министерски съвет

За довиждане.


Ердоган иска присъединяването към ЕС да се ускори


Нядяваме се периодът на лоши взаимоотношения с ЕС да е останал в миналото, каза в началото на изказването си турският президент. "Нашата кандидатура за ЕС започна през 63-та, вече сме 2018, все още сме кандидати", напомни той и постави и въпросите за визовите облекчения за турските граждани, и за митническия съюз. Той призова за по-бързо придвижване на тези преговорни глави, от които, по думите му, имат полза и двете страни.


"Подкрепям техните усилия да станат членове на ЕС. Аз съм против простата идея, която е повърхностна, да прекратим преговорите с тях. Не, аз съм гарант, че тези преговори ще продължат. Трябва да се продължат усилията. Турция трябва да подобри отношенията си с държаите в ЕС, ще говоря с Кипър и Гърция, това е особено важно", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.


Ердоган защити действията си в " борбата с терора" и изреди всички терористични организации, в които включи и двете кюрдски PKK и PYG. Според него действията му в Сирия са добри не само за гражданите на Сирия, но и за сигурността на гражданите на Европа.


Турция уважава човешките права и е правова държава, заяви Ердоган. Това се показвало от народа, който се стекъл на улиците на 15 юли 2017 г. (денят на опита за преврат). Докато продължава тази опасност, ще продължават операциите, каза Ердоган. Той е предоставил информация за действията в Сирия "на флашки".


Юнкер: Последния път небето беше синьо


"За втори път идвам - първия път небето беше синьо, сега има мъгла, не виждам Черно море. Щастлив съм обаче, че успявам да допринеса за климат на доверие между ЕС и Турция", започна метафорично председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Понякога ми се налагаше да ставам, да се разхождам из стаята, тази част от срещата няма да разказвам. Споделяме икономически и стратегически общи неща. Турският народ е велик, изпитвам уважение към него", добави Юнкер.


Според него е грешка след като Турция да е стратегически партньор на ЕС да се описват различията вместо сближаващите неща. "Споделяме геостратегически интереси и в енергийното снабдяване, никога не говорим за това. Европа дава своя финансов принос. Вярвам, че първото осигуряване на газ ще дойде в Турция през 2018 година", заяви Юнкер.


70 минути "тет-а-тет"


След като президентът на Турция Реджеп Ердоган беше посрещнат с военни почести на летището във Варна двамата с Борисов са разговаряли близо 70 мин. Преди това Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха очакванията от лидерската среща ЕС – Турция. Според правителствената пресслужба двамата са подчертали важността на срещата. "Както неведнъж съм заявявал, за България е важно да има добри отношения със своя съсед. Добрите отношения са важни и за ЕС заради овладяването на миграционния поток, който създаде много проблеми на съюза през последните години" посочи българският министър-председател. Борисов е подчертал, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми. Идеята ти за тази среща като възможност да бъде възстановен диалогът с Турция е чудесна и се цени високо от всички, с които съм обсъждал темата, е отговорил Туск.


С "приятелю Ердоган" се обърнаха в началото на вечерята към турския президент и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, и шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, се вижда от протоколно видео, разпространено от правителството. Първата повдигната тема е била споразумението за бежанците, като Реджеп Ердоган още в началото е настоял ЕС да спазва ангажиментите си. В Турция вече има бежанци, които имат своите деца, родени в страната, е казал Ердоган.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK