БСП иска стенограма от срещата ЕС - Турция във Варна

БСП иска стенограма от срещата ЕС - Турция във Варна

© Анелия НиколоваБСП иска стенограма от срещата ЕС - Турция във Варна. Желанието бе обявено от лидера Корнелия Нинова в Пазарджик днес с думите: "Искаме стенограма от разговорите на срещата във Варна с ясни и категорични позиции." Според нея в тази среща няма нищо изключително, съобщи пресцентъра на БСП.


"Последните 3 години са проведени 12 срещи между Европа и Турция на различни равнища - между Туск и Ердоган; Меркел и Ердоган; Ердоган и Макрон. Тази среща е продължение на досегашния диалог между Турция и ЕС по нерешени и спорни въпроси", допълни Нинова. Тя каза още, че няма конкретен резултат по нито един от спорните въпроси.


"Нито по спора с Гърция и Кипърския въпрос, нито по отношение на присъединяването на Турция към ЕС, нито по въпроса за облекчаване на визите за турските граждани за ЕС. По нищо не се отбеляза съществен напредък и конкретни решения, по които да бъдем информирани", каза още Нинова.
"Позицията - България е домакин на среща между две страни - Европа и Турция, ние не я приемаме, защото България е Европа. Ние сме в ЕС и Борисов не може да ни поставя в трета независима позиция, която просто наблюдава", каза още Нинова.


Според нея темата с обезщетенията на тракийските бежанци не е само въпрос на двустранни отношения. Тя припомни, че през 2008 г. ЕС приема резолюция, в която се казва, че Европа се ангажира този въпрос да бъде уреден двустранно между България и Турция.


"Разбираме, че е поставен въпросът за предизвикателството – душевни граници до Кърджали – на четири очи, но не разбрахме какъв е отговорът. Има ли категоричен отговор и оценено ли е това изявление като неприемливо, провокативно и като провокация за националния суверенитет и интерес и на България", попита още Нинова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK