Свръхрегулация и произвол - докъде могат да доведат промените за корупцията в частния сектор

Цецка Цачева повтори, че промените са по заръка на евроексперти, анализирали прокуратурата миналата година

© Георги Кожухаров

Цецка Цачева повтори, че промените са по заръка на евроексперти, анализирали прокуратурата миналата годинаОрганизации и магистрати изразиха различни притеснения във връзка с предлаганите от управляващите промени в Наказателния кодекс, които предвиждат преследване на корупцията и в частния сектор. В продължение на близо три часа в зала "Изток" на Народното събрание те критикуваха текстовете, които щели да доведат до свръхрегулация, възможност за произвол, недопустима държавна намеса и риск от замръзване на инвестициите. Някои дори допуснаха, че всеки може да попадне в затвора заради промените.


Съсловните организации на работодателите, адвокатите, неправителственият сектор и Върховният касационен съд се обявиха против така предлаганите от правосъдното министерство изменения. Прокуратурата изрази принципна подкрепа към законопроекта, но също има забележки към текстовете.


Изводът от събитието е, че най-вероятно текстът няма да бъде оттеглен, а ще бъде поправян в движение. Въпреки че една от основните критики, чути и в сряда, е че замисълът на проекта е сгрешен.
Какво означава и за кого се отнася борбата с корупцията в частния сектор четете тук. Промените, изготвени от управляващите, бяха изтеглени от програмата на Народното събрание, преди да бъдат гласувани на първо четене, с мотив, че е необходимо допълнително обсъждане. За това правната комисия организира дебат в парламента днес.


Управляващите: Така каза Европа


В началото думата в защита на предлаганите промени взе правосъдният министър Цецка Цачева, която отново повтори, че те идват след препоръки от евродоклада на прокуратурата през миналата година. На това реагираха от Висшия адвокатски съвет, които цитираха анализа, в който нямало изрична препоръка за такива текстове.


В своето изявление Цачева отново заяви, че министерството е далеч от мисълта, че е намерило най-точната редакция на разпоредбите, но законодателят може да оправи това. Тя вече неведнъж каза, че поправките могат да бъдат нанесени между първо и второ четене.


Министърът изрично подчерта, че предложенията не са чиновнически произвол, а са следствие на добронамереното желание на ведомството за подобряване на Наказателния кодекс.


На въпрос дали е възможно да се оттегли законопроектът, докато приключи общественото обсъждане, след заседанието Цачева не даде ясен отговор. Но от думите й пред журналисти стана известно, че ще се върви към разширяване на работната група, която обсъжда текстовете.


По-категоричен за съдбата на проекта беше председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който на същия въпрос заяви: "Единственият вариант за оттегляне на текстовете е това да направи Министерският съвет. Оттук нататък предстои обсъждане в пленарна зала." Кирилов пое и ангажимент за разширяване на работната група. Но побърза да подчертае, че и за днешното обсъждане е имало покана към академичната общност, но те не са откликнали.


Критиката: Трябва прецизиране, заданието е сгрешено, заплашват всеки


Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) заяви, че организацията му принципно подкрепя закона, но му трябва прецизиране. Призова и да не се регулират отношения, които вече са регулирани и все още няма съдебна практика, за да се оцени регулацията.


Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) каза, че още заданието на проекта е сгрешено. По думите му не може да се пренасят за частния сектор текстовете за корупция в публичния просто по аналогия. Даде и примери - ако директор в дадено предприятие излъже или окраде инвеститора си, вината ще е на самия инвеститор. Попита и къде е мястото на прокурора, когато става дума за договор между търговци - ако той не бъде изпълнен от едната страна. Допълни, че за дружествата, които разполагат с публични средства ("Софийска вода" например), има регулаторни органи.


"Не може прокуратурата да санира работата на всички регулаторни органи в държавата", коментира още той.


Това е свръхрегулация и намеса на държавата в частния сектор, обясни още Велев. "Може да се окаже, че всички са потенциални престъпници и са виновни." Бизнесът се притеснява и че приемането на текстовете ще доведе до замръзване на инвестициите в страната. "Самото говорене ги гони", каза Велев.


Според Евгени Иванов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с промените в затвора може да попадне всеки. "Това е все едно да дадем шмайзери на хора, които не са ходили в казармата. Какво ще правят с тях", онагледи тезата си с пример Иванов.


Вицепрезидентът с мандат (2012-2017 г.) Маргарита Попова, която сега е представител на Българската стопанска камара (БСК), коментира, че първо трябва да се изработи методология за изследване на корупцията в частния сектор. По думите ѝ основният проблем на бизнеса е административната тежест и той поставя корупцията на трето или четвърто място. Тя похвали добрите помисли на правосъдното ведомство за предложенията, борбата на държавата с административната тежест и с корупцията като цяло. Според нея не трябва да се бърза с промените, за да се изпълнят европейски препоръки. Призова управляващите да не угаждат на европейските си партньори, а да направят промените бавно - когато са готови. Допълни, че ако европрепоръките са точно отразени в проекта на правосъдното министерство, европейските експерти са некомпетентни.


Васил Тодоров от Българската търговска промишлена палата (БТПП) коментира, че с предложенията се размива границата между гражданското правосъдие и наказателната репресия и това ще навреди на държавната икономика.


Представителите на Висшия адвокатски съвет заявиха, че предложените текстове могат да се тълкуват разширително и това създава риск от произвол. Определиха ги като "законодателство на парче", с което се губи балансът в законотворчеството. Валя Гигова допълни, че промените ще увеличат работата на адвокатите. Да се слага обаче защитник до всеки инвеститор не е нормално, се разбра от думите ѝ. "Ценностите на демократичната общност са по-важни от нашите интереси", завърши тя.


Двете заместнички на главния прокурор - Мария Шишкова и Пенка Богданова, коментираха, че е добре предложенията за промяна да бъдат по-широко обсъдени с включване на представители на академичната общност.


На финал Валя Гигова предложи правната комисия да създаде работна група за обсъждане на предложенията. Председателят ѝ Данаил Кирилов отново пое ангажимент между двете четения да бъде сформирана такава, като повтори идеята си да е с две форми на представителност - народни представители и експерти.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Значи и лъже. Ами не й е за първи път. Иначе с перли и лифтинг, мъчи се да поправи грешките на природата. Но в главата няма как. Патка от групата диви патки, крякащи възхитено край Борисов. Той затова ги държи заради възторжените им крясъци , а някой по младички и за други неща. Няма такава друга държава, няма.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  Няма по вредно нещо от инициативен глупак

 3. 3 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Цачева и Кирилов разбират от юриспруденция, колкото прасе от кладенчова вода. Т.е. нищо - кръгли нули са и двамата. Изобщо да се прави правна реформа от хора, за които правото е тера инкогнита, е абсурд. Гигантът на мисълта Цветанов навремето се беше впуснал в мътните води на правосъдието, но с вифаджийската си диплома и манталитет на милиционер, успя само да докара страшни бели в съда - назначение на други милиционери и семейни приятелки, които след това бяха и осъдени.
  Гербаджиите са най - лошото нещо сполетяло БГ след комунистите. Вторият ешалон на БКП.

 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 543 Разстроено

  Казали им от Европа, че трябва да пишат закон, натворили някакъв буламач и айде сега парламента да им го оправя! Проектозакон, който ще търпи изменения върху 50% и повече от текстовете, по-добре изобщо да не се внася! Мислех си, че Екатерина Захариева е върха в правната некомпетенност, но Цачева й е сериозна конкуренция!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 5. 5 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ще се учат на гърба на хората, че и заплата ще получават за това. 10 години вече. И тъкмо ще се научат и ще ги изгонят. Ама от завист да не ги надмине някой или им вземе залъка нито питат, нито канят умни хора да им помогнат, четат тук по форумите какво пише и го ползуват. Изгониха и Плевнелиев от завист, че е и по умен, и по интелигентен , и по успял от тях.

 6. 6 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Майката на нацията е изключително неграмотна като юрист, за съжаление простотиите, които натвориха гербавите в законодателството, няма да могат да се оправят години наред.

 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  от последната група 240 разбойника, едва 10% са с юридическо образУвание, а колко от тези са цецки, не е ясно.

  някой беше казал наскоро, че юридическото дъно от предишни парламенти сега било върха в този!

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8303 Неутрално

  Днеска слушах Даниел Вълчев. И вече се чудя ,тези закони чистачките в парламента ли ги пишат или дипломирани юристи. Да се смее ли човек, да плаче ли.

 9. 9 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 543 Разстроено

  от последната група 240 разбойника, едва 10% са с юридическо образУвание, а колко от тези са цецки, не е ясно.някой беше казал наскоро, че юридическото дъно от предишни парламенти сега било върха в този!
  —цитат от коментар 7 на хм


  За съжаление си прав. Целокупно са много зле, не само от ГЕРБ, но и от другите партии! Няма го вече Корнезов, Джеров го изгониха сините още преди 20 години, няма ги царските професори от Софийския, даже я няма Елеонора Николова, която на фона нз днешните е титан в правото. Да не кажа, че даже за Фидосиева ми е мъка - вярно, пишеше все лобистки текстове, но не и правни безумици!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 10. 10 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 607 Неутрално

  От БХ, ЦвЦв, цеЦ@, ДК, толкова.

 11. 11 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Пак има изненадани. Не знам какво очаквате от парламент на държава, която има такъв премиер.

 12. 12 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Дефицитът на управленските и юридически кадри, измежду "гражданьето", доведе нещата до там че, пожарникар с 'докторат по психология на шлангодържащите", да е Прайм министър, стругарка да пише закони, физкултурник да е водеща фигура на ПГ на управляващата партия, Кирилов да е "корифеят" на Правната комисия в НС, и... не ми се изброяват всичките недоразумения "държащи кормилото" на властта в България!
  Чудно, как въпреки тях, България оцелява!

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  Пример за безумие. :)

  Вие преборихте корупцията в държавния сектор, па се заехте с "корупцията" в частния сектор. И как ще дефинираш корупцията в частния сектор. Като някой директор вземе подкуп и ощети собственика/инвеститорите?

  Ми сега няма ли по кой закон да го съдят?

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5307 Неутрално

  Рабфаковец може да произведе само рабфак проект...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#9] от "Amot":

  най-смущаващото е, че преди години партийните принадлежности не са водили до безумни законодателни промени - все пак е надделявал юридическият здрав разум.

  в днешно време се наблюдават едни безумни поправки в заключителните разпоредби, които изменят други закони, правят се някакви безумни частни законопроекти от крайно съмнителни лица (данчо ментата и пеев), дори се въвеждат законови промени със задна дата!

  това руши законността и държавността, а нашата превзета държава просто не си е изградила защитен механизъм срещу такива тумори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK