ДСБ, "Да, България" и "Зелените" учредяват обединение "Демократична България"

Владислав Панев ("Зелените), Христо Иванов ("Да, България") и Атанас Атанасов (ДСБ)

© Велко Ангелов

Владислав Панев ("Зелените), Христо Иванов ("Да, България") и Атанас Атанасов (ДСБ)Днес ще бъде учредено новото политическо обединение "Демократична България" в което ще участват "Да, България", "Демократи за силна България" (ДСБ) и партия "Зелените", в хотел "Хилтън" в София.


Преговорите за обединението се водят от миналата година. ДСБ, "Да, България" и "Зелените" работят заедно от доста време, като заемаха позиции по актуални политически теми заедно с ДЕОС и БЗНС.


Съпредседатели на "Демократична България" ще са председателите на ДСБ Атанас Атанасов и на "Да, България" Христо Иванов. Решенията обаче ще се взимат и от трите партии. Целта на обединението е да прерасне в коалиция, което може да стане само преди избори, тъй като коалиции се регистрират от ЦИК. То ще бъде отворено и за други партии и личности, които са доказано опозиционни към сегашното управление. Бъдещата коалиция се позиционира в център-дясно и се самоопределя като демократична формация.
Днес ще бъде обявена и декларация на "Демократична България", в която ще бъдат заявени и идеите им за политика за управление на България. Формацията вече има работни групи, които работят по управленски политики по конкретни сектори.


През март ДСБ даде мандат на председателя си Атанас Атанасов за "създаване на траен политически съюз между ДСБ и "Да, България", в който да влязат и други партии, а "Да, България" имат такова решение още от февруари.


"Демократична България" продължава да работи с ДЕОС и БЗНС, но управителните органи на двете партии трябва ще вземат решение дали и по какъв начин ще се включат в обединението.


Партия ДЕОС може и да се разпусне. За неделя е насрочено общо събрание на партията. Някои от членовете на ДЕОС може да се влеят в новото обединение. БЗНС ще се допита до своите областни и общински организации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK