"Демократична България" с амбиция да е управленска алтернатива (допълнена)

Христо Иванов ("Да, България", Владислав Панев ("Зелените") и Атанас Атанасов (ДСБ) на учредяването на "Демократична България".

© Георги Кожухаров

Христо Иванов ("Да, България", Владислав Панев ("Зелените") и Атанас Атанасов (ДСБ) на учредяването на "Демократична България".Демократична България" - обединението между "Да, България", ДСБ и "Зелените", беше обявена официално днес. В декларацията на новия политически играч бе заявено, че трите партии обединяват своите сили, за да изградят "управленска алтернатива". Алтернативата трябва да осигури "благосъстояние и качество на живот на българските граждани", "конкурентна икономика и ускорен икономически растеж" и "устойчиво управление на природните ресурси".


Съпредседатели на обединението ще са председателите на "Да, България" и ДСБ – Христо Иванов и Атанас Атанасов.


"Един добър ден за българската демокрация"


Това бяха първите думи от Атанасов, като цитира бившия шеф на парламента Александър Йорданов, който беше гост на учредяването. В словото си той каза, че България днес не е демократична. Атанасов каза, че светът в момента не е сигурен, а българските управляващи не знаят къде се намират. "Знаят, но не искат да кажат, искат да свалят европейските санкции срещу Русия", добави Атанасов. Според него управляващите обичат европейските пари, но не и европейските правила. Затова новото обединение поема курс да смени властта и да промени България. Разочаровахме нашите избиратели, но днес сме заедно, каза още председателят на ДСБ по повод на несъстоялата се коалиция за последните парламентарни избори.


На първо място - свободата
Отне ни време да направим това, което трябваше, но днес го правим на здрава основа, каза и Христо Иванов. "Свобода, хора, иновации, държавност" - бяха акцентите в изказването му. На първо място той постави свободата, като отбеляза, че "нашата демокрация се управлява от Държавна сигурност". Свободата ни е застрашена от имперски интереси, каза Иванов. Той каза и че трябва да се гарантира свободата на предприемачеството и на словото.


Иванов каза, че е необходима образователна реформа и да се обърнe внимание на българите в чужбина, както и че трябва да се възползваме от четвъртата технологична революция.


България трябва да бъде в ядрото на ЕС и НАТО. Или ще бъдем в ядрото им, или ще бъдем изтласкани в периферията, каза още Иванов.


Със съзнание за уроците, които трябва да извлечем, заставаме днес заедно, за да спечелим войната за идеите, да заразим хората с най-силния вирус - идеята за по-добра бъдеще, обяви Христо Иванов. И обясни, че новата политическа сила започва да дава управленски алтернативи. Знаем, че това обединение не е достатъчно, но то е арматурата, този съюз трябва да се разраства, обяви Иванов.


"Това обединение е насочено преди всичко към парламентарните избори и към тяхното предизвикване, защото това е инструментът за предизвикване на промените, които ние си поставяме за цел, но разбира се, ние ще се явим заедно и на европейски, и на местни избори", каза още Христо Иванов.


"България, като част от свободния свят, има огромен потенциал да просперира през следващите десетилетия. За целта е нужно да разширяваме контактите си с останалите, вместо да строим огради, да стимулираме всеки гражданин, независимо от пол, етнос или религия, да осъществи мечтите си в страната, а не чрез емиграция. Защото просперитета и добруването ни няма да дойдат през еврофондове или политици, които са се вкопчили в тях като пиявици. А през разхлабването на хватката на икономическия живот от схемите на властта и даването на възможност на предприемчивите да създадат блага за себе си и за околните, каза съпредседателят на "Зелените"
Владислав Панев.


"България пропусна и не се възползва пълноценно от първите 10 години на членство в ЕС и сега въпросът е да не пропусне и следващите 10 г. За този период Румъния постигна два пъти повече икономическо развитие спрямо България. За този период Балтийските страни постигнаха близки до европейските доходи за своите граждани", каза Мартин Димитров, който ще отговаря за ресор икономика и енергийна независимост. Той беше депутат в 40-то (ОДС), 41-то (Синята коалиция) и 43-то Народно събрание (Реформаторски блок), лидер на СДС от 2008 г. до 2012 г. и съпредседател на Синята коалиция.


Екипът


Беше представен и екипът, който работи по изготвяне на политиките на новото обединение:


Христо Иванов – правосъдие; Атанас Атанасов – вътрешни работи и служби за сигурност; Владислав Панев – пенсионна реформа и пазар на труда; Георги Ганев – финанси; Георги Няголов – образование и наука; Йордан Иванов – децентрализация, регионална политика и транспорт, Радан Кънев – кохезия и европейски фондове; Любомир Попйорданов – туризъм; Цецка Бачкова – социална политика, Стефан Тафров – външни работи и европейска политика, Мануела Малеева – младежки политики и спорт, Мартин Димитров – икономика и енергийна независимост; Борислав Сандов – екология и устойчиво развитие на природните ресурси; Петър Славов – реформа на държавната администрация; Божидар Божанов – дигитална трансформация; Александър Кьосев – култура; Велизар Шаламанов – отбрана; Албена Симеонова - земеделие и храни; Христо Хинков – здравеопазване; Емил Георгиев – малък и среден бизнес и ограничаване на административната тежест; Калина Цонева – интелигентен растеж, инвестиции и конкурентност; Тома Белев – гори и защитени територии; Антоанета Цонева – политики за българите зад граница.


Видео от представянето на новата формация:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK