Борисов: Без споразумение между Косово и Сърбия няма ЕС

Борисов: Без споразумение между Косово и Сърбия няма ЕС

© Пресцентър на МС"Мога само да кажа, че ако не направите това споразумение, нито Косово, нито Сърбия ще види ЕС." Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата с президента на Косово Хашим Тачи в Прищина за отлаганото с години споразумение за нормализиране на отношенията между двете държави.


Борисов добави, че не може да дава съвети на Балканите, но може да сподели опит. "Лидерите да седнат, да се затворят за няколко дни и да намерят решение", сподели опита си Борисов от преговорите с премиера на Македония Зоран Заев за подписването на договора за добросъседство.


Борисов каза още, че раните от войните в Югославия са пресни, но на срещата ЕС - Западни Балкани на 17 май в София политическите елити трябва да покажат, че вървят напред.
"ЕС иска да знае, че ще приеме държави без проблеми и техните лидери да водят така държавите си без война. Предишната алтернатива я видяхме и паравоенните формирования... не искам да се връщам към този отвратителен за Балканите период", каза още Борисов. "Забравете егоизма! Егоизмът на една държава може да предизвика катаклизъм във всички на Балканите", добави той.


Борисов изрази надежда проблемът между Косово и Атина да се реши. Гърция не признава независимостта на Косово. "Не евросъюзът трябва да се промени към Балканите, а Балканите трябва да се променят", заяви Борисов.


Според него трябва да се нормализират отношенията с Русия и Турция, които имат влияние върху региона, за да може и отношенията на Балканите да се нормализират. Тачи добави, че преговарят с Русия за признаване на Косово. Той благодари на Борисов за посещението и вниманието, което отделя на района.


"Интеграцията на нашата страна е единственият път. Косово трябва да стане част от ЕС и НАТО. ЕС ще бъде пълен тогава, когато цяла Югоизточна Европа стане част от него. Това означава, че ще има мир, стабилност и увеличаване на благосъстоянието на гражданите", каза Тачи. Той добави, че Косово не само ще продължи диалога със Сърбия, но и ще извърши процес на мир и стабилност.


Борисов и Тачи са разговаряли и за изграждането на инфраструктурни коридори, които да свържат всички балкански държави, с финансиране от ЕС. Косово ще се включи с магистралата Тирана - Прищина - Ниш. Борисов демонстрира карта с коридорите, като всички според него обслужват и Косово. Той каза, че следващия път ще дойде с министрите на икономиката, туризма, енергетиката и т.н., за да разговарят за конкретни инвестиции и съвместни проекти.


Важната тема за Прищина е падането на визите за ЕС. "Настояваме да бъде либерализиран визовият режим. Косово е изпълнил 95% от критериите от закона за демаркацията с Хърватия, критериите са изпълнени", каза Тачи.


Борисов отговори и на въпроса за визите, зададен няколко пъти от местните журналисти. Според него организираната престъпност намира начин да вземе визи.


Тачи ще представлява Косово в София на срещата в София. Борисов обеща да бъде намерена форма, под която на срещата да бъде представено Косово така, че да могат да участват и държави, които не признават републиката.


Борисов: Без споразумение между Косово и Сърбия няма ЕС

© Пресцентър на МС


Той удостои Борисов с Ордена на независимостта за заслугите му за свободата и независимостта на страната. "Високото държавно отличие се връчва по случай 10-годишнината от обявяването на независимостта на Косово. Този орден е за личните Ви заслуги и лична ангажираност в подкрепа на Косово, за заслугите на българския народ за развитието на приятелските отношения между двете страни, за предстоящата среща в София. Знаем, че българите навсякъде ще ни посрещат и навсякъде ще усещаме българския дух", посочи президентът Тачи.


"Приемам го като знак към българския народ, който изстрада войната, но винаги е подкрепял борбата за свобода, независимост, демокрация, мир и просперитет на целия регион", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK