Секретарят на ОИСР подкрепил кандидатурата на България

Бойко Борисов и Анхел Гурия

© Правителствена Информационна Служба

Бойко Борисов и Анхел ГурияГенералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия е изразил своята подкрепа за българската кандидатура на среща с премиера Бойко Борисов, според правителствената информационна служба


"Посочено беше, че страната ни се придържа към основните принципи на отворената пазарна икономика, демократичния плурализъм, воля за реформи и зачитането на правата на човека. Високо бяха оценени ускореният икономически растеж, ниската безработица, ниският външен дълг и почти нулев бюджетен дефицит," съобщиха от правителството. Гурия е приветствал и приемането от кабинета на пътна карта, в която са заложени дейности за ускоряване на подготовката за присъединяване към организацията.


Борисов е подчертал консенсуса в България по отношение на членството на страната ни в ОИСР. Той е посочил, че то се подкрепя както от основните политически сили, така и от работодателските и синдикалните организации.
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е международна организация на развитите държави, която има за цел сътрудничество за намиране на решения на общите проблеми в икономическата и социалната сфера, в областта на околната среда, образованието и пазара на труда. Присъединяването на България към ОИСР е един от външнополитическите приоритети на правителството на Бойко Борисов.


ОИСР е наричана "клуба на богатите" и в нея участват 34 държави, в това число повечето държави са членове на ЕС. Страните-членки на ОИСР произвеждат около 60 % от световния БВП.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK