Секретарят на ОИСР подкрепил кандидатурата на България

Бойко Борисов и Анхел Гурия

© Правителствена Информационна Служба

Бойко Борисов и Анхел ГурияГенералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия е изразил своята подкрепа за българската кандидатура на среща с премиера Бойко Борисов, според правителствената информационна служба


"Посочено беше, че страната ни се придържа към основните принципи на отворената пазарна икономика, демократичния плурализъм, воля за реформи и зачитането на правата на човека. Високо бяха оценени ускореният икономически растеж, ниската безработица, ниският външен дълг и почти нулев бюджетен дефицит," съобщиха от правителството. Гурия е приветствал и приемането от кабинета на пътна карта, в която са заложени дейности за ускоряване на подготовката за присъединяване към организацията.


Борисов е подчертал консенсуса в България по отношение на членството на страната ни в ОИСР. Той е посочил, че то се подкрепя както от основните политически сили, така и от работодателските и синдикалните организации.
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е международна организация на развитите държави, която има за цел сътрудничество за намиране на решения на общите проблеми в икономическата и социалната сфера, в областта на околната среда, образованието и пазара на труда. Присъединяването на България към ОИСР е един от външнополитическите приоритети на правителството на Бойко Борисов.


ОИСР е наричана "клуба на богатите" и в нея участват 34 държави, в това число повечето държави са членове на ЕС. Страните-членки на ОИСР произвеждат около 60 % от световния БВП.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7602 Любопитно

  Барабар България с "клуба на богатите" ! :)

  [email protected]
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Ще бъдем евентуално пак най-бедните, ама в клуба на богатите. По-добре от най-богатите в клуба на бедните!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4319 Весело

  ,, Присъединяването на България към ОИСР е един от външнополитическите приоритети на правителството на Бойко Борисов.,,

  А ся де, Борисов не искал ЕС, а иска България да влезне в клуба на богатите

 4. 4 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 392 Неутрално  След като ББ си отиде, България вече ще има шанс за развитие.

  Това е добра новина.


 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  След като ББ си отиде, България вече ще има шанс за развитие. Това е добра новина.
  —цитат от коментар 4 на liubo...otdale4


  Начело с Курни ли?
  Я пак си помисли.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3049 Весело

  До коментар [#4] от "liubo...otdale4":

  оставка на Борисов !! нали

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Особенно ''воля за реформи и зачитането на правата на човека'' са всекидневие !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  По добре България в клуба на развитите, отколкото развиващи се в клуба НС България Второто сме го играли и не води до нищо добро ;)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Демек е по-добре да си пръв на село, отколкото последен в града? Типично селско мислене.

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4495 Весело

  Секретарят на ОИСР подкрепил членството на България след среща с Баце! А Холандия ще подкрепи чренството ни в Шенген, ако Баце се срещне с Кралицата! Чудя се как още Германия не ни е подкрепила за ЕЗ след толкова много "бацки" на Баце с Меркел!? (Добре ми се получи с "бацки" и Баце 🤣)!

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Там ще сме нещо като Витоша-Бистрица в А проф. група.

 12. 12 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#4] от "liubo...otdale4":

  Нека дойде Курни!Демокрацията толкова и отне!Обеща да върне детето си от САЩ,и да го прати да се изучи в Сургут или в Серверодебилск...

 13. 13 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Имат много компетентни финансово-икономически обзори и анализи по страни региони. Наистина престижен клуб, който не се връзва особено добре с кандидатурата на България но ако се получи значи има някаква перспектива.

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 353 Неутрално

  ОИСР - "Тя е наследник на учредената през 1948 г. Организация за европейско икономическо сътрудничество, която управлява инвестициите по Плана „Маршал“ за следвоенно възстановяване. В ОИСР членуват 35 държави, сред които САЩ, Канада, Австралия, Чили, Исландия, Израел, Япония, Република Корея, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия, Турция и Швейцария. Всички страни членки на ЕС, с изключение на България, Румъния, Хърватия, Кипър и Малта, са и членове на ОИСР." - https://offnews.bg/ikonomika/samo-nie-i-oshte-4-darzhavi-ot-es-ne-chlenuvame-v-oisr-zashto-659113.html

  п.с. Дневник пак е сгрешил и е написал "подкрепил" вместо "подкрепи" в заглавието. :) Други медии пишат "Кандидатурата на България получава подкрепата на Гурия.".

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  И къв ще го дирим там? Членският внос колко е?

 16. 16 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Ето малко статистика от коментара ми към другата статия днес по въпроса...

  По БВП на глава от населението, България би била последна сред страните-членки, като тези преди нас биха били страни с население на порядък по-голямо от българското (отзад напред: Мексико, Турция, Полша) и с по-бързи темпове на развитие (т.е., вместо да ги настигаме ние все повече бихме изоставали). Да не говорим, че у нас "човешкият капитал" се стопява - не само заради демографската криза, но и поради ниските инвестиции в него (например, в образование и здравеопазване).

  Очевидно, България трябва да работи доста усърдно ако членството в ОИСР е от значение за нас. Румъния (с близо 30% по-висок БВП на глава от населението, почти три пъти по-голямо население и с малко по-добро управление по отношение на борбата с корупцията) също не е членка. Естония и Латвия измежду прибалтийските републики са членки, но Литва (с 2 по-голям БВП на глава от населението от България) също е преди нас на опашката, както вероятно и Хърватска (където този показател е с две трети по-добър). Да не говорим, че ОИСР не е централно- или източноевропейска организация, и дори не европейска организация. Тя е глобална организация, за която вероятно има още мнодо достойни кандидати от всички континенти.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Последни в клуба на богатите.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Дано стане :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#5] от "atmanpg":
  До коментар [#12] от "yanne":

  Що си мислите бе хора, че трябва да избираме между ТИМ и МУЛТИГРУП. Изобщо не е това изборът. Изборът е между демократична държава с пазарна икономика с огромна средна класа и бананова република с монополизирана икономика. Бат ти Бойко много слугува на мутрите и затова трябва да си ходи ако не со кроте со благо, то со кютек. Ако Корнелия не представляваше БСП със сигурност щеше да събере поне 50 % от гласовете. Но БСП е партия с история и членове, които никога не са работили за народа на България. Затова е невъзможно мислещите хора да приемат лиловците за алтернатива. Затова мафията създава всякакви дребни партийки, с които да ни разпилее гласовете - искаш партии на патриоти, турци, цигани, пенсионери, царисти, зелени, червени...

 20. 20 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Едва ли ще ни приемат в "клуба на богатите", след като сме най-бедната държава в ЕС. Евентуално ако влезем, може да има някаква полза за България, обаче за останалите каква ще е ползата от България?

 21. 21 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#19] от "proizvoditel":

  "Малката "грешка в изчисленията ви е,че смятате, че има добри и лоши олигарси.Прокопиев,Дончев,Донев,Цв.Василев не са избор.Внушавате,че тези били "демокрация" ,а Пеевски бил диктатура
  Ами не са,едно и също са.И понеже,голямата част от хората мислят като мен,прокопиевите ГМО-партийки никога няма да видят повече от 3% ,т.о.е. не са никакъв избор за никого.

 22. 22 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3484 Неутрално

  БСП е партия с история и членове, които никога не са работили за народа на България. Затова е невъзможно мислещите хора да приемат лиловците за алтернатива. Затова мафията създава всякакви дребни партийки, с които да ни разпилее гласовете - искаш партии на патриоти, турци, цигани, пенсионери, царисти, зелени, червени...

  Това е истината и всеки разумен човек я знае. Въпросът, който виси е как това да стигне до по-голямата маса българи, които не четат, не мислят и зариват бъдещето на децата ни с гъби ,риба или хрумвания като "за Жорж Ганчев" навремето или дългия, който сега прави "кастинг" за политици!
  Времето тече, животът минава, 30 години лутане!
  Аман!

 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":Демек е по-добре да си пръв на село, отколкото последен в града? Типично селско мислене.
  —цитат от коментар 9 на nema_labavo


  Като не можеш да четеш, помоли някое комшийче да ти го прочете и най-важното да ти разясни за седмица-две, какво съм написал.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3484 Неутрално

  До коментар [#19] от "proizvoditel":

  Това е пояснение към цитат 19 коментар за 22 Александър97

 25. 25 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Поредните ПР акции на Мутрафон Велики. След издънването с влизането в чакалнята на Еврозоната, беше нужна нова заветна цел.

 26. 26 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Не съм сигурен какви биха били ползите за България. ОИСР дават съвети, напътствия, сравняват се едни с други. Но не дават пари. Парите идват от ЕС. Чехия е член на организацията от 20-25 години. И като излезнат всяка година сравнителните таблици на ОИСР и чехите се стягат и комплексират колко са захлупени.
  Ако дадена политическа класа си вади поуки от сравненията, таблиците и напътсттвията - добре. Ако не - няма смисъл.

  E PLVRIBVS VNVM
 27. 27 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#23] от "lz2":

  Извинявам се, неправилно съм те разбрал. На едно мнение сме, но не съм прочел до края. Прав си.

 28. 28 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#21] от "yanne":

  Аз нищо не внушавам, а споделям мнение, което няма никакъв цвят. В оценките се водя от делата, а не от това дали са наши или ваши. България няма да повиши благосъстоянието си докато се ръководи от тъпи ченгета с огромна лакомия, която ги превърна в престъпници обрекли народа си на мизерия. Аз не съм адвокат на Прокопиев, но първо ние четем неговите издания вече над 20 години. Най-достоверна е информацията и анализите на Капитал. Тук пишем свободно своите коментари. Зная, че игра за Параходство БРП и спечели конкурса, но ТИМ го рекетираха и той се отказа. Знам, че разви компанията Каолин. Закупи фабрики и мини за добив на каолин и пясъци в Сърбия, Украйна, Румъния... Имаше сключен дългосрочен договор за доставка на варовик за американските ТЕЦ-ове, които ТИМ много искаха да вземат. Именно заради този договор го притиснаха и се опитаха да му вземат и Каолин, но той ги прецака и го продаде на най-големите в този бизнес. Затова ТИМ и ГЕРБ, а явно и ти дребно човече толкова държите да го причислите към олигарсите. Дали е направил далавера с покупката на Каолин аз не зная. Но има хора дето го могат и тъпи боклуци, които правят всичко да притежават. Бъди жив и здрав представителю на "мнозинството".
  ВСЯКО ПРАСЕ СИ ИМА СВОЯТА КОЛЕДА !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK