Президентът поиска дата за присъединяване към ОИСР

Анхел Гурия и Румен Радев

© Прессекретариат на държавния глава

Анхел Гурия и Румен РадевБългария трябва да получи точна дата за присъединяване към ОИСР и тя трябва да бъде в най-обозримо бъдеще, каза президентът Румен Радев след среща с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия.


Обсъдихме българската кандидатура в организацията за налагане на добри търговски практики в доброто управление и в устойчивото развитие, каза Радев и добави, че диалогът с г-н Гурия е приятен, но не винаги е лесен.


"Членството в тази престижна организация е важен приоритет за България – това ще допринесе за повишаване на жизнения стандарт. Изложихме известните вече доводи за нашето приемане – всички ги знаем много добре. Запознах го и с дейностите ни като председател на съвета на ЕС. България не само полага усилия за по-добро сътрудничество между ЕС и ОИСР, но има и съществен принос за стабилизацията на региона на Западните Балкани и за утвърждаване на ценностите и принципите на ОИСР в Черноморския регион. Затова съм убеден, че получаването на покана за преговори за членство е важно, има своите регионални измерения, защото тя ще бъде сигнал за другите държави, че това е пътят, който трябва да се следва, и ще има голяма добавена стойност за Югоизточна Европа", каза още Радев. Той добави, че въпреки че още не е член на организацията, България вече прилага нейните стандарти.
Процесът не е лесен, критериите са много - не е само икономическите параметри и показателите, които постигаме в нашето развитие, но те налагат и консенсус между всичките държави членки относно приемането на нова държава, каза Радев след срещата с Гурия.


"Подкрепяме готовността на България да се реформира и е чест да получим искане за кандидатстването ѝ в организацията", каза Анхел Гурия след среща с президента. "България вече е член на семейството на OИСР, защото в рамките на организацията България участва в 10 различни нейни инструмента. Така че въпросът дали вие сте втори или трети братовчед не е толкова важен, защото връзките стават все по-тесни. А по- тесните връзки означават, че сме се договорили да полагаме ежедневни усилия по новите инструменти, които са необходими. Защото извън момента, в който процедурите започнат нормално, има много други неща, които трябва да бъдат изпълнени така или иначе – работа по дейности като образование, здравеопазване, участие в различни дейности, свързани с научно-изследователската дейност, защита на конкуренцията и др. Така че има много теми, по които продължаваме да работим съвместно с България", каза още Гурия. Той обясни, че процедурата започва с формално кандидатстване, след което се провеждат серия от обсъждания от членовете на ОИСР и те трябва да вземат решение, след като постигнат съгласие по между си.


По-рано днес Гурия се срещна и с премиера Бойко Борисов.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1578 Весело

  ........ГЕНЕРАЛА е ГОЛЕМА РАБОТА........!!!!!!.......добре ,че си го ИЗБРАХМЕ..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  Аз мога да му дам дата на пРезидента! 01.01.2111!

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  "Подкрепяме готовността на България да се реформира"

  Реформата трябва да започне с отмяната на конституцията на Гиньо Ганев и написването на нова.

 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  OECD са наистина сериозна организация, дори подготовката за нея е положителен момент предвид необходимостта за масово прилагане на методологиите за оценка на развитите страни.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  Аз мога да му дам дата на пРезидента! 01.01.2111!
  —цитат от коментар 2 на vassilun


  До коментар [#2] от "vassilun":

  Тц, на петия ден след изтеглянето на Путин от Крим. :)

 6. 6 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Весело

  Цитат от статията :
  """... добри търговски практики в доброто управление и в устойчивото развитие, каза Радев ...""""
  - = - = - = -
  Уа у!
  Курнелка казва , че това било лъжа на ГЕРБ !
  Ами сега ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2494 Весело

  OECD са наистина сериозна организация, дори подготовката за нея е положителен момент предвид необходимостта за масово прилагане на методологиите за оценка на развитите страни.
  —цитат от коментар 4 на daskal1


  Остава само една допълнителна стъпка - наистина да станем развита страна... По БВП на глава от населението, България би била последна сред страните-членки, като тези преди нас биха били страни с население на порядък по-голямо от българското (отзад напред: Мексико, Турция, Полша) и с по-бързи темпове на развитие (т.е., вместо да ги настигаме ние все повече бихме изоставали). Да не говорим, че у нас "човешкият капитал" се стопява - не само заради демографската криза, но и поради ниските инвестиции в него (например, в образование и здравеопазване).

  Очевидно, България трябва да работи доста усърдно ако членството в OECD е от значение за нас. Румъния (с близо 30% по-висок БВП на глава от населението, почти три пъти по-голямо население и с по-добро управление по отношение на борбата с корупцията) също не е членка. Естония и Латвия измежду прибалтийските републики са членки, но Литва (с 2 по-голям БВП на глава от населението от България) също е преди нас на опашката, както вероятно и Хърватска (където този показател е с две трети по-добър). Да не говорим, че OECD не е централно- или източноевропейска организация, и дори не европейска организация. Тя е глобална организация, за която вероятно има още мнодо достойни кандидати от всички континенти.

 8. 8 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Ето малко статистика от коментара ми към другата статия днес по въпроса...

  По БВП на глава от населението, България би била последна сред страните-членки, като тези преди нас биха били страни с население на порядък по-голямо от българското (отзад напред: Мексико, Турция, Полша) и с по-бързи темпове на развитие (т.е., вместо да ги настигаме ние все повече бихме изоставали). Да не говорим, че у нас "човешкият капитал" се стопява - не само заради демографската криза, но и поради ниските инвестиции в него (например, в образование и здравеопазване).

  Очевидно, България трябва да работи доста усърдно ако членството в ОИСР е от значение за нас. Румъния (с близо 30% по-висок БВП на глава от населението, почти три пъти по-голямо население и с малко по-добро управление по отношение на борбата с корупцията) също не е членка. Естония и Латвия измежду прибалтийските републики са членки, но Литва (с 2 по-голям БВП на глава от населението от България) също е преди нас на опашката, както вероятно и Хърватска (където този показател е с две трети по-добър). Да не говорим, че ОИСР не е централно- или източноевропейска организация, и дори не европейска организация. Тя е глобална организация, за която вероятно има още мнодо достойни кандидати от всички континенти.

 9. 9 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Да не би генеРадев да иска налагане на по-сурови данъци и такси?

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Ние кога сме кандидатствали за ОИСР.

 11. 11 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#10] от "Роси":

  Вие,автентичните сте членки на ОСИР,от години.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Не подозирах, че не сме членове на ОИСР :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 221 Неутрално

  За тези, които не разбраха - много сме готини, но си оставаме втори или трети братовчеди.

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 8 Неутрално

  КОГА?

  ПИТАМ КОГА?

  ЗАЩО ДОСЕГА НИКОЙ НИЩО НЕ КАЗА ПО ТОЯ ВЪПРОС ПИТАМ?!?


  КОГА?!?

 15. 15 Профил на porix
  porix
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Името на председателят на OECD е Хосе Анхел Гурия. Дневник, моля проявете уважение и допълнете името на човека като използвате всичките му имена!

 16. 16 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Разстроено

  Ако с приемането ни в "престижни" международни организации нещо се променяше към по-добро, до сега да сме Швейцария на Балканите! Приеха на в ЕС и НАТО! Нещо промени ли се към по-добро? Не! Само МАФИЯТА доби европейско и евро-атлантическо самочувствие! И как иначе-през ден в Брюксел, през година у Вашингтон!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Колкото по-рано - по-добре

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5075 Неутрално

  Да се реформира Българя, и кога ще стане това за да му дадат дата на пРезидента.

 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Весело

  ...По БВП на глава от населението, България би била последна сред страните-членки, като тези преди нас биха били страни с население на порядък по-голямо от българското (отзад напред: Мексико, Турция, Полша) и с по-бързи темпове на развитие (т.е., вместо да ги настигаме ние все повече бихме изоставали). Да не говорим, че у нас "човешкият капитал" се стопява - не само заради демографската криза, но и поради ниските инвестиции в него (например, в образование и здравеопазване).
  —цитат от коментар 7 на plamen_b


  Ама, точно, де! Нарастваме БВП на глава от населението като намаляваме населението.... Формулата работи безотказно. Можем и с повишаване на цените да го врътнем този номер. Без статистиката да отчита инфлация, разбира се. До преди две години статистиката отчиташе дефлация и изведнъж в едно тримесечие отскочи с 2% и започна да отчита инфлация... Мистерия...

 21. 21 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 434 Весело

  Скоро, скоро ще ни приемат... когато цъфнат налъмите...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK