Агенцията по вписванията отказа да регистрира политическото движение на Божидар Димитров

Агенцията по вписванията отказа да регистрира политическото движение на Божидар Димитров

© Анелия НиколоваАгенция по вписванията е отказала да регистрира движението на Божидар Димитров "Български надпартиен съюз Кан Кубрат". Това заяви историкът пред "Фокус". Той беше избран за председател на движението в началото на март, като даде заявка, че ще се бори за президентска република.


По думите на Димитров, който е бивш директор на Националния исторически музей, искането за регистрация не е било за партия, а за "най-обикновена неправителствена организация, независимо от това, че тя ще се занимава с решаване и на политически проблеми". Той посочи и какви са мотивите на Агенцията по вписванията, за да постанови отказа.


"Основната ни цел беше да сменим формата на управление на България от парламентарна на президентска република, смятайки нея за по-добра по ред показатели. Най-неочаквано получихме отказ. Аргументите за това са от няколко изречения, за които, честна дума, се чудех дали да се смея, или да плача. Аргументите са, че ние желаем да променим конституционния ред в България, а това е незаконно и едва ли не ще извършим държавен преврат или държавна измяна", подчерта историкът.
Той уточни, че вече няколко пъти е променяна конституцията, но с текстове, които не са от такава важност.


"Очевидно сме уплашили част от сегашния политически елит, който знае, че няма да има място в това, което сме предвидили като втора точка – съставени от президента "професорски правителства", допълни Димитров.


Той подчерта, че решението за отказ от регистрация ще бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийския градски съд, както изисква законът.


"Съзнателно ни тласкат, дявол да го вземе, към нещо, което се нарича политическа партия, избори и т.н.", завърши историкът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK