След пиар на гърба на хората с увреждания парламентът остави Емил Христов в ръководството си

Емил Христов

© Анелия Николова

Емил ХристовСлед бурен скандал на гърба на хората с увреждания и остри междуличностни нападки очаквано мнозинството в парламента отхвърли искането на БСП за отстраняване на Емил Христов от ГЕРБ от заместникпредседателския пост в 44-ото Народно събрание. За отстраняването му гласуваха 71 народните представители от левицата, 118 депутати от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля" бяха "против". ДПС не участва в гласуването.


В дебатите, които продължиха близо три часа, се чуха обвинения между политическите опоненти за употреба на хората с увреждания, както и реплики, че им "се повдига"; че никой не го е страх от "куцо, кьораво и сакато"; че се срамуват да се нарекат депутати. Имаше сравнения с Пилат Понтийски и определения като "синята кукувица в червеното гнездо". От "Воля" пресметнаха, че в нападките са загубени 400 хил. лева.


До искането за оставката се стигна, след като преди две седмици протестиращи хора с увреждания не бяха пуснати в Народното събрание за среща с парламентарната група на социалистите, тъй като носели надписи "Системата ни убива". Тогава Емил Христов председателстваше парламента, тъй като Цвета Караянчева е в чужбина. Ден по-късно той се извини и обяви, че става въпрос за решение на охраната на Народното събрание заради спазване на правилника, според който в парламента не може да се влиза с "рекламни материали". Според БСП отказът майките на деца с увреждания да бъдат пуснати в Народното събрание е политическо поведение, заради което Христов трябва да си подаде оставката. ГЕРБ обаче застана зад него.


"Повдига ми се, като ви гледам"
В излагане на мотивите на социалистите за исканото отстраняване днес секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Филип Попов оприличи Емил Христов с Пилат Понтийски - измил си ръцете с охраната на парламента (бел. авт. - Пилат Понтийски умива ръцете си, след като не отменя смъртната присъда на Исус Христос). Той го обвини и в избирателно спазване на правилника - не пуснал хората с увреждания в Народното събрание, а не спрял арогантно поведение и език на омраза, които депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски демонстрирал срещу БСП в изказване от парламентарната трибуна ден по-късно.


"Един път завинаги да се засрамим! Ние се излагаме в очите на избирателите - Народното събрание не е махленски сбор, не е седянка. Изпратени сме тук, за да гласуваме закони в полза на избирателите", обяви депутатът от "Обединените патриоти" проф. Станислав Станилов, като определи поведението на депутатите като самоунижение. В отговор Филип Попов му каза, че самоунижението идва от унижението на хората с увреждания.


Проф. Станилов насочи репликира БСП с пример от първомайския протест на социалистите - добре чул как ги наричали "псевдопатриоти", а той бил честен човек. После размаха пръст към лидера на БСП Корнелия Нинова, която се опита да му отговори от депутатската си банка, и й каза: "Повдига ми се, като ви гледам!".


Грешка, прошка и оставка в демокрацията


Парламентарната група на ДПС обяви, че няма да участва в гласуването не защото не осъжда поведението на Емил Христов, а заради двойния стандарт на управляващите - те не отстранили Красимир Велчев от ГЕРБ като председател на комисията по вероизповеданията и правата на човека заради ксенофобски изказвания, а после гласували оставката на Валери Жаблянов от БСП като зам.-председател на парламента заради изказването, че Народният съд е необходим и неизбежен. Според депутатите от движението не е необходим такъв дебат, а е нужно трайно решение за заздравяване на демокрацията у нас и даване на знак за евроатлантическата ориентация на страната.


Зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Антон Кутев обяви, че оставката на Емил Христов е необходима, защото не само че ГЕРБ не е трябвало да спират майките на деца с увреждания да влизат в парламента, а е трябвало да идат да разговарят с тях, да чуят исканията им и да разрешат проблемите им. Тъй като това не ставало, социалистите скоро щели да искат оставката и на ресорния министър Бисер Петков. "Когато правиш грешка, трябва да си поемаш отговорността. След грешките, за да има прошка в нормалната демократична система, трябва да има оставки", каза още Кутев.


В отговор депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова каза, че заедно със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов са ходили на протеста на майките на деца с увреждания. Тя за пореден път изброи социалните политики на ГЕРБ, сред които двойно и тройно увеличение на помощите за деца с увреждания. По думите й скандалът е изкуствено създаден от БСП, която се заиграва по тънката струна на популизма.


"Всеки ден скандал"


Под предлог, че името му е споменато от опозицията, Спас Гърневски от ГЕРБ и се опита да отклони дебата - говори за Лукановата зима; за Жан Виденов, който казал на социалистите, че били изедници; за комунистическата номенклатура; за белия автобус от лятото на протестите срещу избора на Делян Пеевски от ДПС за председател на ДАНС; за другарката, приватизирала "Техноимпекс" (бел. авт. - Корнелия Нинова). Председателят на парламента Цвета Караянчева му каза, че не говори по темата, но не му отне думата. От БСП я предупредиха, че искането на оставки на ръководството на Народното събрание ще стане перманентно.


Критики и към БСП, и към ГЕРБ отправи депутатът от "Обеднените патриоти" Павел Шопов. Първо той обяви, че БСП прави "всеки ден скандал", като дестабилизира парламента. От думите му се разбра, че вината била на ГЕРБ, която направила политилогическа грешка и в 44-ото Народно събрание не влязъл "човек с голям авторитет като Цецка Цачева", два пъти председател на парламента. "Хак да им е на ГЕРБ", каза депутатаът по адрес на коалиционния си партньор и продължи: "Нищо ново под слънцето. Играете си на сваляне, на качване". След това поразсъждава върху отстраняването на Валери Жаблянов от зам.-председателския пост на парламента, както и върху оттеглянето на предишни лидери на БСП. Накрая заключи: "Да бъдем парламентаристи. Който е минал оттук, трупа знания и опит. Не бива да се правят дребни политически заигравания за малки ползи".


От парламентарната група на "Воля" призоваха ГЕРБ и БСП да спрат с политическата дъвка, в която превръщат хората с увреждания. Депутатите на Веселин Марешки призоваха парламентът да започне да работи, за да се докаже, че има морал в политиката. Те отправиха критики, че политиците използват хората с увреждания за пиар. "Мен ме е срам да се наричам народен представител и, слава Богу, никога няма да се нарека политик", обяви депутатът Павел Христов от "Воля".


Още малко сълзи по хората с увреждания


Докато в пленарна зала течаха дебатите по отстраняването на зам.-председателя, в Огледалната зала на Народното събрание дойдоха представители на хората с увреждания, срещата с които обяви социалистът Антон Кутев. На нея присъстваха и Корнелия Нинова, и Цветан Цветанов, и Емил Христов. За да приключи разговора, Цвета Караянчева обяви "почивка в нарушение на правилника", тъй като това стана минути след голямата почивка на депутатите, което не е разрешено. Почивката бе обявена след искане на БСП и по заръка на Цветанов.


На срещата с представители на хора с увреждания Нинова се разплакала след изказване на майка на дете с увреждания, която обявила, че се надява детето й да умре преди нея, тъй като нямало кой да го гледа. След това лидерът на БСП обещала, че с дявола ще седне на една маса заради хората с увреждания, разказаха присъствали на срещата.


Корнелия Нинова даде кратно изявление пред медиите, а Цветан Цветанов не говори.


Кой се страхува от "куцо, кьораво и сакато"


След почивката депутатът от "БСП за България" Михаил Христов, който е параолимпиец, обяви, че управляващите не се страхували от "куцо, кьораво и сакато". Заради това за всички други имало пари, но не и за тях. В отговор колегата му от "Обединените патриоти" проф. Станислав Станилов му каза, че истината е, че никой политик не иска да вземе парите от богатите и да ги даде на бедните. Именно кабинетът "Станишев" въведе плоския данък, припомни "патриотът". В отговор Христов каза, че сегашната власт е бездушна.


Накрая Емил Христов обясни, че БСП са злоупотребили с хората с увреждания и каза, че в конкретния случай той дълго време не е знаел, че охраната не е пуснала хората с увреждания в парламента. Корнелия Нинова и депутати от БСП обаче знаели и отказали да се ангажират. "Някой трябва да се извини на хората, които употребихте. Извинете се колеги, за да ви олекне", обърна се Христов към БСП.


В отговор Антон Кутев от БСП каза, че това е полицейщина в тежък вариант и вече е сигурен, че Емил Христов трябва да напусне поста си. "Извинявам се, че системата ни убива, уважаеми г-н Христов", каза депутатът Михаил Христов, който е изгубил ръцете си при инцидент.


"Какво правите в партията на синята кукувица, която иска да снесе яйце в червеното гнездо?", обърна се проф. Станислав Станилов към депутатите от "БСП за България". Той обяви, че в БСП не са социалисти.


"Загубихме ценно парламентарно време. Ние стоим зад Емил Христов и няма да позволим подобни опити за омраза и противопоставяне", обяви Цветан Цветанов. От думите му се разбра, че работни групи ще работят по исканията на хората с увреждания.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Абе паламента е само за богоизбрани дупетати, няма някакви си простосмъртни протестиращи да им нарушават спокойствието с това, че аха не са гушнали букета...

  Дела трябват, а не думи.
 3. 3 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "След това лидерът на БСП обещала, че с дявола ще седне на една маса заради хората с увреждания, разказаха присъствали на срещата."

  Госпожа Лъжа отдавна е седнала на една маса с дявола, но това със сигурност не е заради хората с увреждания, които тя и столетната блудница употребиха за този срамен и пошъл театър.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Всички си направиха ПР на гърба на хората с увреждания. Жалки хора.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Парламентът няма да спечели от такива скандали...
  Хората още по-малко.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Гледам и се чудя как се стигна дотам, че такива малоумници ни управляват...

 7. 7 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  БСП-арска малоумщина!

 8. 8 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 294 Неутрално

  БСП са отвратителни. Нищо ново не казах, нали?

 9. 9 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1742 Любопитно

  Жалка територия. Законодателният орган е ... охраната на Народното събрание....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1025 Разстроено

  Не става въпрос за ПР, а за ЦИВИЛИЗАЦИОННО отношение към хората с увреждания!Нехристиянско, неевропейско, нецивилизовано! Вероятно и немюслюманско! Отношението към хората в нераностойно положение е мерило за цивилизоваността на една държава и общество. ДД на САЩ ме да ни е признал за "функционраща демокрация", ЕС и НАТО мое да са ни приели за членове, но ние си оставаме дива, варварска територия. Дори по времето на Крум е имало закони-дай на сакатия и просяка достатъно за да оцелее! ЕНП - хрантутниците на Ханс Зайдел са по-зле от средновековието!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Пиар на гърба на хората с увреждания си направи най-вече БСП. По настояване на БСП веднъж вече бе сменен председателя на парламента. Няма член на председателството, чиято оставка БСП да не са поискали.

 12. 12 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  БСП да го духат боба!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Докато не гушнат букета няма да се оправим!

  Но това няма да е следващата петилетка, защото има достатъчно малоумници, които гласуват за тях!!!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 13. 13 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  .... Дори по времето на Крум е имало закони-дай на сакатия и просяка достатъно за да оцелее! ....
  —цитат от коментар 10 на Антикорупционен блок-Да Корупция!


  Вероятно за това и някакви доказателства ще приведеш!

  :)

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Е ми да си направят своя партия хората с увреждания и да вземат властта. Те са най-много в тази държава. И ще стават все повече благодарение на топлите грижи на Партията и правителството и безценната помощ на братския европейски съюз! Ура, другари!

 15. 15 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тоа па къф е? за први пат го видим. Мое ли да говори?!
  И кой го е избирáл...

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  Всички си направиха ПР на гърба на хората с увреждания. Жалки хора.
  —цитат от коментар 4 на Роси


  Абе няма съмнение, че БСП ще си скъсат задника за да направят някаква разправия и да изглеждат по-опозиционни на избирателите.
  ОчевАдно е, че самото идване с плакати в парламента на тези хора е организирана от червените ПР акция.
  Не че и ГЕРБ са света вода ненапита, но да си играеш с нещастието на хората само заради политическата демонстрация е долно и отвратително.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на fyl45531931
  fyl45531931
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Поредна излагация за БСП. Но те май друго не могат........

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Комунделите са огладнели, че не знаят къде да се дянат и сега употребиха мъката и неволята на хората с увреждания.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Държавата не е Мутра! Какви пиари?!!?!! Кажете нещо за проблемите на тези хора! Само за рейтинги и пиари мислите, "държавници" Егоисти!!!

 26. 26 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#24] от "Моа Преател Тайпи":

  Батка ти си по малко нормален дори и от мене...

 27. 27 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#24] от "Моа Преател Тайпи":

  "квазимафитската организача ГЕРБ ней най-гулемуту зло?"

  С най големия ГРЪБ, как правилно си споменал клетия Квазимодо...

 28. 28 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#2] от "Infernus":

  16 дупетати са гласували с - на този коментар!

 29. 29 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Парламентът губел от подобни скандали. Всички си били направили ПР за сметка на хората с увреждания. И ред подобни заключения. Може и да е вярно, кой знае. Но едно е абсолютно сигурно - точно поради разразилият се грандиозен скандал, хората с увреждания ще получат справедливост по исканията си. В НС може да има влякакви персони, но е видно, че този път някой разбра - ще му излезе солено, ако не предприеме съответни на исканията законодателни промени. Сега този някой ще мъдрува известно време как да минимизира загубите и отново да направи пред камери и микрофони коронния си фокус - от посраните си гащи да сътвори златен целофан, в който да скрие поредното си ако. Да, ама не - миризмата остава!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 289 Разстроено

  До коментар [#22] от "Peni Nikol":

  "Комунделите са огладнели, че не знаят къде да се дянат и сега употребиха мъката и неволята на хората с увреждания."

  Абсолютно! Само ще си позволя да допълня, че освен за "конунделите" това важи и за всички други политически формации и партии! Относно реалните проблеми на тези хора не се обърна особено внимание. Защо са, от къде произлизат и как реално могат да бъдат решени, аз лично не чух да се дискутира. Иначе Бойко би трябвало пак да хвърли поредните, едни 100 милиона(този път само сълза) за да се тушира напрежението. Явно парите за подобни ситуации са свършили или напрежението не е било достатъчно и тези хора бяха отново пренебрегнати.

 33. 33 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 289 Разстроено

  До коментар [#29] от "Мърмор":

  "Но едно е абсолютно сигурно - точно поради разразилият се грандиозен скандал, хората с увреждания ще получат справедливост по исканията си. "

  Едва ли! Както съм споменал в предишния си коментар. Вместо редовните 100 милиона лева, както при предишните няколко случая с надзирателите, полицаите... Сега имаше само една голяма Сълза, но поне не и от сърце...

 34. 34 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#29] от "Мърмор":

  "поради разразилият се грандиозен скандал"

  Ти бъзикаш ли се или сериозно вчера си пристигнал в България след 10 години прекарани в изолация някъде около Амазонка??? Неща като КТБ и ЧЕЗ отдавна са омръзнали на хората, а мнозина изобщо не се сещат, та какво остава са всяко друго фрапантно скандалче и брутално безобразие което минава покрай ушите на хората, който вече са станали апатични и изобщо не им прави впечатление... Все едно е да живееш на брега на морето и да обръщаш внимание на гларуси и чайки...

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 289 Разстроено

  До коментар [#9] от "Gopeто":

  "Жалка територия. Законодателният орган е ... охраната на Народното събрание...."

  Те за тва се подготвят да се предпазват от народната любов. Прокуратурата арестува, 72 часа никой не знае къде си и какво е останало от теб, частни фирми полицаи... Много искам да видя физиономията на редовия, апатичен и неебателен български граждани, с чиито благословия и чието бездушие и простотия управляващите приемат закони които отнемат и малкото му останали граждански права, когато един хубав слънчев фен властта го хване и стисне силно за топките! Ще си го заслужава!!! Но и аз спирам да се тормозя и мисля за "него", но за съжаление това съм и аз, определя моята съдба като българин...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK