ГЕРБ се обедини с БСП и ДПС за финансирането на вероизповеданията, Каракачанов - с отделен законопроект

Цветан Цветанов внесе промени в Закона за вероизповеданията заедно с БСП и ДПС. Красимир Каракачанов предлага отделен законопроект

© Георги Кожухаров

Цветан Цветанов внесе промени в Закона за вероизповеданията заедно с БСП и ДПС. Красимир Каракачанов предлага отделен законопроектДве седмици след като изпълнителната и законодателната власт и президентът Румен Радев се разбраха за законови промени, с които да се защитят традиционните вероизповедания от външни влияния и да се елиминират възможностите за радикализация на религиозна основа у нас, в дневния ред вече са два законопроекта с подобни предложения. Първият обединява управляващите от ГЕРБ и опозиционните партии БСП и ДПС, а вторият е изготвен от работна група на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.


В петък председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, "БСП за България" и ДПС Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ са внесли в Народното събрание промени в Закона за вероизповеданията, с които се въвежда държавна субсидия само за вероизповедания, към които принадлежи не по-малко от един процент от населението на страната. Коалиционният партньор на ГЕРБ - "Обединените патриоти", не е сред вносителите.


Законопроект с подобен текст бе разпространен днес от пресцентъра на ВМРО заедно със съобщение, че вицепремиерът Красимир Каракачанов първо ще предизвика обществено обсъждане по промените, в т.ч. с Българската православна църква и с всички основно застъпени у нас вероизповедания, а после ще го внесе за разглеждане, тъй като е настъпил моментът за конкретни действия. Разпространеният от ВМРО законопроект е адресиран до предишния председател на Народното събрание Димитър Главчев, заради което може да се направи допускане, че е бил готов още през ноември м.г. или дори по-рано.


Субсидия за православни и мюсюлмани
ГЕРБ, БСП и ДПС предлагат държавата да финансира вероизповеданията с до 15 млн. лева на година, като субсидия получават тези, към които принадлежи най-малко 1% от гражданите на страната. Според последното преброяване такива са православното и мюсюлманско вероизповедание, а предложението е те да получават по 10 лева за всяко самоопределило се лице. В проекта на Каракачанов също се предвижда финансиране за вероизповедания, към които принадлежи над 1% от населението, но не са определени други числа.


Субсидията ще може да се харчи за заплати на свещенослужещи и служители на религиозните общности, за образователни дейности и за други текущи и капиталови разходи. Предлага се контролът да се извършва от дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет, както и от Сметната палата, в която ще се внася годишен финансов отчет.


Останалите вероизповедания ще получават средства само за храмове и гробища, както и досега.


Законопроектът на Цветанов, Нинова и Карадайъ въвежда забрана заплатите на свещенослужещите и служителите в религиозните общности да се изплащат от чужди дарения. Всяко дарение трябва да е разрешено от дирекция "Вероизповедания". В законопроекта на Каракачанов пише, че религиозните общности се финансират само от източници от Република България, а даренията да се отчитат и пред Сметната палата. Целта и на двата проекта е да се ограничи чуждо влияние.


Образование и служене


Според предложенията на ГЕРБ, БСП и ДПС само православното и мюсюлманското вероизповедания ще могат откриват духовни училища и висши учебни заведения. Те ще се финансират от държавния бюджет.


Предложенията на Каракачанов предвиждат българските граждани да могат да извършват богослужебна дейност, когато са завършили образованието си в България или когато чуждата диплома е призната по специален ред у нас. И двата законопроекта предвиждат чужденци да могат да участват в проповеди само ако това е предварително съгласувано с дирекция "Вероизповедания".


Според разпространения от ВМРО законопроект граждани не могат да участват в ръководствата на партии и на религиозни общности едновременно. В него е упоменат и ред за записване на вероизповеданието като юридическо лице.

Коментари (203)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  А матряла, матряла КВО казА ??? Щото не съм сигурен, че матряла иска да поеме и този масраф.

 2. 2 Профил на морален победител
  морален победител
  Рейтинг: 0 Весело

  Христос сигурно се чувства много комфортно сред всичките партийци, които нахълтаха в църквите на Великен 1990-та.

  Иначе е прекрасно и някак си дясно християн-консервативно, че за разни освободени от данъци сектанти-печалбари вече ще има и държавна субсидия. Само че нас, атеистите, може ли да ни изключите от черковния данък?

  Фактите, Санчо.
 3. 3 Профил на морален победител
  морален победител
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#1] от "442":

  Матряла е богобоязлив и слуша своя гражданско-европейски елит така, както се слуша един истински Кръстник.

  Фактите, Санчо.
 4. 4 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  След като вероизповеданията минават на бюджетна издръжка, следва службите да станат безплатни.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  И къф масраф е 25 милиона?! Стига се прави на интересен!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Любопитно

  Хей, и къде остана секуларната държава ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 816 Неутрално

  "Според предложенията на ГЕРБ, БСП и ДПС само православното и мюсюлманското вероизповедания ще могат откриват духовни училища и висши учебни заведения. Те ще се финансират от държавния бюджет."

  Тази гениална новост не съм я срещал в нито една предизборна програма. Честито на гласоподавателите.

 8. 8 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#2] от "морален победител":

  Ами изключени сте бе. За всеки определил се като християнин или мюсюлманин по 10 лева за съответното вероизповедание. Ти като не си отбелязал че си такъв, без твоите 10 лева.

 9. 9 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  Да върви подяволите! Нищо добро не носи.

 10. 10 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Яко, онея имат имоти и хиляди декари земя и на всичкото отгоре още пари ще им дават от моите данъци. Тъпушките на ГЕРБ, БСП и ДПС (и путреотарчетата, къде без тях).

  Обичам да грухтя и плюскам.
 11. 11 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":


  До коментар [#7] от "palav_nik":

  Това е нищо. Дават им пари за сгради, а духа? Щом няма вероучение , едни пари са лай-лай кучка. После те доведоха народа до пълна мизерия. Какво може да остави жената, която ходи там, а и никой не ходи вече, защото са откъснати от вярата. Така, че те си умиват съвестта, която е гузна и второ, така ще натискат и вероизповеданията да ги слушат. Комунистическата държава иска да си навре носът навсякъде и ДА КОНТРОЛИРА. Бойко е масон. те не са против религията, те искат те да са религията.

 12. 12 Профил на морален победител
  морален победител
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#2] от "морален победител":Ами изключени сте бе. За всеки определил се като християнин или мюсюлманин по 10 лева за съответното вероизповедание. Ти като не си отбелязал че си такъв, без твоите 10 лева.
  —цитат от коментар 8 на ygo11542256


  Това е, което ще дават на тунеядците в расо.

  Аз се интересувам за това, дето ще го взимат, миличко.

  Фактите, Санчо.
 13. 13 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#2] от "морален победител":Ами изключени сте бе. За всеки определил се като християнин или мюсюлманин по 10 лева за съответното вероизповедание. Ти като не си отбелязал че си такъв, без твоите 10 лева.
  —цитат от коментар 8 на ygo11542256


  В текста не изглежда така - там е по-скоро: "Хич не ни интересува дали вярваш или не - от твоите данъци - 10лв отиват за ходжата"

 14. 14 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#11] от "cintaksis":

  Скоро бях във Дания, изключително либерална и доста светска държава. С изненада установих, че там имат часове по религия в училищата и никой няма проблем с това, освен разни наистина крайно леви откачалки.

 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Мисля, че този законопроект няма нищо общо със сегашната конституция. Също и с националните ни интереси.

 16. 16 Профил на морален победител
  морален победител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#15] от "palav_nik":

  Молитвените закуски на Цв. Цв. дават плодове.

  Фактите, Санчо.
 17. 17 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#13] от "lustmord":

  Просто в Дневник не е пълна информацията. Ще се гледат данните от последното преброяване - за всеки който се е определил като християнин или мюсюлманин по 10 лева, субсидия за съответното вероизповедание. Ще бъде като субсидиите на партиите - по 11 лева субсидия за всеки глас. Ама там няма таван от 15 милиона лева и субсидията е с 1 лев повече. Явно партиите са ни по мили от вярата...

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Това е начина, за приемане на важни закони, както Каракачанов предлага - първо обществено обсъждане, което е много важно, след това внасяне в Парламента за обсъждане и приемане.

 20. 20 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Хаха..държавно 21 век финансиране на вероизповедания, "големите" батка. Идиотокрацията в пълен блясък. Чета биография на Карл Гаус - тия хора отпреди 200 години са били далече по-цивилизизовани от нас :))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  " ГЕРБ се обедини с БСП и ДПС за финансирането на вероизповеданията..."
  Почти винаги е било така, като оставим някои роднински ритания по кокалчетата за пред публиката ! Това са партиите, които всячески разпределят обществения ресурс на нормалните граждани в полза на своите кръгове и олигархични общности ! В това никога не са разделяли всъщност. Та голяма работа ли е, че този принцип ще го приложат и спрямо определени религиозни общности у нас ?

 22. 22 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 569 Неутрално

  тия хора отпреди 200 години са били далече по-цивилизизовани от нас :))
  —цитат от коментар 20 на schwimmwagen

  Ееее тука си абсолютно прав!

 23. 23 Профил на lxg02562512
  lxg02562512
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "предложението е те да получават по 10 лева за всяко самоопределило се лице"

  Това е нелепо, за всеки е ясно, че мюсюлманите се самоопределят много повече като мюсюлмани, отколкото християните като християни. Просто са малцинство и имат изострени инстинкти за религиозно и културно самосъхранение. Т.е. дори да не е голем мюсюлманин, да яде свинско и пр., пак ще се самоопредели, докато при християните не е така. Следователно:
  1. Субсидията за християните да се определя като се броят кръщелните свидетелства например. Като пукнеш идва поп, без значение как си се самоопределил на преброяването, значи си християнин. Може пък преброителката да не ти е задала въпрос и т.н.
  2. Субсидията не требва да е за религии с над 1% от населението, а само за традиционни такива, без значение от процента. Защото на следващото преброяване нищо не пречи на некоя секта да се мобилизира и да плати на цигани да се самоопределят както им се посочи. Това значи само православие, арменска църква, католицизъм, ислям и юдеизъм, нищо повече. В краен случай може да се допусне финансиране и за 1-2 протестантски секти като евангелисти др. с по-стари корени у нас, но без опасните.
  3. Ако се спрат парите за исляма от Турция и Арабските страни, това значи да се спрат и за циганите-протестанти от Америка (ако още ги има). Те вършат ценна работа, защото първо учат циганите на добро, второ покръстват турски-цигани мюсюлмани, и трето възпрепятстват навлизането на исляма в ромските гета. Така че нека останат даренията от чужбина, но да минават задължително през държавата и тя да ги пренасочва, в диалог с религиите.

 24. 24 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#15] от "palav_nik":

  Тя сегашната ни конституция няма нищо общо с националните ни интереси всъщност. Приета от комунистите 1991, има много недостатъци, но и някои предимства.

 25. 25 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Това е важна и дори закъсняла стъпка за поемане на контрола върху мюфтийството от страна на България. Досега то бе финансирано от Турция, което позволи да се упражнява активно влияние върху религията и политиката на тези общности.

 26. 26 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#4] от "yavooor":

  ,,След като вероизповеданията минават на бюджетна издръжка, следва службите да станат безплатни.,,

  Ми те службите са си безплатни. Никой не те е карал да плащаш вход или да си купиш билет както е при киносалоните. В киносалона за да влезнеш да гледаш филм трябва да си си купил билет, в която и да е църква да влезнеш да слушаш и гледаш църковната служба никой не ти иска входен билет

 27. 27 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#23] от "lxg02562512":

  Досега опита показва, че религията е единственото нещо, склонно да очовечи циганите! Евала на протестантите, супер работа вършат. Дано да са по-активни.

 28. 28 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 394 Весело

  Трите основни крила на БКП работят заедно. Нищо ново.

 29. 29 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Жив да не бях.
  Дедите ни през 19 век по време на Възраждането и турско робства са строили читалища и светски училища за изучаване на инженерни науки. Па ние сега през 21 век ще финансираме килийни такива и медресета.

 30. 30 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#29] от "palav_nik":

  Ех, комунистическия манталитет никога няма да ви остави!

 31. 31 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Нетрадиционните вероизповедания години наред сипеха огън и жупел срещу еднополовите бракове. Гейовете тогава им отвръщаха, че съвсем скоро тъплата ще бъде насъскана и срещу тях. Този момент настъпи. Първо ще ги смачкат от врътки, после ще ги полу-легализират, срещу обещанието да снасят на тайните служби и да изкхиват определен брой гласове на изборите.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 32. 32 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#23] от "lxg02562512":Досега опита показва, че религията е единственото нещо, склонно да очовечи циганите! Евала на протестантите, супер работа вършат. Дано да са по-активни.
  —цитат от коментар 27 на ygo11542256


  Очовечаване от пам ти века става с здрава тояга по чутурата, всичко останало са помощно средства.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 33. 33 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#10] от "Свинчуга":

  ,,Яко, онея имат имоти и хиляди декари земя и на всичкото отгоре още пари ще им дават от моите данъци. Тъпушките на ГЕРБ, БСП и ДПС (и путреотарчетата, къде без тях).,,

  Май не познаваш историята ни. Като не знаеш, че много време преди комунизъма тези хиляди декари са дадени за една свършена работа от църквата та България да я има като държава

 34. 34 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Това е важна и дори закъсняла стъпка за поемане на контрола върху мюфтийството от страна на България. Досега то бе финансирано от Турция, което позволи да се упражнява активно влияние върху религията и политиката на тези общности.
  —цитат от коментар 25 на oziris7


  Сигурен ли си в това с "поемането на контрола"?

  В смисъл- Мечо Пух бил казал: "Колкото повече- толкова повече..."

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 35. 35 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Религиозните общности сами да си извадят парите и да си правят религиозните училища. А държавата да се погрижи за светски училища и читалища в пустеещите села. България е все още светска страна, а не теократична.

 36. 36 Профил на lxg02562512
  lxg02562512
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#27] от "ygo11542256":

  Наистина има много вярващи сред циганите и тоя процес следва да се поощрява от държавата, но внимателно за да не се обърне всичко в печалбарство ако се отвърже кесията. Това е въпрос и на национална сигурност, защото и ислямът опитва да влезе в гетата, както в Пазарджик.
  Циганите са голема работа, в ютуб е пълно с религиозни песни със стотици хиляди гледания, говорим за наистина масови обществени процеси: https://www.youtube.com/watch?v=WUBjhOLG9uU

 37. 37 Профил на морален победител
  морален победител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#30] от "ygo11542256":

  Ех, желанието на "религиозните" некой друг да ви плаща издръжката никога няма да ви остави...

  Като ви е мила вярата, що не си плащате десятъка, а го искате от нас?

  Фактите, Санчо.
 38. 38 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#37] от "морален победител":

  Що някой друг да я плаща? Аз също си плащам данъци, вероятно и повече от тебе.

 39. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Това е начина, за приемане на важни закони, както Каракачанов предлага - първо обществено обсъждане, което е много важно, след това внасяне в Парламента за обсъждане и приемане.
  —цитат от коментар 19 на voyko


  Това важен закон ли е? Той може да стане важен с кашата, която ще забърка. Само в този смисъл е важен. На 15 милиона за БПЦ - 10 милиона за Мюфтийството. Мюсюлманите в България 40% ли са според патрЕотите?

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 40. 40 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#37] от "морален победител":

  Освен това тая държава е християнска от повече от 1000 години. И не само тя, а и цяла Европа. Това че имаме политици-предатели, наложили "секуларизма" е друг въпрос. Та, в случая вие сте натрапниците, а и сте малцинството. Както каза австралийския премиер преди време - като не ви харесва християнството - чиба от тук, свят широк. В Северна Корея може би ще се чувате в свои води.

 41. 41 Профил на морален победител
  морален победител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#37] от "морален победител":Що някой друг да я плаща? Аз също си плащам данъци, вероятно и повече от тебе.
  —цитат от коментар 38 на ygo11542256


  Вероятно плащаш, тук всички до един сте милионери :)

  Фактите, Санчо.
 42. 42 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Весело

  До коментар [#38] от "ygo11542256":

  Аз също си плащам данъци, вероятно и повече от тебе.
  —цитат от коментар 38 на ygo11542256


  и Rolex-ите на гейовете от Трянския манастир, и тях ли плащаш ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 43. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#39] от "cinik":

  с потенциалните може и да минат 40%

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 44 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#42] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  Само за митрополит Николай съм чувал, че имал ролекс. Ако си общувал със свещеници би трябвало да знаеш, че самите те хич не го тачат. Ама от къде да знаеш. То не е като да тролиш по форумите. Така че стига с тия измишльотини как всичките свещеници имали ролекс. Лъжи и манипулации само.

 45. 45 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 569 Неутрално

  И не виждам какво лошо видяха някои в това, че партиите са се обединили по този въпрос. Точно по такива въпроси трябва да има консенсус.

 46. 46 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#44] от "ygo11542256":

  :Само за митрополит Николай съм чувал, че имал ролекс. ... Лъжи и манипулации само.
  —цитат от коментар 44 на ygo11542256


  за ролекс-а може и да си прав !

  ... Лъжи и манипулации само.
  —цитат от коментар 44 на ygo11542256

  а как се казваше този митрополит от Варна, със луксозната лимузина ?!
  и гейовете, който превърнаха световно известния Троянски манастир в бърдак ?!
  това, ако ме питаш мене, е само върха на айсберга !


  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  Познатите крепители на статуквото сега в поредното амплоа да помагали на " традиционните вероизповедания " у нас.....А какво изобщо разбират те от вяра и религия, ако не броим религията на мамона ? Това звучи като виц, но изглежда, че ще стане реалност !

 48. 48 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#46] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  Онзи от Варна? Кирил мисля че беше, лека му пръст на човека. За мъртвите или добро или нищо, него има кой да го съди. Сега има нов и млад митрополит, както и на много други места, старите кадри от ДС лека полека си отиват, нормално е.
  А за гейовете - те умишлено бяха слагани там по времето на комунизма, като част от тяхната кампания срещу църквата. Поредно доказателтво, че от атеистите по-гадни същества няма, особено когато са на власт.

 49. 49 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  ,,.....ГЕРБ, БСП и ДПС предлагат държавата да финансира вероизповеданията с до 15 млн. лева на година,
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Субсидията ще може да се харчи за заплати на свещенослужещи и служители на религиозните общности, за образователни дейности и за други текущи и капиталови разходи......,,

  И такаа, много ли са малко ли са тези 15млн.лв. които ще се отпускат за дейстащите православни църкви в България. До колкото успях да направя справка, действащи православни църкви в България са 114 на брой. И така 15млн.лв. делено на 114 дава на църконет храм годишна субсидия от около 131570 лева на църква. По нататък оставям на вас ,,умните,, както ви виждам май сте си всичките атеисти, да направите сметка много ли са малко ли са тези пари

 50. 50 Профил на морален победител
  морален победител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#40] от "ygo11542256":

  Стремежът ти за безплатен държавен кокал издава партийната ти принадлежност и преди, и след 10 ноември, миличко ;)

  Освен ако не си от младите християн-нацита на Жорката Харизанов, тогава - мама и тате.

  Фактите, Санчо.
 51. 51 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#36] от "lxg02562512":

  Много се смея когато някой каже че циганите можело да се оправят с образование. Циганските деца не желаят да посещават светските училища, защото нещата, които се учат там, не са им интересни, също като на повечето български деца впрочем. А и то ако циганчетата станат като българчетата ще си е малко от трън та на глог. Като мина през някое българско светско училище почвам да кашлям и да ми става лошо от мириса на цигари. Ужас.

 52. 52 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#49] от "сидер":

  Малко са. За къде къде по-големи глупости даваме десетки пъти повече пари.

 53. 53 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#48] от "ygo11542256":

  А за гейовете - те умишлено бяха слагани там по времето на комунизма, като част от тяхната кампания срещу църквата. Поредно доказателтво, че от атеистите по-гадни същества няма, особено когато са на власт.
  —цитат от коментар 48 на ygo11542256


  ".... те умишлено бяха слагани там по времето на комунизма" ?!
  хайде бе, и тия от видеото ли ?!

  https://www.youtube.com/watch?v=pVFD6ciLmO4
  https://www.youtube.com/watch?v=Y5BXgYdZlJM

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 54. 54 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#50] от "морален победител":

  Това ли успя да роди соросоидната ти главичка? Колко жалко, а уж сте били умни хора. И красиви де.
  А за моята партийна принадлежност, нямам такава но винаги съм бил десен и консервативен. Не е психоза както при вас - хем анти комунисти, хем леви и либерални до мозъка на костите си.

 55. 55 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5609 Неутрално

  До коментар [#2] от "морален победител":

  Още на Коледа 1989 бай Добри се изтъпани по шинел и фуражка в Ал. Невски, до Пешо Танкиста и др. Лильов.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 56. 56 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#14] от "ygo11542256":

  Не само в Дания се учи задължително религия в училищата, а и в почти всички останали страни от ЕС, вкл. останалите Скандинавски

 57. 57 Профил на морален победител
  морален победител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  винаги съм бил десен и консервативен.
  —цитат от коментар 54 на ygo11542256


  Личи ти, у нас всички "десни" искат да дават държавни пари някому. По това, така да се каже, се познавате :)))

  Фактите, Санчо.
 58. 58 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#37] от "морален победител":

  "религиозните" също плащат данъци. Писа се, но не се иска да се разбере, че се отпускат по 10 лв. за всеки определил се като православен или мюсюлманин, но либералстващите не искат да разберат това. Само те имат права /според тях/

 59. 59 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Считам, че християнската и мюсюлманската религия трябва да получават помощ от държавата и да се предотврати чуждата намеса. Отвратиха ме повечето коментари, писани преди моя.

 60. 60 Профил на морален победител
  морален победител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#58] от "daam":

  Няма "право" на религия. Има свобода на вероизповедание (или липса на такова), а свободата предполага избор и отговорност при извършването му, а не финансиране.

  Или, по-просто казано, свободен си да си избереш религия и да й плащаш масрафа, но никой друг не ти е длъжен.

  Разбра ли го или да ти нарисувам диаграма?

  Фактите, Санчо.
 61. 61 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Наистина има много вярващи сред циганите и тоя процес следва да се поощрява от държавата, но внимателно за да не се обърне всичко в печалбарство ако се отвърже кесията. Това е въпрос и на национална сигурност, защото и ислямът опитва да влезе в гетата
  —цитат от коментар 36 на lxg02562512


  Циганите-християни са протестанти. Този закон не само не споменава за никакви финансови средства за евангелисти, съботяни, мормони, йеховисти, баптисти, методисти, но и въвежда исисквания за дипломирани проповедници, признаване на дипломи, забрана на гастроли от чужди проповедници. Включително и такива от други държави на ЕС, които също ще се броят за потенциално "външно вмешателство в националната сигурност".

  По-нататък, понеже ще трябва да се следи за изпълнението на закона, ще напълнят църквите с доносници - слушалки на МВР, ГДБОП, ДАНС, КНОППИ и пр. , които да пишат доноси за изповедите на миряните и да влизат на службите с микрофон под пуловера. Това е крайната цел, Решетников звъни за резултати всеки ден. Религиозните общности са острови на различното мислене и трябва да бъдат разбити отвътре и отвън.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 62. 62 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Мустафа Карадайъ са внесли в Народното събрание промени в Закона за вероизповеданията, с които се въвежда държавна субсидия само за вероизповедания, към които принадлежи не по-малко един процент от населението на страната.
  _________________
  Ай ся по конституция имаме едно традиционно вероизповедание а и ислямистите им идва доста пара от Турски и Саудитски фондове!
  По скоро е добре вероизповеданията особено християнското да излезе малко на светло как управлява имотите си дарени от родолюбиви българи. Защото има доста признаци ,че от Патриаршията дават повече имоти за жълти стотинки на "сенчести бизнесмени" под наем от колкото фирмите на Столична Община и държавните структури!

  И така кой си има религия да си я самофинансира и да си проси от вярващите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 63. 63 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#10] от "Свинчуга":

  На "онея" при възстановяването на собствеността върху отнети от комунистическия режим църковни имоти не им върнаха доста от имотите.

  Някои бяха застроени от държава, частници, мутрафони. За други държавата "нямаше" документите от смяна на собствеността и много имоти не бяха върнати въпреки налични документи в БПЦ. Естествено са вече друга собственост. Други въпреки надлежни документи не бяха върнати а обезщетена с друго, пак по причина на присвояване, самонастаняване и тн в тях на други.
  Врътки отработени с приватизацията работеха безотказно в променен вариант и в реституцията на "проблематична" собственост.

  Да не говорим, че в началото преди да си възстанови каквото може от имотите БПЦ даже е нямала толкова средства да плаща за безконечни дела.

  А иначе сега.. дай да забравим кво откраднахме в началото а да видим "онея" кво им е останало така ли? Ех, гиди комунета от всички цветове на дъгата.

 64. 64 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Чета и не вярвам на очите си! И на трите диоптъра корекция върху тях. Това някаква шега ли е?

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 65. 65 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#62] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Не могат да излезат, защото имотите им са апетитни и наши б изнесмени искат да ги вземат. Нали ти сам казваш за евтиния наем. Но да не мислиш, че това е доброволно, не е, след натиск е. Ами боксьора- с кръчма в църквата. Това са комунисти, същите от 9.09. Те контролират всичко и грабят от всякъде. Гледай туловища, гледай мазни дебели ръчища, алчност и простотия. После те са масони в това управление. Искат да заграбят църквата. Ордени си раздават там, процесии си уреждат. Те не ги интересува Бога, интересува ги Мамона. Този Борисов ни го натресе Цецилия- еврейка, банкерка, богаташка, от тайните служби и комунистка, да им слугива и го пробутаха на царя- Предател, Юда Искариот. Как един пожарникар, охранитем ще стане главен секретап на МВР от улицата, без опит, без да знае тънкостите на занаята? Сега той слугува на богаташите и банките. Ще трупа заеми и лихви до небето.

 66. 66 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1584 Весело

  Всъщност истинската новина е:"ГЕРБ се обедини с БСП и ДПС..."
  Религията е само претекст....

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 67. 67 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Къде е Патриарха? Уж бил болен. Нищо му нямаше до Великден, изведнъж се разболя. Може да го сменят с някой и да си веят коня из църквата. Даваш пари от джоба си, и не се месиш. Ама да даваш пари и да правиш кръчма в двора, това е ужас.

 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Обаче и да се контролират, как харчат парите.

 69. 69 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Чета и не вярвам на очите си! И на трите диоптъра корекция върху тях. Това някаква шега ли е?
  —цитат от коментар 64 на tourlache


  Да ти кажа, и аз отворих 4-5 сайта, докато не приема грозната реалност.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 70. 70 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  субсидия за вероизповедания? абсолютно малоумие.

  Birds of a feather flock together.
 71. 71 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  може и стипендия за телефонни измамници...

  Birds of a feather flock together.
 72. 72 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#61:"cinik"][/quote]

  Видя се какво представляват циганските пастори при един репортаж на Нова телевизия,когато техни репортери се представиха за представители на дадена партия и пасторите им обещаха стотици гласове.

 73. 73 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  и без това има университети коиото правят курсове по хомеопатия...

  Birds of a feather flock together.
 74. 74 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  съвсем не е случайно, че сме най-смотаната държава

  Birds of a feather flock together.
 75. 75 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Вярващите хора в България са най-големите данъкоплатци!
  59 % от Българите са християни, а 10 % мюсюлмани. Като атеисти са се определили само 3 %! Т.е. близо 70 % от населението са вярващи! Това е съкрушително мнозинство, което според всички правила на демокрацията има пълното право да иска финансиране на съответното вероизповедание.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 76. 76 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Може би е добра идея, за да се изкоренят по този начин сектите. Плъзнали са някакви с разни брошури и се опитват да ти "покажат" верният път.

 77. 77 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#75] от "Rim":

  финансирай си бе, койте е спрял. ако нямаш пари - следвай светлия пример на Бай Добри :)

  Birds of a feather flock together.
 78. 78 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#75] от "Rim":

  както казах, нищо не е случайно

  Birds of a feather flock together.
 79. 79 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 213 Неутрално

  съвсем не е случайно, че сме най-смотаната държава
  —цитат от коментар 74 на Xumpomo name


  По твоята логика Германия е по-смотана,защото там всеки,който декларира,че изповядва дадена религия плаща данък.И то несимволичен.

 80. 80 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#79] от "Мусаши":

  това не е вярно. религиите събират пари от вярващите, а държават само служи като посредник, ако някоя религия иска, може сама да си събира пари. Аз нямам нищо против да е така и у нас, а не да се спонсорира от държавата

  Birds of a feather flock together.
 81. 81 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#79] от "Мусаши":

  и понеже 80% от населението смятат, че атеизма е религия, кой ще взима субсидията за атеизъм?

  Birds of a feather flock together.
 82. 82 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  ...финансирай си бе, койте е спрял. ако нямаш пари - следвай светлия пример на Бай Добри :)
  —цитат от коментар 77 на Xumpomo name


  Коментарът ти е леко просташки, но това няма никакво значение!
  И двата варианати са важни - както бай Добри като светъл пример за себеотдаване и състрадание, така и финансирането на вероизповеданията.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 83. 83 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  виждаме за какво се използва религията от режима на Путин, сега явно и ще помагаме...

  Birds of a feather flock together.
 84. 84 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  най-смешното е, че с това щели да елиминират възможностите за радикализация :) :) :)

  Birds of a feather flock together.
 85. 85 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#79] от "Мусаши":това не е вярно. религиите събират пари от вярващите, а държават само служи като посредник, ако някоя религия иска, може сама да си събира пари. Аз нямам нищо против да е така и у нас, а не да се спонсорира от държавата
  —цитат от коментар 80 на Xumpomo name


  В България по една или друга причина малко хора биха плащали такъв данък.А дали ни харесва или не,не зависи от нас.аз също съм атеист,но много хора имат нужда от религия.Няма нищо лошо в това,още повече щом не налагат възгледите си на останалите.Аз като се жених не съм сключвал църковен брак.И сред гостите на сватбата имаше религиозни хора,но никой не отказа да присъства заради това.

 86. 86 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 213 Неутрално

  виждаме за какво се използва религията от режима на Путин, сега явно и ще помагаме...
  —цитат от коментар 83 на Xumpomo name


  Руската империалистична политика и религията им са неразривно свързани.В България такава връзка няма.

 87. 87 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  добре е държавата да контролира вероизповеданията и да ги субсидира ,щото се завъдиха едни джендъри ,децата ни всички ще бъдат религиозни джендъри ,ако държавата не обуздае процесите на демокрация във вероизповеданията .

 88. 88 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2099 Весело

  виждаме за какво се използва религията от режима на Путин, сега явно и ще помагаме...
  —цитат от коментар 83 на Xumpomo name


  Вярата няма нищо общо с разбойническия режим на Путин! А руския ДС патриарх, пък няма нищо общо с вярата! Понеже Путин злоупотребява с християнската вяра, трябва ли да се отречем от Бог...? Няма как да стане това...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 89. 89 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#85] от "Мусаши":

  това са глупости и аз на веикден от учтивост отговарям с "во истина воскресе" ама това не значи, че трябва да се връщаме в 18 век

  Birds of a feather flock together.
 90. 90 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  [quote#61:"cinik"]
  —цитат от коментар 72 на Мусаши
  Видя се какво представляват циганските пастори при един репортаж на Нова телевизия,когато техни репортери се представиха за представители на дадена партия и пасторите им обещаха стотици гласове.[/quote]

  Това само доказва, че те не развиват собствена политическа дейност и затова подкупният пастор си е предложил услугите на пръвата партия, която е минала да предложи пари, без дори да пита как се казва. След като същото се случи с бобовдолските миньори и Любимец 15/15, да затваряме ли мините?

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#86] от "Мусаши":

  има... разрастваща се руска намеса в България. Примено т.нар. "казаци" :)

  Birds of a feather flock together.
 93. 93 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#88] от "Rim":

  Оня дето набиваше канчето на президента на русофилите не мисли тала. А вицето му падна на колене...

  Birds of a feather flock together.
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#82:"Rim"][/quote]

  Не намесвай Бай Добри, този човек ми беше по пътя в продължение на години. Както и случайно се срещнах с една дама, представител на църквата, в една община, в пика на плащането на местните данъци, в т.ч. и подаването на декларациите за освобождаването от тях. Повярвай ми, единият нямаше нищо общо с другия.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 96. 96 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#85] от "Мусаши":това са глупости и аз на веикден от учтивост отговарям с "во истина воскресе" ама това не значи, че трябва да се връщаме в 18 век
  —цитат от коментар 89 на Xumpomo name


  По какъв начин се връщаме в 18-и век?
  Аз пък не отговарям"Воистина воскресе",защото не смятам,че е възкръснал.Но уважавам чувствата им и казвам"Честит празник".

 97. 97 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#86] от "Мусаши":има... разрастваща се руска намеса в България. Примено т.нар. "казаци" :)
  —цитат от коментар 92 на Xumpomo name


  То и Украйна и Грузия са православни държави,ама бяха нападнати от Русия.Така че не може да се отречем от тази религия,само защото Путин я използва за свои цели.

 98. 98 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  ...това са глупости и аз на веикден от учтивост отговарям с "во истина воскресе" ама това не значи, че трябва да се връщаме в 18 век
  —цитат от коментар 89 на Xumpomo name


  Не е необходимо да лъжеш и хората и себе си! Тази кротка овча "учтивост" поражда бавно и полека войнствения атеизъм, благодарение на който руските и българските комунисти-разбойници избиха хиляди духовници и вярващи християни през годините на комунистическия диктат.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 99. 99 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#90:"cinik"][/quote]

  Доказва,че тези хора нямат елементарни морални принципи.И са псевдорелигиозни,а го правят заради някаква изгода.Знам за случай на цигански пастор,който беше преспал със съпругата на сина си.
  Ако не знаеш и основното ядро на циганите ислямисти от Пазарджик през 90-е години са били евангелисти.Тези хора търсят единствено изгода.

 100. 100 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#97] от "Мусаши":

  е те и нас може да нападнат, добре, че сме в НАТО... все още. Пропаганданта война само улеснява конвеционалната. Все пак ще си имат добра поддръжка от колабораторите.
  Това вече са го играли минали век.

  Birds of a feather flock together.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK