Икономическият министър обяви, че не получава сигнали за корупция

Емил Караниколов

© Николай Дойчинов

Емил КараниколовЗа да има ефективна борба с корупцията, бизнесът трябва да подава конкретни сигнали, а такива не постъпват в Министерството на икономиката. Това заяви пред депутатите в Народното събрание министърът на икономиката Емил Караниколов, който беше изслушан за състоянието на бизнесклимата и отговори на депутатски въпроси.


Караниколов припомни за сигнал от трима бизнесмени за "странно поведение на един от чиновниците в звеното, занимаващо се с еврофондовете. Само един от тримата се съгласил да подаде сигнала официално, след което чиновникът бил арестуван.


"Винаги искам конкретни факти, за да предприемем действия. Нямам конкретни факти за някой, който действа в сивата икономика. Бизнесът трябва да ни подава такава информация, за да иска действия от нас. Отправям апел от тази трибуна - който има сигнали за контрабанда, сива икономика, да ги дава, а не само да ги твърди, това не ни помага", каза Караниколов.
Министърът заяви пред депутатите, че интересът към България като инвестиционна дестинация се повишава, подобрява се бизнесклиматът, растежът се ускорява, безработицата е на исторически най-ниските си нива и се предприемат мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса.


Караниколов каза, че сегашното управление е констатирало, че каненето на инвеститори в индустриалните зони преди там да има инфраструктура, ток и вода, не е добър вариант и затова засилва инвестициите в инфраструктурна свързаност на зоните. Закритите преди време регионални поделения на Агенцията за малки и средни предприятия ще бъдат възстановени, за да не се губи връзката между предприемачите и администрацията.


Нараства броят проекти, сертифицирани по Закона за насърчаване на инв естициите, каза министърът. Той изнесе данни за това, че от началото на годината са издадени 10 сертификата за 600 млн. лв и 1000 нови работни места, 6 от които са във високотехнологични производства и услуги. Други 20 проекта за 400 млн. лв. и 2000 работни места са в процес на сертифициране. През първата година управление са издадени 32 сертификата за 890 млн. лв. и близо 3000 работни места.


Караниколов допълни, че са договорени 1.853 млрд. лв. или 74.6% от общия бюджет на европейската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", над 3000 компании ще се възползват от помощ по програмата и няма риск от загуба на финансиране, увери той. До края на годината ще бъдат обявени процедури за 400 млн. лв.
Изплатените досега средства са 635 млн. лв. или 25%, но само през последната година са платени половината от тях, тоест усвояването се ускорява, каза министърът.


Депутатът от БСП Румен Гечев коментира, че данните на министъра са коректни, но България губи "състезанието" с останалите бивши социалистически държави, които сега са членки на ЕС. Икономическият растеж на България е крайно недостатъчен, и ако не вземем извънредни мерки, ще станем още по-последни, защото другите народи се движат по-бързо, каза Гечев. Той нарече чуждите инвестиции двигател на икономиката - показател, по който България изостава дори и от Сърбия и Албания, привлекли над три до четири пъти повече инвестиции като дял от БВП.


Караниколов се съгласи, че има и добри, и лоши неща в икономиката, а държавите, посочени като пример от Гечев, имат по-голям вътрешен пазар, но България черпела от положителния им опит.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 782 Весело

  Е как да получи - нали нямало корупция според всички управляващи :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 994 Весело

  Счупен му е приемника на министъра, а и на останалите от шайката. Сигнали не получавал:)

 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 371 Неутрално
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5149 Неутрално

  "Икономическият министър обяви, че не получава сигнали за корупция"

  Изглежда живее в паралелна България

 5. 5 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Сигнали за корупция не се подават до говорителя от името на корупцията. Всъщност министърът не трябва да пита, а сам да си даде отговор на въпроса каква е зависимостта между авторитета на институцията, която представлява, и броят на сигналите за корупция.

 6. 6 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Плачевен палячо.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 7. 7 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#5] от "hammurabi":

  Много точно, ама надали. Моралният компас на този човек сочи само към Бояна, в едни сараи.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Икономическият министър обяви, че не получава сигнали за корупция.
  =============================================
  Поредното доказателство, че в България няма корупция.

 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Емил Караниколов дали признава отворените писма за сигнали?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4061 Неутрално

  Отдавна е известно, че по нашите ширини организираната престъпност е с пречупен гръбнак и корупцията, даже не смее да се приближи! Една районна кметица се престраши и тутакси, върху нея се стовари тежката ръка на прокуратурата...!
  Имаме цяла армия от полицаи, прокурори, съдии, както и членове на всякакви комисии, които денонощно се борят с проявленията на корупцията...!
  Е..., имаше там някакви гнили ябълки и едни хора, дето крадяха фирми... Ама, някакъв посланик там, ни упрекваше съвсем незаслужено!

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9137 Неутрално

  Ами то няма некорумпирани, от кого да получават сигнали.

 12. 12 Профил на noemis
  noemis
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Е, все едно да отидеш да подадеш сигнал на кварталния крадец, че в квартала се краде

 13. 13 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  UNIRED EU UNION

  Пълна скука в министерство :)
  Пълна скука в икономика.
  Тотална липса на корупция.

  Или гражданите ги мързи да раздават сигнали?
  Звукови, писмени, хартиени, цифрови...

 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Независимо къде живее, министър не бива да лъже.
  Цяла Европа чува сигналите, а тоя си прави оглушки.

  Слухов апарт не е решението.
  Нужни са кардинални правоправни мерки.

  До коментар [#4] от "pet_fire":

  "Икономическият министър обяви, че не получава сигнали за корупция"

  Изглежда живее в паралелна България

 15. 15 Профил на cosmo
  cosmo
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Пееф подава ли ти сигнали бе сопол !

 16. 16 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Прочетох 15 поста, пълни с факти/факти/, че в бг има корупция. Ако министърът чете Дневник, веднага ще си коригира мерника и ще вземе мерки.

 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  Пееф подава ли ти сигнали бе сопол !
  —цитат от коментар 15 на cosmo


  В сигнал до институциите: Организация разкрива подробности за укритите милиони на Пеевски
  https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/organizatsiia-puska-signal-ukritite-milioni-peevski.html

 18. 18 Профил на Darin Ivanov
  Darin Ivanov
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Върос към господата политици. "Защо младите и интелигентни българи да стоят в България?"

  Има ли смисъл да почваш работа на 800 лв. след като си учил 5 години и да достигнеш в най-добрият случай + инфлация след 20 години до 2 000 лева.

  Всички вждаме, че промяна в курса на държавата няма, защо да градят кариера тук. Как да отглеждат деца тук, с разпадащо се образование, здравеопазване, съдебна система? Защо?

  Нека дадем най-прост пример, в Англия където отиват най-често сънародниците ни мин. раб заплата е 7,83 паунда на час от (1 Април 2018), което значи 62,64 паунда на ден или за 22 работни дни (Както се смята месеца в България) са 1378,08 паунда или в лева 3047,05. Това е мин. раб. заплата, всяко повишение дори с 1 паунд би донесло повишение от 176 паунда на месец което е 389,19 паундалева увеличение на заплатата. Кога за последно някой получи повишение от 389,19 лева в България. Разбира се, всяко повишение, както и в България си зависи от работливостта на човека и личните му качества.

  Някой би ме обвинил, че да обръщам английските заплати в лева е смехотворно, но аз го правя с цел да разберете следващият ми довод. Когато отидеш да си копуваш телевизор, телефон, кола, микровълнова, хладилник, дрехи, обувки не ти намалят цената от BMW, LG, Samsung и т.н., защото в България видиш ли стандарта е по-нисък, а ти искат цената както си е. BMW ще си искат 20 000 евро за колата, Samsung ще си иска 1 000 евро за хладилника или телвизора и 500 евро за телфона и т.н. Истината е, че разликата в стандартите е заличена, просто защото почти всичко от пазарната кошница е световно производство и не е обвързано със страната в която се намираш.
  Въпросът който трябва да си зададем, с коя заплата е по-лесно да си купим всички тези неща които навсякъде по света са на една цена и състявят 90% от пукупките ни.

  С 1378,08 паунда/3047,05лева ( стартово) или със 800 лева (старото)?

  Някой ще каже, че един конкретен разход ще е висок, този за жилище. Аз бих казал, гледай го като % от заплатата. Наемът и в Англия и в България според качеството на жилището ще ти е един и същкато % от заплатата. Да кажем 30%, ако избереш умно наема си, според доходите си и си търпелив да се издигнеш и тогава да потърсиш по-добро. Но след като махнеш 30% от 1378,08 паунда/3047,05 лева лева и след като махнеш 30% от 800 лева. От първото ти остава сума с която е много по-вероятно да спестиш за пътувания, почивки, нова кола, нов телвизор, нов телефон, круиз и т.н., защото както казах, всички тези неща се предлагат на фиксирани цени и не зависят от стандарта на дърават в която живееш.

  X
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK