Депутатите се обединиха около идеята за повече регулация на медиите, ще се борят с "грантаджии"

Вежси Рашидов от ГЕРБ, председател на ресорната законодателна комисия за култура и медии

© Георги Кожухаров

Вежси Рашидов от ГЕРБ, председател на ресорната законодателна комисия за култура и медииИдеята за повече регулация на медийното съдържание обедини управляващи и опозиция в парламента днес, където депутатите приеха отчета на Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2017 г.


Въпреки че правомощията на съвета са единствено върху радиото и телевизията, депутатите влязоха в спор има ли свобода на словото в България и застъпиха идеята за специална регулация за онлайн средата, лансирана от председателя на СЕМ София Владимирова по-рано днес.


Въпрос на БСП за 111-ото място на България в класацията на "Репортери без граници" подразни ГЕРБ. "Колегите от БСП възложиха на СЕМ свръхотговорности и свръхочаквания - очакването СЕМ да каже нещо за свободата на словото, за класацията на "Репортери без граници"", заяви Тома Биков.
"Една класация, направена от НПО, на която аз не вярвам. Ще ви кажа как се прави тази класация - избират се едни репортери, правят се с тях интервюта, питат се има ли свобода на словото, а те казват - няма. В същото време Малта е на 37-о място, Словакия - на 26-о, а там убиха разследващи журналисти, разследвали правителствата. А тук един депутат държал 7 вестника. И затова България е на 111-о място", посочи депутатът, явно визирайки колегата си в парламента Делян Пеевски от ДПС. В деня на доклада на "Репортери без граници" се разбра, че той продава 50% от медийния си бизнес на филмовата компания "Ню Имидж".


Тома Биков

© Юлия Лазарова

Тома Биков


Подкрепи го Диана Саватева, журналист от "24 часа", а сега депутат от ГЕРБ и член на ресорната законодателна комисия за култура и медии. Според нея няма проблем със свободата на словото - напротив, имало твърде много информация, която била интелектуално предизвикателство за читателя. "Уважавам всички организации, но не съм видяла методологията (на "Репортери без граници"), доколкото знам, са интервюта с хора", посочи тя и се обяви за регулация на новинарските сайтове.


Контра на ГЕРБ игра депутатът от БСП и също журналист Александър Симов. Анкетата на "Репортери без граници" е сред действащи журналисти, които виждат проблем със свободата на словото. Ние няма да гласуваме този отчет, защото той го игнорира", заяви Симов.


Думата взе и Антон Кутев от БСП, според когото медийното законодателство е остаряло и трябва да се осъвремени в посока регулация на съдържанието и в частния сектор. "Обществените медии БНТ и БНР обхващат само 30% от аудиторията, какво правим с останалите 70 процента? Имат ли частните медии обществена функция също?", запита той.


Кутев повдигна и въпроса за ограничения рекламен пазар, който според него не е достатъчен да издържа независими медии и държавата трябва да помисли за допълнително финансиране. "Ние не сме решили проблема с финансирането, с прозрачността му и с тази на собствеността на медиите, за каква свобода на словото говорим?"


Антон Кутев от БСП

© Надежда Чипева

Антон Кутев от БСП


Идеите на Кутев намериха подкрепа от депутата от ГЕРБ Тома Биков. "За" се изказа и ексминистърът на културата Вежди Рашидов, понастоящем председател на ресорната комисията за култура и медии. За пореден път той показа, че не разбира проблема с репликата си към водещ от БНТ "да не иронизира често държавата, на чиято ясла е и неговата заплата" от времето си като министър.


"Наруших ли свободата на словото, колеги? Това е държавна медия", каза Рашидов за случая и обясни, че тогава срещу него скачали "едни определени грантаджии", политиците също трябвало да имат свобода на словото, а "медийни империи" ги ползвали като техни "боздугани". "Аз жаби сам няма да ям, ако всички сме готови, ще работим в посока на повече регулация", заяви Рашидов. Законотворчеството му започва още днес с обсъждане в комисията на поправки в Закона за радиото и телевизията, които касаят кога президентът ще може да назначи нов член на СЕМ от своята квота.


Депутатът от ДПС Велислава Кръстева използва случая да призове законопроектът "Пеевски" за прозрачността на медиите да влезе най-сетне в парламента. В паралелен сюжет Таско Ерменков и депутат от "Атака" спориха за това кой е по-голям русофил, във връзка със сблъсък между Ерменков и журналист от телевизията на "Атака" "Алфа" на вчерашното шествие на Безсмъртния полк.


В края на краищата отчетът на СЕМ бе приет с 85 гласа "за" срещу 38 против и 38 въздържали се.


Текстът е допълнен в 14.00 ч.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK