НФСБ внесоха законите за забрана на реклама на хазарт и връщане на пушенето

Христиан Митев

© Юлия Лазарова

Христиан МитевДепутатите от НФСБ ("Обединени патриоти") внесоха в парламента промени в Закона за хазарта, Закона за здравето и Закона за устройство на територията, за които в последните дни търсеше подкрепа вицепремиерът Валери Симеонов. "Това са законите на Валери Симеонов и НФСБ и са изключително важни. Оттук нататък ще очакваме големи промени в социалната сфера", каза зам.-председателят на групата на "Обединени патриоти" в парламента Валентин Касабов.


Освен забраната на пряката реклама, която съществува в момента, ние забраняваме и непряката реклама, през реклама на други стоки и услуги, да се рекламират хазартни игри, обясни пред "Дневник" депутатът Христиан Митев. Най-съществената промяна е, че забраняваме обявяването на печелившите лица и на размера на техните печалби, каза Митев. Проектът предвижда и забрана за продажба на хазартни и лотарийни игри извън лицензирани обекти.


"ЗУТ (Закон за устройство на територията - бел.авт.) казва, че преместваемите обекти трябва да са 15 кв.м, а се оказа, че по Южното Черноморие има обекти по 300-400 кв.м - дискотеки, които се водят преместваеми обекти", обясни Валентин Касабов. "Слагаме началото на удар към мафията по Южното Черноморие. Да се справим с тарикатите и от златния бизнес", декларира Касабов.
Борис Ячев каза, че законопроектите имат подкрепата на всички партии от "Обединени патриоти". Въпреки думите му вероятно не всички "патриоти" ще гласуват за връщане на пушенето в заведенията.


Лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов обяви, след среща с Валери Симеонов, че ще подкрепят закона им за хазарта, но не и за пушенето, за промените в ЗУТ ще мислят. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също обяви подкрепа за забрана на рекламата на хазарта, а за пушенето депутатите и ще гласуват "по съвест".

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Забраната на хазаръа е смислен закон. Връщането на пушенето е дивотия

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Забрана на рекламата за хазарт ДА!!!
  Връщане на пушенето - НЕ!!!

 3. 3 Профил на hes55559736
  hes55559736
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Дано се спре с тези реклами на тото и лотария преди хората да са продали и жилищата си с надеждата да спечелят като бабичките с фишове за милиони от екрана на всеки 10 мин.Има шанс за децата с тази забрана да направят нещо повече от борч към фирма за бързи кредити.Поздравления за Валери Симеонои и партиите които ще го подкрепят ОП,ГЕРБ И БСП.Дано и марешки подкрепи законите!

 4. 4 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  "Това са законите на Валери Симеонов и НФСБ и са изключително важни. "

  Не знам дали са "изключително важни" (има и по-важни), но е добре да се забрани рекламата на хазарт. Хазартът е доброволен данък, който удря най-силно бедните!

 5. 5 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Връщането на пушенето си е определено лобистка поправка.

  Забраната на хазарта искам да видя как ще бъде изпълнена преди да изпадам във възторг. Практиката показва, че администрацията може да осере и най-добрите намерения на закона. Пример - забраната на пушенето, която не се спазва в момента.

  Да не стане накрая, че имаме и разрешено пушене и реклама на хазарт в едно.

 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  На тази земя се пуши мно-ого отдавна (никотин и хашишен ТНС в мумии), преди домашните животни и дори преди зърнените храни. Най-вече от елита.
  А всичко, употребявано без мярка, дори хляба, е вредно.

 7. 7 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов обяви, след среща с Валери Симеонов, че ще подкрепят закона им за хазарта, но не и за пушенето, за промените в ЗУТ ще мислят.

  Послъгва - с какво ще мислят като повечето депутати имат пилешки мозъчета?

 8. 8 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  И да върнат секса на обществени места, то не се трае, колко туристи изгониха така ...
  Ресторантите и хотелите губят сума ти оборот, колко работни места са това.
  (саркастично)

 9. 9 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Тия толкова ли са тъпи! Връщане на пушенето е престъпление! Ако толкова много го искат, тогава да позволят и употребата на наркотици и публичния секс! Пък може и да се позволява на учениците да пушат в класните стаи?

 10. 10 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Въобще не е патриотично да се подкрепя тютюнопушенето което вреди и убива българите !

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Безлов: Хазартното лоби ще загуби 500 милиона, ако бъдат приети предложените от Валери Симеонов промени" - https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/bezlov-hazartnoto-lobi-shte-zagubi-okolo-500-miliona-ako-badat-prieti-predlozhenite-ot-valeri-simeonov-promeni

  Това е нещо смислено.

 12. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Весело

  "забрана на реклама на хазарт" ми звучи малко като "сух режим". Що не им въведете "акцизи" бре? Задължете ги да разпределят 50% от приходите като печалби за участниците. Така е в държавния спортен тотализатор. Хем ще са при равни условия хазартните игри, хем рекламата на частните лотарии драстично ще намалее. Сега е "куче влачи, диря няма". Васил Божков може да реши да разпределя само 5-10% като печалби, да си плати и данъка върху всички залози от 15%, и пак му остава голяма част за реклама и печалба.

 13. 14 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#12] от "aleks ivan":

  че кога е било забраненио? всички градинки са пълни с лайна
  дали ше са човешки или кучешки - каква е разликата?

 14. 15 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Защо не обложат приходите на медиите (независимо какви, за да не се намират вратички) от лицензирани компании за хазарт с 80% данък и така икономически ще стане необосновано да се рекламира :)

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 15. 16 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Защо не обложат приходите на медиите (независимо какви, за да не се намират вратички) от лицензирани компании за хазарт с 80% данък и така икономически ще стане необосновано да се рекламира :)
  —цитат от коментар 15 на intergalactic


  Макар това вероятно да доведе до ползване на прокси дружества, които да въртят цялата схема.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 16. 17 Профил на bird_song
  bird_song
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Корнелия дава пример за гласуване по съвест!!!

  Ф Россия сам !!!

 17. 18 Профил на mersault
  mersault
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Забраната на рекламите за хазарт са ОК като идея. Обеззаконяването на хазарта не е.

  Просто няма държава да извършва и двете като хората. Пример с Великобритания - хазартът е законен, но % от парите са налива в НГО-та, които се борят с една камара лоши последствия от него и учат хората как да залагат отговорно. И работи.

  Тук, ако се обеззакони хазарта, просто се създава място за развъд на определени хора да правят повече кинти и да се саморазправят.

  Та не знам. Хазарта е ОК да се контролира, защото асоциира с нещо лошо, особено по нашите ширини. Обаче всички страни масово си разчупват законите, за да го легализират и поведждат под отговорност.

  В България няма кампании, които масово да се излъчват след реклами за хараз от сорта на "залагай отговорно", "спри когато еди-какво-си." И това е признак на назадничавост и изосталаност - поне в хазартните среди. Или по-точно - на това, че така по-лесно се правят кинти.

  Все пак, да не са луди да плащат % от печалбите си, че да могат хората в рискова група да са по-съобразителни. Или пък да има външни одитори, които да им чупят метафорично ръцете, като ги хванат да подправят слотовете и другите неща. : )

 18. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  В човешкия свят има няколко бича, които развалят едно общество:

  - наркотиците /носещи смърт/
  - хазартът /и задлъжняването след това/
  - алкохолът /развалящ живота всички - и на пияния, и на семейството/
  - насилието /всяващо страх/
  - цигарите /тровещи и пушачи и непушачи/

  Всички те трябва да се регулират строго и да бъдат забранени за реклама, пропаганда.

  Симеонов добре се е сетил за хазарта, за ЗУТ, но от какъв зор трябва да се връща пушенето? Да правим отново кафетата и ресторантите лисичарници? Нали когато спряха пушенето, започна един рев, че всички заведения щели да фалират. И какво стана? Колко са фалирали, останаха ли още заведения? Фалирали са, главите им са фалирали, алчните глави. Вместо да се разрешава пушенето, трябва да се допълнят законите с по-строги наказания и за собственика на заведението, и за управителя, и за нарушителя пушач. Двойно да се увеличат. Да е ясно кой е виновен и кой плаща. И да се увеличат проверяващите органи.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 19. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 21 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А изхождането на обществени места ще връщат ли??
  —цитат от коментар 12 на aleks ivan


  ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ МАЙ ЩЕ ТРЯБВА ДА ТРЪГНЕ С ОХРАНА.ЧЕРЕПО НЕ ОБИЧА ДА МУ РЕЖАТ ОТ БАНИЦАТА...

 21. 22 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И БИЛА -ХАЗАРТЕН ЦЕНТЪР! АЙ СИКТИР.

 22. 23 Профил на va1terego
  va1terego
  Рейтинг: 423 Неутрално

  И трите законопроекта са изключително важни и правилни! Специално относно връщането на тютюнопушенето - това, което се предлага НЕ е абсолютното и безусловно връщане/разрешаване, а само при определени условия, които са добре премерени!

 23. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Защо се мълчи по глупостите на тюфлеците-русофили от МО с популяризирането на изстъпленията на Кремъл с "Безсмъртния полк"?
  Изобщо в това министерство има ли поне двама атлантици?

 24. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Малко хора знаят, че хазартът се облага с ДДС 10%, а лекарствата, учебниците и книгите с 20%.
  Така НДСВ се отблагодариха на В. Божков, който ги спонсорира през 2001г.

 25. 26 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Да разкарат талоните от магазините, хазарт само на специално обособени места. Сега чакам на опашка някакви идиоти да си избират по половин час "голямата печалба" от камари лъскави хартии, като някои са си изработили цели ритуали, подскачат и мърморят под нос като папуаси.

  No Pain No Gain
 26. 27 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 595 Неутрално

  В ЧИТАВИТЕ И НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ ХАЗАРТА Е ЗАБРАНЕН ТОТАЛНО,ПРИСТРАСТЯВАНЕТО КЪМ ТАЯ ГНУС Е РАВНОСИЛНО ПОЧТИ КОЛКОТО НАРКОТИЧНОТО ЗАТОВА В КЛИНИКИТЕ ЗА ЛЕКУВАНЕ НА НАРКОТИЧНИ ЗАВИСИМОСТИ НА ЗАПАД ИМА И КРИЛА ЗА ЛЕКУВАНЕ ОТ ХАЗАРТНИ ЗАВИСИМОСТИ, ТОВА НИКОЙ НЕ ГО КАЗВА НА ТОЯ БЕДЕН И ИЗСТРАДАЛ НАРОД , ЧОВЕС ЗАКАЧИ ЛИ СЕ ЕДИН ПЪТ КЪМ ТАЯ ГНУС СТАВА РОБ НА МУТРИТЕ ДОЖИВОТ, ВЕРВАЙТЕ МИ!!! ПРИМЕР,МЛАД ИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕК ЗАМОЖЕН КОЛИ АПАРТАМЕНТИ МЛАДА ЖЕНА СЛЪНЦЕ,ДЕТЕ МЕЧТА,СЛЕД ГОДИНА КОЛИТЕ ИЗЧЕЗВАТ СЛЕД ДВЕ АПАРТАМЕНТИТЕ,ЖЕНАТА ПОЧВА ДА БЛЕДНЕЕ ПОЯВЯВАТ СЕ И ТОРБИЧКИ ПОД ОЧИТЕ И,СЛЕД ТРИ ЧОВЕКА Е САМ И Е ПОЧТИ КЛОШАР,ДРУГ ПРИМЕР ИНДИВИД КОЙТО ПРЕБИВА СИСТЕМНО МАЙКА СИ ЗА ДА МУ ДАДЕ ПАРИ ДА ИГРАЕ,НЕ СТИГА ТОВА АМИ И ОТКРАДВА КАРТАТА ПО КОЯТО ПРИВЕЖДАТ ПОМОЩИТЕ НА БОЛНАТА МУ ОТ РАК ЖЕНА,ЗА ДА ИГРАЕ

 27. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Кръчмите за кръчмарите ли са или за клиентите. След като повечето хора са против да се пуши в заведенията, защо Симеонов толкова напира.

 28. 29 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Много добро предложение за хазарта. Ама се съмнявам, че ще го приемат. Много депутати ще бъдат подкупени да гласуват против.
  А пушенето пушенето в заведенията - НЕ. Това е лоша идея. Дори трябва още по засилен контрол.

 29. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Ако се вдигнело ДДС-то на хазарта, щели сме да станем неконкурентноспособни. Ами да станем и без това на 3 млрд . приходи държавата е събрала 150 млн. данъци.

 30. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Хахаха! Да оправят данъците на хазарта, а не рекламата! Какво ДДС плащат хазартаджиите и какво е на детските храни? Това оправете, другото е прах в очите!

  Мърфи е оптимист!
 31. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Такива готини закони! Патриотичният електорат ще си умре от кеф!

 32. 33 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Стоп на рекламите за хазарта, това е добре, но защо пак връщаме пушенето? Като в онзи виц, в който се казва :Имам една добра и една лоша новина. Получава се танто за кукуригу.

 33. 34 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Или аз нещо не разбирам, или просто повечето коментирали са с ляв уклон.

  Пушенето в заведениня е ясно - един човек трови други хора, това ОК да е забранено. Подкрепям.

  Но какъв е проблемът с рекламите на хазарт точно? Защо да трябва да се забрани? Ако някой е достатъчно глупав да си харчи парите за билетчета, това си е негов проблем. То тогава ще трябва да забранят и рекламите на алкохол, той също е вреден. И мен ме дразнят рекламите на Националната Лотария, но това си е реклама като всяка друга, платено е на телевизията да я излъчва. А зрителите си решават дали да използват продукта.

 34. 35 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 294 Гневно

  Трябва да си идиот или в болестно пристрастяване, за да искаш връщането на пушенето на обществени места!
  "НЕ" на този ненормален законопроект!
  ОСТАВКА на вносителите!

 35. 36 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Но какъв е проблемът с рекламите на хазарт точно? Защо да трябва да се забрани?
  —цитат от коментар 34 на Brad Mehldau


  Проблемът е, че в тези реклами ни показват само как някой си късметлия изтъркал билетче и спечелил голяма сума. И всеки ден ни показват нови и нови такива късметлии. С това се втълпява на народа - "ето, всички печелят, играйте редовно, давайте си парите за билетите, търкайте ще спечелите". А истината е много по-различна. За да спечели един човек 100 000 лева, трябва минимум 40 000 души да си купят билет от 3 лв и да не спечелят нищо. Да повторя ли? 40000:1. Защото към тази печалба се плаща данък от лотарията, както и печалба за самата лотария. И когато ти гледаш един щастлив и усмихнат човечец как парадира с голяма печалба, не виждаш как зад него стоят 40 000 бесни и отчаяни хора, които са дали последните си 3 лв от пенсията или заплатата и не спечелили 1 стотинка. Ето, затова. Там е проблемът.

  И защото тези реклами са направени така, че да лъжат хората колко е лесно да се спечелят пари от хазарт. Само търкаш едно билетче и печелиш 100 бона, колко е лесно! И като почнеш да търкаш, купуваш 100 билетчета и нищо не печелиш, но вече късно, лапнал си кукичката на Черепа. Дал си му парите си.

  Казваш, противниците на тези реклами били с леви убеждения. Точно обратното! С леви убеждения са хора, които искат някой друг да им дава нещо, за което не са работили. И това им обещава Лотарията - играйте и ще вземете едни пари без работа. Тук сме 90 % десни и смятаме, че за да изкарва хляба си, човек трябва да работи, а не да разчита на щастливи билетчета и ротативки в казиното. Всеки трябва получава толкова, колкото умения и знания има и колкото е размерът на заплата му според пазарния принцип на труда. Държавата не печели от хазарта, нито пък обикновеният човек печели - само Черепа има финансова изгода от тая работа.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 36. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5545 Неутрално

  И от какъв зор ще връщат пушенето в заведенията, някой си е обещал на ресторантьорите и сигурно и пари е взел за да мине такъв закон.

 37. 38 Профил на Българин
  Българин
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дано забранят рекламите на хазарта, но да не връщат пушенето в заведенията. За плажовете...в 15 кв метра и баровете изобщоне могат да се класират. По-скоро трябва да се мисли там още
  ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK