Борисов: Фалшива новина е, че ще подавам оставка след председателството

Цветан Цветанов и Бойко Борисов на лекция на академията на ГЕРБ в Стара Загора

© Преслужба на Министерски съвет

Цветан Цветанов и Бойко Борисов на лекция на академията на ГЕРБ в Стара ЗагораДругата фалшива новина, която се разпространява е, че чакам да мине председателството, за да дам оставка, каза премиерът Бойко Борисов пред партийни активисти на Регионалната политическа академия на ГЕРБ - Стара Загора.


"Държавата никога не е била с толкова добри параметри, колкото сега. Растат доходите, най-ниската безработица. Първият мандат като дойдохме, бяха 12-13% безработица. Расте БВП, растат доходите", мотивира се Борисов цитиран от "Фокус". "Предсрочни парламентарни избори не стоят на дневен ред. Ангажиментът ни е за
четиригодишен мандат", заяви и заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.


Борисов каза, че е поел ангажимент към транспортните фирми, където работят са 70-80 хиляди шофьори. "В понеделник еврокомисарката по транспорт ще бъде в 14.00 часа при мен, за да направим среща с транспортния бранш", допълни Борисов. Той отрича, че президентът Макрон се обърнал към него да бърза с реформите на връчването на наградата "Карл Велики" в Аахен.
"Една дума не е казал по въпроса, а точно обратното. За толкова неща с канцлера са ме помолили да им помогна и да свършим работа. Понеже много ги е яд, защото специален гост в Брюксел на срещата на Франция, Германия, Холандия, Белгия е Борисов, сега в Германия президентът Макрон и аз. И пак им е неприятно и дай да почваме с фалшивите новини. Едва ли не специален гост съм, но да ми направи забележка. Малко поне да имаха срама", възмути се Борисов от критиките към него.


България била пример – не само във върховенството на закона


Борисов се върна на случката в Аахен и каза, че Макрон не бил недобронамерен. "Той си постави неговата програма и каза: "Ако едните искат бързо да се развиват, а другите не правят реформи, не им се работи или ги мързи, или не са достатъчно стегнати, или не се справят с мигрантската вълна – то други правят някакви промени вътре, отнемат правата на съдебни органи, на медии. България в това отношение е пример – не само във върховенството на закона", заключи Борисов.


И Рахой ще дойде на срещата за Западните Балкани


"Защо Западните Балкани?". Попита риторично Борисов, за да обясни, защо присъединяването към ЕС на съседните ни държави е фокусът на европредседателството на България. "Тук бих си позволил да цитирам канцлера, казват, че съм избрал най-трудната тема, от която всички бягат, защото в този регион десетилетия ежедневието на тези хора беше да се убиват един друг", каза премиерът.


Според него това не е било преди два-три века, а вчера. "Тази криза в Косово ние трябва да я прекратим. Защо ни касае България? Ами разпада на Югославия и войната в Косово върнаха България десетилетия назад. Създадоха организирана престъпност, контрабанда. Кой ще дойде да инвестира в район, където се бомбардира? Благодарен съм на всички колеги, защото всички потвърдиха, че ще дойдат в сряда, дори тези, които не признават Косово – и Румъния, и Кипър, и Гърция.


Премиерът Рахой ще дойде на 15 и 16 май на двустранно посещение, за да може и той да участва и да не ни създава проблеми. Благодарен съм за този жест специално към България", добави той. Испания е една от държавите, които не признават Косово (б.р.).


"Сега всички казват колко съм бил прав, че не съм се изпокарал и аз с президента Ердоган и България ни е най-сигурното място. Ама колко и тогава "хейт" отнесохме, понеже е много модерна тази дума. Ако сега Стара Загора има 2000-3000 мигранти, кметът какво ще прави", попита риторично премиерът.


Бойко Борисов пристига за лекция пред академията на ГЕРБ в Стара Загора

© Преслужба на Министерски съвет

Бойко Борисов пристига за лекция пред академията на ГЕРБ в Стара Загора


Борисов получил мило и топло писмо от Тръмп


Получихме много топло и мило писмо от президента на САЩ Доналд Тръмп, предлага да се видим в скоро време на тема Западни Балкани, каза още Борисов. "В момента България подготвя следядреното споразумение, зад което Европа застана, Турция застана, Русия застана. Не знам защо така решиха САЩ – тяхна работа е. (Борисов говори за провала на ядреното споразумение с Иран, което беше прекратено от САЩ. б.р.) Но ситуацията в Близкия Изток също никак не е добра – въздушни удари, жертви. Надявам се, че и в тази посока ще направим необходимото, няколко стъпки сме подготвили, но чакаме да минат всички по надлежния ред. И за подобряването на отношенията с Русия имаме от президента на САЩ Доналд Тръмп много топло, мило писмо за това колко много разчита на нас и за "Алианса", и за региона, и за Балканите. Предлага да се видим в скоро време на тема Западни Балкани", каза още министър-председателят и добави, че това всичко е, защото държавата има стабилен парламент, а по думите му това е най-важното за една парламентарна република.


Борисов има покана за рождения ден на Нетяняху, но ще гледа да го няма


"По-балансирана политика не си спомням. На 12 и 13 премиерът Бенямин Натаняху ни е поканил там за рождения си ден, но аз гледам все да ме няма, защото все някой ще донесе я торта, я букет, я ще снимат. Така че по-добре да ме няма. Ще открием и там паметник – такъв, какъвто и в София. Хората са изключително благодарни за това, което направихме – не само като история за това, че народът ни и църквата тогава са спасили хиляди български евреи, но и договорът за сътрудничество", обясни Борисов на активистите си.


Пощите ще решават проблема със свободата не медиите


"Надявам се в парламента да се вдигне тази тема с медиите и да се приключи - ако трябва никакви държавни пари за никой или да идват да им направим томбола, както за посещението с папата. Защото и това е фалшива новина - кои медии изобщо можем ние да контролираме? Затова никакви държавни пари – трябва да видим най-добрия модел и такъв да бъде. Сега и на Московски ще му кажа – ако имате проблем с разпространението, пощите да вземат да ги разпространяват. Сега всичко е във "Фейсбук", в хиляди сайтове и да не говорим, че голяма част от тях пишат толкова фалшиви неща, че човек може да полудее. Добре, че не ги чета, но все ще се намери някой да ми каже: "Бе ти разбра ли?" Това най ме вбесява, не искам да ги знам, имаме си достатъчно работа да си вършим", каза още Борисов.


Годишната класация на "Репортери без граници" за свобода на медиите в света поставя България между Боливия и Централноафриканската република. Преди две седмици организацията разпространи в сряда изработвания от нея Световен индекс за свобода на медиите и в него от 180 държави България е на 111-о място.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK