До дни и Борисов отива на посещение в Русия

Последната визита на руския президент в София бе през ноември 2010 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Последната визита на руския президент в София бе през ноември 2010 г.Премиерът Бойко Борисов ще бъде на посещение в Русия в края на май. "След няколко дни ще имаме възможност да приемем в Москва министър-председателя на България и с него ще продължим да водим диалог", каза президентът на Русия Владимир Путин преди началото на разговора си в Сочи със своя български колега Румен Радев.


Вчера премиерът на Русия Дмитрий Медведев каза в Москва на президента Румен Радев, че очаква Борисов.


Посещението на Борисов е по покана на преизбрания президент на Русия Владимир Путин според източници от правителството. Първата покана е била получена при разговора между Путин и Борисов по случая "Скрипал".
Путин отправял покани при всеки телефонен разговор, след което последвали и официални покани от посланика на Русия. Борисов е отказал да отиде в Русия по време на предизборната кампания на Путин през март.


Решено било това да стане, след като мине срещата на върха за Западните Балкани на 17 май, която бе организирана от България като председател на ЕС. По протокол домакин на Борисов трябва да бъде премиерът Медведев, тъй като двамата са с един ранг. Борисов ще има среща и с Владимир Путин.


Конкретна дата за посещението все още не е уговорена, макар Путин да каза, че то ще се състои "до няколко дни". По всяка вероятност това ще стане на 30 май – 1 юни, твърдят дипломатически източници.


Преди срещата на двамата президенти Радев каза, че "целта на визитата ми е да възстановим политическия диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване, ще се радвам днес на един откровен и задълбочен разговор, който да даде положителен импулс на правителствата ни да работят в тази посока."


Руската агенция РИА "Новости" цитира днес документи, подготвени за срещата Радев-Путин, според които българското министерство на енергетиката трябва да представи до края на юни 2018г. варианти за това как ще се използва оборудването за АЕЦ "Белене", включително възможно рестартиране на проекта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK