Проектите за машини за пехотата и изтребители ще минат през парламента до месец

Красимир Каракачанов

© Георги Кожухаров

Красимир КаракачановИнвестиционните проекти за купуване на нови бронирани машини за пехотата и за нови за авиацията изтребители трябва бъдат одобрени от парламента до края на юни. Това каза председателят на парламентарната комисия по отбрана о.р. генерал Константин Попов.


Преди да минат през гласуване в пленарна зала, трябва да има решение и от бюджетната комисия. И двата проекта бяха одобрени от ресорната комисия днес, като само депутатите от БСП и "Воля" се въздържаха.


Депутатът от БСП Таско Ерменков обясни, че ще колегите му се въздържат, защото имало неясноти в проектите. Слави Нецов от "Воля" каза, че въпреки предложението на партията му за вето на проектите за превъоръжаване схемата за разсрочено изплащане в двата проекта няма да натовари бюджета. За това гласува "въздържал се" и можело партията му да преразгледа решението си.
Общо 1.46 млрд. лв. се предвижда да струват 150 бойни машини за пехотата, трябва да бъдат изплащани до 2029 г., а първите машини да пристигнат още през 2019 г. За "поне 8" многоцелеви изтребители са приготвени 1.8 млрд. лв., които ще бъдат разсрочени за 9 години. На втория етап от проекта трябва да се купят още 8. Очакванията са и двата договора да бъдат подписани до края на годината.


До дни през Министерския съвет трябва да мине и трети проект за модернизация - за нови кораби.


Изискване на проекта е бойните машини за пехотата да бъдат произведени в България и български компании да ги поддържат. Най-вероятно това ще става с участието на държавната фирма "Терем".


Изтребителите - по нова методика


Ще бъде написана нова методика, с която да се определят критериите за избор на изтребители, съобщи командирът на ВВС ген. Цанко Стойков. Именно критериите за класиране по схемата на плащане станаха причина за прекратяване на предишната процедура.


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че предпочитанията са за нови изтребители. Той добави, че в Израел се освобождават няколко ескадрили F-16. Предложението на Израел, който преминава на F-35, е сочено за фаворит, тъй като от проекта се разбира, че ВВС предпочитат да купят максимален брой самолети.


САЩ ще бъдат питани за цени и конкретно предложение за новопроизведени бойни самолети F-16 блок 60 (или 70) и F/A–18E/F Super Hornet, както и за употребявани F-16, модернизирани до варианта OFP М6, и втора ръка F/A–18E/F Super Hornet.


До Португалия ще бъде изпратено искане за предложение за F-16 MLU OFP М6, което ще бъде с логистичен пакет и въоръжение от САЩ.


Израел трябва да предостави оферта за употребявани F-16 C/D, модернизирани до варианта OFP М6. Предложението дойде след визита на министъра на отбраната Красимир Каракачанов в Израел.


От Италия ще се чака отговор за втора ръка Eurofighter Tranche 1, а от Германия за нов Eurofighter от последната модификация Tranche 3.


Франция трябва да даде предложение за нови и употребявани Dassault Rafale. Този изтребител се включи в полезрението на Министерството на отбраната, след като президентът Румен Радев летя на такъв при посещението си във Франция.


От Швеция освен за нови Gripen C/D ще се иска предложение и за употребявани Gripen, модернизирани до текущата конфигурация на въоръжение в страните - членки на НАТО (Унгария и Чехия).


Милен Михов от "Обединени патриоти" (ВМРО) предложи машините за пехотата да имат българско име, а защо не и изтребителите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK