Правителството не даде заем на БДЖ, търси се цялостно решение

Владислав Горанов

© Цветелина Белутова, Капитал

Владислав ГорановОтложихме частичното решение на проблема със заема на БДЖ, за да намерим цялостно такова в близките 10 дни, каза министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на правителството. Днес кабинетът трябваше да гласува допълнителни плащания от централния бюджет по бюджета на Министерството на транспорта за предоставянето на възмездна финансова помощ на "Холдинг БДЖ".


Първоначалната идея беше да се отпуснат 20 млн. лв., колкото е сумата, запорирана от съда в сметките на "БДЖ Пътнически превози" по искане на международните кредитори. Част от сградата на централата на железницата, която е паметник на културата, е обявена за продажба от частен съдебен изпълнител. Премиерът Борисов вчера е казал, на пролетния бал на КРИБ, че ще бъдат отпуснати 103 млн. лв., колкото е остатъкът на задължението по заема.


"Цялостно решение се търси. Това означава интензивни разговори с облигационерите, от които ще се опитаме да постигнем по-добър резултат като цяло за компанията и да уредим еднократно окончателно всички взаимоотношения по повод на изтегления през 2007 г. облигационен заем в размер на 250 млн. лв.", каза Горанов, като уточни тези разговори да останат конфиденциални, докато не намерят решение.


Трябва да се знае от всички български граждани, които искат да ползват железницата, че общите разходи на пътническите превози са около 250 млн. лв. на година, от които от собствени приходи са около 50 млн. лв. 200 млн. лв. са от данъците на българските граждани, каза още Горанов. Според него, ако смятаме, че трябва да продължаваме да имаме атрактивни железници, трябва да инвестираме много. Горанов каза още, че е готов да подкрепи търг за нов подвижен състав на железниците, ако решението на правителството за него и за концесията за летище София са в един ден. Правителството планираше да погаси заема на БДЖ с парите от концесията за летището.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK