Парламентът възроди проекта АЕЦ "Белене" (допълнена)

Парламентът възроди проекта АЕЦ "Белене" (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталСъс 172 гласа на народните представители парламентът възложи на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип (без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" в отделно дружество.


В решението е записано още до 31 октомври министърът да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта. Теменужка Петкова ще бъде задължена да информира депутатите периодично за предприетите действия и резултатите от преговорите. От ГЕРБ препоръчват Министерският съвет да предприеме действия по отмяна на решението за спирането на "Белене" при поставените в решението условия.


Срещу предложението на ГЕРБ в залата се обявиха 14 депутати, а двама се въздържаха. Представителите на ДПС от самото начало обявиха, че няма да подкрепят проекта. За сметка на това депутатите от "Воля" и "Обединени патриоти" заявиха ясно подкрепата си за възобновяването на проекта.
В същото време беше отхвърлен сходният проект на Корнелия Нинова и група народни представители от БСП. Той бе подкрепен от 74 депутати, против бяха 40, а 81 се въздържаха. Основната разлика с проекта на ГЕРБ е тази, че БСП предлагаше Народното събрание да отмени решението си от 29 март 2012 г., с което строежът на централата бе спрян. Освен това опозицията в проекта си не записа условия, при които да се търси потенциален инвеститор.


Това стана причина и основните тези на изказващите се по време на тричасовия дебат депутати от БСП да са, че при толкова изисквания инвеститорите няма да се чувстват сигурни и няма да искат да осъществят проекта. Освен това така се бламирали усилията на енергийния министър.


Бламиране на министъра


С предложеното от ГЕРБ решение да се търси инвеститор за АЕЦ"Белене" на практика се връзват ръцете на енергийния министър, а и на правителството. Такава теза развиха няколко депутати от БСП по време на дебатите в Народното събрание по внесените два проекта - на ГЕРБ и на БСП. Вторият вчера бе отхвърлен от енергийната комисия на парламента.


За мен това е бламиране, обяви от трибуната депутатът Жельо Бойчев. Той защити тезата на партията си, че причина за това са твърде големите ограничения, записани в проекта на ГЕРБ. В тях се посочва, че министърът трябва да търси инвеститор, но без да се поемат ангажименти за държавна или корпоративна гаранция, без да се гарантира изкупуването на тока от евентуалната централа или пък това да става да преференциални цени и др.


Преговорите няма да ги водя аз или Таско Ерменков. Нямате доверие на министъра си ли, попита риторично Бойчев и се обърна към Теменужка Петкова: Не ви завиждам, госпожо министър, с такава подкрепа. Красимир Янков добави, че след като веднъж е подала оставка (когато се разбра, че кандидат да купи бизнеса на ЧЕЗ в България е нейната дългогодишна позната Гинка Върбакова - бел. ред.), която не беше приета, може би и сега трябва да го направи като емоционален ход.


Според Васил Антонов от БСП поставените в проекта на ГЕРБ ограничения дават повод на потенциалните инвеститори да не се чувстват сигурни. Това е възможност проектът да възкръсне като птицата Феникс или да потъне в гьола, обобщи той.


37 години на дневен ред


Имаме желанието, намерението и политическата воля да търсим решение на въпроса, свързан с проекта АЕЦ "Белене", обяви пред депутатите министърът на енергетиката Теменужка Петкова и припомни, че този въпрос стои на дневен ред от близо 37 г."Изненадана съм, че отмяната на решението на Народното събрание от 2012 година се превърна в основна тема. Това е и основната разлика между проекторешенията на БСП и ГЕРБ и "Обединени патриоти", коментира Теменужка Петкова. "Дали аз и правителството се ползваме с доверието на парламента, мисля, че е повече от ясно", обясни енергийният министър. "Не сме в хипотезата да решаваме необходима ли е на България нова ядрена мощност. Такова решение е взето отдавна и никога не е било отменяно", посочи Теменужка Петкова.


Възроден от пепелта


Въпреки че БСП внесе свое решение по казуса, депутатите на партията обявиха редица аргументи в защита на построяването на втората атомна централа. Таско Ерменков посочи, че по проекта вече много работа е свършена и затова той има преднина от 5-10 години спрямо сходни проекти в региона. Напомни, че с постоянните ограничения, които Европейският съюз налага за емисиите, изхвърляни във въздуха, България ще може да си гарантира чиста мощност към момента, в който въглищните централи ще трябва да бъдат затворени. Той припомни и че за бъдещето на "Белене" гласа си са дали 70% от гласувалите на проведения референдум по темата преди няколко години.


Иван Генов, който е бивш директор на АЕЦ "Козлодуй", подкрепи тезата за бъдещето на чистите централи и посочи, че бумът на новите технологии в енергетиката е "само в нашите глави", а реалността е атомната енергия.


А парламентът кога ще си отмени решението


В ябълка на раздора при не особено разгорещените изказвания в пленарната зала се превърна въпросът, поставен отново от БСП, защо не се вмени на правителството да си отмени решението за спиране на проекта, след което същото да направи и Народното събрание.


Ние препоръчваме на Министерския съвет да си отмени решението, а не отменяме нашето. Получава се лека безсмислица. Ако правителството го отмени, ние какво ще правим? Не искаме да си признаем, че през 2012 г. сме сбъркали като Народно събрание, попита риторично Иван Генов.


Жельо Бойчев определи това като лицемерие и подвеждане на инвеститорите, като цитира решението на парламента от 2012 г., в което е записано, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще има нова ядрена мощност, а на тази на "Белене" - паро-газова централа.


Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов репликира, че в проекта на ГЕРБ доминира пазарната състоятелност на АЕЦ "Белене". Народното събрание няма как да си отмени решението, защото е било обусловено от решение на правителството, но за да не се въртим в този кръг, мандатът е Министерският съвет да установи този проект жив ли е, обоснован ли е икономически и тогава да реши, посочи той.


Проектът не е мерило за русофилство и русофобство


Както преди дискусиите в пленарната зала беше известно, проектът за решение на ГЕРБ бе подкрепян от коалиционните партньори "Обединени патриоти" и от "Воля". Искрен Веселинов ("Обединени патриоти") заяви "категоричната" подкрепа на партията за развитието на ядрената енергетика по принцип и в частност на АЕЦ "Белене". "Проектът не е някакво мерило за русофилство и русофобия, а създава възможности за страната, обясни той и допълни, че се настоява проектът да се изпълни пазарно, а не "някоя някъде по веригата да го натовари".


Надпреварата кой по-по иска "Белене" е безсмислена, заключи той. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки беше този, който обяви, че тъкмо неговата партия най-много иска проекта и е най-искрена в желанието си, защото нейни представители не са участвали в правителства в миналото, които са имали възможност, но не са осъществили проекта.


Смятахме, че ГЕРБ са приключили списъка с неправилните решения, явно този списък е дълъг. Така обобщи позицията на ДПС по проекта депутатът Рамадан Аталай. Нямате стратегия, а искате да подкрепим нещо, обърна се той към ГЕРБ и посочи, че никъде в решението "няма един ред да се даде разрешение за строителството, иначе щеше тук да бъде премиерът, щеше да бъде водачът на Феникс".


Заради обвинението от депутата от "Атака" Павел Шопов, че ДПС не подкрепя проекта, защото защитава интереси на Турция, която също подготвяла руски ядрени проекти, Аталай попита, ако двамата с Шопов тръгнат по улицата и ги срещнат група турци, кого от двамата ще вземат за турчин.


Ситуацията е много тежка, защото нямате баланс в енергетиката, тя е като неподредено чекмедже. Без разрешението на Путин и "Атомстрой" не можете да правите нищо, иначе казано – проектът е руски", заключи Аталай.


Депутатът от БСП Таско Ерменков коментира, че всеки, който мисли реално, е наясно, че руско участие в проекта не означава България да бъде поставена в зависимост от Русия. Той подчерта и че няма ядрена централа в света, към която съответната държава да не е поела никакъв ангажимент.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (188)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  Е, то е ясно кой "инвеститор" ще бъде намерен - оня, дето "инвестира" в напълване на гушите на цялата политическа класа у нас.

  Белене няма никога да бъде построено и никой от ликуващите русофили няма доживее да си цъкне крушка с беленски ток.

  Но ще бъде строено десетилетия, като внуците на Р.Овч., Таско, Гуце, Боко Т. и останалата червена шайка ще получават пожизнена рента от "гьола".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 524 Весело

  Най-напред да провери инвеститорските нагласи в Пазарджик ;)

  Умен и красив жълтопаветник.
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3624 Весело

  Представям си го как са и дали да подуши нещо от инвеститора и са я пуснали по следата!

 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3266 Гневно

  лапачите вече са ясни!Но.....както винаги БСП са по мужици от мужиците!Готови и д@пе да дадат само и само волята на тав.Путин и интересите на Расия да бъдат защитени!ГЕРБ поне вазелин са НИ приготвили!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Без това , без онова и накрая АТОМСТРОЙПРОЕКТ, щото те са правили котлоните, те требвАло да строят!!!
  ТеменуШка каквато е оправна ш урЕди работата!
  Тя НЕК продаде, та туй!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Бай Х и резидентът Радев вече го намериха-Росатом. Гоце и Р. Овч ще черпят.

 8. 8 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 465 Неутрално

  И защо беше онзи референдум тогава?

 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "джендър се крие в храсталака":

  Ако и да е Росатом, при тези условия, кое точно е лошото?

  "Без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" в отделно дружество."

 10. 10 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Износът на електричество за 2017 е 550 мил. долара

  Спечелихме битка, но не и войната!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 382 Гневно

  Макар да съм бик, нашите политици пак ще намерят начин да ме издоят

  Спечелихме битка, но не и войната!
 13. 13 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 535 Гневно

  Предатели. И ГЕРБ, и БСП. Само въртят опашки, за да лапнат повече рубли

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  До коментар [#9] от "niakoi_si":

  На вас ви харесва , но нормалните хора не искат да са 100% звисими от Путя

 15. 15 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1862 Неутрално
 16. 16 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Парламентът гласува за Данък русия.

  Every cradle is a grave.
 17. 17 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Маските паднаха. Вече сме си официално руска губерния. Дано им приседнат комисионните!

  Гнус.

 18. 18 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 770 Любопитно

  Интересно. На пръв поглед такова решение с такива зададени критерии не би трябвало да е проблемно, тъй като задава параметри, които е практически невъзможно да бъдат изпълнени, тъй като руснаците нямат интерес от пазарни проекти. Ако пък по някакво чудо се изпълнят критериите, то остават само потенциалните екологични проблеми, но без икономическото ни заробване. Къде е заровено кучето?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 19. 19 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1069 Гневно

  Този парламент за какво е? Съвсем, съвсем очевидно е, че депутатите се движат и гласуват по опорни точки, спуснати отдругаде. Марионетки!

 20. 20 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1616 Разстроено

  Честито на пИчелившите!
  От Гласуването поне лъснаха задниците на рубладжиите които "управляват" БГ.

  Само ми е чудно до кога ЕС ще търпи един такъв руски катър в състава си?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 21. 21 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Къде е заровено кучето?
  —цитат от коментар 18 на clint_eastwood


  В последващите анекси :)

  Every cradle is a grave.
 22. 22 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#10] от "PisnaMi":
  Да! Харчиш в нещо милиарди, за да печелиш милиони. Реално си на огромна загуба, ама нали си "изнесъл". Гениално по комунистически.

 23. 23 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 455 Весело

  Граждани за Евразийско Развитие на България (ГЕРБ). Честито!

 24. 24 Профил на mailstone
  mailstone
  Рейтинг: 242 Любопитно

  Що за врява? ? ? още Утре ще долети някой треторазряден американски чиновник ли пък самият John McCain и хоп - отново спираме централата, и отново money for nothing!

  Delenda Carthago!
 25. 25 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Интересно. На пръв поглед такова решение с такива зададени критерии не би трябвало да е проблемно, тъй като задава параметри, които е практически невъзможно да бъдат изпълнени, тъй като руснаците нямат интерес от пазарни проекти.
  —цитат от коментар 18 на clint_eastwood


  Ще видиш как тихомълком всички тези критерии ще паднат или ще се променят един по един.

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  ВСИЧКИ, гласували това решение са НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!!!

 27. 27 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Що за врява? ? ? още Утре ще долети някой треторазряден американски чиновник ли пък самият John McCain и хоп - отново спираме централата, и отново money for nothing!
  —цитат от коментар 24 на mailstone


  А дано, ама откъде този късмет? На хората им писна да ни оправят бъкиите.

 28. 28 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1616 Гневно

  За апологетите на съветската технология....
  Зависимостта ни (100%!!!) от руски енергоносители ще бъде окончателно циментирана!
  Въпросът със съхраняването на отработеното ядрено гориво и това какво става след като след 50г централата излезне от употреба НЕ Е решен.

  Натруват се поредни дългове, които разбира се идни поколения БГ данъкоплатци ще следва да плащат.
  Но Бибитко това не го интересува, нали ходи и целува ръка и се снима с 'Сударя от Кремъл...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 29. 29 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "АЕЦ: Нека грабенето започне ... сега! Нямаме жокери. Ние сме публиката. А никой не ни пита."
  "Щом измъкнаха и царя, командата е дошла от генералитета на КГБ. Ние сме новият Крим. Боже, пази България от нейните патриоти"
  "Речено бе: "Дружбата със сърпочуковете е по-важна от слънцето и въздуха". И стана."
  "Калайдисан реактор, дзупаници вместо политика, метани на Изток - съветизацията на България е в ход!"
  "Мозъкът на българина е опакован в трицветна черга, а на нея седи един мини Путин с кръстосани крака и безцветен поглед."
  Иван Младенов
  Professor in semiotics в Институт за литература

 30. 30 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#18] от "clint_eastwood":

  В дребния шрифт на някой анекс за следващо подписване. Така платихме реакторите.

 31. 31 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 409 Неутрално

  сега китайците да носят парите и да се започва.
  В следващите 10 години, ще се влагат по 1 милиард в икономиката ни и стотици български фирми ще участват

 32. 32 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  ПОЗОР !!!!! ПОЗОР !!!!! Падението на една политическа класа се превърна в заробване на цяла държава . Заробване по страшно и от турското робство . '' Който ни освободи , той ще ни пороби '' колко истина има в това , коклко истина ..... НАРОДЕЕЕ ? ? ? ?

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 33. 33 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Нещастници!

  Дневник, публикувайте моля имената на всички гласували ЗА и ПРОТИВ, за да се знае на кого дължим честта.

 34. 34 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 590 Неутрално

  .....Явно БКП с всичките си мимикрирали банди е безсмъртно, уви.
  —цитат от коментар 11 на Лелка


  Безсмъртни са глупаците които ги избират!

  Много ще да е вярна онази приказка за зелника!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 35. 35 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 409 Весело
  Нещастници!Дневник, публикувайте моля имената на всички гласували ЗА и ПРОТИВ, за да се знае на кого дължим честта.
  —цитат от коментар 33 на kdesen


  Е единствено депутатите от ДПС са били против, какво има да им пишат имената, а Делян не е бил на работа ...

 36. 36 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Гневно

  Все повече се убеждавам че населението трябва да вземе пример от Великите Български Революционери като Ботев, Левски, Раковски, Хаджи Димитър и други достойни люде, да развърти калъчката и малко да посвие сърмите на бандата дупедавци и подлоги която лека-полека узурпира Родината. Долни майцепродавци и путинофилицимистични подлоги трябва да бъдат спрени и толкоз.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 37. 37 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 473 Неутрално

  БРАВО! Мъдро и отговорно решение!

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  Отговорността за това безумие е изцяло на тия, които го подкрепиха. От тук нататъка никакви оправдания. Започна обратното броене на часовника !

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 41. 41 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#18] от "clint_eastwood":

  Неща се донагласят в движение с анекси, важното е к.р да тръгне в приемлива опаковка

 42. 42 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 593 Неутрално

  ВСИЧКИ 300 ЧОВЕКА ДНЕС НА ПРОТЕСТ!!

  МНОГО СМЕ!! СИЛНИ СМЕ!!1

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 43. 43 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#9] от "niakoi_si":

  Ще ти отговоря: Лошото е, че всичко ще се промени тихомълком. Гърмят сега, че държавата няма да поема гаранции, нито ще изкупува задължително, за да се успокоят недоволните и да не идат пред министерски съвет, а после тихомълком ще си подпишат всичко, което им се нареди от "инвеститора" в Кремъл...
  те това е положението

 44. 44 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Гинка ще осигури финансиране...

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Използавм форума да помоля Радан, Ристю и техните ДЕСЕТКИ членове
  —цитат от коментар 45 на Александр Г. Дугин (№55)


  Много бе...

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 48. 48 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#46] от "puhpuhan4o":

  Аз съм израсъл докато в България са работили 6 ядрени руски реактора ...
  Не виждам никакви проблеми за децата и внуците ни.
  Дори не знам дали осъзнавате, но страните които имат налични ядрени централи имат доста различна тежест в световен мащаб.
  Не случайно ЕС и щатите се сдърпаха заради иранците.
  Ако в Сърбия имаше атомни централи, да не би да мислите, че някой щеше да ги бомбандира

 49. 49 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  БСП иска отмяна на ей това решение на НС:
  РЕШИ:

  1. Подкрепя действията на Министерския съвет на Република България за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“.

  2. За рационално използване на изградената материална и производствена база на площадка „АЕЦ „Белене“ препоръчва на правителството да проучи технико-икономическите условия за изграждане в следващите години на парогазова централа на площадката на АЕЦ „Белене“, която да функционира на пазарен принцип.

  3. Възлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, като се използва платеното от Република България оборудване.

  4. Задължава министъра на икономиката, енергетиката и туризма периодично да информира Народното събрание за действията по т. 2 и 3, както и за преодоляване на последиците от прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“.
  http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/13936

  Доста неадекватна позиция на БСП. Навсякъде в решението би трябвало да се сложи по едно НЕ. Получава се нещо като нищо.

 50. 50 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Любопитно

  Я тука някоя мурзилка или поддръжник на проекта Белене да ми даде пример за построена АЕЦ която да се е вместила в първоначалния си бюджет и да е била осъществена без абсолютно никакви държавни гаранции в цялата история на съществуването на атомната енергетика. Да видим дали ще намерите такава централа!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 51. 51 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1104 Гневно

  Национални предатели и крадци.
  Кратко, точно и ясно.

 52. 52 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Да отворят отново и КТБ, и всичко е точно...
  Всъщност България е ужасно богата държава, два пъти да построиш и зарежеш на 80-90 готова централа, и да почнеш трети път..,

 53. 53 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#49] от "plebs":

  Предложението беше отхвърлено в парламента.
  Прие се предложението на ГЕРБ, да се позволи на правителството да води разговори с потенциални инвеститори , само ако не се предоставят гаранции за изкупуване на електричеството от Белене.


 54. 54 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 294 Весело

  Путин е виновен!
  Обаче никой от Демократична България не се сети да му зададе въпроса за тази вина в пряк ефир!

  Ха ха аха!

 55. 55 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#48] от "001":

  Ооо късопаметнйи, Израел през 1982 или някъде там бомбардира ядрен обект в Ирак. Наличието на ядрена централа въобще не е спирачка за въздушни удари или сухопътна операция.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 313 Неутрално
 58. 58 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Весело

  В отговор на болшинството пожълтели коментари ще повторя:

  "Томислав Дончев два пъти: Строим "Белене" или на пазарен принцип, или не строим", с което претакова опорките и на двете фракции на Топенерджи. :)

 59. 59 Профил на Добромир Генов
  Добромир Генов
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Нещастници. За какво тогава имаше референдум преди няколко години?!

 60. 60 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#55] от "tsyrvulan":

  Тцървулане,
  нима сравняваш сърцето на Европа с Ирак ...
  Май забрави за единствената бомба паднала в България през последните 50 годинш, че беше в квартал на София и то приятелска

 61. 61 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  Само 14 са гласували против.

  klimentm
 62. 62 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1375 Разстроено

  Честито ГЭРБерски народе!
  Запиши си датата 07.06.18г., за да запомниш кога е поет курса към 4-та национална катастрофа, запиши си имената на депутатите-ликвидатори на България, за ги кажеш на внуците си, когато някой ден ти се обадят от чужбина, за да ти поискат сметка. Гордей се с това, че Буйо победи другото крило на БКП, а именно БСП, чрез умело подмазване пред батюшката ви Пути!
  Понеже ми е жал за теб, ето ти утеха. Ситуацията е отдавна описана от великият Алеко Константинов в "БАЙ ГАНЬО И ОПОЗИЦИЯ - АМА ДЕ-ДЕ":
  "Знайш си ти, че ако вземем да се надвикваме, не се знай кой кого ще надвика. Па и за почитание ако дойде думата, аз пак не се давам. Ти ще цалунеш ръка, аз - двете ръце; ти ще цалунеш скута, аз - краката; ти ще цалунеш на друго място, аз - на още по-друго място. Че ти с мен ли ще се надпреварваш бе, кьорпе?"

 63. 63 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  По принцип съм против всякакво руско влияние и против аеца ама.........

  АКО това се спази "(без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" в отделно дружество."

  Какъв е проблема ....

  Повтарям ако се спази.

 64. 64 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#60] от "001":

  Кога преди 50 години е падала бомба в БГ? Нещо не ми е ясно за какво пишеш. Наличието на ядрена централа въобще не е спирачка за военновъздушна или сухопътна операция, това го доказаха Израелците. Или си мислиш че ще викаш на другите - минирал съм реакторите и ако ме нападнете, взривявам. Това е смешно, щото така ще унищожиш земята, природата и хората на територията при това за поколения напред.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 65. 65 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#37] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  Ако го построи френската фирма мърдо ли ще е тавариш дугин ?

 66. 66 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3477 Весело

  А извинение към Путин и Москва кога ще се гласува?!

  klimentm
 67. 67 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#64] от "tsyrvulan":

  Горна баня, момко
  по време на бомбандировките над Сърбия, една отклонила се ракета падна в Горна Баня преди двадесет и няколко години.

  И не знам Ирак да имат атомна централа, да не би да бъркаш Ирак с Иран

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 702 Гневно

  Дневник! Имената на народните грабители, моля!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 70. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3477 Весело

  До коментар [#58] от "plebs":


  Нима в България властват пазарните принципи? Погледни феодалната ни средновековна икономика!

  klimentm
 71. 71 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Скоро герберчетата ще виснат по кестените....като мартенички.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 72. 72 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#63] от "rdb41527334":

  Проблемът пич е че това никога не се е случвало. Нито една ядрена централа не е била построена като се е вместила в предварително определения бюджет и без абсолютно никакви държавни гаранции. Мисля че в Щатско са се опитали, ама не са успели да достроят обектите щото фирмите май нещо взели че фалирали. За мен истината е в становището на Дженерал Електрик, световен производител на турбини за централи. А именно в свое изследване публикувано преди около 2 годинки, ГЕ достигат до заключението че ядрената енергия става неоправдано скъпа, все пак ГЕ като производител на турбини има интерес да продава и следва че даже и предвижда бъдещи трендове. Е, излязоха прави, газовите централи са във възход а не атомните.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 73. 73 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#43] от "debruckere":

  Ами бдете. Когато променят нещо - действайте. Ама не виртуално да крещите от форума или да се събирате по 150 човека на митинг. Вдигате се 10000 човека с вили и лопати и ще ви послушат... Така работи демокрацията, какво да правиш. 100 човека пък било то умни и красиви, никой не ги бръсне за слива.

 74. 74 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3477 Весело

  До коментар [#67] от "001":

  И като падна какво стана?!

  klimentm
 75. 75 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 409 Любопитно

  В момента по света работят над 400 ядрени реактора, само във Франция са над 50.

  Нито Сирия, нито Ирак или Либия имат атомни централи

 76. 76 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално
 77. 77 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#46] от "puhpuhan4o":Аз съм израсъл докато в България са работили 6 ядрени руски реактора ...Не виждам никакви проблеми за децата и внуците ни.Дори не знам дали осъзнавате, но страните които имат налични ядрени централи имат доста различна тежест в световен мащаб.Не случайно ЕС и щатите се сдърпаха заради иранците.Ако в Сърбия имаше атомни централи, да не би да мислите, че някой щеше да ги бомбандира
  —цитат от коментар 48 на 001


  И аз съм израсъл докато гербавчетата бяха шоферчета, общаци, стругарки и ниско ниво мицифайки. Не виждам нещо лошо да е станало.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 78. 78 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Българийо, Българийо... страна на прост електорат.

 79. 79 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Напълно очаквано гласуване. Аплодисменти, аплаузи, одобрение, възхищение, похвала за тима на НС. Това се казва работа в колектив!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#67] от "001":И като падна какво стана?!
  —цитат от коментар 74 на klimentm


  Събори на хората къщата, добре че не ги уби. Това стана

 82. 82 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Национални предатели.

 83. 83 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#36] от "tsyrvulan":

  Ами имаш само един пропуск в мераците си. Населението хич не му дреме за твойте терзания.

  Освен на 150 човека дето викат в момента пред парламента. Това сте.

 84. 84 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Честито ГЭРБерски народе!Запиши си датата 07.06.18г., за да запомниш кога е поет курса към 4-та национална катастрофа, запиши си имената на депутатите-ликвидатори на България, за ги кажеш на внуците си, когато някой ден ти се обадят от чужбина, за да ти поискат сметка. Гордей се с това, че Буйо победи другото крило на БКП, а именно БСП, чрез умело подмазване пред батюшката ви Пути! Понеже ми е жал за теб, ето ти утеха. Ситуацията е отдавна описана от великият Алеко Константинов в "БАЙ ГАНЬО И ОПОЗИЦИЯ - АМА ДЕ-ДЕ": "Знайш си ти, че ако вземем да се надвикваме, не се знай кой кого ще надвика. Па и за почитание ако дойде думата, аз пак не се давам. Ти ще цалунеш ръка, аз - двете ръце; ти ще цалунеш скута, аз - краката; ти ще цалунеш на друго място, аз - на още по-друго място. Че ти с мен ли ще се надпреварваш бе, кьорпе?"
  —цитат от коментар 62 на 1_april


  ВАЖНОТО Е,ЧЕ ГЛАСУВАЛИТЕ СА ЗАПИСАНИ В ПРОТОКОЛА.....

 85. 85 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#67] от "001":

  Аха, първо това не е бомба, второ не е било бомбардировка и трето ракетата е била дезактивирана. Съгласен съм че е паднала на Българска територия, само че не съм съгласен че е било бомба или бомбардировка. Ирак нямат ядрен обект защото Израелците го смляха през 1982 година с мълчаливото одобрение на СССР и САЩ.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 86. 86 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  БКП не е слизала от власт.

  едни и същи руски подлоги си драпат за руските комисионни, докато овчият народ блее.

 87. 87 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#63] от "rdb41527334":

  В 48-я анекс през 2035 г ще се заложи обратното на решението от сега. По ТВ-то ще призовават: Вложили сме 35 млрд лв в строежа на Белене, трябва да продължим, за да не загубим вложеното!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3477 Весело

  До коментар [#80] от "aramissss":


  И не е само Теменужка!

  klimentm
 90. 90 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#83] от "niakoi_si":

  Ти гледай тия дето сме в чужбина да не се върнем в БГ, че тогава цялата мурзилажна паплач дето е в парламента ще получи ускорение под формата на шут отзад.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 91. 91 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#85] от "tsyrvulan":

  Я дай статия за това как са смляли ядрена централа в Ирак и защо нищо не съм чул, като за Чернобил всички знаят, както и за фукушима.

  Нещо май лъжешеш...

 92. 92 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  [quote#77:"Свинчуга"][/quote]

  И точно когато работеха 6-те ядрени реактора.... бяхме на режим и светехме като дискотека! Помните ли?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 93. 93 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 278 Неутрално

  При тези условия е абсолютно невъзможно да се намери инвеститор, който да изсипе толкова милиарди за нещо, което никога няма да изплати тази инвестиция и да започне да печели. За Белене е ясно, че това е политически и корупционен проект, които има за цел да обвърже България с русия и да източи националното ни богатство в посока Москва и джобовете на руските мекерета тук, които защитават руските интереси в ущърб на българските.
  Така, че ако при тези условия за инвеститора, започне реално строителство по този обект, зад него ще стои поредната грандиозна лъжа.

 94. 94 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3477 Весело

  До коментар [#81] от "001":


  Бошлаф събори им къщата, счупи три керемиди

  klimentm
 95. 95 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#85] от "tsyrvulan":

  хаха не било бомба ....


  По време на бомбардировки на Югославия от НАТО на 28 април 1999 г. около 22 ч. ракета AGM-88 HARM отнася подпокривния етаж на къща на ул. „Роза“ № 15 в кв. „Горна баня“ в София

 96. 96 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 343 Неутрално
 97. 97 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Тцървулане,
  ето още малко инфо да се образоваш
  99 година
  Посланикът на България при НАТО по това време Бойко Ноев се среща със зам-генералния секретар на НАТО по това време Серджо Баланцино. Българските власти декларират, че инцидента се разглежда сериозно от българските власти, а общественото мнение е възбудено до краен предел, както и че подобни инциденти не трябва да се допускат повече. В резултат от инцидента, България обявява че зони забранени за полети на НАТО са АЕЦ "Козлодуй", химическите заводи в Девня и Враца, Нефтохим, Плама-Плевен, както и градските зони на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. [6]

  На мястото на инцидента за оглед са поканени всички военни аташета на страни-членки на НАТО в София по това време, както и военното аташе на Русия. Военният аташе на Великобритания се извинява за инцидента, дело на военен самолет на САЩ

 98. 98 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#91] от "001":

  Не си чул нищичко за бомбардирането на Иракския ядрен обект, щото когато се е случило в БГ имаше комунистическо информационно затъмнение. Но ето ти малко да прочетеш.

  https://www.nytimes.com/1981/06/09/world/israeli-jets-destroy-iraqi-atomic-reactor-attack-condemned-us-arab-nations.html

  https://www.reuters.com/article/us-israel-syria-nuclear/israel-admits-bombing-suspected-syrian-nuclear-reactor-in-2007-warns-iran-idUSKBN1GX09K

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Един референдумец не би бил излишен:
  "Искате ли да загубите само къде 2-та милиарда, дето вече ги няма, или още барем 10, плюс рискове от 💨 , както и зависимост от Евразийщината в пакета?"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK