Симеонов се моли на Господ още това лято да се бутат незаконни заведения

Валери Симеонов

© Анелия Николова

Валери СимеоновГорещо се моля на Господ това да стане. Така вицепремиерът Валери Симеонов отговори на въпрос дали се надява предложените от него промени в Закона за устройство на териториите, които забраняват преместваемите обекти да са над 15 кв.м, да бъдат приети до края на парламентарната сесия и да влязат в сила още това лято. Симеонов каза, че незаконните заведения нямат статут и конструктивно са изградени така, както беше изградена Златна перла, която беше бутната, когато регионален министър беше Лиляна Павлова. Той е убеден, че министър Николай Нанков има необходимите качества и смелост да ги премахне, защото те не са трайно изградени на земята, а са поставени върху пясъка и просто трябва да бъдат демонтирани.


Симеонов отказа да коментира министър Ангелкова, с която има "разминаване по някои въпроси, кое е законно, кое не е законно. Аз съм подал сигнал по въпроси, които тя смята, че са законно решени. Аз съм убеден, че са в нарушение на закона, нека да изчакаме какво ще реши прокуратурата и съответно съд след това".


Симеонов добави, че настоява "да се спазват законите в туризма и закона за устройство на териториите и да се премахнат тези незаконни и изключително опасни заведения, които имат размерите на изключително огромни универсални магазини, а всъщност са построени без разрешение". "Това са незаконни строежи. Абсолютно незаконни строежи, в които се събират по 3000 - 4000 човека", добави вицепремиерът. "Това е страшно опасно и не дай си боже близкото бъдеще да докаже моите опасение. Виждате, че климатът се променя драматично, все повече климатът на България започва да се доближава до субтропичния климат. Има рискове от внезапни пориви на вятъра, от торнадо, на което бяхме свидетели миналата седмица в Куманово, Варненско. Ако това стане там, тези огромни постройки, които не са закрепени устойчиво за земята, ще станат гробище на десетки, не дай боже, стотици хора", обясни опасенията си Симеонов.
Вицепремиерът каза, че не може да стои и да гледа безучастно "как някой, който десетки години е нарушавал закона с прикритието на управляващите и пасивността на местните власти, трупа стотици хиляди на вечер, рискувайки живота на децата, които са там".


Много работи се притежават от наследниците на силовите групировки, каза Симеонов, особено в южната част на Слънчев бряг. "Това са наследници на бивши активни деятели на ВИС, каза Симеонов. В собствеността на едното заведение участва съпругата на Таки. Има един Радослав Бързанов, т.нар. Радо Слънцето, които е известен деец на ВИС", каза още Валери Симеонов. Той добави, че не е въпросът откъде са произлезли, а дали техния бизнес е законен. "Те са заобиколили закона за устройство на териториите с учтивото и пълното съдействия на държавни институции и общинските власти", убеден е Валери Симеонов.


Симеонов припомни, че е подал сигнал за хотел "Оазис", който е построен на плажа, и според него сега се прави опит да бъде продаден незаконният му паркинг и пътят към него с искането на Ангелкова те да бъдат извадени от списъка с обекти с изключителна държавна собственост и да бъдат направени частна държавна собственост. Хотелът е узаконен със съдебни решения, но това не го прави законен според вицепремиера. Той добави, че там е отклонено течението на цяла река – Хаджийска, което създава екологична бомба, тъй като се е заблатила и е развъдник на комари. "Само и само тези да могат да удовлетворят лакомията си и да заграбят някъде около 300 - 400 м, с колкото е изместено течението на реката на север".


"България е правова държава, при този съд такива са съдебните решения", обобщи Симеонов. Това не означавало, че не може съдът пак да бъде сезиран.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK