Симеонов се моли на Господ още това лято да се бутат незаконни заведения

Валери Симеонов

© Анелия Николова

Валери Симеонов



Горещо се моля на Господ това да стане. Така вицепремиерът Валери Симеонов отговори на въпрос дали се надява предложените от него промени в Закона за устройство на териториите, които забраняват преместваемите обекти да са над 15 кв.м, да бъдат приети до края на парламентарната сесия и да влязат в сила още това лято. Симеонов каза, че незаконните заведения нямат статут и конструктивно са изградени така, както беше изградена Златна перла, която беше бутната, когато регионален министър беше Лиляна Павлова. Той е убеден, че министър Николай Нанков има необходимите качества и смелост да ги премахне, защото те не са трайно изградени на земята, а са поставени върху пясъка и просто трябва да бъдат демонтирани.


Симеонов отказа да коментира министър Ангелкова, с която има "разминаване по някои въпроси, кое е законно, кое не е законно. Аз съм подал сигнал по въпроси, които тя смята, че са законно решени. Аз съм убеден, че са в нарушение на закона, нека да изчакаме какво ще реши прокуратурата и съответно съд след това".


Симеонов добави, че настоява "да се спазват законите в туризма и закона за устройство на териториите и да се премахнат тези незаконни и изключително опасни заведения, които имат размерите на изключително огромни универсални магазини, а всъщност са построени без разрешение". "Това са незаконни строежи. Абсолютно незаконни строежи, в които се събират по 3000 - 4000 човека", добави вицепремиерът. "Това е страшно опасно и не дай си боже близкото бъдеще да докаже моите опасение. Виждате, че климатът се променя драматично, все повече климатът на България започва да се доближава до субтропичния климат. Има рискове от внезапни пориви на вятъра, от торнадо, на което бяхме свидетели миналата седмица в Куманово, Варненско. Ако това стане там, тези огромни постройки, които не са закрепени устойчиво за земята, ще станат гробище на десетки, не дай боже, стотици хора", обясни опасенията си Симеонов.




Вицепремиерът каза, че не може да стои и да гледа безучастно "как някой, който десетки години е нарушавал закона с прикритието на управляващите и пасивността на местните власти, трупа стотици хиляди на вечер, рискувайки живота на децата, които са там".


Много работи се притежават от наследниците на силовите групировки, каза Симеонов, особено в южната част на Слънчев бряг. "Това са наследници на бивши активни деятели на ВИС, каза Симеонов. В собствеността на едното заведение участва съпругата на Таки. Има един Радослав Бързанов, т.нар. Радо Слънцето, които е известен деец на ВИС", каза още Валери Симеонов. Той добави, че не е въпросът откъде са произлезли, а дали техния бизнес е законен. "Те са заобиколили закона за устройство на териториите с учтивото и пълното съдействия на държавни институции и общинските власти", убеден е Валери Симеонов.


Симеонов припомни, че е подал сигнал за хотел "Оазис", който е построен на плажа, и според него сега се прави опит да бъде продаден незаконният му паркинг и пътят към него с искането на Ангелкова те да бъдат извадени от списъка с обекти с изключителна държавна собственост и да бъдат направени частна държавна собственост. Хотелът е узаконен със съдебни решения, но това не го прави законен според вицепремиера. Той добави, че там е отклонено течението на цяла река – Хаджийска, което създава екологична бомба, тъй като се е заблатила и е развъдник на комари. "Само и само тези да могат да удовлетворят лакомията си и да заграбят някъде около 300 - 400 м, с колкото е изместено течението на реката на север".


"България е правова държава, при този съд такива са съдебните решения", обобщи Симеонов. Това не означавало, че не може съдът пак да бъде сезиран.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Вчера тук имаше статия как в Хаваи се получила нова земя от изригналия вулкан. Ако беше в България, още от другата седмица щяха да започнат със застрояването.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Абеее не може ли там нЕква малка глобичка и гоУем рушвет да останат да му се не види, пари правят не друго, сЯ зорлем да ги гоним !!! нали все нещо и в бюджета ще влезне !!! айде холан.

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Все по-често ми се ще вице и премиер да си сменят местата. Единият ,поне на думи се пъне против безобразията, другият си е все по бкп.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  С молитви ли ставало, то....???
  Аз имах наивитета и глупостта да смятам , че става съгласно ЗАКОНА!!!!

 5. 5 Профил на momchil_s
  momchil_s
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Господ е правилният адресат за такива молби. От другаде няма смисъл да се чакат каквито и да е действия

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Адмирации за ЛУСТРАЦИЯТА, започната от В. Симеонов. Началото бе Гундяев - Михайлов. Продължението - ВИС, слугите на Мултигруп и Луканов. Там някъде е и "Дюн", построен "буквално на плажа върху ресторант "Дюни"". Подробности:

  "1. Наследството на ВИС–2
  Основната наследница на империята на Васил и Георги Илиеви е вдовицата на по-малкия брат Мая Илиева, която е едноличен собственик на официалната компания "ВАИ холдинг". Холдингът е собственик на акционерното дружество "Ел Би Джей", което според регистрите на Министерството на туризма държи хотелите "Орел" и "Астория". Другият прочут хотел, останал в наследство от покойния Жоро Илиев, е "Дюн", който беше построен буквално на плажа върху ресторант "Дюни". През 2007 г. за него и за още два хотела (апартаменти "Хевън" на Георги Славов-Главата, син на взривения в асансьор сикаджия Стоил Славов, и Oasis VIP Homes на основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров) Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) издаде заповед за премахване заради разположението им буквално на плажната ивица. Те обаче останаха част от пейзажа на курорта, тъй като съдът отмени заповедта на ДНСК. Слуховете през годините, че Мая Илиева иска да продава "Дюн", не се потвърдиха. В курорта се знае, че един от най-приближените на Жоро Илиев и негов бодигард Радослав Бързанов, по-известен като Радо Слънцето, пък управлява най-оборотните заведения в комплекса - тези на Cacao Beach, сред които Bedroom и "Час пик". През лятото на 2013 г. срещу него имаше опит за покушение, като под колата му, паркирана пред Cacao Beach, избухна бомба. Подозрението тогава падна върху групата "Килърите 6". След атентата Бързанов вече се движи с бронирано Ауди S8.

  Само допреди 6 месеца публичното лице на свързаните с ВИС-2 хотели и заведения беше Веселин Стоименов, а Бързанов се занимаваше основно с управлението на плажа "Слънчев бряг-юг". Стоименов, по-известен като Весо Дебелия, обаче беше застрелян със 7 куршума от неизвестни през януари 2016 г. в хотелски комплекс "Макси" на столичния булевард "Симеоновско шосе". Убийците и поръчителите все още не са открити.

  2. Младен Михалев–Маджо ..."
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/07/30/2803372_grad_na_greha/

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Хотелът е узаконен със съдебни решения, но това не го прави законен според вицепремиера.
  _______________
  Значи тези процедури трябва да са прости! Всеки държавен служител участвал след рушвет с разрешение на строеж в дюни или зелена площ да си понесе цялата отговорност!
  Където това е узаконено от съд, целия съд да бъде уволняван заедно с чистачките и портиерите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Тоя нито ще възспре Националната лотария, нито заведенията и шума, още по-малко строежите на мафиотите по първа линия, но твърде е вероятно да успее в унищожението на Пирин, защото е един от активните по тази тема.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  " Ако това стане там, тези огромни постройки, които не са закрепени устойчиво за земята, ще станат гробище на десетки, не дай боже, стотици хора", обясни опасенията си Симеонов."

  В такива случаи се започва едно нескончаемо прехвърляне на горещия картоф между институциите - в кой ресор било, но пък от друга страна тук правомощия имали и.....
  Трагедията остава, повдига се някакъв смехотворен обвинителен акт на чистачката на плажа, евентуално на портиера, а милионите кървави пари, спечелени от мафията се препирам някъде другаде, използвайки " стабилността" в България и услужливите институции - за едни мащехи, за други.... !
  Определени хора измежду институциите отдавна се намират в Европа по доходи, съвсем обяснимо.....
  Какво общо с тези схеми има Бог ?

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Хотелът е узаконен със съдебни решения, но това не го прави законен според вицепремиера."

  - Абсолютно! Щото е узаконен от контролираният от олигарсите на завладяната държава съд. Престъпният преход у нас произведе олигархична държава по модела на КГБ-ейска Русия сега. Защото само у нас нямаше

  ЛУСТРАЦИЯ!

 11. 11 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Далавери Симеонов не е захлебил с комисионни и затова подскача. Като му дадат, ще се кротне и пак продължава шума и презастрояването.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 12. 12 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Господ, така ли му викат вече на Цацаров?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 13. 13 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Снъекал е мястото, да ходи в свтия синод а в изпълнителната власт да идва някой който ще изпълнява и действа.

 14. 14 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Снъекал е мястото, да ходи в свтия синод а в изпълнителната власт да идва някой който ще изпълнява и действа.

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Това лято най-много да бутнат....... Симеонов! Този толкова време е вицепремиер на държавата и още не е разбрал кои я управляват?! Какво като мънка, те и други са го правили!?

 16. 16 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Ex, Далавери! Ами, то народа си е казал: "Господ помага, ама в кошара не вкарва".
  Иначе, ако викаш 'Господ' на баце и цаце - говори с тях.

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  Де да беше Господ послушал всички наши молитви, ама като че ли само на политици и олигарси дава ухо.

 18. 18 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Вместо да го подкрепят, някои селски тарикати се опитват да го подиграват. Колко бил наивен! Така наречните еколози го обвиняват за позицията му за лифта в Банско вместо да правят шевствия с него. Затова имаме такъв съд! и никакви Да-та няма да го променят.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 19. 19 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Вместо да го подкрепят, някои селски тарикати се опитват да го подиграват. Колко бил наивен! Така наречните еколози го обвиняват за позицията му за лифта в Банско вместо да правят шевствия с него. Затова имаме такъв съд! и никакви Да-та няма да го променят.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 20. 20 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Вместо да го подкрепят, някои селски тарикати се опитват да го подиграват. Колко бил наивен! Така наречните еколози го обвиняват за позицията му за лифта в Банско вместо да правят шевствия с него. Затова имаме такъв съд! и никакви Да-та няма да го променят.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 21. 21 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Вместо да го подкрепят, някои селски тарикати се опитват да го подиграват. Колко бил наивен! Така наречните еколози го обвиняват за позицията му за лифта в Банско вместо да правят шевствия с него. Затова имаме такъв съд! и никакви Да-та няма да го променят.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 22. 22 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Вместо да го подкрепят, някои селски тарикати се опитват да го подиграват. Колко бил наивен! Така наречните еколози го обвиняват за позицията му за лифта в Банско вместо да правят шевствия с него. Затова имаме такъв съд! и никакви Да-та няма да го променят.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK