Заради Истанбулската конвенция ПЕС заплашила да замрази членството на БСП

Станишев и Нинова на 49-ия конгрес през 2016 г.

© Юлия Лазарова

Станишев и Нинова на 49-ия конгрес през 2016 г.Партията на европейските социалисти (ПЕС), чийто лидер е бившият председател на БСП Сергей Станишев, е предупредила сегашното ръководство на БСП, че може да замрази членството й, ако не промени отрицателната си позиция спрямо Истанбулската конвенция. Това се разбира от публикация в сайта на партийния вестник "Дума" за дискусиите на днешния пленум.


На него Нинова е призовала: "Ако смятате, че е така и че трябва да променим позицията си, че съм пречка пред прогреса на БСП като лява партия, ми го кажете в очите." Едновременно с това тя е подсказала, че ще подаде оставка, ако пленумът възприеме позицията на европейските социалисти по темата. "Ако се налага да направим този компромис, аз няма да мога", е казала тя в закритата част на заседанието, цитирана от "Дума".


Партийното издание информира, че форумът е застанал зад настоящия си лидер.
Още вчера в радиоинтервю Нинова спомена, че емисари на ПЕС преди две седмици за пореден път предупредили, че "БСП греши" като се противопоставя на ратификацията на конвенцията срещу насилието над жените. Едновременно с това Нинова подчерта, че с позицията си "против" спасява българските деца и защитава християнските семейни ценности. С уговорката, че изказва лично мнение, тя допусна, че ще бъде подложена на атаки заради позицията си.

По информация на "Дума" днес пред съпартийците си Нинова е подчертала, че въпросът се поставя като идеологически, като тема, която е знаме на лявата идеология, на социализма и социалдемокрацията в Европа.


Преди месец европейските социалисти обявиха консервативната позиция на българската левица по темата за насилието над жените като "трагична грешка". Днес обаче съпартийци на Нинова, цитирани в прессъобщение на радио К2, са изтъкнали като успех на Нинова това, че се е противопоставила на ратификацията, внесена от правителството на ГЕРБ и в резултат на това гласуването е било оттеглено.


Разминаването е в това, че БСП открива в конвенцията възможност за легализация на гей браковете. Станишев на свой ред още през февруари призова партията си да се бори за социална държава вместо да се състезава с популистите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK