Български изселник в Турция: Тези избори ще ни гарантират доживотен диктатор

Български изселник в Турция: Тези избори ще ни гарантират доживотен диктатор

© Вилдан Байрямова, "Дойче веле"Тези избори ще ни гарантират доживотен диктатор, казва един български изселник в Турция, който мечтае да се върне в България. Но не всички са против Ердоган - някои български изселници твърдо подкрепят турския президент. Репортерът на "Дойче веле" Вилдан Байрямова разговаря с български изселници в Турция за предсрочните избори там.


"Властите държат 95% от медиите, изборната комисия е под техен контрол, съдебната система и всичко. Този вот ще бъде една голяма, тотална и груба фалшификация. И това ще продължи така, докато Ердоган е удобен на големите държави, които го подкрепят", смята Неждет Алтан, корабен брокер в Истанбул. Той е един от онези етнически турци от България, установили се край Босфора с голямата бежанска вълна от 1989 г. или заминали по-късно при родителите си. Според него всички са наясно със ситуацията в Турция: демокрацията там не е нищо повече от едно име, режимът е тоталитарен, а военното положение продължава над година и половина, но никой по света не реагира.


Няма светлина в тунела


"Надежда никаква! Лично аз не виждам светлина в тунела. Утопия е да се говори за демократични промени, няма никакви предпоставки за това", смята 45-годишният Алтан. Като причина за предсрочния вот той посочва тежкия застой в икономиката – 1 долар скоро ще достигне 5 турски лири, а целта е час по-скоро да се премине към еднолична власт и тя да стане официална, така Ердоган ще има 100% контрол над всичко, посочва той.
"Ердоган губи позиции и затова бърза с изборите", казва Метин Гюлер и също прогнозира манипулация на вота. Той и приятелят му Сезгин Сезер са на едно мнение: кражбата на гласове е вече узаконена с поправките в изборния закон, а и референдумът от 2017 г. доказва това с гигантските фалшификации на вота. Гюлер и Сезер гласуват за Републиканската народна партия (основана от Кемал Ататюрк - бел. ред.), както по-голямата част от българските изселници в Турция, въпреки че според тях тя не е достатъчно твърда опозиция. "Излишно е да очакваме съществени промени към добро, не е важно как гласуваме, а кой брои бюлетините. Диктаторите идват на власт с избори, но не си отиват след тях. Явно народите не са в състояние сами да наложат демокрацията, налагат я "големите братя", единодушни са двамата.


Според тях няма смисъл от планове и надежди, турските избори не могат да донесат промяна и отдавна са изгубили същността си на процес, в който имаш правото да избираш. "Ясно е, че на този вот има само един кандидат и той ще спечели. Може би бойкотът е по-разумен в случая. Ние страдаме от болезнената си мечта за различен изход от гласуването, това е болест", коментира Сезгин Сезер.


Победителят е... Ердоган!
Ердинч Имамоглу е директор в проектния отдел на голямата Истанбулска община, представител на българската НПСД (основана от Касим Дал) за Турция и твърд привърженик на президента Реджеп Ердоган. Според него победител на тези предсрочни избори ще бъде "Коалицията за републиката", съставена от партията на Ердоган и Партията на националистическото действие. Що се отнася до страховете и надеждите на изселниците от България, Имамоглу казва, че е трудно да се говори по тази тема, "защото все още голяма част от тях са контролирани от разни кухи неправителствени организации, зад които стоят под една или друга форма интересите на бившата Държавна сигурност".


Ердинч Имамоглу си пожелава две неща - толерантността в България да победи и етническите турци да участват пълноценно в политическия живот, а в Турция да не се повтарят никога повече опитът за преврат и терористичните атаки на организации като кюрдската ПКК или т.нар. "Ислямска държава". "Истината е, че както в България, така и тук сме доста аполитични, вероятно поради факта, че повечето от нас са преживели ада на тоталитарната родина, където ние бяхме просто работна ръка и нищо повече. Има сериозна разлика между етническите турци от двете страни на границата - в България ни броят само като гласове, а в Турция ни чуват и зачитат", коментира Имамоглу.


Запитан защо се наложи предсрочният вот, той посочва като причина "изкуствената, асиметрична, икономическа и политическа изолация на страната след опита за преврат от страна на двулични западни "партньори" и "съюзници". Той вижда и друг мотив: в желанието на властите да стабилизират положението на турската лира, "за което е необходимо стабилно и предвидимо управление".


"Защо Европа и САЩ не критикуват извънредното положение във Франция, наложено след терористичните атаки в тази страна? Та то е в пъти по-строго от това в Турция!", казва изселникът, недоволен и от липсата на честно партньорско отношение към Анкара по повод сирийските бежанци в страната. "Ние нямаме нужда световният полицай да ни вкарва в правия път, защото сами го чертаем. Нито пък имаме нужда от назидание и арогантни коментари относно турската политика, по-добре е всеки да се вгледа в собствените си проблеми", казва държавният служител Имамоглу.


Същата убеденост в безусловната победа на Ердоган и партията му споделя и друг български изселник - Мехмед Мерт, който напоследък живее в Германия и неотдавна бе избран за лидер на Съюза на европейските турци демократи. Той е завършил Техническия университет в Мюнхен и отдавна не говори само за турците в България и Турция. "С конституционните промени в Турция правомощията на президента не са се увеличили, промени се системата за съставяне на правителството, подобно на президентските модели на САЩ и Франция. От това никой не следва да се страхува или тревожи", казва Мерт.


Сред българските изселници в Турция има и такива, които са се устремили към политиката. Например проф. д-р Юксел Йозкан. Той е бил 18-годишен, когато потегля от Кърджали с родителите си към Бурса. Днес е председател на най-влиятелната изселническа организация в Турция "Балгьоч" и сe кандидатира за депутат от основната опозиция - Републиканската народна партия. Предизборно той напуска поста си на директор на една от най-големите болници в страната.


"Тук е истински фашизъм"


През лятото много от българските изселници в Турция се връщат в България. Поне за малко. Причината: подновяването на личните им документи. И тази година потокът пред паспортните служби в някои райони на България не стихва. Изселници се тълпят да получат новите си български документи за самоличност - защото те означават свобода.


И 45-годишният корабен брокер Неждет Алтан редовно подновява документите си. Неговите планове: да изтърпи още 3 години до пенсионирането си и да се завърне окончателно в България със семейството си. "Тези избори ще ни гарантират доживотен диктатор. Политическият ислям е в настъпление и Ердоган ползва религията като инструмент за собственото си утвърждаване в едноличната власт. Натискът и преследванията са безпрецедентни. Вместо свобода на словото има жесток контрол", казва Алтан и добавя: "В Турция е истински фашизъм."

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 274 Весело

  Ети няма да се върне. Той ако може и на гайдата на Ердоган ще свири😂😂

 2. 2 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Прав е корабният брокер, но за съжаление нещата вече не могат да се спрат

  I shave with Occam's razor
 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Турция е пример за това, как необразованият електорат гласува първосигнално.
  А сега се вгледайте в българската образователна система.

 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 342 Неутрално

  По-добре доживотен диктатор, отколкото наследствено правоотношение с елементи на монархия (справка-Северна Корея).

 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1445 Разстроено

  А бяха тругнали толкова добре през първите години след 2001 -ва ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Винаги съм твърдял, че трябва да има образователен ценз за гласоподавателите. Като се оставят прости и неуки хора да гласуват, виждате докъде се стига. За съжаление и в България имаме същото явление, макар и не в такава степен.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  По-добре доживотен диктатор, отколкото наследствено правоотношение с елементи на монархия (справка-Северна Корея).
  —цитат от коментар 4 на hammurabi

  Абе принципно си прав ама аз наблюдавам Турция от 20-30 години , отрудените хора по-нищо не се отличават от севернокорейците, даже в много отношения живеят по- бедно,скромно и в страх от Султана!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 590 Весело

  Вероятно целта на допускането на това положение от Запада е султаната да се скапе от само себе си. Както, прочее, и путинската Евразийщина.

 9. 9 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Някои народи просто си го търсят - ние, турците, руснаците и т.н..

 10. 10 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Миналата седмица бях в Истанбул. На Ердоган гьонсуратлъка е стигнал до там, че да залива с билбордове на които е рамо до рамо с Ататюрк! Не видях агитации за други кандидати, освен за него. Хората се страхуват да критикуват споменавани името му, най често го наричат вуйчо. И да, срещнах се с доста наши изселници, никой няма да гласува за него. По възрастните наистина се връщат, тези на средна възраст се оглеждат за имоти в България и чакат да вземат пенсия, често децата им са на запад.

 11. 11 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 342 Весело

  Ети днес не е ли на смяна?
  Къде се губи?
  Да не се е оказал ... гюленист?

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Миналата седмица бях в Истанбул. На Ердоган гьонсуратлъка е стигнал до там, че да залива с билбордове на които е рамо до рамо с Ататюрк! Не видях агитации за други кандидати, освен за него. Хората се страхуват да критикуват споменавани името му, най често го наричат вуйчо. И да, срещнах се с доста наши изселници, никой няма да гласува за него. По възрастните наистина се връщат, тези на средна възраст се оглеждат за имоти в България и чакат да вземат пенсия, често децата им са на запад.
  —цитат от коментар 10 на ralita68


  Разбирам, че си била в истанбул, за да се срещнеш с български изселници. От кое НПО те командироваха? преди да прочета поста ти це бях замислила за приликата м/у политиката на Ататюрк и Ердоган. И двамата са се заигравали във външнополитически план с наглед диаметрално противоположни съюзници. Но винаги с идеалната цел за доброто на Турция и народа си.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  А Йозил и още един безсрамник от германския национален отбор се възхищават на диктатора и си го наричат "нашия президент".

 14. 14 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#12] от "Реми":

  Не съм никакво НПО. Просто съм от такъв край, че израснах с тези хора. Когато отида в Турция се виждам с тях. Събираме се , идват и роднините им, други изселници и така....всички са светски хора.
  Ердоган и Ататюрк нямат нищо общо помежду си

 15. 15 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дундурук":

  Така е, някои народи като турците, руснаците, китайците, унгарците имаха късмета и благоразумието да си намерят лидерите, докато ние затъваме в либерастията и ширещия се мракобесен атеизъм. Нация която се отрича от религията си, традициите си, историята си в името на някакви други, либерални или други подобни измислени ценности, няма бъдеще.

 16. 16 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#14] от "ralita68":

  Нямат разбира се. Ататюрк, като всеки секуларист, е бил брутален диктатор, избил стотици хиляди хора. Но не може да се отрече, че е бил много силен лидер. Наритал е яко британците и другите колонизатори и е създал независима държава. В това отношение си приличат с Ердоган.

 17. 17 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#14] от "ralita68":

  Нямат разбира се. Ататюрк, като всеки секуларист, е бил брутален диктатор, избил стотици хиляди хора. Но не може да се отрече, че е бил много силен лидер. Наритал е яко британците и другите колонизатори и е създал независима държава. В това отношение си приличат с Ердоган.

 18. 18 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":

  А пък образованите германци си гласуват под строй за баба Меркел.

 19. 19 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  Така е, ако спечели Ердоган, с демокрацията в Турция окончателно ще е свършено.

 20. 20 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дундурук":Така е, някои народи като турците, руснаците, китайците, унгарците имаха късмета и благоразумието да си намерят лидерите
  —цитат от коментар 15 на ygo11542256


  Чуек, не се занимавай с теми, които не разбираш! Да твърдиш, че турци, руснаци, китайци, руснаци и т.н.. са по-добре от Западния свят, нема нужда тогава въобще да се разправяме. И не знам защо нас ни отделяш от тези "държави", дето никой не е тръгнал да заживява в тях. Все към гадните либерастички държави са бутат всички.

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#11] от "инж. Ганев - малцинство от 5.87%":

  Ети днес не е ли на смяна?
  =======
  Ети е зает тия дни ....
  Трябва да се действа .....наближават избори ....
  Само с писане по форуми не става ....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#14] от "ralita68":

  Ердоган и Ататюрк нямат нищо общо помежду си
  =====
  Само да те светна ...... Ердоан е човека който превръща в реалност всички несбъднати мечта на Ататюрк , преживе......
  Светските окупатори бяха превърнали Турция в една полу колония , използвана от западния капитал.....
  А в замяна , западния свят си затваряоя очите по време на зверствата на светските генерали .... най вече в югоизточна Турция. .....
  Много турски родолюбци си дадоха живота за да бъде прекъснат този убийствен за турската държава , план !
  Обесения Аднан Мендерес. .... отровения Тургут Йозал.....Мухсин Язъджъоглу....
  Журналиститиче , Четин Емеч и Угур Мумджу.....са само малка част от хората дръзнали да разклатят западно светския пакт ,държащ в полу мъртва летаргия турската нация. ....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  Интересно, живеещите в Германия защо толкова държат на Ердоган. И след като го харесват, защо не се върнат в Турция.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Репортерът на "Дойче веле" Вилдан Байрямова разговаря с български изселници в Турция за предсрочните избори там
  ======
  Това не е журналистика , "дойче веле"..... !
  Журналистката Вилдан е намерила брокера Алтан .... и му извадила думи от устата !
  С такива единични случаи , да налагаш някакво обществено мнение , НЕ Е ЖУРНАЛИСТИКА !!!

  Bukalemun
 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2651 Любопитно

  Ако нещата се развиват така, този път Виена ще даде фира. Интересно, дали Себастиан курц ще стане Кючюк Сабри или Сабри Абдулах

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#25] от "DDR":

  За Виена не знам ....но този път сме решени от един път да ги пратим в небитието на историята. ....
  Никой за никакви балотажи не мисли ....
  В събота , Ердо идва в Анталия.
  Това е и втория ден на байрама .... в същото време. ...
  Този път наистина трябва още повече !!!

  Bukalemun
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Любопитно

  До коментар [#16] от "ygo11542256":

  Наритал е яко британците и другите колонизатори и е създал независима държава. В това отношение си приличат с Ердоган.
  =======
  Затова и ги питам от време на време във форума .....
  Идеологическите зубрачи не могат да ми отговорят на въпроса :
  Защо щом Ататюрк и Ердоан се борят против едни и същи интервенти , единия е "светски" а другия ,"неоосманист"..... ?
  Въпроса е крайно елементарен !
  Отговора , също ..... но никой не смее да отговаря ....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":А пък образованите германци си гласуват под строй за баба Меркел.
  —цитат от коментар 18 на ygo11542256  До коментар [#18] от "ygo11542256":

  Тцъ. Последните избори Меркел ги спечели с измама! Преди изборите социалдемократът Шулц обеща да не се коалира с Меркел,но след тях съвсем "случайно" се обърна и подкрепи Мути. И с това я спаси...

 29. 29 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Дойче Веле не спират да пишат глупави и плиткоумни статии пълни с клишета относно Турция. То е ясно, че искат да налагат определена гледна точка спрямо Турция, но обстановката е много по- сложна и шарена, отколкото всички си мислят. Повечето хора, дори и да имат накакви дипломи мислят двуизмерно, първосигнално и в някакви рамки, които други са им наложили.

  До Изборите в Турция има още доста време и абсолютно всичко може да стане на тях... на 24-ти ще бъде първият удар над Ердоган. Там ще изпадне в нокдаун. Нокаутът ще бъде две седмици след това. Поне аз така усещам нещата.

  Дори да спечели и Парламентарния и Президентския вот, то пред Ердоган ще има една доста по- силна опозиция от преди във всеки един случай. Индже, Акшенер и Карамоллаоолу, че даже и шилото в торбата на Ердо- Дядо Девлет въобще няма да му направят живота лесен.

  Победата на Ердоган въобще не е толкова сигурна, колкото изглежда. Въпреки всички манипулации на вота, контролът му над институциите, всичките скандали с ЕС, щедрите обещания, военните операции в Сирия и Ирак, 90% от медиите в Ердогановите ръце, по- добрата икономическа обстановка- то на Референдумът миналата година едвам Ердо додрапа до 51%.

  Сега икономиката е пред колапс и хората го усещат по джоба си, а подкрепата за Ердоган сред хората е по- ниска. Опозицията този път е организирана много силно, така че на един евентуален балотаж вотът отново ще бъде ЗА и ПРОТИВ Ердоган, та ще видим какъв ще бъде резултатът.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6771 Разстроено

  Този човек да не го обявят за гюленист и да му найдат цаката.

 31. 31 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Преди 2 дни ‘’Дер Шпигел’’ направи капак Ердоган, Тръмп, Путин и лидерът на Китай с адпис ‘’ Най-големите автократи на света.’’ Ердогановите медии вместо автократи преведоха лидери. Според турската преса вече и ‘Дер Шпигел’ признал Ердоган за един от най-могъщите световни лидери. Същия ден и Ердоган лично повтори лъжата на митинг.
  Лъжат без притеснение, точно както Гьобелс ни учи.

 32. 32 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7509 Неутрално

  Много тежко положение, ... доживотен диктатор, .... истински фашизъм ... и никой не се връща в България

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK