Депутатите решиха на първо четене преместваемите обекти да са отговорност на общините

Депутатите решиха на първо четене преместваемите обекти да са отговорност на общините

© Анелия НиколоваПарламентът прие на първо четене пет законопроекта за промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), съобщи БТА.


Най-големи дебати предизвика законопроектът, внесен от Христиан Митев от "Обединени патриоти" и група народни представители, с който се премахват неточности и неясноти около правомощията на общинските администрации и държавата по отношение на контрола върху преместваемите обекти.


Предвижда се разрешението за поставяне на такъв обект да се издава от главния архитект на общината по ред, определен с наредба на общинския съвет. Премахването на преместваемите обекти ще се извършва от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).
Със законопроекта се предвижда още облекчаване на режима за сградните отклонения, съставляващи последната част от мрежата на мрежовите оператори - от регулирационната линия на имота до сградата на потребителя, чрез която се реализира свързаност при заявка от абонат. Те се явяват строеж от шеста категория, което изисква издаване на строително разрешение и съответно се забавя цялостният процес по предоставяне на услугата, посочват в мотивите за измененията вносителите.

Николай Тишев от БСП коментира, че се създава изключително сложна процедура за поставяне на преместваем обект, и даде пример с количка за пуканки.


По отношение на изграждането на сградни отклонения Танер Али от ДПС призова да се съкратят сроковете, а не без разрешение за строеж навсякъде да се копае.


Два от приетите законопроекти целят намаляване на административната тежест.


Законопроектът на Искрен Веселинов предвижда експлоатационните дружества, предоставящи услуги в областта на водоснабдяването и канализацията, електро- и топлоснабдяването и газификацията, да предоставят служебно пред административните органи в 14-дневен срок от поискването изходни данни и информация, необходими при разработването на устройствените планове и инвестиционни проекти. Предвидена е санкция за дружествата от 1000 лева седмично при неизпълнение на тези задължения. Съгласуванията на подробните устройствени планове ще се извършва служебно от кметовете или компетентния орган.


Измененията на Министерския съвет предвиждат възможност ДНСК да изисква по служебен път документ за признаване на придобито висше образование в чуждестранни висши училища, издаван от Националния център за информация и документация.


Със законопроекта на Петя Аврамова от ГЕРБ и група народни представители се предлага допълнително да се ограничат видовете строежи от пета категория и разгънатата им застроена площ, които да могат да се извършват от строители, които не са вписани в регистъра на Камарата на строителите.


Одобрените на първо четене промени, внесени от Александър Ненков от ГЕРБ и група народни представители, целят да се оптимизират процедурите за изграждане на линейни обекти на техническата инфраструктура, разположени на територията на повече от една община, и синхронизирането им с общите устройствени планове на общините. Регламентират се сервитутите в обществена полза на водоснабдителните и канализационните системи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK