"Обединени патриоти" искат създаването на "езикова полиция"

Волен Сидеров

© Юлия Лазарова

Волен СидеровНов орган, който да следи за спазването на правилата на българския език и да налага глоби, предвижда проект на закон, внесен в парламента от "Обединени патриоти".


Проектът цели въвеждането на правила за изучаване и използване на езика. Въвеждат и глоби за длъжностни лица, които нарушават закона. От 100 до 500 лв. са предвидените глоби за органите на изпълнителната, съдебната и местната власт, и доставчиците на медийни услуги, ако не използват българския книжовен език или не осъществяват контрол. При взаимодействие с държавните структури и публични прояви трябва да се ползва само български език според проекта за закон. Все пак за рекламна цел или с цел забавление се допуска употребата и на чужд език.


При нарушения на нормите на българския език от издатели на учебници, речници и други учебни помагала глобите трябва да са между 500 и 1000 лв. за физически лица, и 1000 - 2000 лв. за юридически лица.
Според авторите на закона надписите на частни сгради, обекти и транспортни средства и униформите на техните служители "могат да се изписват допълнително и на чужд език".


Контрол по спазването на закона трябва да осъществява председателят на Съвета за български език. Председател по право трябва да е директорът на Института за български език при БАН.


Законът предлага и създаването на институт за изучаване на български език от живеещите в чужбина. Предлагат се и норми за създаването и използването на българска кирилица в дигитална среда.


"По този начин ние изпълняваме една конституционна необходимост", каза лидерът на "Обединени патриоти" в парламента Волен Сидеров. Според него това се прави с цел основният език в страната да остане българският. "Не всичко е туризъм", каза още Сидеров. Той обясни, че тази законова инициатива е продиктувана от ползването на други езици от страна на институциите и даде пример с български полицаи, на чиито униформи надписите са на английски език.

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1946 Неутрално
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 746 Весело

  Само да вметна, че когато група клети идиоти се обединят, сумарния им интелект е равен на този с най ниското IQ от групата ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  Тея са изперкали тотално с тая простотия.

  И кво изтървеш една запетайка и аре 500 лв глоба.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Съгласен.
  Оная вечер на Референдум някакъв цяла вечер говореше за ентъртейнмънт и ивенти.
  Трябва сами да си запазим българщината.

 6. 6 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1795 Весело

  "От 100 до 500 лв. са предвидените глоби за органите на изпълнителната, съдебната и местната власт, и доставчиците на медийни услуги ако не използват българския книжовен език или не осъществяват контрол. "

  Баце улетЕ.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Тази работа с глоби не става. Става с редактор/коректор, който е грамотен и преди пускането на книга, вестник, онлайн новина, дипломна работа и т.н. я преглежда и коригира. За държавната администрация пък да се въведе ценз за писмено владеене на езика. Иначе, кой на какъв език ще говори със служителката на гишето няма никакво значение. Важен е официалният документ, издаден на правилен книжовен административен български. Ако не знаят как става —да питат холандците. Комуникираш с администрацията на какъвто език можеш, но официалните документи са на холандски (а в Белгия може да си избереш между трите езика —холандски, френски и немски).

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  к'во праи'м с входирането ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Супер тъпа идея. Още едно безсмислено нарушение, което да може избирателно да се използва за гавра с хората, които не ни харесват. Отделно, че полицията ще се натовари още повече и съдилищата ще се задръстят с допълнителни дела.

  Българският език се изучава в училище от всички от най-малка детска възраст. Вместо да глобяват някой нещастен неграмотник, да подобрят образованието, което оставя населението в такова жалко положение.

 10. 10 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Ахахаха, я у лево, ретарди

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 11. 11 Профил на perro
  perro
  Рейтинг: 1143 Неутрално
 12. 12 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1528 Весело

  За испанския език се грижи Real Academia Española; за френския - L’Académie française; за арабския - Academy of the Arabic Language; за мандарин - National Languages Committee; за холандския - Nederlandse Taalunie; за немския - Rat für deutsche Rechtschreibung; за иврит - Academy of the Hebrew Language; за ирландския - Foras na Gaeilge; за италианския - Accademia della Crusca. Най-крайният случай вероятно е Исландия, която също има комитет за опазване на чистотата на езика, занимаващ се със създаването на нови думи въз основа на исландския за обозначаване на нови предмети, обекти и явления (нито "информация" е информация, нито "радио" е радио, нито "телевизия" е телевизия, нито "кафене" е кафене на исландски). У нас това е Институтът за български език към БАН, който не е чак такъв пурист, че да твори "драсни-пали-клечици". Новото в това предложение май са единствено глобите.

  "Бъдещето на исландския език може би се основава на миналото му"
  https://www.pri.org/stories/2015-06-01/future-icelandic-language-may-lie-its-past

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 13. 13 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":к'во праи'м с входирането ?
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  "Входиране" ми е най-любимата дума евър.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 14. 14 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 265 Любопитно

  ала- бала да създадем някоя и друга комисия/“институция”, която да се ползва за контрол по поръчка и/или “усвояване” на средства.

 15. 15 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Този май пак е забравил да си пие хапчетата

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3634 Неутрално

  "За" защитата на българският език съм, но тези определено се уливат!

 17. 17 Профил на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Рейтинг: 1577 Весело

  Аз предлагам на официални държавни срещи и събития всеки да оголва космати гърди, да се тупа по гърдите и да вика булгар булгар!

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 18. 17 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 663 Неутрално

  ПатрЕотите първо сами да научат български, че всяко тяхно изявление е срам. Но да не бъдем прекалено критични, все пак руския им е майчин език...

 19. 19 Профил на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !
  Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !
  Рейтинг: 280 Весело

  малоумна "полЮция" на патИриотите !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 20. 20 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Ислямът е все по-близо с предложенията на Обединените "патриоти". В ислямските страни съществува еквивалента на предложението на патриотите "религиозна полиция".

 21. 21 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 1014 Весело

  Това е добра идея. Коментарите в Дневник ще намалеят драстично :-)

 22. 22 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 868 Неутрално

  На колко още сеир трябва да се нагледаме преди тази нелепа коалиция най-накрая да се саморазпусне

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Един въпрос —езиковата полиция какво ще направи с творчеството на Стоян Николов—Торлака? Ще го глобява, адаптира на книжовен или ще признава торлашкият за малцинствен език?
  Същото и със сайтовете, дето са изцяло на торлашки.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 24. 24 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 657 Неутрално

  За испанския език се грижи Real Academia Española; за френския - L’Académie française; за арабския - Academy of the Arabic Language; за мандарин - National Languages Committee; за холандския - Nederlandse Taalunie; за немския - Rat für deutsche Rechtschreibung; за иврит - Academy of the Hebrew Language; за ирландския - Foras na Gaeilge; за италианския - Accademia della Crusca. Най-крайният случай вероятно е Исландия, която също има комитет за опазване на чистотата на езика, занимаващ се със създаването на нови думи въз основа на исландския за обозначаване на нови предмети, обекти и явления (нито "информация" е информация, нито "радио" е радио, нито "телевизия" е телевизия, нито "кафене" е кафене на исландски). У нас това е Институтът за български език към БАН, който не е чак такъв пурист, че да твори "драсни-пали-клечици". Новото в това предложение май са единствено глобите. "Бъдещето на исландския език може би се основава на миналото му"https://www.pri.org/stories/2015-06-01/future-icelandic-language-may-lie-its-past
  —цитат от коментар 12 на baba_zozolana


  В Латвия и Естония също има много активни аналогични институции. Обосновават го с малкото на брой носители на езика, опасността от изчезването на езика и тихомълком и с наличието на големи руски общности, които не желаят да учат местния език.

 25. 25 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 422 Неутрално

  В мрежата намерих това четиво, което е много подходящо за темата:
  http://bgswind.comoj.com/bulspeak.html

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4491 Неутрално

  Тея са изперкали тотално с тая простотия.И кво изтървеш една запетайка и аре 500 лв глоба.
  —цитат от коментар 3 на realguru


  Типична ком-социалистическа инициатива.
  Едно време така се опитваха да ни възпитават.
  И сега като влезеш в московското метро освен указателните табели има и такива които ти обясняват как трябва да се държи културния гражданин.
  Не че съм против чистия български език, но такива методи не са характерни за общество, което би трябвало да се крепи на културата и възпитанието на всеки гражданин, а не на заплашителни и наказателни разпоредби.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Каква е тази гнусна чуждица "патриоти"? Казва се родолюбци! И какви са тези безобразни чуждици "Сидеров" и "Каракачанов", вместо родните Желязков и, хм, Ракиджиев?

 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4491 Весело

  малоумна "полЮция" на патИриотите !
  —цитат от коментар 19 на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !


  Нали трябва да покажат с нещо, че са полезни в положението си на управляващи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 968 Весело

  Възниква въпросът, дали русизмите ще бъдат санкционирани от закона на Болен? :)

 30. 30 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Съгласен.Оная вечер на Референдум някакъв цяла вечер говореше за ентъртейнмънт и ивенти.Трябва сами да си запазим българщината.
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Ти наистина освен трол си и бавно развиващ се! Станахте по-големи праведници и от Господ! Седнали Сульо и Пульо да налагат кое и как да се прави! Каква е тази "любов" към налагането на свои ценности на други лица? На какъв комплекс се дължи? Говорил ли си с психолог по въпроса? Питай някой какво ще ти каже по темата.

  No Pain No Gain
 31. 31 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Идиоти не патриоти ! Създайте и министерство на истината !

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3617 Неутрално

  А какво ще стане, ако започнем да налагаме глоби и на тия, дето показват родоотстъпно поведение и петнят цялата ни нация с чужд слугинаж и личностна неадекватност ?
  Може би ще съберем средства да си построим сами АЕЦ Белене в много кратки срокове !

 33. 33 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  ОМГ ?!?!?

  как пък веднъж не спомена думата "съдебна реформа" тоя

  а правила и глоби да не ходим в окупирани територии за да пием с окупаторите?

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 34. 34 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 968 Весело

  Лошо!
  Електоратът на патрЕотите ще бъде масово глобяван! :)

 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5610 Весело

  До коментар [#2] от "danvan":

  Марко Семов:
  "От 10 германци, 9 са тъпи и само един умен, но те се подреждат зад него да ги води. А при българите, 9 от 10 са умни и един посредствен. Но те се подреждат зад него..."

  скоростен индекс "Y"
 36. 36 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Всичко е точно - важното е да се крадат милиони, а матряла да се хвърля на пързалкарта с глупости.

 37. 37 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 556 Гневно

  Тия Глупаци "ЩО НЕ ОПРАВИХА, ПЛОСКИЯ,КАКТО ОБЕЩАХА" , А НИ ЗАНИМАВАТ С ГЛУПОСТИ!?
  Може би,такава им е ,РОЛЯТА!

 38. 38 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Какво правим със "страхувам"?

 39. 39 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  От тия псевдопатриоти да не би да очаквате нещо разумно и смислено?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 40. 40 Профил на Lorak
  Lorak
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Съгласен.Оная вечер на Референдум някакъв цяла вечер говореше за ентъртейнмънт и ивенти.Трябва сами да си запазим българщината.
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Това се прави с публично заклеймяване и висока култура на изразяване, не чрез полицейщина.

  Хайде да го приемат и да почнат край морето с надписите на руски. :D

 41. 41 Профил на Lorak
  Lorak
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Съгласен.Оная вечер на Референдум някакъв цяла вечер говореше за ентъртейнмънт и ивенти.Трябва сами да си запазим българщината.
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Това се прави с публично заклеймяване и висока култура на изразяване, не чрез полицейщина.

  Хайде да го приемат и да почнат край морето с надписите на руски. :D

 42. 42 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Ако се основе Институт по интелигентността, който да проверява управленците, половината депутати, министри и зам. министри ще дадат фира, вкл. всички от 'патреотете'. Онзи с очилцата от Вмро, дето учи право повече от 10 години в Софийския, със сигурност е отекъл.

 43. 43 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 876 Разстроено

  Кретенизъм и идиотизъм, безкрайни безсмислици... Сичката Мара цъфнала и вързала, инвестиции, заплати и пенсии във възход, благосъстоянието - на завидно ниво, че сега и езика да сме си "спазвали"... Дали да не започнем с изчистването на езика от безбройните русизми първо, а?... Или по закон да "задължим" руснаците тук да шпрехят само и задължително български?... ;-)

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 44. 44 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3613 Любопитно

  "ако не използват българския книжовен език"

  А за депутатите от НС ще важи ли?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 45. 45 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 3469 Неутрално

  Пазете Волен да не се гръмне сам в крака. С този закон какво ще правят с русизмите или откровените надписи на руски по курортите

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 46. 46 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Браво, патриоти!
  Най-после някой трябваше да се сети и за клетия български език.
  Дори "големият" български "патриот" и бивш президент Гоце не си мръдна пръста да защити българското.
  Стига разни неграмотници са се гаврили с езика ни и заместват буквите на Светите Братя с цифри или латиница.
  Чужденците у нас се опитват да научат български, а българи го отхвърлят. То едни българи - повечето са цигани или чалгаджии.

 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4568 Неутрално

  Съгласен.Оная вечер на Референдум някакъв цяла вечер говореше за ентъртейнмънт и ивенти.Трябва сами да си запазим българщината.
  —цитат от коментар 5 на НеКой

  От ЦК на либерастите доста припряно гледат да омърсяват езика със западни чуждици, като най-много си държат на турцизмите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 3469 Весело

  До коментар [#47] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  тц, тц. кой е този либераст дето е содомизирал майка ти, та живеш само го споменаваш :)

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 49. 49 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 633 Любопитно

  На шкембе чорбата как ще и викаме вече - стомашна супа?

 50. 50 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Приятелю, с добро попадение сте.
  "Входиране" за пръв път преди години го чух от данъчните. Не ме впечатли особено - доста преди това бях чул от тях зашеметяващото "инвойс-фактура".
  Добре ли Ви го споделих?

 51. 51 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 631 Весело

  Само да вметна, че когато група клети идиоти се обединят, сумарния им интелект е равен на този с най ниското IQ от групата ...
  —цитат от коментар 2 на danvan


  Не е така!
  Когато два или повече "патриоти" се обединят, сборният IQ се определя по правилото за сумарното съпротивление на два успоредно свързани резистора - т.е.
  сумарното IQ е по-малко от най-малкото IQ в групата :D

  Порусначен народ- слаба държава
 52. 52 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2535 Весело

  Ot dawna 4kame tozi zakon! Brv na Sideroff!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 53. 53 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2524 Весело

  ахахаххахххх
  в парламента ще останат без заплати! повечето....

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 54. 54 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2106 Гневно

  А аз предлагам тримата тенори, пардон лидери на ОП да се подложат на изпит по българска граматика и ако не го издържат, да се махат от парламента барабар с парламентарните си групи.

 55. 55 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  А ако някой говори на публична проява на македонската езикова норма ще бъде ли санкциониран (защото почти всички нови български граждани отатък Огражден, друга норма не владеят)

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9189 Неутрално

  Ами тогава да почват с политиците.

 57. 57 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Езикът е жив организъм, който се развива непрекъснато. Да ограничиш езика със закон е същото като със закон да забраниш на едно дете да стане тинейджър, или със закон да прекъснеш една бременност.

 58. 58 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2524 Весело

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Изходираме ;) екзитираме и така...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 59. 59 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 670 Весело

  я фак офф

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 60. 60 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Хахаха! И какво ще правят с професиите “пиар”, “копирайтър”, “коуч”? Ами с всичките “мениджъри”? А с търговския регистър, дето е пълен с “дъ бест къмпъни ъф дъ уърлд”? А с тийм билдинга и ивентите? Сори, ама за тая работа вече е ту лейт. Найс, а?

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 61. 61 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  До коментар [#60] от "султана глаушева":
  Забравих УАУ!

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 62. 62 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 870 Весело

  А аз предлагам тримата тенори, пардон лидери на ОП да се подложат на изпит по българска граматика и ако не го издържат, да се махат от парламента барабар с парламентарните си групи.
  —цитат от коментар 54 на Мондиана


  А аз предлагам Сидеров, Каракачанов и Джамбазки да дадат пример и да си сменят фамилиите с български.

 63. 63 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Това е най-тъпото предложение, което съм чувал през живота си.
  България наистина няма никакво бъдеще.

  If you are going through hell... Keep going!
 64. 64 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1528 Весело

  До коментар [#60] от "султана глаушева":

  Скромно предложение:

  Пиар: приказливец, който иска да има повече слушатели
  Копирайтър: писач на текстове
  Коуч: недоучил за психотерапевт/клиничен психолог/психиатър
  Тийм билдинг: софра и СПА (!) със служебни пари
  Мениджър: малко/средно/голямо шефче
  Ивент: нещо, което е твърде скучновато, за да е "събитие"

  😂

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 65. 65 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  За шопскоциганския по жълтите павета глоби предвдидени ли са? Какво следва, когато депутати, министерски чиновници и общинари ползват помежду си някаква лингва франга, която изобилства от думички като 'рае ъцло (краве масло), бате к*ре (уважаеми приятелю), пацорим (универсален глагол, нещо като английсото to get), чмое (ще може), муерно (модерно), оно язе (то аз), раята че пуши к*р (народът ще го духа / ще ограбим народа с много пари)...

  Тук глоби ще има ли?

 66. 66 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#64] от "baba_zozolana":

  И разбира се:
  Обединение патриоти -> Обединени родолюбци
  Атака -> Нападение
  НФСБ -> Родна бойна линия за спасение на България
  ВМРО -> Вътрешно македоно-одринско дружество

 67. 67 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2953 Весело

  Милиционерите са си милиционери. Те могат само от идиотски по-идиотски глупости да измислят. Голям кеф ще ми е шефът на института по български език да се случи свестен човек и да започне да глобява тези неграмотни австралопитеци.
  Колкото до полицейските униформи - на какъвто ще език да е надписът "полиция", важното е тези, които я носят да си вършат както трябва работата, а не като милиционерите, вкл. тези предлагащи всякакви идиотизми.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 68. 68 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 493 Неутрално

  А Министерство на Истината кога........

 69. 69 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1439 Неутрално
 70. 70 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#27] от "espresso":

  За тези е все едно каква ще е думата. Те със сигурност не са родолюбци.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 71. 71 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 690 Неутрално

  МАЙТАП КАКА СИЙКЕ.
  ше учиш български, ама за да си намериш ХУБАВА И ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА, щи требва английски, че и компутри, че и................
  с български: доникъде.
  А самите "политици" ти ръсът чуждици, в зависимос на кой гасудар служат. Да се знае,че са напрет с матряла.
  Сорка, светъ е ного напрет, ного практише и скоро нема да намерите желаещи да изучават предмет с дипломи за безработен. или па, ше ви отвърщат напрао на английски и ше ви бият с парите и влианието си.

 72. 72 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#65] от "cinik":

  СТАВА "ЦАЦАО БЕЦАХ"!

 73. 73 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Подкрепям. Простотията у нас разбира само от силови методи - глоби. Защото, какво друго, ако не простотия е причината някой да си нарече фирмата или компанията "Чикън Груп" или "Ритърн" - два съвсем пресни примера, видени от мен вчера и днес. Заобиколени сме от още по-големи, но претенциозни чуждопоклоннически простотии, на които трябва да се сложи край. По-предпочитаният метод би бил образоване и цивилизоване, но с наличния материал е невъзможно прилагането му.

 74. 74 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2524 Весело

  До коментар [#13] от "metalogy":

  И "ваканцуване" му диша във врата.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 75. 75 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Тази работа с глоби не става. Става с редактор/коректор, който е грамотен и преди пускането на книга, вестник, онлайн новина, дипломна работа и т.н. я преглежда и коригира. За държавната администрация пък да се въведе ценз за писмено владеене на езика. Иначе, кой на какъв език ще говори със служителката на гишето няма никакво значение. Важен е официалният документ, издаден на правилен книжовен административен български. Ако не знаят как става —да питат холандците. Комуникираш с администрацията на какъвто език можеш, но официалните документи са на холандски (а в Белгия може да си избереш между трите езика —холандски, френски и немски).
  —цитат от коментар 7 на DDR


  По-полека с информацията за Белгия. Пробвай да говориш френски с някой служител във фламандската част...

 76. 76 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 242 Неутрално

  А кога ще се въведе изискване за знаене на чужди езици? Масово хората четат само българските "вестници" и премиерът ни, а и някои евродепутати не могат да вържат две думи на английски. Как се очаква хората да са достатъчно информирани лично и професионално?

 77. 77 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  До коментар [#73] от "princess_x":

  И откъде накъде неграмотници ще репресират хората?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 78. 78 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  До коментар [#4] от "tamplierr":
  Слава богу, няма закон, който да забрани песен или (пази боже) да вкарват в затвор.
  В случая с никому неизвестните Сузанита и Ангел, днешната младеж е намерила точното решение - пълно прененбрежение.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 79. 79 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 523 Неутрално

  езиковата полиция , ще си чеса езика ? щот другата си чеса коня

 80. 80 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1259 Весело

  Кагебейци създават полиция ...

 81. 81 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Мдам, на тази планета все още не се е родил умен патриот. Всичките са прости като маймуняци.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 82. 82 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Само да вметна, че когато група клети идиоти се обединят, сумарния им интелект е равен на този с най ниското IQ от групата ...
  —цитат от коментар 2 на danvan


  само да предложа една корекция - IQ-то на групата им е равно на най ниското IQ в групата разделено на броя на членовете...

 83. 83 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1561 Разстроено

  До полиция не знам дали трябва да се стига, но ето и моето мнение по въпроса:
  Хора с умствени ограничение като започнат да "учат" чужд език и забравят родния, просто защото няма място и за двата, в малкия им мозък.
  И така около мен, на работата е пълно с хора, които не могат да кажат нищо на разбираемо на английски, но българският им е:
  "Ще верифицираш ли сайнинга на рипота, че да го букна за кърънт кюту"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 84. 84 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1568 Разстроено

  "За" защитата на българският език съм, но тези определено се уливат!
  —цитат от коментар 16 на selqnin


  О.

  Оливам се пише.

  Не за друго, ами за "защитата"...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 85. 85 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  До коментар [#64] от "baba_zozolana":
  Сакън, баби, ще те линчуват и кой ще пуска хубавите галерии! Те така си го харесват, така е куул, иначе е задръстеняшко и чугунено😏

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 86. 86 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  [quote#75:"Kbeam"][/quote]

  Пробвал съм -няма проблеми, виж валонците са "езикови инвалиди"

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 87. 87 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1568 Разстроено

  Това е добра идея. Коментарите в Дневник ще намалеят драстично :-)
  —цитат от коментар 21 на ilinko


  Абсолютно.

  Но ако все пак трябва да се вгледаме в грамотността на коментиращите- обърни внимание и на някой друг сайт. Дразнеща, вбесяваща неграмотност! Пред другите- "дневникарите" изглеждаме като академици!

  За мен най- фрапиращият пример е някаква Веселина от afera.bg. Там статиите са под всякаква критика (имам усещането, че това са стенограми от фризьорски салон), но коментарите разбиват! С всичките ми претенции за грамотност- не мога да разбера смисъла на коментара. Дори някой филолог да направи корекции в граматиката- пак нищо няма да се разбере. А по- тъжното е, че коментарите не са на тема супички и бримки, а са на тема политика.

  Карай, така ще е...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 88. 88 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 855 Неутрално

  А кога ще се въведе изискване за знаене на чужди езици? Масово хората четат само българските "вестници" и премиерът ни, а и някои евродепутати не могат да вържат две думи на английски. Как се очаква хората да са достатъчно информирани лично и професионално?
  —цитат от коментар 76 на Kbeam


  То и да знаеш чужди езици,не е гаранция,че ще се информираш подобаващо.Например водещите кабелни телевизии предлагат само СNN в каналите си.А там пропагандата е до степен"1984".

 89. 89 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Лошото е, че в България институциите не работят иначе Болен трябваше да е в затвора за предателство или в лудницата ... ама не би! Има късмет човека...

  В България върви смазваща русификация! Чайка - вожд и учител на Цацаров.
 90. 90 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1568 Весело

  Лошото е, че в България институциите не работят иначе Болен трябваше да е в затвора за предателство или в лудницата ... ама не би! Има късмет човека...
  —цитат от коментар 89 на пустиняк


  Има късмет, да- случи на народ, ей! 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 91. 91 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  следва нравствена полиция, а след нея - политическа милиция

  нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено от другарите от ДС

 92. 92 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Какво правим със "страхувам"?
  —цитат от коментар 38 на galapagas


  Не ме шегувай.

 93. 93 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Абе сега ще глобяват ли патриотичната преса за думички липсващи в тълковните речници като например "джендър", "толераст", "либераст", "соросоид" и "грантаджия" ?!?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 94. 94 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#60] от "султана глаушева":Забравих УАУ!
  —цитат от коментар 61 на султана глаушева


  Това наистина цепи тъмата, заедно с въздушните скоби. Последните не са език, а са жест, който нахлу като салатата ``Цезар'', мъфините, смутитата и чийз кейка в девствената ни откъм западни ценности изнурена Родина. Има и други неща от Запада, дето нахлуха, но и ``конкретиката'' също си я бива, макар да си е наше собствено изобретение в провинциалното маниернечене. Да не споменаваме за вече превърналото се в норма нарушение на правилото за съгласуване на миналите деятелни причастия с местоимението. Вече поголовно ще чуеш ``Вие сте казала'', вместо правилното ``Вие сте казали'', нищо, че се обръщаме учтиво към само една жена, а не към тълпа от жени и мъже вкупом.

 95. 95 Профил на ahmaka
  ahmaka
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":

  "Тея са изперкали тотално с тая простотия.

  И кво изтървеш една запетайка и аре 500 лв глоба."

  За запетаите не зная, но мога да споделя личен опит.
  Отивам в община Исперих да уреждам едни наследствени земи. На гишето започват да ми говорят на турски. Аз говоря на български. Онези се правят, че ме няма......това е извън всякакви граници на моите разбирания. Та не знам за запетаите, но има доста неща, дето знам щото живея в североизтока, а цървулите в парламента не са си мръднали задниците да се огледат кво става в прованса....или им е под достойнството, или им е над джоба...и това не знам, но се досещам

 96. 96 Профил на ahmaka
  ahmaka
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":

  "Тея са изперкали тотално с тая простотия.

  И кво изтървеш една запетайка и аре 500 лв глоба."

  За запетаите не зная, но мога да споделя личен опит.
  Отивам в община Исперих да уреждам едни наследствени земи. На гишето започват да ми говорят на турски. Аз говоря на български. Онези се правят, че ме няма......това е извън всякакви граници на моите разбирания. Та не знам за запетаите, но има доста неща, дето знам щото живея в североизтока, а цървулите в парламента не са си мръднали задниците да се огледат кво става в прованса....или им е под достойнството, или им е над джоба...и това не знам, но се досещам

 97. 97 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  Как ви се струва име на българска фирма като "Фъкин хаусис муудин пропъртис"

 98. 98 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  секи 4ти км

  Ами да. За!
  Патриот е чуждица.
  Патриоти - много чуждици.
  Полиция е чуждица.
  Партия - тоже.
  Партия "Атака" - трижди.
  ...

  ""Обединени патриоти" искат създаването на "езикова полиция""

 99. 99 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Я им пусни едно оплакване чрез Кмета , до административния съд ,струва ти 400 лв с включено вещо лице да видиш колко бързо ще ти стоят на крак , като влезеш.
  Даже е достатъчно да платиш едни 10 лв само да започне разследването и после да не платиш 40 за публикуване в държавен вестник и до тук .Ефекта е същия .

 100. 100 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4293 Неутрално

  Те първо да се научат да не казват "голями" и "тяхния" по телевизиите, че ще останат без стотинки от глоби.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK