Парламентът спори три часа дали ромите могат да се интегрират

Станислав Станилов

© Асен Тонев

Станислав СтаниловИзбори 2023

След три часа спорове, въртящи се основно върху въпроса "могат ли да се интегрират ромите", парламентът отхвърли мониторинговия доклад за 2017 г. по Националната стратегия за интегриране на ромите на правителството. "За" доклада гласуваха 83 народни представители, "против" - 68 и "въздържали се" – 17.


Образованието е главният проблем


В доклада общините отчитат висок процент на безработица сред населението от ромски произход, следствие на ниското образование. Висок процент на безработните роми сред продължително безработните, водещо до липсата на мотивация за работа и на трудови навици и дисциплина. Липсата на образование при част от ромите и липсата на грамотност са сериозна пречка за реализирането им на пазара на труда. В областта на жилищните условия общините отчитат, че незаконното застрояване е един от най-големите проблеми, пред които са изправени администрациите.


БСП няколко пъти поиска в парламента да дойде вицепремиерът Валери Симеонов, в чийто ресор е интеграцията, но това не се случи.
Температурата на дебатите се повиши след изказването на Станислав Станилов от "Обединени патриоти" ("Атака"), че понятието политическа коректност трябва да бъде изкоренено, а ромски включвания и доклади са празни приказки. Има секретен доклад на ЕС, който установява, че циганите не могат да се интегрират, каза Станилов. "Дължината на моркова и тоягата трябва да бъдат еднакви. Светланка е права, при нас морковите са твърде дълги, а тоягите къси", каза още Станилов, като имаше предвид изказвания във фейсбук на съпругата на Томислав Дончев – Светлана.


Антон Кутев от БСП му отговори, че изказванията му са фашизъм. Това, което говорите, че интеграцията на ромите не може да стане, е ужасяващо, каза Кутев.


Аз не съм казал, че трябва да бием циганите, просто искам да кажа, че законите трябва да се спазват, отвърна Станилов и добави, че циганите са много талантливи хора, но средата е такава, че не могат да излязат от нея, и даде пример, че е имал докторантка от ромски произход.


Вежди Рашидов (ГЕРБ) припомни времето, в което е бил в Строителни войски, където на ромите им създавали професия. Според Рашидов всички "трябва да сме равни пред закона, иначе ще гледаме още 30 години филма "Майка Индия". Няма да съм жив да видя как циганите интегрират българите, каза още Рашидов. Той обвини БСП, че са създали циганските барони, и отбеляза, че през 2012 г. от ГЕРБ са вкарали националната стратегия за интеграция на ромите през българския парламент. "Не бяхте ли вие, които купувахте гласове и опрощавахте тока на малцинството. Не беше ли така", попита Рашидов.


Искам да ми кажете, г-н Рашидов, какви са резултатите от тази стратегия, защото циганите не могат да говорят български, репликира го Драгомир Стойнев (БСП). "Ромите в цяла България четат вашата стратегия, опияняват се от вашите приоритети и гласуват за ГЕРБ", отговори на ГЕРБ Стойнев.


Има ниша за църквата


Има ниша за Българската православна църква, трябва да излезе сред народа си, каза пловдивският депутат от ГЕРБ Спас Гърневски. Той също се завърна към спомените си от Строителни войски, и за насилствената интеграция в пловдивския квартал "Столипиново", където комсомолци са заселвани в блокове заедно с ромите. Гърневски даде положителни примери за интегрирани и учещи се роми, като част от заслугите имали протестантските църкви.


ГЕРБ: Важното е, че има дебат


Благодарение на правителството и мнозинството има дебат по темата за интеграцията на ромите, каза председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. Той отбеляза, че за пръв път през 2012 г. е приета Националната стратегия за интеграция на ромите, и обърна внимание, че до тогава, когато БСП са управлявали, не са искали този дебат да се води в парламента. "Да, проблем има, проблемите не могат да бъдат решени веднага, но е важното, че има дебат", допълни Цветанов.


Волен Сидеров заяви, че нямало нужда от програми за интеграция, защото ромите, като всички български граждани, имали еднакви права.


БСП поиска оставката на Валери Симеонов


Както Бисер Петков подаде оставка заради нерешения проблем с хората с увреждания, може би така трябва да постъпи и Валери Симеонов, каза Георги Гьоков (БСП), след като докладът беше отхвърлен. "Следващата седмица ще поискаме оставката на цялото правителство", допълни той. Парламентът констатира провал в политиката на интеграция на ромите и бламира вицепремиера Валери Симеонов, каза и заместник-председателят на БСП в парламента Антон Кутев. Според него Валери Симеонов е бламиран освен от Народното събрание и от "Обединени патриоти". Част от депутатите на "Обединени патриоти" гласуваха против доклада.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK