Парламентът спори три часа дали ромите могат да се интегрират

Станислав Станилов

© Асен Тонев

Станислав СтаниловСлед три часа спорове, въртящи се основно върху въпроса "могат ли да се интегрират ромите", парламентът отхвърли мониторинговия доклад за 2017 г. по Националната стратегия за интегриране на ромите на правителството. "За" доклада гласуваха 83 народни представители, "против" - 68 и "въздържали се" – 17.


Образованието е главният проблем


В доклада общините отчитат висок процент на безработица сред населението от ромски произход, следствие на ниското образование. Висок процент на безработните роми сред продължително безработните, водещо до липсата на мотивация за работа и на трудови навици и дисциплина. Липсата на образование при част от ромите и липсата на грамотност са сериозна пречка за реализирането им на пазара на труда. В областта на жилищните условия общините отчитат, че незаконното застрояване е един от най-големите проблеми, пред които са изправени администрациите.


БСП няколко пъти поиска в парламента да дойде вицепремиерът Валери Симеонов, в чийто ресор е интеграцията, но това не се случи.
Температурата на дебатите се повиши след изказването на Станислав Станилов от "Обединени патриоти" ("Атака"), че понятието политическа коректност трябва да бъде изкоренено, а ромски включвания и доклади са празни приказки. Има секретен доклад на ЕС, който установява, че циганите не могат да се интегрират, каза Станилов. "Дължината на моркова и тоягата трябва да бъдат еднакви. Светланка е права, при нас морковите са твърде дълги, а тоягите къси", каза още Станилов, като имаше предвид изказвания във фейсбук на съпругата на Томислав Дончев – Светлана.


Антон Кутев от БСП му отговори, че изказванията му са фашизъм. Това, което говорите, че интеграцията на ромите не може да стане, е ужасяващо, каза Кутев.


Аз не съм казал, че трябва да бием циганите, просто искам да кажа, че законите трябва да се спазват, отвърна Станилов и добави, че циганите са много талантливи хора, но средата е такава, че не могат да излязат от нея, и даде пример, че е имал докторантка от ромски произход.


Вежди Рашидов (ГЕРБ) припомни времето, в което е бил в Строителни войски, където на ромите им създавали професия. Според Рашидов всички "трябва да сме равни пред закона, иначе ще гледаме още 30 години филма "Майка Индия". Няма да съм жив да видя как циганите интегрират българите, каза още Рашидов. Той обвини БСП, че са създали циганските барони, и отбеляза, че през 2012 г. от ГЕРБ са вкарали националната стратегия за интеграция на ромите през българския парламент. "Не бяхте ли вие, които купувахте гласове и опрощавахте тока на малцинството. Не беше ли така", попита Рашидов.


Искам да ми кажете, г-н Рашидов, какви са резултатите от тази стратегия, защото циганите не могат да говорят български, репликира го Драгомир Стойнев (БСП). "Ромите в цяла България четат вашата стратегия, опияняват се от вашите приоритети и гласуват за ГЕРБ", отговори на ГЕРБ Стойнев.


Има ниша за църквата


Има ниша за Българската православна църква, трябва да излезе сред народа си, каза пловдивският депутат от ГЕРБ Спас Гърневски. Той също се завърна към спомените си от Строителни войски, и за насилствената интеграция в пловдивския квартал "Столипиново", където комсомолци са заселвани в блокове заедно с ромите. Гърневски даде положителни примери за интегрирани и учещи се роми, като част от заслугите имали протестантските църкви.


ГЕРБ: Важното е, че има дебат


Благодарение на правителството и мнозинството има дебат по темата за интеграцията на ромите, каза председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. Той отбеляза, че за пръв път през 2012 г. е приета Националната стратегия за интеграция на ромите, и обърна внимание, че до тогава, когато БСП са управлявали, не са искали този дебат да се води в парламента. "Да, проблем има, проблемите не могат да бъдат решени веднага, но е важното, че има дебат", допълни Цветанов.


Волен Сидеров заяви, че нямало нужда от програми за интеграция, защото ромите, като всички български граждани, имали еднакви права.


БСП поиска оставката на Валери Симеонов


Както Бисер Петков подаде оставка заради нерешения проблем с хората с увреждания, може би така трябва да постъпи и Валери Симеонов, каза Георги Гьоков (БСП), след като докладът беше отхвърлен. "Следващата седмица ще поискаме оставката на цялото правителство", допълни той. Парламентът констатира провал в политиката на интеграция на ромите и бламира вицепремиера Валери Симеонов, каза и заместник-председателят на БСП в парламента Антон Кутев. Според него Валери Симеонов е бламиран освен от Народното събрание и от "Обединени патриоти". Част от депутатите на "Обединени патриоти" гласуваха против доклада.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 539 Разстроено

  Тъпо решение, ама от този парламент не съм и очаквал друго ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  "Следващата седмица ще поискаме оставката на цялото правителство"

  Осезаемо чувстват от БСП нуждата да "лапат", а не могат да се доберат до власта

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Интеграция на неинтегрируемото...
  Циганите при тоталитаризма не можеха да бъдат напълно интегрирани, та в демокрация ли?
  Нема такъв филм.
  Интеграцията трябва да я искат и двете страни, за да стане.
  При положение, че имаш безплатно образование и не искаш да се възползваш, за какво говорим...

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Има секретен доклад на ЕС, който установява, че циганите не могат да се интегрират, каза Станилов.

  Чакаме коментарите на Кънев от БХК.
  Според него сигурно може, ама засега всичко е само в рамките на теорията...

 5. 5 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Интересно е предложението БПЦ да се намеси и да протегне ръка към ромите, по принцип би трябвало, ама надали.

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  След като циганските мутри си командват племето, нормализация трудно ще има.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#5] от "nemeria":

  За какво точно да протегне ръка?
  Нито са религиозни, нито може някой друг да им помогне.
  Нали знаеш как е - помогни си сам, за да ти помогне и Господ...

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  И Вашето предложение за решение е?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  Ми проповядването е задължение на църквата, въпреки че не го правят. Същото се отнася и за грижата към бедните и общественополезната дейнодт по принцип. Католиците поддържат много училища и приюти по света, БЦП имат няколко кухни за бедни, работещи веднъж седмично и толкоз. Да се размърдат малко, имат и средства, и сгради, и служители.

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#5] от "nemeria":

  Добре че са протестантите. Те мноого отдавна работяг сред тях и то много успешно. Те работят и с бежанците, независимо от религията им.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#9] от "nemeria":

  Кой ти каза, че циганите като цяло са бедни. Ти данъчен ли си.

 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  Моето предложение е да се спазват законите и в гетата.
  Което значи полицията да осигури достъп на данъчни, съдия изпълнители, призовкари и т.н.
  Ежечасно.
  Иначе ще станат в най-скоро време като фавелите.
  Влизаш и - път без изход...

 13. 13 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Лъжа е, че сме етнически нетолерантни. Доказателство за това е отношението ни към турци, арменци, евреи и всякакви други етноси с които съжителстваме? Истината е, че циганите вършат жестоки престъпления и паразитират върху държавата и обществото. Това естествено не се търпи.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Симулират дейност и харчат едни пари. в това се състои цялата интеграция на ромите.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Симулират дейност и харчат едни пари. в това се състои цялата интеграция на ромите.

 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Душата си дават комунистите да "уволнят" правителството и се ловят за всичко. С циганите няма управия докато БХК ги защитава а държавата им плаща повече отколкото на инвалидите.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Могат да приемат, отхвърлят, дебатират и каквото им дойде на акъла, ако има такова нещо де:).
  Ромите/циганите и както и да ги наричаме са тук, сред нас и ако ще т.н. патрити да се спукат откъм гърба, няма как да ги пратим някъде другаде и въобще няма отърваване.
  пътя, искаме или не е един - с моркови, тояги и каквотоима там под ръка, те трябва да се интегрират, иначе за тех може да е зле, но за нас ще стане още по-зле.
  И не е вярно че не може - когато някой не иска да свърши една работа, намира причини, когато искиа д я свърши, намира начина.

 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#17] от "tsvetko_51":

  Единственият проблем, заради който се стигна до сегашното положение е това, че политиците им купуват гласовете. Затова и не ги натискат достатъчно, за да влязат в правия път. А те веднага усещат компромиса и стават още по-нагли.
  Усетят ли твърда ръка, ще клекнат, няма къде да отидат както сам казваш.
  Иначе да, Светлана Дончева е права, че моркови вече няма да има.
  Станаха скъпи и те. Време е за прилагане на законите.

 19. 19 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Могат да приемат, отхвърлят, дебатират и каквото им дойде на акъла, ако има такова нещо де:).Ромите/циганите и както и да ги наричаме са тук, сред нас и ако ще т.н. патрити да се спукат откъм гърба, няма как да ги пратим някъде другаде и въобще няма отърваване.пътя, искаме или не е един - с моркови, тояги и каквотоима там под ръка, те трябва да се интегрират, иначе за тех може да е зле, но за нас ще стане още по-зле.И не е вярно че не може - когато някой не иска да свърши една работа, намира причини, когато искиа д я свърши, намира начина.
  —цитат от коментар 17 на tsvetko_51


  Прав си. Но защо не си отговорим ясно на въпроса: Къде бяха цели 20 години, до края на 2009 когато ГЕРБ дойде на власт всички правителства? Защо нищо не предприеха цели 20 години за интеграцията на циганите? Защо/доказано/ се възползваха от доминантната им първосигналност и перманентна мизерия, за да си докарат някой друг % от тях на избори?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Циганите не могат и няма да се интегрират, защото не искат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":И Вашето предложение за решение е?
  —цитат от коментар 8 на DDR


  Просто няма решение циганския въпрос! Така си е било, та е, така и ще бъде! Само повече трябва да се наблегне на тоягата и да се намали моркова!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":И Вашето предложение за решение е?
  —цитат от коментар 8 на DDR


  Решението е емиграция в по-богати държави, където успешно да ги интегрират.

 23. 23 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Протест срещу безчинствата на цигани в Угърчин.

  Министър Valentin Radev, очаквам от Вас смислено обяснение за липсата на полицейско присъствие в населените места извън столицата. Дължите този отговор не на мен, а на българските данъкоплатци и граждани.

  Безобразното поведение на пияните циганите, които без никаква причина и основание нападнаха с ножове и брадви работници в училищен, възрастна двойка, а след това опожариха недвижим имот, показва пълно и грубо пренебрежение към обществения ред и закона в Република България. Показва разпад на държавността.

  След като български граждани са стигнали до там, че да протестират, за да Ви привлекат вниманието, за да бъдат защитени техни основни граждански права, то политиката на МВР в тази сфера търпи сериозни критики.

  Всеки български гражданин има конституционното права на защита на абсолютната неприкосновеност и на защита и охрана неговия живот, здраве и собственост.

  Господин министър, осъществяването на тези права е и Ваше задължение.

  Тези граждани и данъкоплатци Ви казват в очите, че са жертви на произвол, грабежи, убийства, насилие и нестихващ тормоз от страна на невписани в обществото ни дегенерати и социопати.

  Едно от Вашите основни задължения, господин министър, е опазването на обществения ред на цялата територия на Република България. На цялата територия.

  Напомням Ви, че част от предизборната програма и управленската такава бе и все още е, засиленото полицейско присъствие в малките населени места.

  Или иначе казано - "полицай във всяко населено място". Съвсем очевидно - това не се е случило.

  Господин министър, дължите отговори и активна политика. Българското общество няма време и търпение, за да понася повече този произвол.

  Ангел Джамбазки, от ФБ

 24. 24 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Парламентаристите от всички партии да не се правят на “дръж ми шапката” ами да си оправят въпроса. Верният отговор на въпроса “могат ли ромите да се интегрират” е естествено - НЕ! Депутатите трябва да отговорят на друг въпрос: Може ли ромите да бъдат интегрирани? Това е въпрос с повишена трудност и може да бъде решен само от читав парламент.

  А иначе самите цигани предпочитат да бъдат диференцирани вместо интегрирани защото производната им е винаги по-голяма от интеграла. За съжаление депутатите са зле по аритметика и не знаят, че ромите могат да бъдат диференцирани само по пространствена координата, но не и по време.

  73! Go Go
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Ялов дебат съзнателно отвличащ вниманието и енергията на обществото в множество погрешни посоки. В нито една европейска държава в която има цигани, чудото с "интеграцията" им, не се е получило. Няма и да се получи. Единствената работеща формула в демократичния свят в такива случаи е действието на законите и подзаконовите нормативни актове да бъде еднакво за всички граждани. Тоест, да има върховенство на правото. Когато за някои граждани има върховенство на правото а за други граждани не съвсем, което отгоре на всичко е гарнирано с много моркови и от време на време с някоя тояга/принудата на закона/, нищо положително не може да се очаква. Безсмъртният Алеков герой научил се от живота, казва ,че "кучето скача според тоягата". Цяла философия обяснена с четири думи. Без значение е каква е породата на кучето.

 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#22] от "musashii":

  ”Решението е емиграция в по-богати държави, където успешно да ги интегрират.”
  И това се осъществява на практика как?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#12] от "НеКой":

  Да, има хляб в това предложение. Одобрявам.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  240 цигани спорят дали циганите можели да се интегрират. Извикали татаро-мангала, той не дошъл и му поискали оставката. Голяма драма в този епизод на сапунката.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#20] от "lz2":

  Но пък успешно влизат в ролята на основен гербав електорат, за което получават редица предимства.
  Всъщност, всичко това е безумие и изкуствен проблем. Той се причинява от наличието на пари, отпускани за решаването му. Има пари за проблем, логично, проблемът се създава и поддържа.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  БХК защо ги няма.
  Разбра се, че и изнасилвачите във Веберт, Германия пак са същия етнос.
  Сега не врякате, нали, време е за снишаване...

 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#22] от "musashii":”Решението е емиграция в по-богати държави, където успешно да ги интегрират.”И това се осъществява на практика как?
  —цитат от коментар 27 на DDR


  Само за 7-8 години над 250 хиляди български граждани са емигрирали в Германия.Повечето са цигани.Цигани емигрират и във Франция, Холандия,Белгия,Австрия, Великобритания.Този процес трябва да се насърчава.Примерно с брошури колко социални помощи се получават в съответната държава.


 33. 33 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Цигойнерите са най-рационалните и най-адаптируемите хора в цялата страна. Докато професори и ректори се упражняват в голословия за еврогейските ценности, ломските циганки вече са се изнесли в Германия и са се наредили на гишето за детски помощи. Разбира се, може да не харесвате това, което правят, но те прекрасно реагират на възможностите, които им предлага обществото.

  Има една стара баварска поговорка: от негър баварец става, но от прусак -- никога. Аз бих казал: от циганин човек става, но от соросоиден алтернативен левичар -- никугиш!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Любопитно

  До коментар [#32] от "musashii":

  ”Този процес трябва да се насърчава.Примерно с брошури колко социални помощи се получават в съответната държава.”
  Кой да го насърчава—държавата, общините, ВМРО, трафикантите на хора? Кой ще плаща за брошурите и кой ще ги разпространява?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#33] от "zyb18561487":

  Досега най—стойностният коментар. Има един чешки израз за цига.ните —”животасхопни”, което означава, че са стъпили здраво на земята, гледат реално на живота и оцеляват във всяка ситуация.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 36. 36 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Предлагам универсално решение:
  Ромите могат, циганите - не!
  Само дето роми се срещат рядко, да не кажа - никога.

  roo
 37. 37 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Предлагам универсално решение:
  Ромите могат, циганите - не!
  Само дето роми се срещат рядко, да не кажа - никога.

  roo
 38. 38 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Не съм аз , Дневничето клонира постинги.

  roo
 39. 39 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#32] от "musashii":”Този процес трябва да се насърчава.Примерно с брошури колко социални помощи се получават в съответната държава.”Кой да го насърчава—държавата, общините, ВМРО, трафикантите на хора? Кой ще плаща за брошурите и кой ще ги разпространява?
  —цитат от коментар 34 на DDR


  Естествено,че държавата трябва да насърчава този процес.Което естествено е утопия,защото партиите си купуват гласове.Но си има начини.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#35] от "DDR":

  И какво общо имат трафиканти в случаят? Циганите могат спокойно да отидат и работят във всяка държава от ЕС.

 42. 42 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И при най-добро желание НЕМОГАТ, полошо НЕИСКАТ

 43. 43 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Соц. диктатурата, дето ръцете и бяха развързани, не успя да ги интегрира, та сега ли ?! Никакъв шанс.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 44. 44 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 264 Весело

  Започвам да събирам изказванията на Антончо К. и ще ги използвам в къщи. Когато нещо не харесвам,ще обвинявам всички покрай мен ,че това е фашизъм...и ще победя,защото няма да могат да ме изтраят.

 45. 45 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Че то интеграцията си върви бе другари. Ама вие явно не сте я забелязали, ама нали сте заети да усвоявате, демек да кеш-вате. Толкова заети че не сте забелязали как е напреднала интеграцията, само че с обратен знак. Към циганизация на българите!

 46. 46 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 477 Любопитно

  кутев,неграмотнико,знаеш ли що е то *фашизъм*?

 47. 47 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Кутев е един циничен безсрамник, както и партията му, която сега се опитва да се разграничи от себе си и да ни убеди, че няма нищо общо с предшествениците си от преди две години.
  Ще бъдат ли так любезни господа другарите да посочат една страна, в която циганите са се интегрирали? Факт е че са им сложили вилицата на врата и не им позволяват да се вихрят, както си знаят. Но това не е интеграция.
  А у нас, с леката ръка на социалистическите лидери, циганите смучат кръвта на народа.
  Политическата коректност е измишльотина, предназначена да лъже и крие истината от хората и затова трябва да се забрани със закон!

 48. 48 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Могат, ама това значи почти пълно целенасочено изличаване на всичко, което ги прави цигани. Традиции, обичаи.На които много се умиляват.Разбиване на калновете и чувството за общност. Може да си знаят, че са цигани, да си слушат Софи Маринова, да играят кючеци и до там. Но това е могло да стане само при тоталитаризма.

 49. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Весело

  Последно, могат ли да се интегрират или не могат :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 51 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Циганите се крепят от лобистки организации които разполагат с много пари. Друг е въпроса, че на родните политици не им стиска да заемат твърда позиция срещу тях тъй като си знаят о.....те задници. Най яркият пример е Борисов, по страхлив и нерешителен министър председател България не е имала освен може би Съсела.

 51. 52 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  Трябва образование, но за да го получат трябва да е насила спрямо родителите.
  Ако не осигуряват условия( да не кажем пречат ) на децата да ходят на училище, значи не могат да са родители, децата трябва да се отделят от такива родители. Нарочно не уточнявам за етнос, щото има и българи ...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 52. 53 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Нали не е фашизъм, ако припомня, че циганите са тук от 600 год. Да се бяха интегрирали, ако могат

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK