Боил Банов иска "Червената къща" да е музей, но да остане и център за дебати

Боил Банов

© Велко Ангелов

Боил БановЧервената къща" ще стане музей на Андрей Николов, но ще бъде и център за дебати. Това каза пред ресорната парламентарната комисия по култура министърът на културата Боил Банов. През август изтича срокът в който фондация "Гъливер клиринг хауз" може да стопанисва имота, който е предоставен от Министерството на културата срещу ремонт на къщата. Тя е дарена от легендарния скулптор Андрей Николов на държавата, но наследници успяват на реституират част от сградата чрез съда.


Председателят на комисията Вежди Рашидов (ГЕРБ), както и депутати от БСП и ДПС настояват къщата да бъде музей на Николов и да няма център за дебати в нея.


"Умните, красивите, богатите, бляскаво-сияйните, за тях едва ли ще е проблем да са на свободен наем", каза депутатът Александър Симов (БСП) във въпрос какво прави министърът по темата. Те и сега са на свободен наем, отговори му Боил Банов. Той обясни, че в момента се водят активни разговори, в които да се изпълни волята на дарителя - "да има постоянна експозиция и да се запазят постиженията на "Червената къща като място за дебат". Банов се опита да обясни на депутатите, че има "допълнително утежняващи обстоятелства", като това, че наследникът си е върнал една голяма част от къщата.
Вежди Рашидов

© Юлия Лазарова

Вежди Рашидов


Вежди Рашидов каза, че е категорично против "да е риба и рак". "Да си правят дебат, където си искат. Ако искат държавна сграда, ако искат частна", каза депутатът и "нареди" на Банов да им помогне "да си намерят място за дебат".


Банов каза, че ще има реална експозиция. Той добави, че Министерството на културата разработва всичките музеи като центрове за култура и дебати. "Оставам с едно усещане, че комисията по култура седи на различни позиции от министерството на културата", зачуди се Банов.


"Не. То ще бъде музей, дебати нека да има на друго място", отговори му Рашидов. "Дебати винаги е имало и ще има. В България, да ви уведомя има и професия културолог, който не може да рисува, става културолог", добави Рашидов.


В спора се включи Ерджан Ебатин от ДПС, според него оставането на дебатите в дома би било проява на голямо неуважение.


След заседанието Боил Банов уточни, че Министерството на културата в лицето на Националната художествена галерия притежава едва 4/14 от имота и ако галерията иска да прави нещо там, трябва да се плаща наем и на наследниците на Андрей Николов, както правят и от "Червената къща".


Десислава Гаврилова

© Юлия Лазарова

Десислава Гаврилова


"Къщата - ателие на Андрей Николов, позната на обществеността като "Червената къща", е собственост на Министерството на културата и Националната галерия и е изцяло в техните правомощия да решат как ще се ползва тя оттук насетне. Ние бихме искали да продължим дейността на Центъра за култура и дебат "Червената къща", включително и да възстановим постоянната експозиция на Андрей Николов, която създадохме съвместно с НХГ още при откриването на центъра през 2004 година, но през февруари 2013 година тя бе разтурена по желание на Националната галерия, която поиска да прибере скулптурите, нейна собственост", коментира пред "Дневник" Десислава Гаврилова. Тя е член на съвета на учредителите на фондация "Гъливер клиринг хауз".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK