Парламентът ще пита Еврокомисията за проекта за хазарта на Валери Симеонов

Валери Симеонов

© Надежда Чипева, Капитал

Валери СимеоновПроектозаконът за хазарта на вицепремиера Валери Симеонов ще бъде блокиран поне за 4 месеца, след като парламентарната комисия по финанси реши да поиска от Европейската комисия нотификация заради съмнения, че текстове от него противоречат на европейски директиви.


По искане на комисията по европейски въпроси от миналата седмица правната дирекция на парламента трябваше да се произнесе дали да се иска нотификация. По думите на председателя на комисията по финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) дирекцията е отговорила, че отговорността за решението е на Министерството на финансите. Стоянова не обясни на каква европейска директива противоречи проекта на Симеонов и препрати към становището на ресорното министерство.


Според становището на Министерството на финансите Законът за хазарта от 2012 г. е приет след нотификация от Еврокомисията и ако сега ще се правят значителни изменения в него, той трябва да мине през нова нотификация. Икономическите субекти в рамките на единния европейски пазар трябва да имат възможност да изразят мнение по проекта, се посочва още в становището.
Предложените от Валери Симеонов и депутатите му промени предвиждат


забрана и на непряката реклама на хазартни и лотарийни игри,


като се разрешава рекламата само на търговската марка и показване на тиражи, но не и обявяване на печелившите.


"Това отлагане не кореспондира с декларираната подкрепа от БСП и ГЕРБ", каза Валери Симеонов след заседанието на комисията. Според него интересите законът му да не бъде приет са 3 млрд., на колкото той оценява (в лв.) оборота в сектора. "За 3 млрд. много неща могат да се случат и много позиции да се променят", добави Симеонов.


Според правилника на Министерския съвет законите, за които ще се иска нотификация, се предават на Европейската комисия 4 месеца предварително. "Колко бързо ще действа Европейската комисия не мога да предвидя, тя може да се замота още 4 месеца", коментира Симеонов.


"Нямам полезен ход, нямам намерение да скачам от последния етаж на партийния дом",
каза вицепремиерът на въпрос какво ще предприеме след забавянето на закона му.


Другият проектозакон на Валери Симеонов, който предвижда въвеждането на допълнителен данък върху апартхотелите в курортите, бе допуснат от комисията до обсъждане в парламента. Симеонов обясни, че се предвижда налагане на данък 0.5-0.7% от данъчната оценка при имот в национален курорт и 0.2-0.4% при по-малките курорти. Симеонов обясни, че данъкът ще бъде върху жилища, които не се използват като такива, защото в момента масово се избягва плащането на данък за наем, като той не се декларира. С


поред сметките на Симеонов така се ощетява хазната с няколкостотин милиона лева на сезон и се прави нелоялна конкуренция на хотелите.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hes55559736
  hes55559736
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Това отлагане не ми харесва!!!Валери симеонов трябва да си зашити позицията,че хазартното лоби на мафията зпочна с номерата и отгаланията!!!Много ясно,че рекламата на хазарт не е нормална КОЙ трябва да им го каже!!!?

 2. 2 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Законопроектът е неуместен, макар и принципно правилен. Този вицепремиер не е компетентен да се занимава с това - той отговаря за икономиката и демографията, а хазартът не се връзва нито с едното, нито с другото. И в крайна сметка - питането до ЕК е признание за страх, некомпетентност и зависимост. Отказ от автономия. Просто държавата не се справя със задълженията си.

 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Ами като не става,не става.Да си трошат главите дебилите.Стига сме ги обгрижвали.Да търкат билетчета и да се тъпчат с хранителните добавки на Мермерски.Насила хубост не става.

 4. 4 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Шиши и черепа намериха правилния начиин да вкарат това принципно правилно решение в девета глуха. Сега от НС няма да пратят искането за нотификация до края на лятото, после ЕК ще се забави до евроизборите после една година ще се прави нова ЕК и така ще гледаме нови милионери по телевизията докато сме живи...

  Расстаются друзья. Остаётся в сердце нежность… Будем песню беречь. До свиданья, до новых встреч.
 5. 5 Профил на Руски самолет на въглища
  Руски самолет на въглища
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Българите харчат 500 млн лв на година да търкат билетчета! Всеки втори търка билетчета, защото по тАлАвизора показват как Куньо от Муньово спечелил. Значи и аз мога.

  А че Далавери не го прави това от филантропски подбуди си е отделен въпрос.

 6. 6 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 40 Неутрално

  В страна в нашето икономическо положение, масивните реклами за хазарта са истински бич за населението. Хем бедни, хем да си дадат последното левче за хартийките на Пеевски. Не е ли иронично. Най-много го плюеше народът, а го направи милиардер с тези измислени талончета. Толкова, ама толкова да се поддаваме на манипулации и пропаганда.

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Искат да го отрежат интелигентно и безболезнено.

 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1862 Любопитно

  без съмнение хазарта е зло ,но явно никой в управляващата коалиция не взема вицето Далавери на серозно ?

 9. 9 Профил на Руски самолет на въглища
  Руски самолет на въглища
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Кефи ме иначе как Далавери на тема хазарт е популист, докато на тема хотели защитава големите риби от "нелоялна конкуренция". Просто не можеш да си го измислиш.

 10. 10 Профил на azs41314323
  azs41314323
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Да Ч..репа кихна кинти на подло..те си в парламента! Някои вече има ли съмнение ,че ГЕРБ са една мутренска и лобистка партия.

 11. 11 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Далавери оправи демографията, сега ще оправя и концесиите. Оставка бе!!!!

  България - вече 113-то място по свобода на словото
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  без съмнение хазарта е зло ,но явно никой в управляващата коалиция не взема вицето Далавери на серозно ?
  —цитат от коментар 8 на Stewie

  Все пак оборотът на Далавери е доста, на порядък по-мижав.
  Пък беше и в голямата си част еднократен. Нали се кюскаха, че падналата МУ ограда не се поправяла ...

  А и чисто "упраленски" ако погледнете - какво по-хубаво и удобно за употреба мат'рял от едно забило глава и търкащо ли, търкащо народонаселение?

 13. 13 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  хазарта трябва да се забрани в татковината ни,ТОЙ СЕЕ ГИБЕЛ И НЕЩАСТИЕ,ЧРЕЗ НЕГО МУТРИТЕ ИЗСМУКВАТ И ПОСЛЕДНИТЕ КАПКИ КРЪВ ОТ ТОЯ НАРОД

 14. 14 Профил на Руски самолет на въглища
  Руски самолет на въглища
  Рейтинг: 257 Неутрално

  То и да се забрани, ниското IQ на много от нашите сънародници няма да се промени. Просто тези пари ще бъдат похарчени по еднакви по невъзвращаемост начини.

  Нека има подобни механизми за естествен подбор. Който не иска помощ, не бива да му се помага.

 15. 15 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  А кога хазарта ще почне да си плаща данъците ,като всички останали , а защо за него данъците са символични ,а не като в другите страни , все пак това е основно перо за държавата ,а тук е обратното , държавата е ощетена откъм данъците на хазартните фирми ...

 16. 16 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Ами така ще е с такива политици - нито Симеонов има куража да заложи министерското си кресло срещу прокарването на закона, нито ББ има куража на Орбан да се опълчи на лобисти и съмнителни евродирективи.

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  Плитки политически игри с цел защита на олигархични интереси.
  Валери да решава по - нататък за седянката.....

 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  "Според становището на Министерството на финансите новият закон за хазарта от 2012 г. е приет след нотификация от Еврокомисията и ако сега ще се правят значителни изменения в него той трябва да мине през нова нотификация. "
  ============
  Е, какво излиза?
  ЕС си знае, че хазартът си е яма, но е одобрил този закон, щото не е скандален по европейските принципи. Вероятно ще одобри и другия. Значи, пишем като на цигарите - "вероятно ще се набуташ" и е достатъчно.
  То си е вярно. Хората си плащат, търкат, после си вярват, че другия път ще спечелят. А са предупредени.

  Еретик
 19. 19 Профил на 2014г.
  2014г.
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Симеонов предварително беше наясно, че това няма как да мине.
  Но знаеше, че ще набере популистки точки.

 20. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3399 Неутрално

  Е, и? Такива неща се решават по съвест, а не както кажат шефовете! Да се рекламира хазарт е неморално. Да подлъгваш тези, дето имат малко или нищо, защото не те е срам да богатееш от техните парици, е просто неморално. Друга дума няма. А морал е това, дето тези, дето пълнят черквите по празници, би трябвало да знаят. Да, ама не!

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 21. 21 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 913 Неутрално

  "Труженичките" на Черепа пак го измислиха. Оставка бе, мърши! :)

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12685 Неутрално

  Ако не друго, Валери Симеонов напипва пулса на далаверите, кои къде и как ги въртят и предлага изменения в полза на държавата. Това, че му ги блокират не е изненада. Не е изненада и, че ГЕРБ и БСП го правят съвместно. Изненада ще бъде ако мине..

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  ЛУСТРАЦИЯ
  Рейтинг: 529 Гневно

  До коментар [#15] от "edin drug":Просто е:КОРУПЦИЯ!

 24. 24 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Ах, защо не се консултират така като прокарват разните си промафиотски закончета? Корумпета недни! Долу ГЕРБ!

 25. 25 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Хазартът е болест. И се чудим Фашизоидите от алчност ли го правят или за геноцида

  ОСТАВКА

 26. 26 Профил на тони
  тони
  Рейтинг: 512 Неутрално

  демек търсим всякакви начини да забавим ограниченията и въобще да не се случат

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9343 Неутрално

  Що не седнат да прочетат европейските разпоредби и закони, че да не се налага час по час да питат.

 28. 28 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 856 Неутрално

  ....гарантирано от мутренската герб & мафия. Как им беше слогана .. "резултати ни са видими"...

  ...альооо гербавите, да ви изсъхнат ръчичките дано на следващите избири...

  Колкото повече, толкова повече!
 29. 29 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Очаква се допитване да бъде отправено и до Светия Синод, ООН, Юнеско, Световната търговска организация, Международния валутен фонд.

 30. 30 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Пеевски ще гласува закон срещу себе си ? А Валери Симеонов просто играе лошото момче и си прави ПР. Ако не беше така, отдвана да си беше подал оставката.

 31. 31 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Интересно докога ще се търпят Симеонов и Борисов. Другото интересно е, като стане разрива, Каракачанов и Сидеров, с колко още ще се замогнат. Патриотично така.

  А че никой няма да накриви калпака на Черепа, то е ясно.

 32. 32 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  С теб сме Валери. Беше ясно на всички, че Борисов е с Черепа. Черепът не взима от мен, а от най-несретната част от обществото ни. И ако искаме България да я има трябва да спрем дивотийте с билетчетата, която прави бедните още по-бедни.
  Имаш моят глас.

 33. 33 Профил на Живко Лобутов
  Живко Лобутов
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#18] от "Костадин Иванов":
  "Според становището на Министерството на финансите новият закон за хазарта от 2012 г. е приет след нотификация от Еврокомисията и ако сега ще се правят значителни изменения в него той трябва да мине през нова нотификация. "
  ============
  Е, какво излиза?

  Излиза, че Министерство на финансите е прислуга на хазартната мафия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK