Няколко банки заявили интерес към сделката между "Инерком" и ЧЕЗ

Няколко банки заявили интерес към сделката между "Инерком" и ЧЕЗ

© Надежда Чипева, КапиталЕдна от работещите в България банки е издала банкова гаранция за участие в процедурата по продажба на активите на ЧЕЗ в България на "Инерком". Банковата гаранция е обезпечена с парични средства по сметка на наредителя.


Това се казва в писмо на БНБ до Народното събрание, съобщава сайтът "Клуб З", след като през май такава информация бе поискана от институцията от името на временната анкетна комисия, разследваща евентуалната бъдеща сделка. Такова писмо е постъпило в Народното събрание след искане, подписано от председателя на институцията Цвета Караянчева.


От текста се разбира, че БНБ е изпратила запитване до всички 21 кредитни институции и 4 клона на чуждестранни банки и е получила отговори от всички тях.
Други 4 кредитни институции за заявили пред БНБ, че "са заявявали интерес за потенциално участие в евентуална сделка по придобиване на активите на ЧЕЗ в България".


Имена на банките не се посочват, като БНБ се позовава на Закона за кредитните институции и на европейски регламенти, които не позволявали да огласят повече.


Въпреки това пред временната анкетна комисия Първа инвестиционна банка призна още през април с писмо, че в края на 2017 г. е издала писмо за подкрепа на "Инерком България" за сделката за българските активи на енергоразпределителното дружество. В него се посочва, че ПИБ има интерес от участие във финансирането на покупката с 80 млн. евро.


В края на февруари премиерът Бойко Борисов внесе в парламента справка, за която обяви, че е предоставена от чешката страна. В нея се посочва, че намерения за отпускането на кредити на "Инерком България" са декларирани от Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка - в размер съответно на 180 млн. евро и 80 млн. евро. Посочено е, че има и писмо от Българската банка за развитие, в което се изразява готовност за рефинансиране на съществуващия заем на ЧЕЗ от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер на 65 млн. евро,


На заседание на енергийната комисия в парламента на 1 март директорът на ББР Стоян Мавродиев обяви, че банката не е водила разговори за финансиране на "Инерком България" за покупка на българския бизнес на ЧЕЗ и не е поемала ангажимент да рефинансира отпуснат на "ЧЕЗ Електроразпределение" АД кредит от ЕБВР.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK