Дебатът за вот на недоверие към правителство мина почти без дебат (обобщение)

Почти целият кабинет беше в парламента, като никой от министрите не взе думата, за да защити политиките на правителството. Особено отегчен вид имаха вътрешният министър Валентин Радев (вдясно на втория ред) и вицепремиера Красимир Каракачанов

© Георги Кожухаров

Почти целият кабинет беше в парламента, като никой от министрите не взе думата, за да защити политиките на правителството. Особено отегчен вид имаха вътрешният министър Валентин Радев (вдясно на втория ред) и вицепремиера Красимир КаракачановДебатът за втория вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов мина почти без дебат. Продължи по-малко от час и половина, а същинската му част се изнесе в кулоарите на парламента.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова започна мотивите си, които са за провал в политиката за сигурност на правителство, с шега-съвет към вътрешния министър Валентин Радев да залови бързо арестанта, избягал от втория етаж на Районното управление на полицията в Пловдив, преди той да е пуснал брада и да се е укрил.


В мотивите си Нинова каза, че управляващите приватизират сектор "Сигурност", като го прехвърлят в частни ръце. Тя припомни, че в предизборната програма на ГЕРБ са обещани още 6 хил. полицаи и да има полицейско присъствие във всяко населено място. Според нея досега са назначени 1000 полицаи, а заради липса на мотивация са напуснали 2 хил.
Нинова критикува и мерките в местата за изтърпяване на наказания и лишаване от свобода. "От най-охранявания затвор двама опасни престъпници бягат през централния вход посред бял ден и ги преследва само чистачката. Разбира се, два месеца МВР ги издирва", каза Нинова и припомни, че те са се изпозастреляли в Ботевград.


ОЛАФ ли е разкрил контрабанда или правителството


"Г-н Борисов ли, който преди една седмица каза – щом БСП искат вот на недоверие, значи контрабандата е намаляла, лъже или ОЛАФ лъже и ви завижда", каза Нинова. Според нея европейската служба за борба с измамите е разкрила голям брой престъпления на митниците, което е следствие на пробити компютърни системи, въведени от ГЕРБ.


Менда Стоянова от ГЕРБ й отговори, че разкритията на ОЛАФ са благодарение на работата на българското правителство и служби, които са предали данни след 6-месечно разследване. Извършителите на митническите измами били от други европейски държави. "Няма пари за хората с увреждания, за болници и военни, защото се краде", отговори Нинова на Менда Стоянова. "Много спекулации се коментираха по темата с митническите информационни системи, но целият дебат не стигна дотам, че да разбере г-жа Нинова, че системата БАЦИС няма нищо общо със системата БИМИС, за която ОЛАФ говори", отговори й финансовият министър Владислав Горанов.


Това беше и единственото изказване на министър в парламентарна зала. Почти целият кабинет без премиера Бойко Борисов беше в залата.


Парламентът като зала за прожекции


Пропускането на 60 хил. мигранти е достатъчно основание Бойко Борисов да си подаде оставката и да получи възмездие по единствения законен начин - с волята и гласа си на предсрочни избори, каза още Нинова. Тя се опита да пусне и видео с изказвания на премиера Бойко Борисов в пленарната зала, но председателят на парламента Цвета Караянчева я спря с мотива, че това не е прожекционна зала. Нинова обясни, че в едното видео Борисов казва, че страната ни е най-надеждната граница на Европа, а във второто казва, че не сме
си изпълнили ангажиментите и страната е пропуснала 60 хил. мигранти. Според Нинова, ако мигрантите са пропуснати случайно, това е накадърност, а ако е умишлено, това е престъпление. "И в двата случая е достатъчно основание да си подадете оставката", заяви Нинова.


Корнелия Нинова се опита да включи и видео в презентацията си за вота на недоверие, но то бе прекъснато от Цвета Караянчева

© Велко Ангелов

Корнелия Нинова се опита да включи и видео в презентацията си за вота на недоверие, но то бе прекъснато от Цвета Караянчева


Депутатите от "Воля" бойкотираха дебатите по вота на недоверие, защото повечето от тях са във Варна за кампания на лидера им Веселин Марешки за запълване на дупките по пътищата.


ДПС и "Обединени патриоти" се скараха


ДПС и "Обединени патриоти" включиха взаимни обвинения в дебатите. "Подкрепяме вота на недоверие, защото управленският модел генерира напрежение и е източник на нестабилност и несигурност, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. "Знаем, че този вот няма да успее. Но ще кажа на тези, за които това е само аритметика – не пренебрегвайте политическия ефект на този мощен демократичен инструмент. Не бързайте да се радвате. ДПС ще подкрепи този вот. Защото не можем да стоим безучастни, когато държавното управление безпомощно разчита на хаоса, когато държавността ерозира, когато общественото напрежение е на градус, когато демокрацията е в опасност, когато става дума за бъдещето на всички български граждани", каза Карадайъ. Той не пропусна да каже за пореден път, че участието на "патриотите" в управлението на държавата е вредно за национална сигурност. Не пропусна да спомене и почетният председател на ДПС Ахмед Доган и конструирания от него български етнически модел.


"ДПС ще разиграе етническата карта по най-свирепия начин за това, че не е във властта. Ще предприемат действия, които ще бъдат радикални. Това ще бъде скоро и всички трябва да бъдем готови за този момент", отговори конспиративно на ДПС Павел Шопов от "Обединени патриоти" . После надълго разви тезата си, че ДПС са вредни за националната сигурност.


Халил Летифов (ДПС) поиска сметка на председателя на парламента Цвета Караянчева, че оставя Шопов и други депутати от "Обединени патриоти" да говорят извън темата, и каза, че е позор това, че е избрана от Кърджали. "За мен е достойнство, че съм избрана от Кърджали, и никой няма право да оспорва избора на моите избиратели", отговори Караянчева.


Цветан Цветанов поиска думата, след като дебатите бяха прекратени

© Георги Кожухаров

Цветан Цветанов поиска думата, след като дебатите бяха прекратени


Същинските дебати бяха в кулоарите


Цвета Караянчева прекрати дебатите към 14:30, по-малко от час и половина от началото им, след като нямаше желаещи за изказвания. Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска думата едва след като Караянчева обяви край на дебатите. Вътрешният министър Валентин Радев защити политиката на правителството на пресконференция в кулоарите на парламента, тъй като не бил мотивиран да говори в залата. Корнелия Нинова и депутатите й също се изказаха в кулоарите. Продължителността на двете пресконференции беше по-голяма, отколкото дебатите в пленарната зала.


Това е вторият вот на недоверие, внесен от БСП, за третия кабинет на Бойко Борисов. Предишният беше за провал на политиката за борба с корупцията и бе гласуван на 25 януари. Той бе подкрепен от ДПС.


Гласуването на вота ще бъде в петък сутринта. Ако коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти" осигурят присъствието на всичките си депутати в залата, правителството ще оцелее, тъй като двете партии имат 122 места от 240 в пленарната зала.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Любопитно

  Сигур само в пандизите са следили с интерес дебата!?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Интересно, защо ГЕРБ не защити подобаващо своето правителство, а остави това на патриотите.

 3. 3 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Толкова калпава опозиция не е имало в новата ни история.

  Залагат на махленско заяждане, просто за спортна слава.

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 4. 4 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Че,то правителството е коалиционно.

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Цирк и циркаджии, които се джавкат и хапят като огладнели кучета. БСП искат оставка и власт, искат го неистово.

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Весело

  "Гласуването на вота ще бъде в петък сутринта. Ако коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти" осигурят присъствието на всичките си депутати в залата, правителството ще оцелее, тъй като двете партии имат 122 места от 240 в пленарната зала. "

  Пилците се броят в петък.

  Еретик
 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Ма щой тоз театър бе госпожи и господа, другарки и другари? Ми той Валерко сам ще реши кога да ритне правителството.

 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1324 Весело

  ае щом никой не е заспал пак добре

 9. 9 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  И какво има да се дебатира на глупостите на комунетата подкрепяни от лилявите комунета?...написали са еднакви опорни точки и ги повтарят до втръсване...

 10. 10 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":


  ". "Пилците се броят в петък.
  —цитат от коментар 6 на Костадин Иванов


  И тогава ще е същото...защо да губят парламентарно време и после Корнелка да иска да се работи през лятото...не ги ли виждаш , че правят всичко за да се бойкотира парламента...

 11. 11 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Правителството отдавна е изчерпало възможностите си!
  Лошото е, че алтернативата е проклятието на България.

  Машини прости, народ неук.
 12. 12 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Весело

  Системата е хвани единия па удари втория.

 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Фани едните, удари другите, че да паднат третите.

 14. 14 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Весело

  До коментар [#13] от "palav_nik":

  Четеш ми мислите!

 15. 15 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Весело

  Обратно-пропорционално!...колкото по-малко хора оставаме в България,толкова по-трудно е управлението и.....

 16. 16 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Няма дебати , няма министър председател. Едва ли има партия в Българската история ,която да е съсипвала така системно "Парламентарната република". Да се сетим трябва ни ЦАР -ТИКВА и по малки тиквета :((

 17. 17 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#9] от "BiGman1":

  Лилявите не се и усещат.И според последните социологически причвания са в гтафата " и други" .Просто,защото хората не са толкова глупави,колкото те вярват..

 18. 18 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Сигур само в пандизите са следили с интерес дебата!?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Вероятно и ти от пандиза пишеш!

  :)

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Разбира се. Когато си опозиция само на книга и правиш действията просто щото трябва, се получава тази картинка. Герб и БСП толкова добре са се настанили и гушнали във властта, че до края на 2019 нема да се пуснат.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Очаквам поредната загуба на коалицията комунисти, социалисти и какви други още бяха.

 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#17] от "yanne":

  Да обобщим:
  След като хората не са толкова глупави (логично, изборът, който правят също не е глупав), това означава че:
  Парламентарно представените БСП, ДПС, патриоти, Воля, са по-умен избор от ДСБ например. Също така, 5те пъти избиране на БСП на власт след промените е умен избор. Избирането на Царо е умен избор.
  Въобще умен, след умен избор. Нали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Безполезен ход на една ялова и безидейна опозиция. Не очаквам нищо добро от тази партия.

 23. 23 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Някой бяга от дебати и е много лесно да се разбере кой е . Лесно е да се пъчиш пред камери и микрофони на ординерни мижитурковци , но пък е опасно да застанеш лице в лице на ДЕБАТ пред телевизионна аудитория . Простия просто е и бъзльо . Мекичко казано . Веднъж една депутатка каза в подобен случай - А бе я слез от трибуната , че да ти шибва един шамар . Е , нинова не би стигнала до там . Но словесни шамари й идват отръки .

 24. 24 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#20] от "svoboden":Очаквам поредната загуба на коалицията комунисти, социалисти и какви други още бяха.

  Ми гербери , какви други да бъдат . Седесари , депесари , безенесари , радикали , демократи... Цялата палитра е там , при корена си .

 25. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#16] от "sporta": Да се сетим трябва ни ЦАР -ТИКВА и по малки тиквета :((

  Ми на царство на кратуни естествено ,че цар ще им е Тиква .

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":Пилците се броят в петък.

  Така ще е . Ако грила на морето работеше , щяха там да се обръщат .

 27. 27 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  С други думи, ГЕРБ са зле, но БСП са още по-зле. Така е, като ни управляват вторият и третият ешелон на БКП.

 28. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  С други думи, ГЕРБ са зле, но БСП са още по-зле. Така е, като ни управляват вторият и третият ешелон на БКП.
  —цитат от коментар 27 на volarok


  Следователно: Дайте да изберем ДеБъ, че там не са от БКП а само техните наследници!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK