БСП: Борисов си е взел цяла България, а дали си е взел остров да разследват службите

Елена Йончева

© Георги Кожухаров

Елена ЙончеваГ-н Борисов си е взел цяла България, а дали си е взел остров или архипелаг, това да разследват службите. Това каза говорителят на БСП Елена Йончева. Повод за думите и е спряното предаване на Милен Цветков по "Нова телевизия" в понеделник. "Какво накара премиера Борисов да се възмути от фалшивата новина, че е станал собственик на гръцки остров?" е била една от темите в предаването.


"Поводът за нашата "трибунка" е нашето тежко безпокойство за медийната ситуация в България и за продължаващите да се натрупват доказателства за това, че в България цензура на практика съществува", каза Йончева. Според нея предаването е спряно "само защото той си е позволил да се занимава с душевния свят и вътрешните терзания на Бойко Борисов покрай новината - фалшива или не, че премиерът си е купил остров."


Депутатът Александър Симов прочел обясненията на Нова, че не били спазени етични, морални, журналистически стандарти, и каза, че у него се зараждало едно голямо питане. "Как пък тези стандарти все важат, когато темите са за Бойко Борисов?! Как пък един път не бяха приложени към някой друг сегмент от политическите предавания", попита Симов. Според него това доказва, че тежката медийна среда в България е пряко следствие на управляващите и водената от Бойко Борисов политика.
Александър Симов

© Анелия Николова

Александър Симов


Симов припомни, че по време на дебата по свободата на словото преди две седмици в парламента и падането на страната ни на 111-о място констатацията на управляващите е била, че всъщност тази класация е фалшива и България е трябвало да бъде много по-нагоре, тъй като у нас нямало убити журналисти. "Да, у нас убити журналисти, слава богу, няма, но вече виждаме, че има убити теми. Има убити предавания, тъй като убийството може да не е само физическо, а морално, журналистическо. И това се случва пред очите ни", каза Симов. Той припомни тезата на премиера, че свободата на словото била отговорност на самите журналисти. "Според мен това е перфидно доказателство за факта, че основната цензура у нас има политически основания и идва от лидера на най-голямата партия - ГЕРБ. Самият факт, че можеш да кажеш това, означава, че пет пари не даваш за свободата на словото и гледаш просто тази тема да ти се разкара от главата, както и много други", заяви Симов.


"Според доклад на Държавния департамент на САЩ за България две поредни години се говори не само за повсеместна корупция. Говори се корупция по високите етажи на властта, цитирам, и прилагане на сложна схема за присвояване на пари. Става дума за милиарди. Само от пробитата система на Агенция "Митници", а вчера ние дадохме конкретни примери както от доклада на ДАНС, така и от констатацията на главния прокурор г-н Цацаров, изчезват действително милиарди", каза Йончева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK