ВМРО се позова на странна статия, за да обяви кампания срещу легализиране на педофилията

Красимир Каракачанов

© Юлия Лазарова

Красимир КаракачановСкандалните опити за легализиране на педофилията трябва да се посекат в зародиш". С този призив от ВМРО, която е част от управляващата коалиция, се заканват да започнат широка дискусия по темата с участието на специалисти, за да не допуснат това да се случи. Позицията на партията, разпространена до медиите, е подписана лично от председателя ѝ Красимир Каракачанов, който е и министър на отбраната и вицепремиер.


В действителност управляваща партия и български вицепремиер се включват в нещо, което носи достатъчно характеристики на хибридна операция и разпространяване на т.нар. фалшиви новини. Почеркът е приблизително същият като началото на кампанията срещу Истанбулската конвенция.


ВМРО посочва като източник на информацията "станалите публично достояние чернови на новите класификации на диагнозите на Световната здравна организация и на американския класификатор на диагнозите". От партията твърдят, че "педофилията ще започне да се разглежда като безобидно психическо разстройство, а не като тежка диагноза, която изисква лечение и е несъвместима с обществото".
В съобщението имена на медии не се посочват и се използва израз, внушаващ, че е имало някакви чернови, които са станали публично достояние благодарение на публикации. В действителност черновата е общодостъпна на интернет сайта на СЗО поне от март 2018 г. насам.


Коалиционният партньор в "Обединени патриоти" допълва, че "тези заключения са направени по време на 11-ата Международна класификация на болестите, която трябва да влезе в сила от 2022 г." Това не е вярно, защото черновата е публикувана именно за събиране на мнения и не съдържа "заключения" или окончателни определения, които ще влязат в сила като инструкция за всички специалисти.


"Тези данни се потвърждават и от специализирани сайтове, цитирани от пресата у нас", продължават от ВМРО.


Отново не се посочва кои са тези сайтове и от кого конкретно са цитирани.


"Ето защо ние, Патриотите от ВМРО, за пореден път заклеймяваме подобни либерално-мракобесни "нови тенденции". Категорично сме против всякакъв род сексуални изкривявания да се узаконяват като "природни дадености" и "нормални човешки състояния". Педофилията е престъпление не само спрямо невинните жертви, но най-вече срещу човечеството", пише в позицията на ВМРО.


Проверка на "Дневник" установи, че новият класификатор на болестите на Световната здравна организация ще бъде представен през май 2019 г. по време на Световната здравна асамблея. След това трябва да бъде одобрен от членовете на СЗО, за да влезе в сила.


В работната версия на класификатора обаче не е посочено твърдението на ВМРО, че педофилията ще излезе от обхвата на състоянията, определяни като обществено нетърпими. Там е предложено за дискусия следното определение в графата "Парафилни разстройства":


"Педофилно разстройство се характеризира с устойчиви, фокусирани и интензивни прояви на сексуална възбуда - демонстрирани от постоянни сексуални мисли, фантазии, нагон или поведения - включващи деца в предбупертетна възраст. В допълнение, за да бъде диагностицирано педофилно разстройство, инвидидът трябва да е предприел действия на базата на тези мисли, фантазии и желания или да бъде видимо разстроен от тях. Тази диагноза не се отнася до сексуално поведение на деца във възраст преди или след пубертета с техни връстници." (преводът от английски е на "Дневник").


"Сред списъка на неприемливите състояния може да останат само поведенческите актове. Казано накратко: ако сте педофил, това ще се толерира и няма да се диагностицира, изолира и лекува, стига да не посягате", твърди официалната позиция, подписана от Красимир Каракачанов.


Очевидно от предложената от СЗО формулировка педофилът няма как да бъде диагностициран само по това, което е в мислите му, а трябва да са налице и действия. Според ВМРО това не е достатъчно и трябва да се вземат мерки преди действията, но от партията не посочват по какви критерии ще се разбира какво има в главата на педофила и как да бъде разпознат такъв човек без да е направил каквото и да е издаващо го действие.


В партийната позиция следва напомняне какъв стожер на морала, християнските ценности и традиции е ВМРО и декларация, че партията започва дискусия да не се допускала промяната в официалната версия на СЗО. Междувременно има дълга поредица от хомофобски и други квалификации, от които вероятно за най-"елегантна" е "утре вакханалиите на Калигула ще ни се сторят като забавление в лунапарк".


"Как патологията се превръща в норма: Отварят вратата за легализиране на педофилията" не е заглавието на съобщението на ВМРО, а на публикуция на сайта "Гласове" от 24 юни, от която изглежда, че тръгва цялата кампания. Същото издание стоеше в началото и на съпротивата - точно в началото на българското европредседателство - срещу Истанбулската конвенция, за чието оттегляне не пропускат да напомнят като своя заслуга от ВМРО.


В текста на "Гласове" от 24 юни, който е подписан като редакционна статия (макар в нея да се говори от първо лице единствено число), има откровени неистини, манипулации, създаване на впечатление, че определени формулировки са част от предложената от СЗО версия, както и изграждане на логическа линия с твърдение, идващи от - както се посочва в началото - "двама специалисти, пожелали анонимност."


Част от източниците, на които се изгражда критиката в текста, не могат да бъдат достигнати в интернет и авторът е написал като оправдание "Цитираният текст се намираше на ето този линк: По-късно обаче беше премахнат."


Втората препратка (към сайта на СЗО) също не показва нищо освен съобщението, че съдържанието е било "отстранено, променено е името му или временно е недостъпно".


Трета препратка от статията в "Гласове" очевидно е един от аргументите ВМРО да обяви, че "педофилията ще започне да се разглежда като безобидно психическо разстройство, а не като тежка диагноза, която изисква лечение и е несъвместима с обществото". Въпросната препратка е към обяснение от 2013г. за американските психолози и психиатри, от което се оказва, че е точно обратното - парафилиите (към които спада и педофилията) не застрашават никого до момент, в който се превърнат в парафилно разстройство, т.е. доведат до в психическо разстройство, личностна дисфункция или сексуална практика без съгласието на другата страна. Това е моментът, в който се поставя диагноза за заболяване или законът започва да преследва извършени престъпления.


Използван е пример с това, че за парафилия се смята, например, ако мъж изпитва сексуална възбуда от това, че се облича с женски дрехи. Може да го прави за удоволствие 3 пъти седмично вкъщи, но това не е проблем за обществото, докато не започне да пречи на отношенията му с другите хора или доведе до кражби, сексуално преследване или посегателство, т.е. има опасно за него и околните психическо разстройство.


Любопитно е, че текстът на "Гласове" е препубликуван на известният с проруската си позиция сайт "Бултаймс.ком", но със странно разминаване в датите - 22 юни, т.е. дни ПРЕДИ да излезе в "Гласове". (Бел.ред. - "Бултаймс.ком" е собственост на компанията "ВИП кетъринг къмпани" на Крум Фильофски с изброени основни дейности кетъринг, търговия, ресторантьорство, хотелиерство, туристическа дейност, превози на хора и товари и др.) Ден по-късно текстът на "Гласове" се появява изцяло и на други места.


ВМРО припомня в позицията си, че остава един от основните противници на приемането на Истанбулската конвенция в България. Тя беше одобрена от Министерския съвет в началото на годината, като след това предизвика остър дебат в българското правителство и сред депутатите. В управляващата коалиция възникнаха спорове за това дали да се ратифицира международния акт, който според опасенията на част от министрите съдържал спорното понятие "трети пол" и улеснявал достъпа на "транссексуални бежанци" в страната.


Най-яростно на ратифицирането на документа, който цели да защити жените-жертви на насилие, се противопостави коалиционния партньор на управляващите "Обединените патриоти". Лидерите на партиите в коалицията, сред които е и Каракачанов, обявиха, че формациите им не възнамеряват да подкрепят приемането на конвенцията от парламента. Въпреки твърдата позиция, преди да се стигне до дебатите в България евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки е гласувал "въздържал се" при гласуването на резолюцията за присъединяването на ЕС към Конвенцията.


Последва обаче промяна на мненията в "Обединени патриоти", като партията на Валери Симеонов "Национален фронт за спасение на България" обяви, че би подкрепила ратификацията на конвенцията, ако след повторен превод на документа не присъства терминът "социален пол". Другите две политически сили в коалицията - "Атака" и ВМРО, се разграничиха от тази позиция и заявиха твърдата си позиция против конвенцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK