Депутатите са напът да въведат ефективни санкции срещу бездействащи чиновници

Данаил Кирилов - председател на правната комисия в парламента, който е вносител на промените в АПК заедно с група народни представители

© Анелия Николова

Данаил Кирилов - председател на правната комисия в парламента, който е вносител на промените в АПК заедно с група народни представителиЧиновниците, които бездействат или не изпълняват задълженията си в срок, да не остават безнаказани, както досега, а да понасят отговорност. Това прие късно снощи правната комисия в парламента с изменение на второ четене на Административнопроцесуалния кодекс (АПК), информира news.lex.bg.


Вносители на законопроекта са председателят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) и група народни представители, а промените се приемат на части. Вчера бе шестото поред заседание на правната комисия по мащабните реформи в АПК. Междувременно в пленарна зала бяха окончателно приети първите текстове на законопроекта.


И в момента административният кодекс предвижда глоба от 50 лв. до 1000 лв. за длъжностно лице, което наруши или не изпълни в срок служебните си задължения, свързани с издаването на административен акт или документ.
"Досега такава глоба няма наложена", констатира председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. А причината за това посочи председателят на комисията Данаил Кирилов: "Практиката показа, че не се налагат наказания на длъжностни лица за неизпълнение на техни задължения по АПК, защото не е уреден редът за налагане на административнонаказателната отговорност – нито кой следва да установи нарушението, нито кой да издаде наказателното постановление."


Заради тази празнота в АПК на практика мъртви остават разпоредбите, които предвиждат различни глоби за администрацията.


Затова правната комисия за първи път уреди в АПК кой ще установява бездействието на чиновниците и ще ги наказва за него. По предложение на Данаил Кирилов беше предвидено, че актовете за установяване на нарушенията ще се съставят от инспекторите на съответния инспекторат по Закона за администрацията.


"Наказателните постановления ще се издават от органа или от овластени от него длъжностни лица", прие още комисията. И предвиди, че там, където няма инспекторат, органът ще установява нарушенията.


Ред беше предвиден и за най-висшите представители на изпълнителната власт – министри, областни управители, шефове на държавни агенции. Техните нарушения ще установява Главният инспекторат, а наказателните постановления ще издава лично министър-председателят или овластено от него длъжностно лице.


За мълчаливите откази, които бяха откроени и от представителите на науката, и от депутатите като най-тежка форма на бездействие на администрацията, беше предвидено специално задължение на съда. То е винаги, когато установи, че е налице мълчалив отказ, да изпраща копие от акта си на длъжностното лице, което има правомощието да установява административното нарушение в конкретния случай.


Отговорност за администрацията при нарушаване на правото на ЕС


По предложение на председателя на ВАС Георги Чолаков за първи път в АПК беше уреден редът, по който администрацията ще носи отговорност за нарушение на правото на Европейския съюз. В АПК беше записано: "Исковете за обезщетения за вреди, причинени на граждани или юридически лица от незаконосъобразни или нарушаващи правото на Европейския съюз актове, действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица, се разглеждат по реда на тази глава."


А втората алинея на разпоредбата предвижда: "За неуредените въпроси за имуществената отговорност по ал. 1 се прилагат разпоредбите на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) или на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, както и стандартите на извъндоговорната отговорност на държавата за нарушаване на правото на Европейския съюз."


Георги Чолаков посочи, че държавата трябва да определи реда за тези искове и това може да стане незабавно в АПК. Депутатите единодушно подкрепиха предложението му делата да се водят по ЗОДОВ пред административните съдилища.


Предстои двете върховни съдилища да се произнесат кой е компетентният съд и дали по Закона за задълженията и договорите или по ЗОДОВ ще се гледат делата за вреди от нарушение на правото на ЕС в останалите случаи, когато не става дума за актове, действия или бездействия на административни органи.


Прокуратурата няма да плаща държавни такси за протести


Депутатите гласуваха снощи одобрените само принципно от тях на предишно заседание текстове за това кога ВАС ще заседава в открито - с призоваване на страните, и кога в закрито заседание. Открито заседание ще има винаги, когато делото се гледа от петчленен състав на ВАС, когато касационната инстанция е единствената съдебна инстанция, както и когато някоя от страните, включително и прокурорът, поиска това. Съдът също ще може по своя преценка да насрочва делото в открито заседание, дори и да няма искане от страните за това.


След като на миналото си заседание правната комисия направи една от най-големите промени в АПК и предвиди, че вече и администрацията ще плаща такси за касационно обжалване, по предложение на Георги Чолаков вчера беше въведено едно изключение. По общо съгласие депутатите записаха, че прокуратурата не заплаща такси за предявяване на протести. Аргументът - тя защитава обществения интерес и следва да бъде освободена от такса.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 293 Разстроено

  Щом този от снимката участва в нещо, значи - нищо.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Този, ако бездейства, ще го наградим. И вредите ще са по-малко.
  А това, "депутатите записаха, че прокуратурата не заплаща такси за предявяване на протести. Аргументът - тя защитава обществния интерес и следва да бъде освободена от такса." ми е много подозрително с оглед обществения интерес.

 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  Над 50% от чиновниците бездействат , защото са излишни. Бил съм чиновник за известно време и знам за какво става въпрос. Компютъризацията улесни извънредно много чиновническия труд и увеличи производителността му многократно, а броят на държавните и общински чиновници остана същия. Днес натовареността на един чиновник не е повече от 3-4 часа в рамките на 8 часовия работен ден. Но никой общински или държавен ръководител не смее да предприеме съкращения. Чиновническата армия е боен резерв за всяка власт.

 5. 5 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това е за пред хората, всъщност всички добри на пръв поглед идеи на ГЕРБ биват тихичко "коригирани" в последният момент така че да бъдат абсолютно безполезни.

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Този титан на юридическата мисъл ли го измисли.
  Не го коментирам, искам да чуя след шест месеца колко такива глоби ще бъдат наложени.
  Тогава ще се види дали е написана добре поправката.

 7. 7 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А вие дори не сте и "напът" да се научите да пишете грамотно.

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Щели да глобяват бездействащи чиновници...? Добре. Ами, срещу бездействието на прокуратура и полиция примерно, какво ще се прави? По този въпрос, нещо...?

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  за да регистрирам настоящ адрес съвпадащ с постоянния такъв ми искат документ за собственост на имота , при условие , че самите те ми изпращат известие за дължимите данъци на същия имот . това не е бездействие , свръх действие е .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално
 11. 11 Профил на Martin Boyadzhiev
  Martin Boyadzhiev
  Рейтинг: 228 Любопитно

  А ако действат бързо, но некадърно, санкции предвиждат ли се?

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Бездействащи,(мързеливи) или корумпирани чиновници?

 13. 13 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Мда,въпросния "титан на мисълта" е написал някакъв закон.Хубав или лош ще подлежи на обсъждане и 2гласувания със съответната редакция.А вие пишете джавканици и празни приказки в някакъв сайт в интернет колкот да си избиете негативизма и комплексарщината от личния живот.От които драсканици и безсмислени брътвежи не зависи нищо,нищо няма да променят,а след време и ще отекат в канала.Хубаво е да се замислите дали не сте по-тъпи и от въпросния герберски мушморок...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Хахаха! Ами какво правят фирмите с бездействащи служители? Уволняват ги. Дисциплинарно. Депутатите майтап ли си правят с действителността?

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Най-после положителна промяна в това отношение. Безнаказаността води до бездушие и корупция.

 16. 16 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 513 Неутрално

  А вие дори не сте и "напът" да се научите да пишете грамотно.
  —цитат от коментар 7 на Petak


  Абсолютно!

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#14] от "султана глаушева":

  Не се знае чий човек е . Как ще го уволнят като е от техните. 10 години - няма чужди елементи !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 690 Разстроено

  Дани Белята отдавна се напъва и по други теми.
  Винаги се получават...видими резултати.И миришещи.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 19. 19 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Сега да назначат стотина чиновници, които да изследват, защо има бездействщите чновници.

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  Да, ама има две подробности:
  1. Администрацията в общия случай е партийно оцветена и неграмотна и трудно вдява какво да прави и как да го прави? Колкото по-нагоре вървиш, толкова е по-голяма некомпетентността и кой ще преценява щети и причинители?
  2. Самите закони са калпави, в много случаи мъртвородени и не действащи. С тях даже адвокати, съд и прокуратура трудно се оправят.
  Ред във хаоса трудно се въдворява. По-добре да оставят хаосът да улегне.

 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Над 50% от чиновниците бездействат , защото са излишни. Бил съм чиновник за известно време и знам за какво става въпрос. Компютъризацията улесни извънредно много чиновническия труд и увеличи производителността му многократно, а броят на държавните и общински чиновници остана същия. Днес натовареността на един чиновник не е повече от 3-4 часа в рамките на 8 часовия работен ден. Но никой общински или държавен ръководител не смее да предприеме съкращения. Чиновническата армия е боен резерв за всяка власт.
  —цитат от коментар 4 на tacheaux


  Да,така е, налагат се масови съкрщения на чиновници, ама никой не смее да го направи. Дано най-сетне се намери някой смелчага да разрине това бунище, ама нада ли. Сегашното правителство едва ли ще се реши на такива стъпки.

 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  Ефендим, няма такава дума "напът". Това беше временна измишльотина в някакъв речник на БАН отпреди десетина години, отдавна го няма вече.
  Вземете да пишете грамотно и си купувайте актуални речници на книжовен език :)

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  чиновниците служат за тормоз над населението и работещите фирми и работници , в здравеопазването сме изчислили ,че един лекар на първа линия издава 130 различни вида документи за държавната администрация и здравни органи ,

 24. 24 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 274 Неутрално

  По времето на соца имаше един виц, в който Нане обяснява на Вуте (или обратното беше, ...има ли някакво значение, може да бъде и всеки един от нас), че му е най-добре да не прави нищо, щото така му е най-лесно. А сега управляващите се чудят как да накарат някои кдтр чиновници да работят - сигурно за това им е виновен пак ЕС.

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#13] от "tqh42306221":

  Звучи супер, ама мисленето не вреди, да знаеш. Нека помислим сега. Тези отношения касаят принципните отношения работодател- работник. Значи, мястото за редакция е в Кодекса на Труда. Той дава ли подобни възможности? Не, имаме изключително социалистически и ляв до безумие Кодекс на Труда.
  Не е ли логично тогава промените да са там? Логично е. Но не са там. Значи целта не е да се накарат хрантутниците да работят. Не е и да се подобрят условията за бизнеса.
  Нека видим тогава какво е?
  Ако искаш някок да върши своята дейност, то тогава пишеш читава и конкретна трудова характеристика. Е, това няма да ти позволи да държиш калинки...
  След като имаш редакция само върху държавния служител, и след като тя е разписана мъгляво, както сам можеш да се убедиш, и на грешното място, значи целта ти в контрол, при това нерегламентиран, върху държавните служители. Т.е., разбирай, че иде реч за укрепване на властови позиции и влияние.

  Дано съм помогнал.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  "Депутатите са напът да въведат ефективни санкции срещу бездействащи чиновници"

  А няма ли да въведат и ефективни санкции срещу бездействащи депутати и номади-депутати????

 27. 27 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  А кога ще има санкция срещу чиновник, заради когото учреждението е претърпяло вреди?!

 28. 28 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  юридически данчо кирилов е точно на ниво "филологическото" "напът"!

  демек поредния бъг в здравия разум на българския избирател.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Похвално, но трябва да въведат мерки и срещу собственото си бездействие.

 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Ако се стигне до ефективно наложени санции срещу бездействащи бюрократи, 2/3 от администрацията ще бъде засегната ! Поне !

 31. 31 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petak":

  Спазват инструкциите на полуграмотните доценти от БАН. Дадени директно на редакцията: https://www.capital.bg/light/tema/2011/05/04/1084618_ot_a_do_ia_pa_ti/
  Иначе, в официалният сайт и в речниците на БАН, тази "иновация" отсъства: http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/път/

  Ecrasez l’infâme
 32. 32 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#31] от "Graf":

  лицето владко мурдаров е "творецът" на безумия в БАН.

 33. 33 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Над 50% от чиновниците бездействат , защото са излишни. ..........Чиновническата армия е боен резерв за всяка власт.
  —цитат от коментар 4 на tacheaux

  Ако проверите числеността на община Плевен например и я сравните с числеността на друга сходна община, а после и със Софийска голяма, може да установите с приблизителна сигурност броя гласоподаватели за управляващата партия от съответния мандат. Обикновено числеността е силно раздута, но това са си наши хора и няма как да ги съкратим. За изваждане на един документ, често се налага обикалянето на 5-6 гишета. Така се поддържат семейства и това е част от социалната политика.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 34. 34 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#32] от "хм":

  Да бе само той... :(

  Ecrasez l’infâme
 35. 35 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#1] от "PisnaMi":

  До колкото ни е известно заплатките на някои чиновници вече достигали и 3-4 хиляди лева, май е време да.

  Руски трол. https://мвд.рф/
 36. 36 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Добрите намерения минават през Ада. Правени са доста опити в тази област засега без особен ефект. Не искам да съм песимист и оставам реалист.

 37. 37 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Тоя НАПЪТ, дали няма да го оправите най накрая

  15.02.1989 - 07.02.2018
 38. 38 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Ако бездействат системно значи нема нужда от тях. Ама зат'ва нищо не се казва.
  Много е интересно да влезете в някоя служба, общинска примерно, и да гледате как разни каки и батювци ходят от стая в стая, размъкващи по некоя папчица или лиШче.

 39. 39 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#37] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  Тоя НАПЪТ, дали няма да го оправите най накрая
  —цитат от коментар 37 на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич

  Едва ли. Видяли са някъде, че според някои лингвисти "напът" се пише слято, когато е наречие, изразяващо намерение. Интересното е, че дори научни сътрудници от БАН твърдяха така, а същевременно няма такова наречие в речника на БАН.

 40. 40 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 598 Любопитно

  До коментар [#39] от "kumcho___valcho":
  До коментар [#37] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  Поне тоя път са пропуснали, че частта с "информации"-те ...

 41. 41 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3260 Весело

  Данаил Кирилов ще се отличи с най-смислените текстове, които е предлагал в проектозакони досега, ако допълни АПК с част от законите на гения Мърфи:
  - Предаността към ръководството се цени повече от ефективната работа;
  - Ако има начин да се забави важно решение, то добрата стара бюрокрация винаги ще го открие;
  - Всеки началник иска да увеличи подчинените си, а не съперниците си;
  - В една йерархична организация, колкото е по-високо нивото, толкова объркването е по-голямо.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 42. 42 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5267 Любопитно

  Санкции за бездействащи и спящи депутати ще има ли?

 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Весело

  И когато държавата е осъдена (особено в Страсбург), и тогава ли прокуратурата защитава обществения интерес?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 533 Любопитно

  Депутатите са "на пъп" да въведат ефективни санкции срещу бездействащи чиновници?!

  А КОЙ ще въведе такива санкции срещу бездействащите "дупетати" (лобисти), които са забравили (понеже имат амнезия) за какво са в парламента, когато все пак са на работното си място?

 45. 45 Профил на g_nett
  g_nett
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Оправия ще има само когато регресният иск срещу виновното за претърпените от гражданите и юридическите лица вреди длъжностно лице стане задължителен и без давностен срок. Стига данъкоплатците са плащали за тъпотиите на безименни чиновници.

 46. 46 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Така е, всеки трябва да носи лична отговорност за работата си, но не вярвам, че този закон ще проработи - както е известно, у нас законите не се спазват и ги нарушават тай-вече тези, които би трябвало да налагат тяхното спазване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK